A mediáció szerepe a büntető igazságszolgáltatásban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A gyermek- és fiatalkori bűnözés kérdései ügyészi szemmel
Advertisements

A rehabilitációs járadékban részesülő személyek (re)integrációs esélyeinek növelése a munkaügyi központok segítségével Vincze Györgyné Pécs, április.
A pártfogó felügyelet lényege A pártfogó felügyelet a bűncselekményt elkövetők ellenőrzését, irányítását, a társadalomba beilleszkedésük.
Dr. Hatvani Erzsébet, az Igazságügyi Hivatal főigazgatója
Közbeszerzéssel, közbeszerzési eljárás megsértésével kapcsolatos jogorvoslatok (közigazgatási jogorvoslatok) I. Közbeszerzések Tanácsa Közbeszerzési Döntőbizottság.
Jóvá Tett Hely Közösségi Foglalkoztató
Békés Megyei Államigazgatási Kollégium június A közérdekű munka büntetés végrehajtásának tapasztalatai Békés megyében Békés Megyei Kormányhivatal.
Az új Btk. egyes általános részi rendelkezései: a büntetési rendszer, kiemelten az új büntetések és intézkedések; a fiatalkorúakra vonatkozó szabályok.
Közérdekű munka büntetés Dr. Hatvani Erzsébet főigazgató Igazságügyi Hivatal december 12.
Pedagógiai problémák-pártfogói programok A pártfogó felügyelet lehetséges válaszai a szakmai problémafelvetésre Budapest, 2009.
CEP1 „ Jóvá Tett Hely” Képzési, Támogató és Szabadidős Központ „ Jóvá Tett Hely” Képzési, Támogató és Szabadidős Központ Bűnmegelőzési projekt.
„Igazságügyi könyvszakértés és a könyvvizsgálat kapcsolata”
Hivatalos programoldal: /hirek/666-coaching-fezstival-2013.html.
Veszélyeztető magatartás gyanúja  időnként előforduló, enyhébb jelenségek  rizikó tényezők  háttérben inkább a szülők tájékozatlansága áll.
„Korszakváltás a büntetés-végrehajtásban”
„A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása” módszertani megalapozása” kiemelt projekt kiemelt projekt.
Szabad-e a szabadult? A TÁMOP kiemelt projekt szerepe a reintegrációs folyamatban Botka Bianka szolgáltatás módszertani vezető, Belügyminisztérium.
Dr. Ádám Adrienn igazgató
Alapfeladatok és fejlesztések az Áldozatsegítő Szolgálat munkájában
Túl a mediáción - kitekintés a helyreállító igazságszolgáltatás szemléletének elterjedtségére Előadó: Fellegi Borbála Magyar Bíróképző Akadémia február.
Alkalmazható-e a mediáció az interneten elszenvedett jogsérelmek orvoslásában? Dr. Baracsi Katalin családjogi szakjogász, internetbiztonsági szakértő,
(Igazságügyi Hivatal, főigazgató)
A fiatalkori bűnelkövetés kezelésének speciális színtere – a közösségi foglalkoztató fejlesztése alprojekt TÁMOP Siófok, december
Az utógondozás szerepe és fontossága az Igazságügyi Szolgálatnál Dr. Kunfalvi Zoltán, KIMISZ Főigazgató Intenzív utógondozás: lehetőségek és kockázatok.
Az Igazságügyi Szolgálat tevékenységének ismertetése
A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása-kiemelt projekt (TÁMOP 5.6.2/10-1),
A PÁRTFOGÓ FELÜGYELŐI SZOLGÁLAT
A felnőtt korúak ügyeiben alkalmazott közvetítői eljárás (mediáció) Magyarországon dr. Törzs Edit április 28. „A helyreállító igazságszolgáltatás.
A pártfogó felügyelet speciális magatartási szabályai
„közbenső eljárás, vagy a Be. ügyészi szakasza X. Fejezet §
Mikor kivel, hogyan működhetünk együtt hatékonyan?
Készítette: Tóth Adrienn Barbara DE-GYFK III. Évfolyam
ÁLDOZATSEGÍTÉSI SZOLGÁLTATÁSOK
PEST MEGYEI KORMÁNYHIVATAL IGAZSÁGÜGYI SZOLGÁLAT
A diplomás pályakövetés egyes jogi aspektusai Dr. Görög Márta, SZTE ÁJTK egyetemi docens Szeged, április 29.
Fél lábbal a börtönben …?. Megelőzés - Reagálás nem lehet verseny…
Igazságügyi Hivatal TÁMOP Dr. Hatvani Erzsébet főigazgató július 15.
dr. Hatvani Erzsébet Büntet-e a „büntető mediáció”,
Partners Hungary Alapítvány A Partners for Democratic Change International tagja 1 Mediációs kutatás Összefoglaló OBmB, november – a közvetítői.
A közvetítői eljárás pártfogó felügyelői tapasztalatai
Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása TÁMOP A projekt.
Resztoratív eljárások bevezetésének lehetőségei a pártfogó felügyelői munkában “A harmonikus szabad életért” Közösségi Szolgáltatások Alapítványa Negrea.
Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium
A vagyonosodási vizsgálatok és a büntetőjog
Geskó Sándor A KÖZÖSSÉGI MEDIÁCIÓ GYAKORLATA
A Mediáció.
Köszöntöm Önöket a Hajdú-Bihar megyei Rendőr-főkapitányság nevében


