Szociális párbeszéd az EU-ban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Embassy of Switzerland Swiss Contribution Office Hungary Svájci – Magyar Együttműködési Program Szabályok és eljárások Információs Napok, május Miskolc.
Advertisements

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat modernizációjának értékelése Cseres-Gergely Zsombor – Scharle Ágota -
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
ENERGIATAKARÉKOSSÁG A MAGYAR ENERGIAPOLITIKÁBAN NEMZETI ENERGIAHATÉKONYSÁGI CSELEKVÉSI TERV Gergely Kálmán Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium.
A Lisszaboni Szerződés nemzeti parlamenteket érintő rendelkezései Sinka László OGY KH EU Budapest, February 10 & 11, 2009.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
Az EGSZB a térképen Az EGSZB helye az intézmények között EGSZB EURÓPAI BIZOTTSÁG EURÓPAI PARLAMENT TANÁCS.
AZ EURÓPAI SZAKSZERVEZETI SZÖVETSÉGEK ÜZEMI TANÁCSI POLITIKÁJA, A SZAKSZERVEZETEK ÉS EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK, ÜZEMI TANÁCSOK ÉS MÁS, RÉSZVÉTELI JOGOKAT.
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
Verseny Versenyfelügyelet az egészségügyben és a kapcsolódó piacokon Torjákné Amberger Teréz Gazdasági Versenyhivatal – Versenypolitikai Iroda január.
Szociális párbeszéd az EU-ban BDSZ-konferencia a szociális párbeszédről Budapest november 27.
Michael Wolters, Abt. Internationales.Europa 1 Szociális párbeszéd Németország vegyiparában Budapest, november 27.
A magyar munkajogi szabályok harmonizációja az EU-ban
A vasúti ágazatot érintő aktuális szabályozási feladatok
FÜGGETLEN KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Lux Judit CSc Neokorporatív gyakorlat és mediáció Magyarországon(3) december 5.
Az EU támogatások és a közbeszerzés kapcsolata Kullmann Ádám Nemzeti Fejlesztési Ügynökség november.
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
1 GÁZIPARI SZAKSZERVEZETI SZÖVETSÉG Budapest,
Balatonszemes Június A villamos energia közszolgáltatási helyzete és szerepe Magyarországon Fő kérdések, aktualitások 2.
Budapest, szeptember A villamos energia közszolgáltatás helyzete és szerepe Magyarországon Fő kérdések, aktualitások 2.
Európai Üzemi Tanács tevékenysége a magyar szakszervezetek szemszögéből november 16. Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet.
Az RWE Európai Üzemi Tanács fejlődése, jelene, kihívások Kunzer Ferenc elnökhelyettes RWE Európai Üzemi Tanács Siófok, május TÁMOP A-13/
Európai Menekültügyi Alap évi allokációja SZAKMAI RÉSZ Pályázható célkitűzések és tevékenységek Célcsoportok Változások A pályázók tájékoztatása,
Megpályázható tevékenységek BM/ /2012. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap.
Európai Vegyipari Szociális Párbeszéd Bizottság Balatonszemes.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
1 Az Európai Unió gazdasági fellendítési terve Winkler Gyula európai parlamenti képviselő (RMDSZ, EPP-ED) Brassó, január 29.
Reinhard Reibsch az EMCEF volt főtitkára.  1. Fúziók/összeolvadások napirenden – országos és európai szinten  2. Európai szövetségek ágazati szinten.
Az európai és hazai vasúti szabályozás aktuális kérdései
EDUCATION Presentation ETUC Slides1©ETUI-REHS2007 ESZSZ Az Európai Szakszervezeti Szövetség Az európai dolgozók hangja.
Ágazati Szociális Párbeszéd Magyarország
Balatonszemes Az Európai Unió szintű szociális párbeszédben való részvétel tapasztalatai.
Ivan Tomac Predsjednik EKN-aBalatonszemes, SZOCIÁLIS PÁRBESZÉD HORVÁTORSZÁGBAN SZOCIÁLIS PÁRBESZÉD HORVÁTORSZÁGBAN.
Ágazati kapcsolatok és szociális párbeszéd az EMCEF-ben Balatongyörök, április 29.
Magyar Bányászati Szövetség Magyar Bányászati Szövetség 1024 Budapest, Margit krt. 85. Tel/Fax: (06-1)
Tisztességes munka és európai szociális párbeszéd Kihasználatlan jelen?
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a partnerség Civil részvétel és EU források – december 3. Európai Ifjúsági Központ Dr. Arató Krisztina ELTE.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Megpályázható tevékenységek BM/9674-2/2011. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap dr. Gyöngy Anna BM EUEFO.
Tulajdonos és ügyvezető közötti viszonyok megváltozása „Az ügyvezetői tévedés ára” konferencia május 8. dr. Fehérváry Ákos, ügyvéd / partner Kajtár.
A évi allokáció általános bemutatása- zárása
RWE Power AG Lorsee/TR BudapestSEITE 1 „Szociális párbeszéd“ RWE Power AG Wolfgang Lorsee A Központi Üzemi Tanács elnökhelyettese.
A vasúti továbbképzések lehetőségei a hazai és a nemzetközi elvárások változása kapcsán Előadó: Dr. Vincze Árpád főtanácsos Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.
Az EU kutatói mobilitás programjához kapcsolódó HRS4R munkacsoportban való részvételhez kapcsolódó feladatok.
DUNA STRATÉGIA … Szilvássy István, Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége Nagymegyer, október 19.
1 Az EU kudarca: A hagyományos ketrecek betiltása Glattfelder Béla Európai parlamenti képviselő.
EVDSZ Budapest, A vizsgálat célja annak feltérképezése, hogy a magyar gyakorlatban hogyan érkeznek el a hazai ágazati vállalati dolgozókhoz.
Előadó: dr. Kártyás Gábor
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
2015. november 16. Rabi Ferenc. Hangfelvétel a VDSZSZ-nek, szándék a „C” tarifa elvétele.
1 A kémiai biztonság új stratégiája. Európai Unió: Fehér Könyv. REACH. Globális Stratégia: Globális harmonizáció. SAICM. Prof. Dr. Ungváry György.
Európai Uniós ismeretek Az európai integráció kialakulásának története.
Belügyminisztérium Önkormányzati Koordinációs Iroda ÁROP „Önkormányzati fejlesztések figyelemmel kísérése”
25 éves az ágazati érdekegyeztetés jelenlegi formája és az EVDSZ EVDSZ II. TAGGYŰLÉS és KONFERENCIA Visegrád, november Dr. Szilágyi József.
Az EGT és Norvég Alapok jelenlegi időszaka. 2 Az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok (FM) es időszaka Támogatási összeg: mintegy 153.
Európai és regionális integrációs folyamatok magyar szemszögből
Follow-up national seminar Implementation of European social partners’
Társadalmi Párbeszéd Osztály: ágazati párbeszéd bizottságok (ÁPB)
Európai Uniós ismeretek
Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD)
2015. évi tapasztalatok, évi ellenőrzési irányelvek
Follow-up national seminar Implementation of European social partners’
1/15/2019 Az uniós bel- és igazságügyi informatikai rendszerekkel és az interoperabilitással kapcsolatos jogharmonizációs kérdések október 10. Belügyminisztérium.
Jogharmonizáció az Európai Unióban Dr
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
Jogharmonizáció az Európai Unióban
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
AZ EURÓPAI UNIÓ TÖRTÉNETE, INTÉZMÉNYEI
Előadás másolata:

