Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Pacsirta Szilvia Pándi Dóra

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Pacsirta Szilvia Pándi Dóra"— Előadás másolata:

1 Pacsirta Szilvia Pándi Dóra
A sport és határterületei szakirodalmának keresése könyvtári katalógusokban Pacsirta Szilvia Pándi Dóra

2 Országos Széchényi Könyvtár
Magyar Országos Közös Katalógus Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (szociológia) Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár (orvostudomány) Országos Pedagógia Könyvtár és Múzeum (neveléstudomány) Országgyűlési Könyvtár (törvényhozás) Budapesti Corvinus Egyetem (gazdaságtud.)

3 Keresés, Boole-operátorok
AND = ÉS OR = VAGY NOT = DE NEM

4 Országos Széchényi Könyvtár
Magyar nemzeti könyvtár „Hungarikum: a Magyarország mindenkori területén megjelent minden, továbbá a külföldön magyar nyelven, magyar szerzőtől, illetőleg magyar vonatkozású tartalommal keletkezett valamennyi dokumentum, függetlenül attól, hogy nyilvánosságra hozták-e vagy sem.”1 1. A könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló évi CXL. törvény

5 Országos Széchényi Könyvtár
Ha egy téma szakirodalmát szeretnénk megismerni, érdemes itt kezdeni, mert itt minden magyar nyelvű dokumentum megtalálható. Kölcsönözni nem lehet, csak helyben használni. Beiratkozási díj egyetemi és főiskolai hallgatók részére 3000 Ft/év.

6 Mit találhatunk itt? 1. Törzsgyűjtemény: Könyvek:
Az közötti hazai és az közötti külföldi megjelenésű könyvek állományának egy része. 1952 utáni hazai kiadású könyvek, sorozatok, valamint az 1945 utáni külföldi könyvek. Elektronikus dokumentumok: CD-ROM-ok, DVD-k, e-könyvek 1998-tól. Periodika (időszaki kiadványok): Az OSZK teljes periodika állománya (hírlapok, folyóiratok).

7 Mit találhatunk itt? Kézirattár, Levelestár
2. Különgyűjtemények: Kézirattár, Levelestár Plakát- és Kisnyomtatványtár Régi Nyomtatványok Tára, Antiqua katalógus Színháztörténeti Tár Térképtár Történeti Interjúk Tára Zeneműtár

8

9

10

11

12 Nemzeti Periodika Adatbázis (erről később)
OSZK gyűjteménye Nemzeti Periodika Adatbázis (erről később)

13

14

15

16

17

18 Helyettesítő jelek használata
*OSZK súgó

19 MOKKA – Magyar Országos Közös Katalógus
Célja: „A könyvtárak használói az ország bármely, hálózati kapcsolattal rendelkező könyvtárából meg tudják állapítani azt, hogy az illető könyvtárban nem található dokumentum mely - dokumentum-szolgáltatásra képes - könyvtárban található és hozzáférhető…” Tehát, ha egy mű nem található meg a könyvtárunkban, az ún. könyvtárközi kérés révén igényelhető másik könyvtártól. Így az olvasónak nem kell elmennie és beiratkoznia másik könyvtárba. A művet a másik könyvtártól ideiglenesen átkéri.

20

21

22

23

24

25

26 FSZEK – Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár
Közkönyvtár: szabadidő eltöltéséhez, művelődéshez, tanuláshoz nyújt segítséget a társadalom minden rétege számára. Szociológia országos szakkönyvtára. A hazai irodalmat teljes körűen, a külföldit válogatva gyűjti.

27 FSZEK – Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár
Az alábbi Budapest-bibiográfia Budapest-képarchívum Irodalmi bibliográfia Szociológiai bibliográfia: „Az adatbázis folyóiratcikkeket, tanulmánykötetek egyes tanulmányait, monográfiákat, többkötetes műveket, tematikus folyóiratszámokat regisztrál, folyamatosan bővül teljes szövegű tartalmakkal és online elérhető elektronikus dokumentumokkal.”