Virtuális mediáció? – Hagyományos és új mediációs módszerek
A büntetőeljárásról szóló évi XIX. törvény (Be. ) 2006
Gazdasági Mediáció Konferencia április 28. vitából egyezség Varga Tamás, gazdasági mediátor Gazdasági Mediáció Konferencia Április 28. Varga.

Resztoratív megközelítés a konfliktuskezelésben
Felelősen, egészségesen, biztonságosan
Mediátorképzés Büntető mediáció.
Igazságügyi Hivatal.
KONSZENZUS BUDAPEST KONSZENZUS BUDAPEST „ BÉKE AZ AKÁCFÁK ALATT” Mediáció a közösségi és távoltartási konfliktusok kezelésében EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNER: NÓGRÁD.
Igazságügyi pszichiáter szerepe a büntetőeljárás rendőri szakában
Az alternatív vitarendezés, az érdekalapú tárgyalás és a resztoratív technikák bevezetése a szakképző intézmények működési és nevelési gyakorlatába.
Együtt a roma diszkrimináció ellen (A Baranya Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatának tapasztalatai) Készítette: Dr. Wirth Károly mb. igazgató.
MEDIÁTOROK GYAKORLATORIENTÁLT KÉPZÉSE
Interkulturális mediáció bemutatása - ROMED2-ROMACT Interkulturális mediáció megvalósulása elméletben és gyakorlatban Jászfényszarun ROMED2-ROMACT programon.
a gyermekvédelem rendszerében Megelőző pártfogás szakmai nap
Konfliktuskezelő eljárások és módszerek a Pártfogó Felügyelői Szolgálat tevékenységében Biró Balázs pártfogó felügyelő, mentor közvetítő.
Ahogy a bv. bírók és ügyészek látják, javaslatok és ötletek pártfogóknak Dr. Végh Edit büntetés-végrehajtási bíró.
Tóth Mihály A közvetítői eljárás és a vádhalasztás bűnügyekben
Az elektronikus bírósági jegyzőkönyvek átiratai
A jogrendszer tagozódása
Előadó: Fellegi Borbála Aszódi Javítóintézet május 20.
Előadás másolata:

A mediáció szerepe a büntető igazságszolgáltatásban dr. Törzs Edit Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálata 2011. szeptember 28.

Mediáció büntető ügyekben Magyarországon 2007 óta működik EU Kerethatározat Jogszabályi háttér Pártfogó Felügyelői Szolgálat szervezetében Három bűncselekmény-típus Folyamatosan növekvő ügyszámok

A mediáció és a helyreállító igazságszolgáltatás lényege Bűncselekmény: nem elsősorban normasértés, hanem konfliktus, egy valódi személy, vagy a közösség megsértése A jóvátétel fontosabb a büntetésnél Aktivitást vár el mind az elkövető, mind a sértett oldaláról Nem stigmatizál, reintegráció A mediáció egy konfliktuskezelő technika, amely a helyreállító igazságszolgáltatás szemléletébe illeszkedik, alkalmas céljai elérésére

A büntető ügyekben alkalmazott mediáció sajátosságai Önkéntes Dialógusra épül Semleges harmadik személy (mediátor) segíti a felek kommunikációját és megállapodását Büntető ügyekben: Sértett és elkövető vesz részt Felelősségvállalás Jóvátétel Direkt mediáció, transzformatív mediációs iskola

