Amit a kétszintű érettségiről tudni kell

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A magyar felsőoktatás.
Advertisements

KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI MÁJUS-JÚNIUS
A felsőoktatási intézmények felvételi eljárása
Az érettségi rendszere
Tájékoztató az emelt szintű érettségiről a 10-dik évfolyamosoknak
1. Érettségi vizsga • Itt az iskolában kiosztott jelentkezési lapon • február 15-ig • Érettségi tárgyak: • magyar, matematika, történelem, idegen.
Felvételi tájékoztató 2011 Felvételi Felvételi tájékoztató 2011 A döntést segítő kiadványok •Felsőoktatási felvételi tájékoztató szeptemberben.
AMIT FELTÉTLENÜL TUDNI KELL AZ ÉRETTSÉGI VIZSGÁKRÓL 2014.
Felvételi eljárás Felvételi tájékoztató megjelenése  december 31-éig elektronikus formában ( Jelentkezés a 2014.
A kétszintű érettségiről. A kétszintű érettségi vizsga rendszere Középiskola Érettségi vizsga Felsőoktatás Nyilvános és a középiskolában elsajátítható.
Tudnivalók a kétszintű érettségiről tanév.
A felvételi és érettségi kapcsolata január 11. Előadó: Papp Gabriella, Felvételi Irodavezető ELTE TTK Nyílt Nap.
A felvételi eljárás intézmény specifikus részei november 29. Előadó: Papp Gabriella, Felvételi Irodavezető ELTE IK Nyílt Nap.
Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Nyílt Nap december 18. Tanulmányi és Információs Központ: Kongresszusi terem.
A felsőoktatási intézmények felvételi eljárása A 237/2006. (XI. 27.) Kormányrendelet alapján.
PONTSZÁMÍTÁS –Általános tudnivalók –Tanulmányi pontok –Érettségi pontok –Többletpontok.
Pontszámítás BSc,osztatlan képzések és felsőfokú szakképzések esetén, 2011 Nagy Pontszámítási Nap Felvételi összpontszám ( pont): -Tanulmányi.
FELVÉTELI 2006 Budapesti Műszaki Főiskola. Jogszabályi háttér A hatályos Felsőoktatási Törvény A hatályos Felsőoktatási Törvény A felsőoktatási intézmények.
Országos Felsőoktatási Információs Központ Felsőoktatási Felvételi 2006.
Változások a felvételi pontszámításban 2008-tól A változás az alapképzésre, egységes, osztatlan képzésre és felsőfokú szakképzésre történő jelentkezésnél.
Felvételi pontszámítás. A pontszámítás alapját a középiskolai eredmények és az érettségi teljesítmény adják, amelyek például emelt szintű érettségiért,
2007. ÉVI FELVÉTELI ELJÁRÁS. JELENTKEZÉS / 1. A jelentkezés – az e célra szolgáló – jelentkezési lap benyújtásával történik. A felvételi jelentkezési.
Országos Felsőoktatási Információs Központ Felsőoktatási felvételi 2008 Szeptemberben induló képzések.
A FELVÉTELI PONTSZÁMÍTÁSI MÓDSZER VÁLTOZÁSAI 2007/2008-BAN
Felsőoktatási felvételi eljárás Alapelvek A felsőoktatásba egységes rangsorolás alapján a legjobban felkészült és legjobb teljesítményt nyújtó jelentkezők.
Felvételi pontok számítása alapképzésre, illetve egységes, osztatlan képzésre A felvételi összpontszámot, vagyis a rangsorolás alapjául szolgáló eredményt.