28

29

30

31

32

33

34 Keresés Csonkolás: a szó elején és végén egy vagy több betű %-jellel helyettesíthető. Szó közben egy betű helyettesíthető aláhúzással _ , több betű a % jellel. * Lásd részletesen:

35 Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár
„A Semmelweis Egyetem Központi Könyvtára teljességre törekvően gyűjti a Magyarországon megjelenő összes orvos-, élet és egészségtudományi tudományi könyvet, folyóiratot és a Semmelweis Egyetemen megvédett PhD disszertációkat. Válogatva gyűjti az orvostudományi akadémiai doktori értekezéseket, a külföldi orvosi, illetve határterületi szakirodalmakat. Gyűjteménye kiegészül a mágneses és optikai adathordozókon tárolt információkkal.”

36 Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár
Állománya kb. 290 000 kötet. 124 papír folyóirat és több mint 5600 elektronikusan elérhető folyóirat található meg náluk. Beiratkozási díj egyetemi és főiskolai hallgatók részére 1270 ft/év. Internet elérés diákoknak 2000 ft/év. Források Nyilvános katalógus

37

38

39 ÉS operátor

40

41

42 VAGY operátor

43

44 DE NEM operátor

45

46 Speciális karakterek „Csonkolás, maszkolás
A keresendő feltétel jobbról és balról is csonkolható (jele: *). A csonkolás bármennyi karaktert helyettesít és minimum 3 karakter beírása után lehet (pl. muh* ). A maszkolás (jele: ?), egy karaktert helyettesít. Reguláris kifejezésekre keresés: ha a keresendő szó elé ~ jelet írunk. (Pl. évre keresésnél tól-ig: ~19[1-2][0-9] es 1920-as évek.) „*

47 Folyóirat katalógus Források Folyóirat katalógus

48 OPKM – Országos Pedagógia Könyvtár és Múzeum
Gyűjtőköre: magyar oktatáspolitikai, neveléstudományi, nevelés- és ifjúságszociológiai dokumentumok, magyar tankönyvek, az iskolai értesítők, hazai gyermek- és ifjúsági irodalom Beiratkozási díj egyetemi és főiskolai hallgatók részére 2000 Ft/év.

49 OPKM – Országos Pedagógia Könyvtár és Múzeum

50

51

52

53

54

55

56

57 Megjegyzés: csonkolás „$” (dollár) jellel.

58 Az OPAC feliratra kattintva lefuttatja a keresést.

59 OGYK – Országgyűlési Könyvtár
Törvényhozás könyvtára, azonban egyszerre nyilvános szakkönyvtár is. Gyűjtőköre: állam- és jogtudomány, politikatudomány, és a modern kori egyetemes történelem. Ezeken a szakterületeken a hazai szakirodalmat teljes körűen, a külföldi szakirodalmat válogatva gyűjti és dolgozza fel. Válogatva gyűjtik az újkori egyetemes történelem, a magyar történelem, a közgazdaságtan, a szociológia, valamint a statisztika szakirodalmát.

60 OGYK – Országgyűlési Könyvtár
A könyvtár válogatva gyűjti továbbá a külföldi parlamentek dokumentumait. Az Országgyűlési Könyvtár letéti könyvtára az ENSZ-nek és egyes szakosított szervezeteinek, valamint az Európai Uniónak. Gyűjtik ezen intézmények hivatalos kiadványait, valamint a rájuk vonatkozó magyar és külföldi szakirodalmat is. Beiratkozási díj egyetemi és főiskolai hallgatók részére Ft /év. (első látogatás előtt regisztráció szükséges!)

61

62

63

64

65

66

67

68 Sajtóadatbázis Pressdok: Az adatbázis a hazai politikai, gazdasági és részben jogi sajtóban (mintegy 150 napi- és hetilapban, folyóiratban) megjelent cikkek szelektív feltárásával épül.  Hundok: Az adatbázis forrása a könyvtár állományában megtalálható kb. 50 mértékadó külföldi, nyugat- és kelet-közép-európai, amerikai, kanadai és ausztráliai napi- és hetilap.

69 Figyeljünk mi van beállítva!

70

71 !!!

72

73 Speciális karakterek A ? vagy a * jellel lehet a keresőszót csonkolni, azaz abban helyettesíteni nulla vagy egy vagy több karaktert a szó elején (balról), vagy a végén (jobbról) vagy a szó belsejében. Egy szóban egyszerre mindig csak egy csonkolást használjon! A # jellel nulla vagy egy karaktert lehet helyettesíteni egy szóban. Például a colo#r keresõszóval mind a color mind pedig a colour találat lesz, és ugyanígy az arch#eology kereséssel mind az archaelogy mind az archeology szavakat tartalmazó rekordok találatok lesznek. A ! jellel egy karaktert lehet helyettesíteni egy keresõszóban. Például a wom!n keresésre találat lesz a woman és a women szavakat tartalmazó rekord.

74 Speciális karakterek A % jel és egy szám (pl.: %2) a keresőszavak kötetlen sorrendű távolságát adja meg (hány más szó lehet a keresőszavak között a mezőben). Például: magyar %2 balladák keresőkérdésre találat lesz a magyar népi balladák , és a balladák a régi magyar költészetben , de nem lesz az a magyar székely és szláv népi balladák. A ! jel és egy szám (pl.: !3) a keresőszavak kötött sorrendű távolságát (a keresőkérdésben megadott sorrendű távolságát) adja meg (hány más szó lehet - kötött sorrendben - a keresőszavak között egy mezőben). Például a magyaros !3 verselés kérdésre találat lesz a magyaros népi verselés és a magyaros és időmértékes verselés , de nem lesz az a magyaros és időmértékes régi verselés vagy a verselés régi magyaros formái. A -> (kötőjel és a "nagyobb mint" jel) használata két szó között kiterjeszti a keresést az 1. szótól (azt is beleértve) a 2. szóig. (A kiterjesztésre nem lehet használni a to szót!) Ezzel lehet keresni pl. egy adott időszakban megjelent műveket. Például: > 1996 Forrás: OGYK Súgó

75 Budapesti Corvinus Egyetem Egyetemi Könyvtár
Állománya ~ 400 ezer kötet „Fő gyűjtőkörébe a Budapesti Corvinus Egyetemen folyó képzés és kutatás szakirodalma tartozik, de Magyarországon egyedülálló gyűjteménnyel rendelkezik a közgazdaságtudomány és üzleti tudományok terén. A legfrissebb művek mellett olvashatók, kutathatók a század magyar és külföldi gazdaságtudományi szakirodalmának remekei is. A könyvtár az OECD letéti könyvtára.”

76 BCE Könyvtár: Európai Dokumentációs Központ
„Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) hálózatát az Európai Bizottság hozta létre 1963-ban olyan egyetemeken és főiskolákon, ahol európai integrációs képzés folyik. Célja, hogy az egyetemi oktatásban és kutatásban részt vevő akadémiai kör számára elsődleges hozzáférést biztosítson az Európai Unió hivatalos kiadványaihoz. Könyvtárunkban az EDK gyűjtemény a teljes nyitva tartás ideje alatt hozzáférhető beiratkozás vagy napijegy váltása után.”

77 BCE Könyvtár A könyvtár honlapján számunkra két általuk készített adatbázis fontos: Corvinus Doktori Disszertárciók: nyilvánosan, teljes szöveggel elérhetőek. Szakdolgozatok: csak az egyetemi hálózatról érhetőek el teljes szöveggel, de a címeket otthonról is megtekinthetjük.

78

79

80

81

82 Nemzetközi katalógusok
WorldCat Library of Congress British Library Deutsche Sporthochschule Köln

83 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Pacsirta Szilvia Pándi Dóra"

Hasonló előadás


Google Hirdetések