Szemiot i ka.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Fehérlófia pokoljárása
Advertisements

A görög epika.
A BIBLIA ÉS AMI MÖGÖTTE VAN
Thalatta! THALATTA! Thalatta!.
Szemiot i ka.

Olvasás és internet Valaczka András, Tündérszép Ilonához •Az égitestek mondái, elnevezései •Eredetük, a hozzájuk fűződő mítoszok •Külön téma lehet.
A KÖZÉPKOR IRODALMA A lovagi költészet.
Szemiot i ka.
Az éjszaka.
Urunk, Jézus Krisztus, várjuk eljöveteled, várjuk a békét, mert annyi békétlenség van kívül a világban és bent a szívünkben! Add meg újra a szeretetet.
Te vagy az, akiből élet árad,
A II. világháború repülőgépei
Egy tartalmas, szép ívű művészi pálya dokumentumaiból
Kelet-Afrikai Árokrendszer
Szemiot i ka.
Szemiot i ka.
Szemiot i ka.
Szemiot i ka.
A lovagi torna.
Tematika 9. évfolyam irodalom.
Iskolánk névadója: Szent László király
Képek a korabeli Magyarország állapotáról
A HUNYADIAK KORA.
Forradalmi költészete
KERESZTÉNYSÉG A KULTÚRÁK VÁLSÁGÁBAN február SEK A vallás és a vele kapcsolatos tárgyak / tudományágak.
Görög történelem 2. előadás.
dalát csöndjét, És lásd a világod
A mítoszok.
Olimpiai megnyitó…. Hogy elérd a célt! A szürke levegőn, Gomolygó ködön át Mintha repülne feléd egy lény Gyönyörű sziluettet rajzol A fátyolos hajnali.
Arthur király, Merlin és a Szent Grál
Odüsszeusz az Alvilágban
Sámánizmus és népvallás 9.
Naciketas Készítette: Száler Péter Keleti nyelvek és kultúrák – indológia BA 2013.III.16.
„Ha az ÚR nem építi a házat, hiába fáradoznak az építők
Alleluját zengj az Úrnak Minden nemzet áldja Őt, Örvendezve ünnepeljük, Mert jóságos és dicső. Angyali kar, mennyei kórus, égi nép Együtt áldjuk szent.
Te vagy az, akibõl élet árad,
Készítette: 10.A osztály Kiszli Robertina Csegezy Márk Ignácz Gábor
1956 eseményei 56 térképen és képeken Történelmi atlasz
Minden, mi él, csak Téged hirdet, minden dicsér, mert mind a műved, azzal, hogy él, ezt zengi Néked: ”Dicsérlek én, dicsérlek Téged!”
Salamon temploma 11/C.
Az Úré a föld és ami betölti, a földkerekség és a rajta lakók.
Megölték a Bárányt, de Rá dicsőség várt, az átszegzett kezek győzelmet hirdetnek. Ő az Úr, Ő az Úr, éneklem, Ő az Úr. És Ő él, IGEN ÉL, élek, mert Jézus.
Mert ha az egynek bűn(be)esése folytán a halál uralomra jutott az által az egy által, sokkal inkább uralkodnak majd az életben az egy Jézus Krisztus által.
1. Légy Jézus Krisztus harcosa, és bátran állj elő
Tűz.
Teszt Mit tudsz a lovagokról? Következő diához - Kattints!
Te vagy az akiből élet árad, Te vagy csak igaz szó a számban, szívem kincse, lélegzetem, mindenem. Te vagy az, akire mindig vártam, hajnalcsillag vagy.
A közjogi kérdések az els ő világháború idején Kép forrása: Országos Széchényi Könyvtár /kepek/tortenelem/to391ehh08bor.jpg.
Szemiotikaszemiotika. Téma: tűzmadár a piros I. ELŐADÁS SZIMBOLIZMUS A TRÓPUSOK ÉS ALAKZATOK 1. SZÓKÉPEK 2. KÉPES NYELV.
Szemiotikaszemiotika. II. ELŐADÁS A SZIMBÓLUMOK RENDSZERÉTŐL A MÍTOSZOKIG 1. SZIMBÓLUMOK 2. ARCHETÍPUSOK 3. MÍTOSZOK.
Szemiotikaszemiotika. VII. ELŐADÁS SZIMBÓLUMRENDSZEREK IV. A TÉL MÍTOSZAI: A KARNEVÁL 1. A KACAJ: NEVETSÉGESSÉ TÉTEL, KIGÚNYOLÁS, FELNAGYÍTÁS, FELFORDÍTÁS.
Szemiotikaszemiotikaszemiotikaszemiotika. JELTAN – A MÉDIA JELEI Szimbolika és szemiotika 2016 tavaszi félév TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR KÖZLÉSTUDOMÁNY ÉS.
Szemiotikaszemiotika. IV. ELŐADÁS SZIMBÓLUMRENDSZEREK I. A TAVASZ MÍTOSZAI: A KOMÉDIA 1. KEZDETEK 2. VÍZ 3. NŐISÉG.
Szemiotikaszemiotika. Laokoón szoborcsoport VI. ELŐADÁS SZIMBÓLUMRENDSZEREK III. AZ ŐSZ MÍTOSZAI: A TRAGÉDIA 1. FÖLDMŰVELÉS – ARATÁS, SZÜRET 2. TERMÉS.
I-110. Te vagy az, akiből élet árad, Te vagy csak igaz szó a számban, szívem kincse, lélegzetem, mindenem! Te vagy az, akire mindig vártam, hajnalcsillag.
A középkori lovagok harci viselete
Készítette: Hatvani Ferenc Bence
THEOGONIA Az istenek születése.
JÓ REGGELT ! 4.
Szemiot i ka.
Kép és mítosz Gesztelyi Tamás.
A Német-római Birodalom és a pápaság
Te vagy az, akiből élet árad, Te vagy csak igaz szó a számban.
Zala okt Szentpétervár február 28.
Háború és béke. háború és béke békesség fejedelme az úr vitéz harcos.
IN MEMORIAM Dr. FARKAS JENŐ
Isten, hazánkért Népénekek – SzVU293.
Kvíz Bibliai személyek.
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Előadás másolata:

szemiot i ka

Fehérlófia

Luke Skywalker

Avatar

SZIMBÓLUMRENDSZEREK II. V. ELŐADÁS SZIMBÓLUMRENDSZEREK II. A NYÁR MÍTOSZAI: A ROMÁNC (HŐSKALAND) 1. KERESÉS – UTAZÁS 2. KÜZDELEM! 3. ÉG – FÉNY – MAGASSÁG 4. TŰZ – TISZTÍTÁS – ELVÁLASZTÁS 5. GYŐZELEM – JUTALOM – BÜNTETÉS

0. A NYÁR MÍTOSZA Frye rendszere – a nyár: a románc HŐS ÉS KALAND Gilgames, Iliász, Odüsszeia, Mahábharáta, Ramayana, Szindbád, Beowulf, Sigurd ének, Artúr király és a kerekasztal lovagjai, Fehérlófia, János vitéz, Toldi… …Gyűrűk ura; Csillagok háborúja (Campbell, Propp tipológiái, Pap Gábor egyeztetései a mesehős napköri útjáról)

Artúr mondakör

1. KERESÉS – UTAZÁS A keresés, a vándorlás mítoszai Argonauták, Odüsszeia, Mózes, zunik, Szent Grál Utazás Viking sagák,világutazók, túlvilág-utazók (Hénokh, Jónás, Orfeusz, Dante, Baudolino, …Szindbád, Gulliver, Robinson… Frodó…)

Dante - Inferno

2. KÜZDELEM – HARC - PRÓBATÉTEL AZ ERŐS HŐSÖK Héraklész, Akhillész, Sámson, Beowulf, Cuchulain, Trisztán, Vainamöinen, Fehérlófia, Toldi… Popeye, Hulk, …Luke Skywalker AZ ESZES HŐSÖK Odüsszeusz, Jákób, József … János Vitéz … Harry Potter A HATALMAS HŐSÖK Thor, Nagy Sándor, Salamon, Ardzsuna, Oroszlánszívű Richárd, Szaladin, Dzsingisz kán, Szent László Gandalf

3. ÉG – FÉNY – MAGASSÁG Magasság – a FENT transzcendenciája Ég – Kékség – Fellegek – Szél – repülés! (szárny, madár, nyíl) Csillagok – égitestek – NAP Fény!

4. TŰZ – tisztítás - elválasztás Tűz - első emberi archetípus – ég, éget (pusztít, teremt, óv - TISZTÍT) Fegyverek – szúró és vágó fegyverek, íj Fal!

Héraklész

6. GYŐZELEM – JUTALOM - BÜNTETÉS Győzelem a harcban, győzelem egy akadály fölött (megoldás/feloldás) Héraklész – 12 munkája! Jutalom – ajándék, vagy átok Prométheusz, Epimétheusz Büntetés…

Könyvészet, források: BCHERLARD, Gaston: Focul si visele. Buc. DURAND, Gilbert: Structurile antropologice ale imaginarului, Buc., Humanitas FRYE, Northrop: Anatomia criticii, Bucuresti, Univers, pp. 232-257/ A kritika anatómiája, Helikon, Bp. 1998 JANKOVICS Marcell: 3+1 – A négy évszak szimbolikája, Debrecen, Csokonai Kiadó, 2008 CAMPBELL, Joseph: Az ezerarcú hős, Bp. Édesvíz, 2010 TÁNCZOS Vilmos: I. Az állatiasság képei (2-5); VI. A felemelkedés és a Fent szimbólumai; VII. A Fény és a Szó; VIII. Harc, tisztítás, elválasztás + X.2 (utazás, hajó), In Tánczos Vilmos: Szimbolikus formák a folklórban. Budapest, 2007, pp. 42-60; 133-226; 261-262