Szociális párbeszéd az EU-ban BDSZ-konferencia a szociális párbeszédről Budapest 2008. november 27.

Témák Szociális párbeszéd és EU-szociálpolitika Jogi és politikai alapok A szociális partnerek és az EU-bizottság szerepe Szociális párbeszéd az EMCEF-ágazatokban A nemzeti és európai szociális párbeszéd összefüggései A jövő kihívásai

Szociális párbeszéd és EU-szociálpolitika Quelle: EU-Kom GD für Beschäftigungspolitik, Soziale Angelegenheiten & Chancengleichheit

Jogi és politikai alapok A szociális párbeszéd mechanizmusának felvétele a Maastrichti (1993) és az Amszterdami (1997) Szerződésbe a Szociális Jegyzőkönyv részeként Jaques Delors ötlete szerint a szociális párbeszéd segítségével megszüntethetők az európai szociálpolitika hiányosságai Ide tartozik az európai szociális kapcsolatok, valamint a szociális partnerek között szociális kérdéskörben folytatott tárgyalások továbbfejlesztése A szociális párbeszéd egyre több haszonnal jár, a Bizottság számára is Lásd Reformszerződés

A szociális párbeszéd mechanizmusai A szociális párbeszéd európai szinten az EK-Szerződés 139. cikkében van lefektetve 3 lehetőség: Közös állásfoglalások Ajánlások Kötelező érvényű megállapodások, amelyek a törvényalkotást kiváltva önmagukban is jogi szabályozást eredményezhetnek

