Termésverseny ellenőrzés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
Advertisements

Oktatásszervezési változások. Mintatantervi változások.
S 1SCM© Siemens AG All rights reserved Útmutató a click4suppliers easy használatához Szállítói regisztráció.
Gayár Csilla, pénzügyi menedzser VÁTI Kht. Pécsi Területi Iroda DDOP Utólagos akadálymentesítés (Egyenlő esélyű hozzáférés a közszolgáltatásokhoz)
E-learning alapú távoktatásos képzés
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
26. § (1) A Hivatal a köznevelési intézmény és fenntartója ellenőrzésére jogosult szervek számára a KIR honlapján zárt rendszert biztosít annak érdekében,
Humán rendszerek, közszféra
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
Nyilvánossági és tájékoztatási kötelezettségek Ékes Gyula, Váti Nonprofit Kft. Mátészalkai Területi Iroda Információs nap magyar partnerek részére, Békéscsaba.
Akkreditált intézmények és programok ellenőrzése Jókai István a FAT elnöke.
EU támogatások és a kapcsolódó közbeszerzések tapasztalatai
Bemutató Számviteli rendszer. Személyesen Postai úton Vállalat vagy vállalkozás Könyvelőcég vagy könyvelő Ez a megoldás kiszámíthatatlan nem biztos hogy.
Elektronikus kérelem benyújtás
TŰZÁLLÓ KÁBELRENDSZEREK TANÚSÍTÁSA
TŰZ ÉS MUNKAVÉDELMI MEGBÍZOTTAK ÉVI TOVÁBBKÉPZÉSE A Debreceni Egyetem GF Munkabiztonsági Önálló Osztály (MBO) Szervezésében.
E-learning alapú távoktatásos képzés
A gyakorlatvezető mentor
CSALÁDI VÁLLALKOZÁSOK Tapasztalatok Javaslatok Ajánlott dokumentum.
Az ÚMVP intézményrendszere
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
1 MER ellenőrzés ek egységes értelmezése Budapest, szeptember 5. Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
2010. március 03. Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program I. és II. intézkedéscsoportjához kapcsolódó.
A szakképzési jogcím rendelet (139/2008. (X. 22.) FVM r.) módosítása (2010. okt. 1.) Készítette: Wayda Imre vez. főtanácsos vez. főtanácsos Földművelésügyi.
Pénzügyi és szakmai elszámolás
Az EU támogatásból megvalósuló közbeszerzési eljárások sajátosságai, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szerepe a közbeszerzési döntési mechanizmusban Dr.
EU-s pályázatok írása és módszertana
A „Sorsfordító – sorsformáló”munkaerő- piaci program keretében bonyolított képzések bemutatása Dömötör Csaba főigazgató, FVM Dunántúli Agrár-szakképző.
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
Tájékoztató az e-kifizetésről Molnár Balázs, projektmenedzser Völgy Vidék Közösség LEADER HACS Vál,
Gyakorlati alkalmazás
A szakképzés tartalmi szabályozása - Moduláris, kompetencialapú szakképzés -
Pannónia Kincse LEADER Egyesület EMVA VIDÉKFEJLESZTÉSI JOGCÍMEK HELYSZÍNI ELLENŐRZÉSSEL KAPCSOLATOS FONTOSABB TUDNIVALÓK.
Az elektronikus felvételi (e-felvételi) folyamata
Modularizáció, vizsgaközpont kialakítása
MINŐSÉG A SZAKFELÜGYELETBEN
Az Oktatási Hivatal és a felvételi eljárás
Márton Mártonné MESZK Oktatási, továbbképzési referens Május 05.
Foglalkoztatási Információs Pontok
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Könyvvizsgálók tevékenységére vonatkozó tapasztalatok XIII. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés - Siófok Vámosi Anikó
Smart Farming dr. Szieberth Dénes Kőszárhegy Kazinczy Ferenc utca 12. mobil telefon: 36 (06)
A cél-meghatározási, projektdefiniálási fázis Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)
Termésverseny ellenőrzés A termésverseny ellenőrök részére készített útmutató a versenyparcellák ellenőrzése során ellátandó feladatokról Kőszárhegy 2016.
A felsőoktatási gyakorlóhelyek nyilvántartása november 27. Laczky Gabriella.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
A verseny meghirdetője: Informatika - Számítástechnika Tanárok Egyesülete A verseny célja: az informatikában tehetséges diákok számára lehetőséget teremteni.
A külterületi kármentesítést meghatározó feltételrendszer és a kivitelezés összehangolása, együttműködés az irányító szervekkel.
Gyakorlati képzőhely ellenőrzés HAJDÚ-BIHAR MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA CHAMBER OF COMMERCE AND INDUSTRY OF HAJDÚ-BIHAR COUNTY DEBRECEN PETŐFI.
Termésverseny ellenőrzés A termésverseny ellenőrök részére készített útmutató a versenyparcellák ellenőrzése során ellátandó feladatokról Kőszárhegy 2016.
A zöld közbeszerzés lépései Kovács László, beszerzési igazgató, az „Év Beszerzési Menedzsere” 2012-ben.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
1 A Nyugat-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Nagykanizsai Kirendeltség és Szolgáltató Központ Munkaerőpiaci képzés.
Az intézményi felkészülés módszertana 14. előadás.
Ellenőrzések számvitele. Ellenőrzés célja az általa képviselt érdekek alapján: - k ülső ellenőrzés (adóhatósági, hitelezők..) - belső ellenőrzés - önellenőrzés.
Gazdik Judit Ápolásfejlesztő, intézményi szakoktató
Általános tájékoztatás az építőipari regisztrációról Az építőipari kivitelező vállalkozások regisztrációjának gyakorlati tudnivalói Győr, december.
A NORMATÍVA BEFIZETÉSE
Adatvédelem – közérdekűség, átláthatóság, nyilvánosság
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
Útmutató a click4suppliers easy használatához
Az ötlettől a projekttervig
Introduction to Közgazdasági Politechnikum Hogyan pályázunk mi?
„ÖSSZEFOGÁSBAN AZ ÉSZAK- HEGYHÁTÉRT”- EFOP
Červinka - P6Če tűzoltó készülék – visszahívási eljárás
TŰZÁLLÓ KÁBELRENDSZEREK TANÚSÍTÁSA
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
Az SZMBK Intézményi Modell
Felsőoktatási Szakképzés
Előadás másolata:

Termésverseny ellenőrzés A termésverseny ellenőrök részére készített útmutató a versenyparcellák ellenőrzése során ellátandó feladatokról Kőszárhegy 2017

Mi a Kukorica Termésverseny? Termelők teljesítményének megfelelő feltételek közötti ellenőrzése és hitelesítése Főbb szakaszai: Meghirdetés (Magyar Kukorica Klub Egyesület) Regisztráció (Termelők: bejelentett terület felett rendelkezési jogot gyakorlók) Ellenőrzés (Versenybizottság, ellenőrök) Adatfeldolgozás és értékelés (Versenybizottság) Díjátadás (Magyar Kukorica Klub Egyesület, Versenybizottság, Szponzorok) Források: Regisztrációs díj, szponzorálások, támogatások

Mi a célja? A kukoricatermesztés lehetőségeinek feltárása és bemutatása A legjobb hibridek teljesítőképességének bemutatása A célravezető technológiák bemutatása és elterjesztése Termesztéstechnikai készségfejlesztés Ismeretátadás, látókör bővítés Termeléskultúra fejlesztés Hozzájárulás a mezőgazdasági tevékenységről általánosan formált kép kedvezőbbé tételéhez

Mit tesz a Klub a Termésversenyért? Gondozza a Szabályzatot Megteremti a gazdasági és adminisztratív feltételeket Szervezi a folyamatokat Kapcsolattartás (versenyzők, szponzorok, támogatók, ellenőrök tanácsadók, stb.) Hírverés Kiadványokat, értékelőket készít és eljuttatja az érdekeltekhez

Milyen rendszerben folyik a Kukorica termésverseny? Kárpát-medencei verseny (Magyarország + 7 ország) Országos versenyek (Minden országnak lehetősége van saját versenyt szervezi, s azok az ellenőrzött versenyterületek, amelyek megfelelnek a Kárpát-medencei verseny előírásainak, jelenthetők be a Kárpát- medencei versenybe) Regionális versenyek (országon belüli területegységek) Kategóriák (száraz/öntözött) Alkategóriák (szántott/szántás nélküli) Alacsony toxinszint

