A PALÓCOK Forrás: Google képek+Wikipedia Lacovics Jázmin 5/c.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Női viselet.
Advertisements

Automataváltás - hanggal!!!
HAGYOMÁNYOS MAGYAR ÉTELEK
Tóthné Iski Éva Klinikai táplálási tanácsadó
2014. február 26 – március 3. (6 nap/5 éj/5 sí nap)
Angol – amerikai projekt hét
Készítette: Balázs Attila BAAPAHP.PTE.  A megszólításban a férfiak neve elé tett Herr szóval történik.  (Régebben használatos volt még a „führer” megszólítás.
A lakás textíliái Szőttesek, hímzések.
Viseletek.
Eger várától a Gyergyói Havasokig
Hátsó épület Nappali Zene szoba.
Az emberi élet fordulói
Fővárosa és egyben legnépesebb városa Budapest.
Étkezési szokások az ókori Egyiptomban
ADVENT.
Az üzleti öltözködés szabályai Dr. Ács Klára – Magyar Divat Szövetség
Kőröstetétlen.
A matyókultúra mint idegenforgalmi vonzerő
A húsvét.
„Csepel-szigeti csirkeüstöny hagymafüves monyáddal” készítése
A mosómedve.
Húsvéti kutak.
A MAGYAR NÉP SZÜLETÉSE.
A honfoglaló magyarok étkezési szokásai
A MAGYAR NÉP SZÜLETÉSE.
Torockó és Torockószentgyörgy Bemutatja Tutsek János
A táplálkozás rendje.
A karácsonyi ünnepkör.
Viseletek © Németh György.
Gyakran előforduló táblák és jelzések vízen és vízparton
Egyeskő.
Reformtáplálkozás.
Kalocsai népviselet Magyarország. Kalocsai népviselet Magyarország.
HOLLÓKŐ: VILÁGÖRÖKSÉG a Kárpát-medencében.
Matyó kultúra.
A Csepel-sziget A Csepel-sziget „kincse”. A Csepel-szigeti csirkeüstöny hagymafüves monyáddal Szótár a kezdő áldoskészítőknek: zsiradék nélkül készülő.
Étkezési szokások az ókori Hellászban
MEXIKÓI KONYHA.
A sámán öltözéke Mongólia, Korea
„Múzeumi kézműves foglalkozások gyermekek és felnőttek részére”
Erdélyi népművészet 7. osztály.
A magyarországi németek
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal, kezed műve a hajnali harmatcsepp és a Nap. Add, hogy egész nap jókedvű és tiszta legyek: a Világosság.
A lakás textíliái Szőttesek, hímzések © Németh György.
Obrusánszki Borbála: Őseink évszázadok óta Jézus születésének ünnepét tartják meg karácsonykor, néhány évszázadig ez volt egyben az újév kezdete. Néphagyományainkban.
Német étkezési szokások
Rejtőzködő „lakótársak”
Határtalanul. 1. nap Utazás 04:15-kor indultunk el Győrújbarátról. 11-kor már a határon voltunk. A vámosok mindenkinek elkérték a személyi igazolványát,
Ételkészítő technológiák
Palóc népszokások A Novohrád-Nógrád Geopark értékei – oktatási segédanyag A népszokások legtöbbje az elmúlt évtizedekben megszűnt a mindennapi élet része.
A palóc népviselet és ruházat
Lakóhelyem Gasztronómiája Szentgotthárd és az őrség.
A divat története A XVIII. század végéig.
Ókor egyiptomi viseletek Egyiptomban az enyhe klímának köszönhetően csak lenge öltözékeket viseltek. A társadalmi viszonyokat tükrözték az öltözékek.
Az Őrség. Az Őrségről általánosságban Vas megye délnyugati szegletében helyezkedik el Látnivalókban és természeti kincsekben gazdag tájegység Nevét onnan.
Szombathely és környéke Gasztronómiai séta. Földrajzi elhelyezkedése A város az Alpokalján, a Perint és Gyöngyös patakok lapályán, a Gyöngyös- sík nyugati.
Nyugat-Dunántúl Gasztronómia. Földrajzi elhelyezkedés Nyugati határszél Győr-Moson-Sopron megye Vas megye, Zala megye Ország határai: Szlovákia, Ausztria,
A magyarok őstörténete. A nomád magyarok Őshazájuk az Urál hegység és az Ob folyó vidéke. Az itt megtelepedett törzsek nomád életmódot folytattak. Az.
Jó szórakozást kívánunk hozzá!
Vándorlás a kelet-európai pusztán
Géza fejedelem és István király államalapító tevékenysége
A Velencei-tótól a Csorba-tóig turisztikai kalandozás a Felvidéken!
2012 November Katalógus.
MEGTELEPEDÉS ÉS KALANDOZÁSOK
Néptánc óra feldolgozása
ÉTLAP Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Reggeli: Joghurt Banán kakaó
Étkezési szokások az ókori Egyiptomban
SZÉKELYEK.
ADVENT.
Németország Készítette: Kiss Dzsenifer és Lőrincze Viktória (8. o.)
Előadás másolata:

A PALÓCOK Forrás: Google képek+Wikipedia Lacovics Jázmin 5/c

A palócok egyeredetűek a magyarokkal. Ősmagyarok és szlávok keverékei A palócok a kabarok utódai: A palócok ősei a honfoglalás idején a magyar törzsekkel együtt érkeztek és települtek meg a Kárpát-medencében. A Hont, Nógrád, Gömör-Kishont, Borsod, Bükk-vidéken, Hevesben a Tarna-Zagyva felső völgyszakaszainak első foglalói között viszont nem találjuk a kabar eredetű nemzetségeket. Ezzel szemben megtalálhatók a Bodrogközben, Csallóközben, Fejér megyében, a Mezőföldön, Baranya és Torontál kisebb körzeteiben.[1] A palóc népcsoport magja polovec-kun eredetű E szerint a honfoglalás után 200-300 évvel, de mindenképp a tatárjárást megelőzően érkeztek a Kárpát-medencébe 1100-1200 között. A főként rabságba, fogságba esett kun csoportok a nyugati, északi gyepűk mellé kerültek a várispánságok és az egyházi központok uradalmaiba. A palócok egyeredetűek a magyarokkal. Ősmagyarok és szlávok keverékei

A PALÓC NÉPVISELET A férfiak öltözékében a fehér posztóból előállított szűr általános viselet volt. Esküvői ruhájuk ékességét a cifraszűr jelentette, melyet ünnepek alkalmával idős korukig hordtak. A fekete báránybőrből készült kucsma, a rövid derekú, piros-kék-zöld fonallal, keresztöltéssel kivarrt vászoning, a hosszú szűk gatya, valamint a bő szárú vászongatya mellett ködmönt is szívesen öltöttek magukra. Egy-két nagyobb gazda ruhatárából nem hiányozhatott a kerek bunda (suba) sem. Ünnepnapokon hosszú szárú csizmát húztak a lábukra.

A PALÓC NÉPVISELET A palóc női ruházkodás a rövid szoknyás viseletek közé sorolható. Alsó- és felsőruháikat kendervászonból készítették, hétköznapokon pendelyt, kötényt és félinget (ingváll), A lányok haját „tyúkosba” vagy „varkocsba” fonták, az asszonyokét kontyba tekerték. A fejviselet - amelyet csipkével, szalaggal, gyönggyel, hímzéssel dekorált főkötő jelentett, talán Kazáron és annak környékén volt a legváltozatosabb. váltották föl.

PALÓC SZOKÁSOK Házassági szokásaiknak sok régi jellemző vonását megőrizték. A legtöbb házasság a szerelem jegyében kötődik, de ha az érdek megkívánja, már igen korán 14 éves koruk körül a szülők is megházasíthatják a gyereket. Mikor megérkeznek a vőlegényes házhoz hosszú asztalhoz ülnek és ételek egész sorát kell elfogyasztaniuk, amit a vőfélyek verses köszöntői kísérnek. A vacsora után jön a „menyasszonytánc”, majd ezután a „menyasszonyfektetés”. A násznép egész éjen át vigad. Másnap reggel a menyasszonyt felkontyozva „avatásra” vezetik. A régi palóc lagzik jellemzője, hogy nem egyszer egy hétig tartottak. Az újszülött érkezését előkészületek kísérik. A menyecske meggyón, megáldozik „gombos nyoszolyát” körülkeríti „sátor lepedővel” és annak csücskébe egy gerezd foghagymát, egy kis kenyérhéjat meg egy csipetnyi sót kötöz, hogy a születendő gyereket megvédje a bűbájtól a szemmel-veréstől és hogy a „rosszak” éjjel ki ne cseréljék.

PALÓC ÉTELEK A leves központi szerepet játszott a palócok étkezésében. Leggyakrabban habarással sűrítették, amelyhez tejet vagy savót, ritkábban tejfölt használtak. Tökmagpogácsából készült zsufa, savanyúkáposzta leve behabarva, káposztás gombaleves, krumplileves, bableves, árpakása leves, rántottleves. Krumpliból készült ételek a bukta, ganca, zsámiska, haluska. A leggyakrabban használt ízesítők: pirított hagyma, tepertő alja, túró-tejföl, káposzta. A liszttel összekevert, nyers krumpliból főzött galuska /sztrapacska/. Ízesitője savanyúkáposzta, hagymás-zsír, túró-tejföl, juhtúró. A hajában sült krumpli a téli reggeleken gyakran került az asztalra. A kemencében vagy sütőben sütött kelesztett tésztákat különböző töltelékkel lepényformára, vagy összetekerve készítették.

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET