Országos Széchényi Könyvtár

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A digitális dokumentumok hosszú távú megőrzéséről X. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Moldován István OSZK.
Advertisements

könyvtár ismeretek A könyvtár fogalma, típusai
1. 2 Elektronikus dokumentumok a nemzeti könyvtár gyűjteményében Káldos János Országos Széchényi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtár.
INFORMATIKA KÖNYVTÁRHASZNÁLATI TÉMAKÖR I.
Szilbekné Cseh Györgyi: Könyvbemutató
A MaNDA: lehetőség a digitális örökség tényleges megőrzésére Előadó: Lovas Borbála a Mandalat Munkacsoport tagja.
Szlovákiai Magyar Adatbank
Az olvasástól az információig Az OSZK szolgáltatásai a könyvtári rendszer számára Tóth Ferenc Tibor OSZK Köszöntöm a megjelenteket!
Egy-egy ország leggazdagabb könyvtári gyűjteményei a nemzeti könyvtárak.nemzeti könyvtárak A világon kb. 160 nemzeti könyvtár van. Az adott ország publikációinak.
A tájékoztató eszközök egyik nagy típusát alkotják a szakirodalmat vagy annak egy részét számbavevő eszközök: a bibliográfiák és a bibliográfiai adatbázisok.bibliográfiák.
Az Országos Széchényi Könyvtár szolgáltatásai
Távoli online adatbázisok használata és FTP
Országos Széchényi Könyvtár
Könyvtárhasználat.
Műszaki tudományok az interneten
A könyvtárak és a könyvek osztályozása
2005 május Kétszintű érettségi.
SZOLGÁLTATÁSOK A különféle könyvtár típusok
Budapest.
„A finnugor örökség digitalizálása és automatizált feltárása” szeptember 14. Hungarológia és a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István Országos.
Az Országos Széchényi Könyvtár elektronikus szolgáltatásai.
A Magyar Elektronikus Könyvtárról Kaposvár, november 5. Moldován István MEK könyvtáros
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
A MEK 2.0 bemutatása Magyar Elektronikus Könyvtár DELOS Project A digitális kulturális örökség megőrzése. Kezdeményezések és technológiák.
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban Moldován István MultiMédia az oktatásban konferencia Zsigmond Király Főiskola,
Könyvtár egy kicsit másképp - a Magyar Elektronikus Könyvtárról és legújabb fejlesztéseiről Szombathely, Góczán Andrea OSZK, MEK osztály.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE E-könyvek az elektronikus könyvtárban K2 kísérleti műhely szakmai.
Ezúton is szeretnénk felhívni a figyelmeteket a legújabb, a pedagógiai munkátok során is felhasználható Internetes oldalakra és szolgáltatásokra! Ezúton.
Bánkeszi Katalin A számítógép és az Internet hatása az olvasáskultúrára (konferencia) Változó olvasói igények – változó könyvtáros világ.
Könyvtári informatika I.
1 A hatékony kérésirányítás eszközei: belföldi és külföldi könyvek, folyóiratok lelőhelyforrásai Dávid Boglárka Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár.
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
o Minden elektronikus formában érhető el o A munkafolyamatok egy része automatizálható, így a szolgáltatások gyorsabbak és hatékonyabbak lehetnek o A.
A KÖZGYŰJTEMÉNYEK gyűjtési elve 1.MÚZEUMOK = tárgyi, plasztikai dokumentumok 2.LEVÉLTÁRAK = írásos dokumentumok, de nem sokszorozottak és nem publikusak.
Nevelési Tudásdepó Csík Tibor projektmenedzser. Az országos lelőhely-nyilvántartás számára rekordok Magyar közoktatás tankönyvei Gyermek- és ifjúsági.
Kulturális honlapjaink minősége márciusi felmérés eredményei Szalóki Gabriella OSZK október 26. Miniszteriális Együttműködés a Digitalizálás.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
1 Tájékoztató a tantárgyakról és a jegyzetekről Digitális oktatási gyűjtemény az ALEPH könyvtári rendszerben.
MTMT munkafolyamatok 2.0 Hagyományok és kihívások III. ELTE Egyetemi Könyvtár március 5. Áts József.
Szakirodalomkeresési lehetőségek Sporttudomány és határterületei.
Eger, AgriaMédia Könyvtárak az elektronikus tanulás szolgálatában Moldován István OSZK
Káldos János: Javaslat a Digitális Régi Magyar Könyvtár létrehozására Örökségünk jövője - A 21. század kihívásai a muzeális állományok gondozásában, feldolgozásában.
Könyvtárak.
Könyvtár a „Széchenyiben”. Könyvtárunk dokumentumai: hagyományos és elektronikus dokumentum. A könyvtárban több mint könyv található.
A Nemzeti Könyvtár internetes szolgáltatásai benne a Magyar Elektronikus Könyvtárról bővebben Góczán Andrea augusztus 2.
Az UNESCO programja UNESCO Information for All Program (IFAP, I4-all) Az ismeretterjesztés és az élethosszig tartó tanulás előmozdítása érdekében könyvtárosok,
Bemutatkozik a Magyar Elektronikus Könyvtár osztály november 26.
A digitális kötelespéldányok kezelése DIGITALIZÁLÁS LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE Budapest, november Horváth Ádám OSZK.
Digitalizált információk rendszerezése. A publikus hozzáférés biztosítása az Internet segítségével. Dokumentumkezelés, információ digitalizálás OMA konferencia.
Programzáró szakmai nap Szolnok, november 12. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Verseghy Ferenc Könyvtár és Művelődési Intézet.
Péterfi Rita Országos Széchényi Könyvtár Budapest Könyvtárhasználati szokások alakulása a számítógép- és internethasználat tükrében avagy.
Online katalógusok Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2014 Ruttkay Szilvia
Dr. Hegyi Ádám adjunktus SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék Könyvtár- és informatikai alapismeretek.
Könyvtár: Nagyobb mennyiségű könyvnek rendszerezett (közhasználatra szánt) gyűjteménye. Szerepe: beszerezni, őrizni, hozzáférhetővé tenni a tudást és az.
Az ítélkező munka szolgálatában a Bírósági Könyvtári Rendszer bemutatása.
 Európai Digitális könyvtár (EDK)-2008  Angol nyelven  Europeana iroda a Holland Nemzeti könyvtárban kapott helyet  Digitális dokumentumok leírásai.
FELHASZNÁLÓI TRÉNINGEK Bevezetés a könyvtári katalógusok használatába.
KERESÉS ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOKBAN Kiss Annamária Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013.
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
A könyvtári dokumentumok digitális átállása
Kísérleti magyar webarchiválási program A könyvtárak szerepe
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB)
Régi és ritka könyvek tára
Bartók Györgyi Mire jó az ODR lelőhely adatbázis?
Pacsirta Szilvia Pándi Dóra
Elérhető magyar irodalom – olvasás? digitalizálás?
E-könyvek, e-book olvasók a könyvtárban
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban
A webarchívum és a KDS kapcsolata
Előadás másolata:

Országos Széchényi Könyvtár II. Rákóczi Ferenc Gimnázium Könyvtárismereti órák

Nemzeti könyvtárak Egy-egy ország leggazdagabb könyvtári gyűjteményei a nemzeti könyvtárak. A világon kb. 160 nemzeti könyvtár van. Az adott ország publikációinak legfőbb gyűjtő, feltáró, megőrző, szolgáltató helyei. Nemzeti könyvtárunk: Országos Széchényi Könyvtár Budapest, Budavári Palota, F épület Alapjait 1802-ben Széchényi Ferenc rakta le, amikor jelentős gyűjteményét a nemzetnek adományozta. Ma a magyar kulturális örökség hagyományos (papíralapú) és modern (elektronikus) könyvtári dokumentumainak legfontosabb megőrző és közvetítő intézménye. Gyűjteményeiben az ősnyomtatványoktól a fotókig mintegy 8 millió dokumentum található. Prézens könyvtár és szakkönyvtár.

Könyvtári hungarikum Hungarikum: a Magyarország mindenkori területén megjelent minden, továbbá a külföldön magyar nyelven, magyar szerzőtől, illetőleg magyar vonatkozású tartalommal keletkezett valamennyi dokumentum, függetlenül attól, hogy nyilvánosságra hozták-e vagy sem. Könyvtári hungarikum lehet: területi hungarikum: Magyarország mindenkori közigazgatási területén előállított irodalom; nyelvi hungarikum: a világon bárhol előállított, részben vagy egészében magyar nyelvű dokumentumok; személyi hungarikum: bárhol, bármilyen nyelven megjelent dokumentum, amelyet magyar, magyar származású vagy Magyarországon tevékenykedő szerző alkotott; tartalmi hungarikum: bárhol, bármilyen nyelven, bármilyen származású szerző írta, de tartalmában Magyarországra, vagy magyar személyre vonatkozik. „szigorú” hungarikum: minden, 1711 előtt magyar nyelven írott mű. Az OSzK a hungarikumokat gyűjti. Egy adott állam területén keletkezett könyvtári dokumentum az adott állam patriotikumának számít.

Másik nemzeti könyvtárunk

Ki és mikor alapította nemzeti könyvtárunkat? Mit nevezünk hungarikumnak? Hogyan lehet beirakozni az OSzK-ba? Lehet-e kölcsönözni az OSzK-ban? Sorolja fel a nemzeti könyvtár gyűjteményeit! Sorolja fel a nemzeti könyvtár szolgáltatásait! Válasszon két szolgáltatást és röviden ismertesse őket! Mi a különbség a Nektár és az Amicus között? A kurrens nemzeti bibliográfiában megtalálhatók-e a hangfelvételek? Mit tartalmaznak az e-corvinák? Mutassa be az OSzK digitális könyvtárának egyik irodalmi tematikus honlapját