Melyek a részvétel alapkövetelményei? Terület: Legalább 5 hektár betakarítható (50000 m2) Azonos (egy) hibriddel elvetett Azonos agrotechnikával termesztett (nem lehet benne agrotechnikai vagy növényvédelmi kísérlet, de precíziós eljárások alkalmazhatók!) Pontosan mérhető Összefüggő Versenyző: Elektronikus kapcsolattartásra és kommunikációra képes Döntési jog birtokosa Képes megszervezni az ellenőrzött betakarítást

Mik a legfontosabb elvárások a versenyzővel szemben? A termesztési folyamattal kapcsolatos döntési jog a versenyterületen Érvényes regisztráció Hozzájárulás az ügy szempontjából lényeges személyes adatok nyilvánossághoz (név, lakhely, cég, végzettség, telefon, email- elérhetőség,) Agrotechnikai adatok közlése A versenyző feladatainak maradéktalan ellátása a betakarítási ellenőrzés során Az ellenőrzési adatok beküldése a Versenybizottság részére

Mik a versenyző lehetőségei? Szponzori támogatás elfogadása Tanácsadói közreműködés elfogadása/akalmazása Klubtagság (+1 év) Versenyzők Klubja programjaiban részvétel Elismerések átvétele Díjak átvétele Különdíjak átvétele

Ki lehet termésverseny ellenőr? Mezőgazdasági vagy más, műszaki, közgazdasági felsőfokú végzettséggel rendelkezik Ismeri a Versenyszabályzatot és ezt a Versenybizottság előtt bizonyította

Ki nem lehet termésverseny ellenőr? Nem felel meg a 17. pontban megfogalmazott feltételeknek A kukoricatermesztésben mérvadó terméket (vetőmag, kémiai vagy biológiai tápanyag, termésfokozó anyag, növényvédő szer) forgalmazó beszállító céggel áll munkaviszonyban A versenyben részt vesz, mint valamely versenyző támogatója Valamely versenyző alkalmazottja vagy közvetlen rokona

Ki a főellenőr? Főellenőrt a Versenybizottság elsősorban tagjai közül jelöl Főellenőr az, aki megfelel az ellenőrökkel szemben támasztott követelményeknek, s a Versenybizottság főellenőrnek fogadja el. A Versenybizottság az ellenőrök közül is jelölhet főellenőrt.

Hogyan kapcsolódik be az ellenőr a folyamatba? Jelentkezik Részt vesz képzésen, vizsgát tesz Értesül ellenőr kérésről/egyeztet megkeresés vagy felkérés alapján Kimegy a helyszínre Elvégzi a feladatot

A versenyellenőrtől elvárható alapismeretek (a felkészítés során nem feltétlenül tárgyalt, de a beszámoló alkalmával számon kérhető ismeretek) Terményismeret (egészségesség, tisztaság, épség, stb.) Agrotechnikai alapismeretek Területmérési és területszámítási alapismeretek Területmérés szalaggal Területmérés mérőkerékkel Területmérés GPS készülékkel Üzemi mérlegekkel és méréssel kapcsolatos ismeretek – hídmérlegek, mérőtalpak (hitelesítés, kalibrálás) Szemnedvesség mérő készülékekkel és mérési elvekkel kapcsolatos alapismeretek (infra, NIR, dielektromos és szárító szekrényes) Szemnedvesség számítás, adott szemnedvesség tartalommal rendelkező terménytömeg átszámítása más nedvességtartalmú terménytömegre

A versenyellenőrtől elvárható alapismeretek (a felkészítés során nem tárgyalt, de a beszámoló alkalmával számon kérhető ismeretek) A Magyar Kukorica Klubbal kapcsolatos általános tájékozottság A www.magyarkukoricaklub.hu honlap és különösen a honlap termésversennyel kapcsolatos működésének, funkcióinak ismerete A honlap Versenynapló funkciójának ismerete (adatbevitel, eredmények lekérése, Versenynapló funkció) A honlap termésbecslés funkciójának használata Általános jegyzőkönyv készítési és dokumentumkezelési ismeretek A Kukorica Termésverseny dokumentumainak, szabályzatainak, metodikai előírásainak ismerete A versenyző kötelezettségeinek, jogainak és lehetőségeinek ismerete