A mediátor szerepe Pártatlan, nem hoz döntést, nem ad tanácsot Kérdésekkel segíti a felek kommunikációját Bizalmat épít A felek közötti kommunikáció minőségét változtatja meg Segíti a feleket érzelmeik és szükségleteik megfogalmazásában Megállapodás realitáskontrollja Megállapodás utánkövetése

A közvetítői eljárás folyamata tájékoztatás a közvetítői eljárásról (rendőrség, ügyész, ügyvédek stb.), írásbeli indítvány valamelyik féltől bíróság vagy ügyész kérhet pártfogó felügyelői véleményt (speciális tartalom), emellett meghallgat(hat)ja a feleket, kéri hozzájárulásukat, ellenőrzi a törvényi feltételeket ügyészi határozat vagy bírói végzés a büntetőeljárás felfüggesztéséről és az ügy közvetítői eljárásra utalásáról (a felfüggesztés időtartama max. 6 hónap) 1.

a megállapodás megkötése A közvetítői eljárás folyamata A pártfogókhoz érkezést követően az illetékesség vizsgálata, szükség szerint hiánypótlás, kapcsolatfelvétel a felekkel, a terhelt és a sértett személyes találkozásának előkészítése. 15 napon belül ki kell tűzni az első közvetítői megbeszélés időpontját, és arra az alapvető tájékoztatást is tartalmazó idézést kell küldeni. MEDIÁCIÓS ÜLÉS közvetítői megbeszélés, amelyen a terhelt és a sértett is személyesen jelen van a megállapodás megkötése ha ez megszületik, írásba kell foglalni, a jelenlévő felek kapnak belőle 1-1 példányt 2.

3. A közvetítői eljárás folyamata A megállapodásban foglaltak teljesítése, vagy a teljesítés megkezdése a befejezéstől számított 15 napon belül jelentés (+ megállapodás) küldése az ügyet közvetítői eljárásra utaló ügyésznek vagy bírónak A közvetítő (hosszabb teljesítés esetén a pártfogó felügyelő) ezt követően is figyelemmel kíséri a megállapodásban foglaltak teljesítését. Ha a terhelt nem teljesít, vagy a sértett magatartása miatt nem lehet teljesíteni, erről a közvetítő az ügyészt vagy a bíróságot értesíti. 3.

A közvetítői eljárás eredménye Tevékeny megbánás – Btk. 36. § Feltétel: közvetítői eljárás keretében a sértett által elfogadott módon és mértékben a bűncselekménnyel okozott sérelmet jóvátette Büntethetőséget megszüntető ok: Felnőtt korúaknál a max. 3 évi szabadságvesztéssel büntetendő bűntettek és a vétségek esetében Fiatalkorúaknál a max. 5 évi szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmények esetében 2. A büntetés korlátlanul enyhíthető: Felnőtt korúaknál a min. 3 max. 5 évi szabadságvesztéssel büntetendő bűntettek esetében

Szegénység és mediáció Jellemző bűncselekmények Csak a tehetős elkövetőknek? Az eljárás anyagi oldala Módszertani kérdések Megállapodás és jóvátétel

Ügyszámok a mediáció 2007-es bevezetés óta Közvetítői eljárások 2007. év 2008. év 2009. év 2010. év Összes érkezett ügy 2.451 2.976 3.158 3.532 Ebből ügyészségről 1.529 2.436 2.705 3.157 Ebből bíróságról 922 540 453 375 Ebből fiatalkorú ügyében 299 355 360 398 2011. augusztus 31-ig összesen 2917 új ügy érkezett.

2010-ben érkezett közvetítői ügyek száma megyénként

Közvetítői eljárások vádemelésekhez viszonyított aránya 2010-ben

2010-ben érkezett mediációs ügyek száma korcsoport szerinti megoszlásban (orsz.: FK-11% Feln.: 89%)

2010-ben érkezett mediációs ügyek elrendelő szerinti megoszlása (orsz 2010-ben érkezett mediációs ügyek elrendelő szerinti megoszlása (orsz.: B: 10,6% - Ü: 89,4%)

2010-ben közvetítői eljárásra utalt ügyek megoszlása bűncselekmény típusok szerint

2010-ben megállapodással befejezett mediációs ügyek befejeződése (N=3275)

Megállapodások a 2010-ben befejezett mediációs ügyekben (N=2633)

Köszönöm a figyelmet! torzs.edit@kimisz.gov.hu