Zöld óvodák és Ökoiskolák a köznevelési intézményekben

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TÁMOP / TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás megvalósítása Mosonmagyaróváron A pályázati kiírás forrását az Európai.
Advertisements

A időszak végrehajtási intézményrendszere
A felsőoktatás fejlesztési lehetőségei
Sajó-Bódva regionális hulladékgazdálkodási program
Sajó-Bódva Völgyi Hulladékgazdálkodási ISPA program PR kampányának ismertetése István Zsolt osztályvezető Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Alapítvány Logisztikai.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő közreműködésével a Nemzeti.
Ökoturizmus és természetvédelem 2011 Dr. Rácz András Környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
Az ÖKOISKOLÁK szerepe a közoktatás fejlesztésében
T I O K Térségi Iskola- és Óvodafejlesztő Központok a kompetencia-alapú tanítási- tanulási programok elterjesztése érdekében.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
1 Svájci Hozzájárulás – Információs Nap Miskolc és Debrecen, május Szalóki Flórián Főosztályvezető Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
NFT I NFT II Hosszú távú cél: az életminőség javítása Általános cél: Az EU átlaghoz viszonyított jövedelmi különbségek mérséklése specifikus.
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
Felsőoktatási Minőségfejlesztési Rendszer
PÁLYÁZATI TÁMOGATÁSOK Bárczi Gusztáv Módszertani Központ.
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
A TÁMOP projekt cél-és feladatrendszere, kapcsolata a TÁMOP 4
MINŐSÉGFEJLESZTÉS A FELSŐOKTATÁSBAN TÁMOP kiemelt program VESZPRÉM 2007 november 28.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
A távmunka nem cél, hanem eszköz december 11.
EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok Pécs, Mikulás Brigitta Nemzeti Fejlesztési Hivatal Phare Koordinációs Főosztály Főosztályvezető-helyettes.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
TÁMOP 3.2.2/08/A/1 A közoktatás modernizációját támogató hálózatfejlesztés a Közép-Magyarországi régióban.
A Jövő Internet kutatás hazai támogatási lehetőségei Fonyó Attila Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztály.
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Tóbiás Zoltán Osztályvezető KvVM FI 2007.április 26.
KÖRNYEZETTUDATOSSÁGRA NEVELÉS LEHETŐSÉGEI AZ ÖKOISKOLÁKBAN NYME-EMK Tudományos Doktorandusz Konferencia – Sopron, április 13. Témavezető: Kovátsné.
Együttműködési lehetőségek a kompetencia alapú oktatás elterjesztése érdekében Tuza Tibor Balogh Tibor.
Az OFA Kht. Civil Műhely Szakmai tanácsadás, információcsere, helyi és regionális foglalkoztatási partnerségek fejlesztése 1.Foglalkoztatási Civil Műhely.
Döntéselőkészítő tanulmányok Mihálffy Krisztina – KKK,Kerékpáros Infrastruktúra Fejlesztési Osztály.
A Kreatív-Hálózat projekt bemutatása Dr. Mező Ferenc szakmai vezető TÁMOP /
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
EU-s források ökoiskolák számára Takács Eszter Könczey Réka Budapest, június 6. Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója.
Közép - Dunántúli Régió Zöld Óvoda Bázisintézmény tevékenységei
ÚT AZ ÖRÖKÖS ZÖLD ÓVODÁHOZ
Ötletek, javaslatok a kritériumok dokumentum szintű beépítésére
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
Környezeti nevelés uniós forrásokból
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
TÁMOP / Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés –a szobi innovatív intézményekben.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u. 8. Nemzetközi ökoiskolai helyzetkép Varga Attila
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Közoktatás-fejlesztési törekvései
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
Az új köznevelési rendszer jellemzői és várható eredményei
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet AZ ÖKOISKOLA HÁLÓZAT HELYZETE ÉS TERVEI Varga Attila
TÁMOP A-14/ „Komplex intézményi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az általános iskolákban, többcélú.
1 Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
Kristóf Ákos, osztályvezető Vidékfejlesztési Minisztérium Kutatás- és Oktatásszervezési Főosztály Ökoiskola címátadás Budapest, június 4.
Úton a Zöld Óvoda felé… Müllerné Nagy Krisztina Óvodapedagógus – környezeti nevelő Zöld óvoda szakértő Némethné Kovecsánszki Alexandra és Kossár Janka.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u. 8. Az új ökoiskola kritériumrendszer Varga Attila
Megváltozott munkaképességűek és fogyatékkal élők foglalkoztatását elősegítő támogatások és módszerek Tatosné Takács Andrea december 18.
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Mobilitás bróker szerepben Mobilitás bróker szerepben Letenyei Mráz Márta Budapest december 09.
Az EGT és Norvég Alapok jelenlegi időszaka. 2 Az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok (FM) es időszaka Támogatási összeg: mintegy 153.
CURIE TEHETSÉGPONT. A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Tehetségpontok mind Magyarországon, mind a határon túl élő magyarlakta részekre kezdeményezi és támogatja.
Barcsák Marianna - KPSZTI
Erasmus+ tapasztalatok
Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege:
A Nemzeti Pályaorientációs Tanács (NPT) és a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok (RFKB) együttműködése TÁJÉKOZTATÓ ANYAG az RFKB pályaorientációs.
Motivációs szeminárium
Matókné Misóczki Mária Projektigazgató Szekszárd
Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
Szakiskolai fejlesztési program
EU-s források ökoiskolák számára
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
Előadás másolata:

Zöld óvodák és Ökoiskolák a köznevelési intézményekben Emberi Erőforrások Minisztériuma KÖZOKTATÁS FEJLESZTÉSI FŐOSZTÁLY Oktatási és Nevelési Programok Osztálya Zöld óvodák és Ökoiskolák a köznevelési intézményekben Városmajori Gimnázium Budapest, 2012. június 9. Simonyi István

Ökoiskola program Az Ökoiskola-hálózat, az OECD-ENSI nemzetközi projektjeként 1986-ban indult útjára. 2000 márciusa óta az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (volt Országos Közoktatási Intézet) Program és Tantervfejlesztési Központjának koordinálásával, az oktatásért felelős minisztérium szakmai, illetve anyagi támogatásával működik.

Ökoiskola program 2004 az első Ökoiskola cím pályázat, az Ökoiskola hálózat kiszélesítése megkezdődik Az első 3 évre 144 iskola nyerte el az Ökoiskola címet 2012. Lehetőség az Örökös Ökoiskola cím elnyerésére 2012 júniusától összesen 416 Ökoiskola és 146 Örökös Ökoiskola működik az országban (összes intézmény száma: 562)

Zöld óvoda program 2006. elkészül a „Zöld óvoda” program kritériumrendszere Első alkalommal 2006. április 18-án került kiírásra az oktatásért és a környezetvédelemért felelős minisztériumok közös pályázata, melynek kapcsán 109 óvoda nyerte el 3 évre a címet Jelenleg 515 Zöld Óvoda működik az országban 2012. javaslat az Örökös Zöld Óvoda cím elnyerésére

A svájci projekt Az oktatásért felelős minisztérium felkérésére és támogatásával az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet pályázatot nyújtott be a Svájci-Magyar Együttműködési Program 4. Környezeti kezdeményezések, biodiverzitás és természetvédelem prioritási területhez kapcsolódó pályázati felhívás „A” komponensére A projekt teljes költségvetésére elnyert támogatás 1 187 500 CHF (257 402 440 Ft), a 2012/2013-as tanévtől a 2015/2016-os tanévig

Fő célok Emberi Erőforrások Minisztériuma Oktatásért Felelős Államtitkárság Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkárság Zöld óvoda országos forrásközpont Ökoiskola országos forrásközpont Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet RÉGIÓ RÉGIÓ Zöld óvoda, regionális forrásközpont Ökoiskola regionális forrásközpont Zöld óvoda, regionális forrásközpont Ökoiskola regionális forrásközpont óvodák iskolák óvodák iskolák Zöld óvodák Ökoiskolák Zöld óvodák Ökoiskolák

Fő célok Szemléletváltás, környezettudatos életmód választásának elősegítése a gyermekek körében (óvodás és kisiskolás kortól kezdve) Zöld óvoda és Ökoiskola programok elterjesztése, az óvodától a felsőoktatásig tartó folyamatos környezeti nevelés támogatása, egészséges életszemlélet kialakítása a gyermekekben Hálózat építés Megóvandó természeti értékek bemutatásán keresztül a helyi lakosok identitástudatának, erősebb kötödésének biztosítása környezetükhöz, lakóhelyükhöz

Fő célok Hatékony módszertani és gyakorlati tanácsadói szolgáltatások és országos lefedettséget biztosító mechanizmus fejlesztése, a jelenlegi intézményrendszer által biztosított alapokra támaszkodva, A projektgazda OFI és szakmai megvalósító partnerei Emberi Erőforrások Minisztériuma Vidékfejlesztési Minisztérium, továbbá környezeti neveléssel foglalkozó országos civil szervezetek együttműködésével a kiválasztásra kerülő országos és regionális forrásközpontok egy rugalmas és szakmai stratégiai, fenntartható, pedagógiai szakmai értelemben véve többletszolgáltatásokat integráló struktúrát kialakító hálózat kialakítsa.

Köszönöm szépen a figyelmüket! istvan.simonyi@emmi.gov.hu