Előkészületek az ellenőrzésre Kapcsolat felvétele a Versenybizottsággal, jóváhagyás kérése, termésszint egyeztetése Kapcsolat felvétele a versenyzővel – versenyterület elhelyezkedésének, megközelítésének pontosítása, mérési módszerek, mérlegelés, nedvességmérés, mintavételezés ellenőrzése Ellenőrzési Napló letöltése, nyomtatása Kellékek (terület- és nedvességmérő műszerek, tanúsító bélyegző, stb.) meglétének ellenőrzése Utazás megszervezése (kollégával egyeztetés, útvonal pontosítás)

Mit tesz az ellenőr a versenyterületen? (1) Meghallgatja a versenyzőt az előkészületekről és a technikai feltételek meglétéről, meghatározzák a még szükséges teendőket Elkéri a termésbecslésről készült dokumentumot, hogy megállapíthassa a megfelelő ellenőrzési szint jelenlétét Előkészíti az ellenőrzési Naplót Ellenőrzi, hogy minden feladatra ki van-e jelölve megfelelő személy, ill. kinek mi a feladata a versenyparcellán, vagy az ellenőrzés folyamatában Meghatározza, hogy a közvetlenül nem érintettek hol nem tartózkodhatnak (szempontok: zavartalan munka, baleset megelőzés, versenytisztaság) Az ellenőr nem tagadhatja meg külső érdeklődők jelenlétét a már betakarított parcellán, amennyiben ehhez a versenyző is hozzájárul – a külső jelenlévők azonban az ellenőrzés befejezése előtt nem törhetnek a fennmaradó (3/3 - 1/3 rész csöveiből

Területmérés A területmérés a kijelölt versenyterület körbejárásos megmérésével kezdődik, melynek során kiderül, hogy a terület négyzetméterben mért nagysága kisebb, egyenlő vagy nagyobb 50000 m2-nél, A versenyterület akkor van helyesen kijelölve, ha a betakarított egyharmad terület nagysága eléri vagy meghaladja a 16667 m2-t (a tábla hossza és alakja ezért sem közömbös, a szükséges versenyterület nagysága emiatt jelentősen meghaladhatja a 50000 m2-t – lásd: Parcellakijelölési segédlet) Sávonként akkor kell megmérni a betakarított területet, ha a terület nem szabályos négyszög, valamely, vagy mindkét vége eltér az egyenestől, vagy, ha mindkét végét egyenes határolja ugyan, de a sorok nem egyenesek (pl.: egy görbe vonalú árkot vagy fasort vagy rétegvonalat követnek a sorok) A sáv hossza a sáv középvonalának hossza Derékszögű trapéz vagy derékszögű háromszög esetén mindegyik sáv hossza a versenyterületet határoló párhuzamos oldalak hosszának átlaga (összegük fele), ill. a háromszög magasságának fele

Az ellenőrzés technikai lebonyolítása (1) Eligazítást tart a résztvevőknek a szabályokról és a feladatokról Személyesen, vagy telefonon eligazítja a mérlegelőt, hogy milyen bizonylat szükséges, hogyan kell mintát venni és hogy a minta víztartalmát (ha kézi mérést használnak) legalább 3-szor kell megmérni Felírja a szállító járművek rendszámát Felkéri a kombájnost, hogy járassa a tartályürítő csigát 30 másodpercig, majd megkéri a szállító járművek vezetőit, hogy billentsék a járműveket vagy nyissák ki az ürítő nyílást Az ellenőr, miután minden feltételt ellenőrzött és rendben talált, jelt ad az első egyharmad betakarításának megkezdésére

Mi az ellenőrzési folyamat lépéssorrendje A betakarítási feltételek ellenőrzése (termésbecslés, jegyzőkönyv, mérlegelési hely távolsága, mérleg, szemnedvesség mérés) Területmérés, sortáv megállapítása Kombájn tartályának ellenőrzése Szállítójárművek rakfelületének ellenőrzőse Rendszámok felírása a szállítójegyekre Jeladás a betakarítás megkezdésére AZ ELSŐ EGYHARMADON Szállítás, mérés ellenőrzés és szükség esetén a betakarított sávok mérése Betakarítási jegyzőköny elkészítése, eredmény megállapítása Sikertelen betakarítás esetén az újabb egyharmad betakarítási idejének és módjának (új ellenőrzési szint) egyeztetése és megállapítása Sikeres betakarítás esetén a teljes terület letakarításához az engedély megadása

Mikor állapít meg sikeres betakarítást az ellenőr? Ha az ellenőrzés minden lépése megfelelt a Szabályzat előírásainak Ha nem állapított meg olyan körülményeket, amelyek befolyásolhatták a betakarítás eredményét Ha a termés alapján a parcella betakarítása nem igényelt magasabb szintű ellenőrzést Ha elkészült a jegyzőkönyv és annak tartalmát mindegyik fél elfogadta és aláírásával megerősítette

Mi a teendő sikertelen ellenőrzés esetén? Sikertelen betakarítás esetén is készül jegyzőkönyv, amelyben minden felvett adat szerepel mindaddig a pontig, amikor az ellenőrzés folyamatát megszakították, felfüggesztették vagy befejezték Akkor is készül jegyzőkönyv, ha az ellenőrzés megkezdésétől elálltak - ilyen esetben pontosan meg kell jelölni az elállás okát és az indítványozó felet Ha a sikertelenséget az ellenőrzési szint hiánya miatt állapították meg, a kapcsolatot azonnal fel kell venni a versenybizottsággal és egyeztetni kell a folytatásról Mindaddig, amíg nem történt végleges döntés az ellenőrzés eredményéről, a visszalévő versenyterületen betakarítási munkát végezni nem szabad

Szabályos idomok Egy adattal megadható sávhosszok h1 = az első pászta hossza h2 = az utolsó pászta hossza H = (h1+h2)/2 m H H

Szabálytalan idomok Sávhossz mérés szükséges! A sáv hossza a sáv középvonala. (Ha nem megoldható a terület sávos betakarítása – pl.: nem lehet leforgózni, mert nem marad meg a szükséges minimum nagyságú terület, jkv. írás következik, hogy a területet betakarítjuk, a termést tanúsítjuk, de az a versenyben nem vesz részt. A versenyző figyelmét felhívjuk rá, hogy a Tanúsítás eltérő feltételekkel jár, díja a versenyterület betakarítás díjának 200%- a.)

Az ellenőrzés technikai lebonyolítása (2) A betakarítás úgy történik, hogy a kombájn minden harmadik gépaljat vágja le Ha szabályos négyszög a tábla, akkor a pászták hossza megegyezik a területméréskor megállapított sorhosszal (ez az eset ritkán fordul elő) A pászta szélessége megegyezik a 3 gépaljon mért szélesség adapter sorok száma háromszorosával történt osztásának eredményével, s ez megszorozva az adapter sorok számával (pl.: 6 soros kombájn esetén 3 pászta szélesség: 14,25 m, osztva 18 sorral = 0,7917, szorozva 6-tal =pásztaszélesség = 4,75 m) A sortávolság megegyezik a három pászta szélesség 3 szoros adapter sorok számának osztási eredményével (pl: 6 soros kombájn esetén 3 pászta szélesség: 14,25 m, osztva 18 sorral = 0,7917) Ha a sorok hossza miatt a kombájn a számítások szerint előbb megtelne, mint ahogy kiérne, akkor engedélyezett ott keresztben átvágni a táblát, ahol az ellenőr megjelöli, de a kivágott terület nem vonható ki az összes területből

Nehéz helyzetek Nehezen megközelíthető a terület Nincs közelítő jármű, amivel kijussunk a területre Nincs elválasztva a versenyterület a többitől Olyannyira szabálytalan alakú a tábla, hogy megbízhatóan nem mérhető meg a területe (görbe vonalak határolják) Nettózás után nem maradna meg a minimális terület Messze van az átvevőhely Elromlik a mérőműszer Nagyobb a termés, mint amit a megjelent ellenőr(ök) hitelesíthet(nek)

Nehéz helyzetek megoldása Nehéz helyzet általában akkor alakul ki, ha nem történt kellő előzetes egyeztetés Versenyszabályzat pontos ismerete Rugalmasság A versenyterület elhelyezkedését jó közelítéssel meg lehet becsülni a térképről (honlap), így előre lehet becsülni A szilárdított úttól való távolságát A méreteket Mérhetőséget A versenyzőtől előre el kell kérni a várható átlagos pásztahosszt, hogy meg lehessen határozni a minimális méretű betakarítandó területet

Hol nem szabad hibázni? Területmérésnél Sávhosszok mérésénél Sortávolság mérésnél Szemnedvesség mérésnél Tömegmérésnél Az ellenőrnek fel kell lennie készülve a számítások (terület, mm morzsolt tömeg) elvégzésére, de az általa a helyszínen megállapított, számított értékek csak tájékoztató jellegűek. Az ellenőr használhatja a MKK honlap segédleteit (ajánlott!). Végleges eredményt a Versenybizottság közöl, amely hibátlan ellenőrzés és tévedéstől mentes számolás esetén megegyezik az ellenőrzési naplóba bejegyzett eredménnyel.

Konfliktushelyzetek Nem hoztuk el a mérőműszert (nem fordulhat elő!) Késésben vagyunk (elháríthatatlan akadály esetén előfordulhat) Nincs körülvágva a parcella (gyakori) Elromlik a kombájn, nincs elegendő szállító kapacitás Nincs saját átvevő/lerakóhely Kiderül hogy mégsem veszik át a terményt az átvevőnél és várni kell Nincs kalibrált nedvességmérő és/vagy hitelesített mérleg

Konfliktusmegoldás Alapelv: konfliktus megelőzés, konfliktuskerülés, közös megoldások keresése, mert a Termésversennyel a kapcsolatokat építeni szeretnénk és nem rongálni. A Magyar Kukorica Klub a Versenyző együttműködő partnere, az ellenőr képviseli a Magyar Kukorica Klubot, a Versenyzővel a Magyar Kukorica Klub áll jogviszonyban A konfliktuskerülés nem egyenlő a megalkuvással, a Szabályzathoz képest nincs megalkuvás! Megoldás - a konfliktusmegoldás: A késésről és a várható érkezésről telefonon azonnal értesíteni kell a versenyzőt Ha kiérkezésünkkor hiányosságot észlelünk, megnyugtatjuk a versenyzőt, hogy van időnk, teremtse elő, ami hiányzik (kombájn, traktor, mérleg, nedvességmérő, stb.) Ha a kiérkezés alkalmával nem pótolható a hiányosság, megnyugtatjuk a versenyzőt, hogy van időnk, visszajövünk, amikor jelzi, hogy minden rendben van, s el lehet végezni a parcella tanúsítását Általános tapasztalat, hogy a versenyző együttműködik és talál megoldást Ha mégsem látszik megoldás, vitatkozás akkor sincs, hanem hívjuk a 06209442361-et!

Konfliktusmegelőzés A versenyzővel, előre fel kell venni a kapcsolatot, hogy pontosan tudja és mi is tudjuk, ki, mikor, milyen eszközzel, milyen elvárásokkal érkezik Csak akkor megyünk ellenőrizni, ha az előfeltételek biztosítottak, vagy a versenyző elmondása szerint biztosítottnak látszanak (pl.: beérkezett a termésbecslés, megadták a versenyterület szélességét és a várható átlagos pásztahosszt, kombájnsorok számát, stb.) Pl.: én, ha lehet, mindig kimegyek a saját kocsimmal a helyszínre, mert szeretem, ha minden kellék nálam van, ami szükséges lehet menet közbeni termésbecsléshez, dokumentációhoz, érdekes szituációk rögzítéséhez (GPS készülék, fényképezőgép, tartalék mérőszalag, szemnedvesség mérő, mintazacskó, stb.)

Befejezés Ellenőrzési naplók kitöltése – területmérés, terménymérés, szemnedvesség Betakarítási jegyzőkönyv elkészítése Adategyeztetés a versenyzővel Tájékoztatás az (előzetes) eredményről Dokumentumok aláíratása Gratuláció az eredményhez Az együttműködés megköszönése Elköszönés

Megjegyzések: