Okos városok és technológiák a társadalom szemszögéből

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kutatási eredmények Az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztár ügyfelei között végzett telefonos közvéleménykutatásról 2008 Április.
Advertisements

TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
Napfényen a „rejtőzködő szavazók” Mérők klubja április 24.
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
Úton a ‚zöld’ Olimpia-, és a Smart-City-vé válás felé
© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév1 Fogyasztói Bizalom Index III. negyedév szeptember.
Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
Internetezők az elektronikus kormányzatról és az Európai Unióról április 3. II. online média mobil- kommunikáció autók, márkák, vásárlás idegenforgalom,
Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon A Magyar Tudomány Hónapja Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon.
Modern technológiák az energiagazdálkodásban - Okos hálózatok, okos mérés Haddad Richárd Energetikai Szakkollégium Budapest március 24.
Adatok a romániai 1- és 2%-os kampányokról Határtalan Civil Nap, Budapest, május
Ahány ház, annyi szabály Székely Levente
MÉDIAHÍR KUTATÁS GVH VPI a Bajnai-kormány első gazdasági miniszterjelöltjének kartellezés miatti visszalépése kapcsán.
Az adományozás fogadtatása a médiában Kutatási eredmények október.
Vajon mi is az a TVN? Gondolatok a 2009-es „észpénz.net” kampány kapcsán június 4. Turny Ákos igazgató.
Tárki Európai társadalmi jelentés fejezet Állam és piac Janky Béla.
sajtótájékoztató a felnőtt lakosság egészségmagatartása, motivációi
A magyar fogyasztói szegmensek egészségvásárlása
Civil szervezetek a munka világában
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
Egy csokor a barátságunkra Music: Nightengale Serenade
A fogyasztás pszichológiája − Milyen a magyar fogyasztó
K&H trambulin tapasztalatok
H OGYAN KÁROS AZ INTERNET ? E LEMZÉS VII. OSZTÁLYOS TANULÓK KÖRÉBEN Ozsváth Berényi Hajnal KAM – Regionális és Antropológiai Kutatások Központja.
FoglalkoztaTárs - Társ a foglalkoztatásban Október 24. Észak-alföldi regionális szakmai műhelymunka A KézenFogva Alapítvány megjegyzései a kerekasztal.
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
A tudás értéke Nyelvtudás, közgazdasági és természettudományos tájékozottság Európában Lannert Judit.
polarizálódó politikai térben Keller Tamás - Tóth István György
Okos Jövő Fórum 2014 Smart Future Forum Okos Jövő Fórum 2014 A rendezvény koncepciója 2 2 Hagyományteremtő céllal megrendezett szakmai fórum az.
Szabados Tímea és Wéber Andrea (EBH) október 26. Intézményekbe vetett bizalom és jogtudatosság a mai magyar társadalomban (Kutatási eredményeink.
TÁMOP-5.5.5/08/1 A diszkrimináció elleni küzdelem – a társadalmi szemléletformálás és hatósági munka erősítése Az egyenlő bánásmód érvényesítése és a társadalmi.
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 BÁTAAPÁTI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC. TETT.
TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2009 PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2009 Nyugat Mecseki TIT NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
A DÖNTÉSHOZATAL METODIKÁJA.
Az információs társadalom oktatása az iskolákban Pintér Róbert Információs Társadalom és Trendkutató Központ (ITTK)
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
Szakdolgozat védés A társadalmi felelősség megjelenése a vállalati döntésekben és gyakorlatban Készítette: Harmati Andrea.
Iszony vagy viszony - Magyarország megítélése az Európai Unió tagállamaként - Pavlics Tamás -
Dunaújváros2014. szeptember 15. Projekt eredményeinek disszeminációja – 9. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban.
Tudatos a fogyasztó? Kozák Ákos március 28..
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
Fórum használata A fórum főoldala alapállapotban.
Ajánlások a külföldön kutatók hazatérésével és az alapkutatási eredmények magánosításával kapcsolatban Dr. Radnai Márton Elnök Pro Scientia Aranyérmesek.
Lakosok véleménye a Magyar Honvédségről február 21. Domokos Tamás.
SZOLNOK VK és IVS sz. bemutató 2013 szeptember.
Komplex kormányzati cselekvési terv négy pillér mentén – Digitális Magyarország „Networkshop 2015” konferencia Sárospatak.
Erdélyben járunk, a bennszülöttek egy része vámpír. Az emberek mindig azt mondják, amit igaznak hisznek, a vámpírok az ellenkezőjét. De az embereknek és.
11 Smart City Tagozat ülése BME EIT Neumann Tárgyaló, május óra 1111 Budapest, Egry J. u. 18. V1 ép. C213 Dr. Kovács Kálmán tagozati elnök.
Golda János: Stílus és korszerűség „kritika” a kritikáról (sokkal inkább néhány gondolat összefüggésben a leírtakkal, mintsem, határozott vélemény és bírálás)
Okos Jövő Fórum 2015 Smart Future Fórum 2015 Győr A Széchenyi István Egyetem és az Okos Jövő Innovációs Klaszter közös rendezvénye.
Élet az Ságvári Bence eszközökben VIII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 29. A fiatalok internet- és médiahasználati szokásairól.
1 Egészség, biztosítás... Hidvégi Áron közvélemény- és piackutatási igazgató.
Ügyfélpreferenciák a bankszámlakivonatok esetében Dr. Tomcsányi Péter Prime Rate ügyvezető.
A „tudatos vásárló” – avagy „hiszünk-e a felelős vállalati magatartásban?” Készítette: Páthy-Dencső Blanka TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. 1112,
A friss hal és haltermékek fogyasztói megítélése 2014-ben Ózsvári László – Fodor István – Bódi Barbara – Kasza Gyula HALÁSZATI TUDOMÁNYOS TANÁCSKOZÁS SZARVAS,
A magyarországi vállalatok rendezvényszervezési szokásai - üzleti körben végzett online piackutatás fő eredményei - Készítette: Nagy Péter Támogatóink.
Erőszakos médiatartalmak fiatal fogyasztói Székely Levente.
A HAZAI VÁLLALKOZÁSOK ÉS A VÁLLALKOZÓK LAKOSSÁGI MEGÍTÉLÉSE, NEGATÍV SZTEREOTÍPIÁK VIZSGÁLATA LAKOSSÁGI KVANTITATÍV FELMÉRÉS KUTATÁSI RIPORT JÚLIUS.
Az Európai Unió Információs-társadalom politikája
Ami változott, és ami nem
Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék Kezelési Rendszer közvélemény-kutatás az általános és középiskolások körében.
Lakosok véleménye a Magyar Honvédségről
VMR.cool 2009 – Felmérés az internetező fiatalokról
1 hónappal az országgyűlési választások előtt Politikatörténti Intézet Dr. Stumpf István március 11.
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
„Kutatónak lenni azt is jelenti, hogy te vagy az első, aki megért valamit. Ez egy fantasztikus érzés, amit ha soha nem éreztél, nehéz megérteni.” (Forrás:
Varga Péter, közszolgálati CMC
Előadás másolata:

Okos városok és technológiák a társadalom szemszögéből Pillók Péter PhD. vezető kutató Smart Future Forum 2016 2016. október 20.

röviden a módszerről ismeretek, asszociációk érdeklődés, tájékozódás jövőbeli fejlesztések fogadtatása technológiai attitűdök Okos városok és technológiák a társadalom szemszögéből – Smart Future Forum 2016 – Pillók Péter

A kutatás módszere magyar lakosság 2016. október 9-19. 2010 felnőtt személy CATI-módszer +- 2,2 százalék-pont Okos városok és technológiák a társadalom szemszögéből – Smart Future Forum 2016 – Pillók Péter

röviden a módszerről ismeretek, asszociációk érdeklődés, tájékozódás jövőbeli fejlesztések fogadtatása technológiai attitűdök

Ismeretlen kifejezés Ez nagyon durva eredmény, számomra a lakosság teljes tudatlanságát fejezi ki, szinte biztosra veszem hogy magasabb arányban hallottak erről a témáról csak lehet más megfogalmazásban (pl. fenntartható város, smart city, élhető város, intelligens város, stb.) Okos városok és technológiák a társadalom szemszögéből – Smart Future Forum 2016 – Pillók Péter

Segítetett ismertség Járt-e már olyan városban, ahol alkalmaznak ilyen okos megoldásokat? (%) Okos városok és technológiák a társadalom szemszögéből – Smart Future Forum 2016 – Pillók Péter

röviden a módszerről ismeret, asszociációk érdeklődés, tájékozódás jövőbeli fejlesztések fogadtatása technológiai attitűdök Okos városok és technológiák a társadalom szemszögéből – Smart Future Forum 2016 – Pillók Péter

Óvatos érdeklődés Mennyire érdeklik Önt általában okos megoldások, okos városok témája? Okos városok és technológiák a társadalom szemszögéből – Smart Future Forum 2016 – Pillók Péter

Alacsony tájékozottság Na ez lesz az egésznek a kulcsa. Ezen változtatni kell és az egyszerű emberek előtt fell kell tárni, hogy az okos városi megoldások jelentős része nem egy bonyolult, komplex megoldást jelent, hanem éppen ennek ellenkezőjét. Még nagyobb arcul csapás, hogy igen sok ember él már olyan városban (ezek szerint a tudtuk nélkül), ahol több/kevesebb ilyen jellegű megoldás már évek óta elérhető. Azoknak a városoknak, melyek rendelkeznek ilyen kisebb-nagyobb volumenű megoldásokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetniük a megoldások ismerttségének növelésére. Amennyiben ezzel nem foglalkoznak, akkor az adott megoldás kihasználtsága rendkívül alacsony fokú lesz, annak ellenére, hogy a használatuk nem ördögtől való, bonyolult dolog. Mennyire érzi magát tájékozottnak az okos városok, okos megoldások terén? Okos városok és technológiák a társadalom szemszögéből – Smart Future Forum 2016 – Pillók Péter

röviden a módszerről ismeret, asszociációk érdeklődés, tájékozódás jövőbeli fejlesztések fogadtatása technológiai attitűdök Okos városok és technológiák a társadalom szemszögéből – Smart Future Forum 2016 – Pillók Péter

Konkrét fejlesztéseket támogatják Ön támogatná-e az alábbi okos fejlesztéseket saját településén? Okos városok és technológiák a társadalom szemszögéből – Smart Future Forum 2016 – Pillók Péter

Támogató közhangulat A szeptemberi IKT havi tanulmányunkban feltett alábbi kérdés idevág: " Fontos Ön szerint az informatika által vezérelt okos városi megoldások országos szintű kiterjesztése?" Egyáltalán nem - 2,7 % Inkább nem - 3,6 % Közepesen - 18,4 % Inkább Igen - 38,9 % Teljes mértékben - 33 % Nem tudja / nem válaszol - 3,3 % A második kérdés eredményei szerintem félrevezetőek, ebből az jön ki hogy 89,2 % használná ezeket a megoldásokat. Felmerül a kérdés, hogy rendelkeznek-e megfelelő eszközökkel (okostelefon/tablet/laptop stb.) az alkalmazások futtatásához. közben eljutottam a 11. diához, ahol pont az okostelefon használatról van szó, melynek eredményei alapján elmondható hogy az itt található 2. kérdés és az eszközhasználók eredményei egészen leszűkítve odáig hogy szokott-e alkalmazásokat letölteni nem áll összhangban egymással. Okos városok és technológiák a társadalom szemszögéből – Smart Future Forum 2016 – Pillók Péter

A legfontosabb a környezetvédelem Mennyire fontos Ön szerint, hogy a jövő városainak fejlesztése során Okos városok és technológiák a társadalom szemszögéből – Smart Future Forum 2016 – Pillók Péter

röviden a módszerről ismeret, asszociációk érdeklődés, tájékozódás jövőbeli fejlesztések fogadtatása technológiai attitűdök Okos városok és technológiák a társadalom szemszögéből – Smart Future Forum 2016 – Pillók Péter

Alacsony az eleve ellenzők aránya Mit gondol, az olyan új technológiák, mint például az internet vagy a mobiltelefon jobbá, vagy rosszabbá teszik a világot? Okos városok és technológiák a társadalom szemszögéből – Smart Future Forum 2016 – Pillók Péter

Pozitív, de óvatos technológiai attitűdök Melyik állítás igaz leginkább Önre? 2016. májusi eredmények ugyanerre a kérdésre vonatkozóan: Folyamatosan figyelem...: 14,8 % Fontostnak tartom...:68,4 % Nem örülök...: 10,9% Károsnak tartom...:3,3% NT/NV: 2,5 % Okos városok és technológiák a társadalom szemszögéből – Smart Future Forum 2016 – Pillók Péter

Okostelefon használat 2016. májusi kérdés: A technológia fejlődése általában, szerintem...: Több előnnyel jár, mint hátránnyal: 80,1 % Kevesebb előnnyel jár, mint hátránnyal: 15% NT/NV: 4,9 % Plusz rövid szöveges megjegyzés: Érdekes megjegyezni, hogy a megkérdezettek 80,1 százaléka szerint a fejlődés általában több előnnyel jár, mint hátránnyal. Mindez azt jelenti, hogy a válaszadók legnagyobb része abszolút nem tekinti a technológiai fejlődést veszélyesnek. A beérkezett válaszok alapján a magyar társadalom meglepően nem technofób, azonban későbbi vizsgálat tárgya lehet, hogy ez miből fakad és mi az oka annak, hogy az emberek így gondolkoznak, illetve fontos kiemelni, hogy leginkább az adatvédelem, a személyes adatokkal való visszaélésétől tart leginkább a lakosság (27,3%). Okos városok és technológiák a társadalom szemszögéből – Smart Future Forum 2016 – Pillók Péter

Eltérések a támogatottságban Index létrehozása – támogató válaszok számossága alapján 0-5 terjedelemben Ön személy szerint az okos városok terjedését Magyarországon…? Mit gondol, amennyiben saját településén lennének ilyen megoldások, élne-e ezekkel a lehetőségekkel? Mennyire fontos Ön szerint, hogy a jövő városainak fejlesztése során kiemelt szempont legyen a fenntarthatóság, a környezetvédelem? … hogy a jövő városainak fejlesztése során kiemelt szempont legyen az új, digitális technológiák használata? … a helyi lakosság aktív résztvevőjévé váljon a településfejlesztésnek? Okos városok és technológiák a társadalom szemszögéből – Smart Future Forum 2016 – Pillók Péter

Negatív(abb) megítélést alkotó csoportok Okos városok és technológiák a társadalom szemszögéből – Smart Future Forum 2016 – Pillók Péter

Az okos városok a közvéleményben kevesen ismerik fel az okos város kifejezést kevesen ismerik fel az okos várost nyitottság, érdeklődés alacsony tájékozottság általánosságban és konkrétan: a fejlesztéseket támogatják kritikusabbak: képzetlenebbek, fontolva haladás a technikával, falun élők (fiatalok) Okos városok és technológiák a társadalom szemszögéből – Smart Future Forum 2016 – Pillók Péter

Köszönöm a figyelmet! Pillók Péter PhD. vezető kutató pillok@szazadveg.hu