Felsőoktatási felvételi eljárás Dr. Bakos Károly vezető főtanácsos Oktatási és Kulturális Minisztérium.
Tájékoztató az emelt szintű érettségiről a 10-dik évfolyamosoknak
Kétszintű érettségi.
Közoktatás-fejlesztési főosztály Friss Péter főosztályvezető
Érettségi-felvételi tájékoztató
KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI MÁJUS-JÚNIUS
2015. február KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA
Célja: - az utolsó két évfolyamon heti plusz két órában az emelt szintű érettségihez szükséges többletismeretek.
Felvételi eljárás 2015.
Tájékoztató 10. osztályosoknak
Tájékoztató 10. osztályosoknak Az érettségi vizsga Kötelező tárgyak: magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, idegen nyelv + 1 választott tárgy.
Kétszintű érettségi. tartalom érettségi érettségi és nyelvvizsga emelt szint szerepe emelt szintű oktatásra jelentkezés pontszámítás jogszabályi háttér.
Tájékoztató a kétszintű érettségiről és a felvételiről december 10. JAG.
JAG. ÉRETTSÉGI Jelentkezési határidő:február 15. Jelentkezés:iskolában, jegyzőnél JAG FELVÉTELI Jelentkezési határidő: február 15. Jelentkezés: EGYÉNILEG.
ÉRETTSÉGI 2016 Általános tájékoztató az érettségiről
Gyorsjelentés az érettségi eredményeiről július 12.
Felvételivel kapcsolatos információk Hrabacsik Mihály.
Érettségire készülünk! 2008/2009. tanév Írásbeli vizsgák: május 4 –től Szóbeli vizsgák: június 22 – 24.
A felsőoktatási felvételi eljárás Dr. Bakos Károly szakmai főtanácsadó Oktatási és Kulturális Minisztérium.
ÉRETTSÉGI VIZSGA A XÁNTUSBAN A XÁNTUSBAN Fehérvizi Judit közismereti igazgató helyettes.
Aktuális információk az érettségi, felvételi rendszerben
Kétszintű érettségi.
Érettségi tájékoztató 2016/2017
Érettségi eredmények május
Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar
Jelentkezés Érettségire jelentkezés határideje: február 15. Helye: Tiszakécskei Református Általános Iskola és Gimnázium.
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
Érettségi eredmények 2017.
A felvételi eljárás intézmény specifikus részei
Kétszintű érettségi 2018 május
TÁJÉKOZTATÓ A FAKULTÁCIÓ VÁLASZTÁSHOZ
2018.május-június érettségi vizsga eredményei 2018.augusztus 31.
Felsőoktatási felvételi eljárás 2018
Tájékoztató az emelt szintű érettségi felkészítésről 10. évfolyam
Kártyás Gyula Oktatási Igazgató Budapest, január 11.
Tájékoztató a felsőoktatási felvételi eljárásról és az emelt szintű képzés választásról február 21.
FELVÉTELI ELJÁRÁS
Emelt szintű érettségi előkészítő választás 2019/2020.
ÉRETTSÉGI/TOVÁBBTANULÁS 2018/2019
A kétszintű érettségiről
423/2012 (XII. 29.) Korm. rendelet alapján
Merre tovább a középiskola után?
Tájékoztató a 2020-as felsőoktatási felvételi eljárásról
Előadás másolata:

Amit a kétszintű érettségiről tudni kell Felvételi 2005 Amit a kétszintű érettségiről tudni kell Kárpáti Andrea karpatian@axelero.hu

ÉRETTSÉGI VIZSGABIZOTTSÁG Szaktárgyanként, 3 fő, egyikük az elnök (Országoz Vizsgáztatói Névjegyzék, Vizsgáztatói OKÉV képzés) PONTOZÁS: A tanár részpontokat ad, ebből szoftver számol összpontot Szóbeli és írásbeli összpontszám >a vizsga %-os minősítése (ebből lesz a felvételi pont !) > érdemjegy

Amit a kétszintű érettségiről tudni kell (1) 70.000 érettségizőből 60.000 tovább tanulásra jelentkezik, + 110.000 fő a korábban érettségizett! (100/97-es kormányrendelet, 1997) Pósfai Péter - az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont főigazgatója: Az érettségi vizsga követelményeit határozza meg a középiskola Bárki, bármikor leérettségizhet az általa szükségesnek ítélt tantárgyból. Az egyetemek csak középszintet kérnek, de plusz pontot ér az emelt!

Amit a kétszintű érettségiről tudni kell (2) Egy emelt szintű nyelvi érettségivel, ha legalább 60 %-ot ért el, automatikusan középfokú „ C” típusú nyelvvizsga-bizonyítvány tulajdonosa lehet + vizsgaidőszak - február-márciusi - tehát évi 3 időszakból lehet válogatni (de nem mindegyikben tehető le majd mindenféle típusú vizsga). Előrehozott érettségi vizsgák –csak olyan vizsga tárgyból, melynek kiadták a vizsgakövetelményét (80 tantárgy)

Amit a kétszintű érettségiről tudni kell (3) Saját iskolában február 15-ig kell jelentkezni Helyi tantervben meghatározott követelményeit az érettségire jelentkező teljesítette, tudását osztályzattal értékelték, és ezt bizonyítvánnyal igazolni tudja. 4 kötelező vizsgatárgyból (magyarnyelv és irodalom, történelem, matematika és idegen nyelv), valamint egy választott vizsgatárgyból kell valamilyen szinten sikeres érettségit tenni.

Amit a kétszintű érettségiről tudni kell (4) Minden kötelező érettségi vizsgatárgyból közép- és emelt szinten is kötelező lesz számára a felkészítés, saját helyi tanrendjében további legalább 3 tárgyat jelöl ki. Tanulói igény esetén az iskola köteles megszervezni a középszintű érettségit minden olyan tantárgyból, amely az iskola helyi tantervében szerepel. Az érte kapott 7 többletpont Matematikából középszinten csak írásbeli van!

Amit a kétszintű érettségiről tudni kell (5) A rendes érettségit követő valamennyi további érettségi vizsga eredménye már nem a bizonyítványban jelenik meg, hanem a vizsgázó különböző tanúsítványokat kap róla. OKTV döntőjében részt vett valamennyi tanuló érettségi mentességet kep, azaz jeles, 100%-os minősítésű érdemjegy kerül a bizonyítványukba. Egy pótló érettségi vizsgán a már korábban teljesített vizsgarészeket nem kell megismételni. Előrehozott érettségire jelentkezni lehet február 15, augusztus 31

A százalékos elért eredmény átszámítása érdemjeggyé Út a felsőoktatásba (1) Ugyanaz a százalékérték emelt szinten általában jobb osztályzatnak felel meg, mint középszinten. A százalékos elért eredmény átszámítása érdemjeggyé középszint osztályzat emelt szint 80% - 100% 5 60% - 100% 60% - 79% 4 47% - 59% 40% - 59% 3 33% - 46% 20% - 39% 2 20% - 32% 0% - 19% 1

Út a felsőoktatásba (2) Hozott pontokat a középiskolai teljesítmények alapján fogják számolni: Magyarnyelv és irodalom, matematika, történelem, egy idegen nyelv és egy választott tantárgy utolsó – tanult – két év végi osztályzatainak összege alapján legfeljebb 50 pont szerezhető, az összes érettségi osztályzat átlagának kétszerese (egész számra kerekítve) alapján pedig legfeljebb 10 pont. A diáknak két tantárgyat kell, vagy lehet választania, ez esetben az érettségi eredményével 30+30 pontot tud megszerezni. (Több választható is lehet! - Ha megbukik nem számít.)

Út a felsőoktatásba (3) Plusz pontok: Emelt szinten teljesített, legalább közepes eredményű érettségi vizsgáért például hét többlet pont jár, ha ez a szint nem feltétele a jelentkezésnek! A legfeljebb két emelt szintű vizsgáért kapható plusz pont! Az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő, felvételi szakiránynak megfelelő közép- vagy felsőfokú szakképesítésért, szakirányú technikusi képesítésért, illetve különböző sportágakban bajnoki helyezésekért többletpontok az „adható” kategóriába tartoznak. Egy jelentkezőnek összesen 24 többletpont adható. Információk: www.felvi.hu vagy www.om.hu és www.fisz.hu