A 139. cikk (2) bekezdés szerint végrehajtott megállapodások A Tanács határozatával végrehajtott megállapodások Végrehajtás Tanácsi határozat alapján, ellenőrzés a Bizottság részéről Keretmegállapodás a szülői szabadságról, 1995 Keretmegállapodás a részmunkaidős foglalkoztatásról, 1997 Keretmegállapodás a határozott időre szóló munkaszerződésekről, 1999 Európai megállapodás tengerészek munkaidejének szabályozásáról, 1998 Európai megállapodás a légiközlekedés személyzetének munkaszervezetéről, 2000 Megállapodás utazó, határokat átlépő szolgálatban tevékenykedő vasúti dolgozók munkafeltételeinek bizonyos szempontjairól, 2004

A 139. cikk (2) bekezdés szerint végrehajtott megállapodások (2) Autonóm megállapodások, amelyek a szociális partnerek és tagállamok eljárásai és szokásjoga alapján kerülnek végrehajtásra. Végrehajtás és nyomon követés a szociális partnerek részéről Távmunka keretmegállapodás, 2002 Keretmegállapodás a munkakörülményekkel összefüggő stresszről, 2004 Megállapodás egy európai jogosítványról határokon átlépő közlekedési szolgálatban dolgozó mozdonyvezetőkre, 2004

A szociális partnerek és az EU-Bizottság szerepe Nagy problémát jelent az európai ipari szövetségek sok esetben hiányzó mandátuma Az EU-Bizottság elismerése, mint előfeltétel A reprezentativitást biztosítani kell Egyedül a szociális partnerek döntenek a munkaprogramról, a szabályokról és a napirendről Az EU-Bizottság tanácsadó szerepet tölt be és adminisztratív támogatást nyújt

Szociális párbeszéd az EMCEF-ágazatokban (1) Az ESZAK-Szerződés szolgáltatta az Ágazati Szociális Párbeszéd első példáját: Sylvain Duda: „A cél már kezdetben is a szénipar munkakörülményeinek és szociális intézkedéseinek összehasonlítása volt annak érdekében, hogy tanuljunk a tapasztalatokból és javító intézkedéseket javasoljunk“ Mivel az ESZAK-Szerződés 2002. július 23-án megszűnt, 2002. júniusában létrehozásra került egy Iparági Szociális Párbeszéd Bizottság. A jelenleg elismert 36 szociális párbeszédbizottságból csak a kisebbség képviselteti magát az iparban

Szociális párbeszéd az EMCEF-ágazatokban(2) Az EBV és EFCG megalapításától kezdve a szociális párbeszéd a deklarált célok részét képezi Időközben a következő ágazatokban jött létre szociális párbeszéd: Villamos energia ipar (2000) Gázipar (2006) Bányászat (2002) Vegyipar (2004) A szárazvakolat iparág estében a szociális párbeszéd ágazaton túlmutató jellegű A papír-és üvegipar jelenleg konzultál

Szociális párbeszéd projektek Bányászat (az ESZAK folytatásaként) „Balesetek okai“ projekt (feldolgozás alatt) Villamos energia (az EPSU-val közösen) „Demográfiai átalakulás“ projekt „Átszervezés“ projekt Gázipar (az EPSU-val közösen) „Képesítés és kompetenciák“projekt (feldolgozás alatt) Vegyipar (az ECEG-gel közösen) REACH lezárva – ECHA Ügynökség H&S és átszervezés projektek Közös állásfoglalás a CO2-kibocsátás kereskedelemmel kapcsolatban CITIES NEPSI

A nemzeti és európai szociális párbeszéd összefüggései Az EU-szinten folytatott szociális párbeszédhez szükséges a nemzeti és vállalati szint Megfordítva az európai szinten folytatott szociális párbeszéd segíthet a nemzeti kapcsolatok támogatásában Szociális párbeszéd a KKE-országokban

A jövő kihívásai Az EU-Bizottság a reformszerződés alapján több jogi aktussal kapcsolatban konzultál a szociális partnerekkel, mint a múltban – „social impact evaluation“ A vállalati szinten folytatott tárgyalások nagyobb szerepet kapnak és a mandátumokat tisztázni kell Az EÜT-irányelv felülvizsgálata beigazolta, hogy hagyományos törvényalkotási folyamatoknál is lehet konzultálni a szociális partnerekkel