Az érettségi eredmény átszámítása felvételi pontokká Az érettségi vizsga %-a Felvételi pont tantárgyanként (2 tárgy esetén) Felvételi pont tantárgyanként (1 tantárgy esetén) 90% - 100% 30 60 85% - 89% 29 58 80% - 84% 28 56 75% - 79% 27 54 70% - 74% 26 52 65% - 69% 25 50 60% - 64% 24 48 55% - 59% 23 46 50% - 54% 22 44 45% - 49% 21 42 40% - 44% 20 40 35% - 39% 19 38 30% - 34% 18 36 25% - 29% 17 34 20% - 24% 16 32 0% - 19%

Hogyan tájékozódj az OFI-val? Az OFI Pályatanácsadó szakpszichológusa OFI Jogász szolgáltatás e-jelentkezés 2005-ben már bárki számára elérhető AZ Én Felvim személyes felület Az összes tárgy felvételi feladatsorai, illetve a kétszintű érettségi rendszerhez kidolgozott próba érettségi tesztsorok Tanuláspszichológiai tanács

Jelentkezés pályaorientációs tanácsadásra Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központ, 1088 Budapest, Reviczky utca 6., III. em. Munkanapokon 12 és18 óra között. Időpont-egyeztetés a (06-1) 411-5783-as telefonszámon

Felsőoktatási felvételi 2004 (1) A tudományegyetemek népszerűsége változatlan. Az ELTE továbbra is igen nagy fölénnyel vezet, az összes felvételizni szándékozó több mint egytizede! (pl. ELTE-BTK hatezer jelentkezővel) Vidéki egyetemek közül a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) népszerű

Felsőoktatási felvételi 2004 (2)

Felsőoktatási felvételi 2004 (3) A gazdasági képzéseket választották a legtöbben Erősödik a közgazdász-gazdálkodási szakok népszerűsége (az egyetemi közgazdász szak vezet) Főiskolai idegenforgalmi és szálloda szak (második legnépszerűbb szaknak bizonyult) Műszaki informatikai képzések is népszerűek. Kommunikációs szakokra - egyetemi (13.) és főiskolai (6.) – többen jelentkeztek mint tavaly.

Felsőoktatási felvételi 2004 (4) Pszichológia – a legkedveltebb bölcsész képzés (5.) Művelődésszervező szak – (7.) Hagyományos mérnöki képzések közül a gépészmérnöki (16.) és villamosmérnöki (19.) a legnépszerűbbek. Az előző évhez képest kiszorultak az első húszból a rendvédelmi, műszaki menedzser és a főiskolai igazgatásszervezői szakok.

Felsőoktatási felvételi 2004 (5) Keresettek a nem nappali képzések. A nem nappali képzést választók az összhallgatói létszám több mint negyven százalékát teszik ki.

Felsőoktatási felvételi 2004 (6) A jelentkezők egy harmada rendelkezik valamilyen szintű nyelvvizsgával és ez az arány évek óta folyamatosan növekszik.

Felvételt nyertek… 167 ezer felvételiző 108 ezer felvett hallgató 54 % államilag finanszírozott 46 % költségtérítéses képzésre Nappali képzésben 46 % egyetemi hallgató, 54 % főiskolai hallgató nyert felvételt. Egyetemi szinten a műszaki, a klasszikus bölcsész és a gazdasági területre, főiskolai szinten a gazdasági területre vették fel a legtöbb hallgatót.

Az Orzságos Felsőoktatási Felvételi Iroda kiadványai a felsőoktatásba készülők számára A könyvek december 15-én kerülnek a boltokba! Felsőoktatási felvételi tájékoztató Szakirányú továbbképzések 2005. Mit kínál a magyar felsőoktatás? Felsőoktatási felvételi 2005 – Interaktív CD Tájékoztató Felvételi vizsgakövetelmények Jelentkezési lapok kitöltési útmutató Hírlevél - OFINFÓ

ELÉRHETŐSÉGEINK: Kereshetsz minket: Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda Telefonon: 06-1/477-3131 Faxon: 06-1/477-3111 Interneten: www.felvi.hu E-mailben: info@felvi .hu Levélben:1542 Budapest, 114-es posta Személyesen: Hallgatói Információs Központ, 1088 Budapest, Reviczky u. 6. III. emelet