Monitorok Készítette: Wirth Levente Osztály: 7.a Felkészítő tanár: Kovács Balázs Iskola neve: Budai Városkapu Iskola Címe: 7629 Pécs, Komlói út 58.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Manapság a számítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép- képernyő vagy monitor. A monitort egy kábel köti.
Advertisements

A gép által végrehajtott feladatok eredményeit mutatják, vagyis a géptől a felhasználó felé közvetítenek információkat: • Monitor • Projektor • Nyomtató.
Monitorok csoportosítása, működésük, jellemzőik
Kimeneti periféria A monitor
Juszkó Anna AYSAP6 Informatikus könyvtáros I.évf.
Monitorok működési elve
Kimeneti egységek Készítették: Boros Gyevi Vivien Tóth Ágnes
INFORMATIKAI ESZKÖZÖK: A MONITOR
Készítette: Farkas Ildikó 2006.Január 12.
Monitorok csoportosítása, működésük, jellemzői
A televízió. Mi a TV ?  Képek és hangok távoli helyen való együttes vételére szolgáló készülék.
A kijelzők.
Számítógépes konfigurációk
Színformátumok és színmodellek
K ÉPERNYŐ MINT KIMENETI ESZKÖZ. adatok, szövegek, képek, filmek vizuális megjelenítését szolgáló készülék, a számítógépek legfontosabb kimenete. Míg.
Az IBM kompatibilis PC perifériák
A Monitor A legfontosabb kimeneti eszköz a monitor. A monitoron megjelenő képek képpontokból (pixel) állnak. A jelenleg még a legelterjedtebb a katódsugárcsöves.
A színek számítógépes ábrázolásának elve
Monitor Alapvető kimeneti eszköz Angol neve: display
Mai Számítógép Perifériák
Készítette: Kecskés Imre
A digitális fényképezés alapjai
Készítette: Nagy Emese GFLUOU MF09F2
Monitorok Amit látunk.. Amit eddig is tudtunk Régebben fekete-fehér monitorok voltak. (monokróm) A kép pixelekből áll. (Picture Element) A pixelek alkotják.
1. Ismerkedés a számítógépes környezettel
Monitorok (display, screen)
Monitorok, nyomtatók Liptai Krisztina 13/D.
Barati Viktor Perifériák.
Mai számítógép perifériák
Mai számítógép perifériák
Gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Szlovákia
Hardver eszközök IV. rész
Monitorok.
Térképészet Színmodellek.
Balaton Marcell Balázs
Mi az RGB? Red Green Blue, a képernyős szín-megjelenítés modellje. Ha mindhárom alapszín teljes intenzitással világít, fehér színt kapunk. Ha mindhárom.
Hetrovicz Máté Kiviteli perifériák Neumann János
Bináris szám-, karakter- és képábrázolás
A Monitor. AszámítógépAszámítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép-képernyő vagy monitor. A monitort egy.
Grafika alapfogalmak.
Crt Monitor. Általános  a televízióhoz hasonló  elektronsugár futja végig  a sorok és képek váltásának időpillanatait a vízszintes és függőleges sorszinkron.
A színek szerepe a térképészetben
A számítógép perifériái
Az alaplap Készítette: Z.Patrik.
Monitorok.
Számítógépes képmegjelenítők Készítette: Gonda Attila QNVC5C.
A szg-es grafika alapjai Juhász Tamás.
Kiviteli perifériák  Minden jog fenntartva.
Megjelenítők Varga Máté Felkészítő tanár: Mezei Adrianna Iskolám: Stredná priemyselná škola – Ipari Szakközépiskola, Petőfiho 2, Komárno.
MEGJELENÍTŐK BLASKÓ TIBOR TANÁR NEVE: CZUTH ÉVA MÉRNÖKTANÁRNŐ SZENTENDREI MÓRICZ ZSIGMOND GIMNÁZIUM, 2000 SZENTENDRE KÁLVÁRIA ÚT 16.
Digitális képfeldolgozás Póth Miklós. Digitális képtípusok Raszter – Képpontokból épül fel Vektor – egyenletekből épül fel.
Megjelenítők Sáfár József Felkészítő tanár: Czuth Éva Szentendrei Móricz Zsigmond Gimnázium 2000 Szentendre, Kálvária út 16.
Típusok Képmegjelenítők Monitorok CRTLEDOLEDPlazmaLCD Vetítők LCD DLP Egyéb.
FÜLEMÜLE ORSZÁGOS INFORMATIKA VERSENY A nyomtatók Készítette: Szöllősi Anna Osztály: 6.a Felkészítő tanár: Kovács Balázs Iskola neve: Budai Városkapu iskola.
Választott téma: Megjelenítők Név: Tóth Levente Áron Felkészítő tanár neve: Gál Tamás Iskola: Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Egressy Gábor Két Tanítási.
Monitor A monitor a személyi számítógép legfontosabb kiviteli (output) perifériája. Feladata az információk, adatok megjelenítése. Biztosítja a számítógéppel.
A színes képek ábrázolása. A szín A szín egy érzet, amely az agy reakciója a fényre. Az elektromágneses sugárzás emberi szem által látható tartományba.
IKT Olyan eszközök, technológiák összessége, amelyek az információ feldolgozását, tárolását, kódolását és a kommunikációt elősegítik, gyorsabbá és hatékonyabbá.
Kimeneti perifériák.
Balaton Marcell Balázs
A monitorok Készítette: Anda Attila
Monitorok Speri Krisztián Márk 7.a Felkészítő tanár:
Monitorok Készítette: Orosz Kristóf 6/b.
Név: Ulicska Réka Osztály: 6
3D megjelenítés eszközei
A MONITOROK Név:Gál Bence Felkészítő tanárom: Majorné Szécsényi Erika
Adat- tárolás.
Monitorok.
Készítette: Gaál Sára, Jámbor Laura
A digitális kép bevezetés.
Előadás másolata:

Monitorok Készítette: Wirth Levente Osztály: 7.a Felkészítő tanár: Kovács Balázs Iskola neve: Budai Városkapu Iskola Címe: 7629 Pécs, Komlói út 58.

Tudtad-e? Napjainkban egy átlagos nyugati ember 6 órán át bámulja telefonja, számítógépe vagy tévéje kijelzőjét. Ennek akár súlyos problémája is lehet. A digitális eszközök által okozott szem problémának már nevet is adtak: számítógépes-látás szindróma. Tünetei homályos látás, szemszárazság, nyakfájdalom, szemfájdalom, kettős látás, szédülés, fókuszálási problémák stb… Mit tehetünk ez ellen? 1) Messzebbről nézd a képernyőt. 2) Ha CRT monitorod van akkor cseréld le LCD-re, mert az nem villog és káros sugarakat se bocsájt ki. 3) Tarts húszpercenként félperc szünetet, amelyben a távolba nézel, mert ez segít újra fókuszálni. Tudj meg többet itt.

Monitor A monitor a személyi számítógép legfontosabb kiviteli (output) perifériája. Feladata: Az információk, adatok megjelenítése. Biztosítja a számítógéppel való állandó kapcsolatot a felhasználó számára.

A monitor és a számítógép kapcsolata A processzor a videókártyán keresztül küldi a jeleket a monitor felé. A videókártya a monitor kábelen keresztül csatlakozik a monitorhoz. VGA kártya rajta VGA csatlakozó VGA kábel két végén monitor hátlapján alaplap rajta a processzor VGA csatlakozó VGA csatlakozó

Csoportosítása működési elv szerint CRT - (Cathode Ray Tube) Katódsugárcsöves monitor LCD - (Liquid Crystal Display) Folyadékkristályos monitor PDP - (Plazma Display Panel) Gázplazmás monitor

CRT monitorok működési elve Csoportosítás CRT monitorok működési elve A képernyő hátsó falán fénypor van. Az elektronsugár ide rajzolja a képet.

LCD monitorok működési elve Csoportosítás LCD monitorok működési elve Két üveglap között vékony folyadékkristály molekulák vannak. Ezek a molekulák az elektromos térerősség* hatására elfordulnak. Minden képpontban változtatható az elektromos térerősség, és így szabályozható az átengedett fény mennyisége. * Az elektromos (villamos) tér által töltéssel rendelkező testekre kifejtett erő hatása és annak mértéke.

PDP monitorok működési elve Csoportosítás PDP monitorok működési elve A gázt elektromos árammal plazmává alakítják, amely UV fényt bocsát ki. Az UV fény látható fényt gerjeszt a felületre felvitt foszforrétegen.

CRT monitorok jellemzői A monitorok őskövületének is nevezik ezt a robusztus megjelenésű, hatalmas méretű és kiadós súlyú, ráadásul elavult megjelenítőket. Történelmileg a legelső monitorok még a televízióknál is használt megjelenítési metódust, a CRT-technológiát használták. Maga a CRT rövidítés is a technológiát jellemzi: „Cathod Ray Tube”, azaz katódsugárcső. A technika feltalálója Karl Ferdinand Braun volt.

LCD és PDP monitorok jellemzői A folyadékristályos kijelzők őse a kvarcórákban fordult elő először. Folyadékkristállyal már 1911 óta kísérleteznek, működő LCD monitor az 1960-as években készült először. PDP: A PDP, egyszerűbb nevén plazmakijelzők első, monokróm típusát 1964- ben a Plató Computer System készítette el. Az első plazmatelevíziót a Pioneer mutatta be 1997-ben. Jelenleg is folyik a gyártók versenye a minél nagyobb képátlóért.

Monitorok jellemzői Képpontok Felbontás Képarány Képponttávolság Képfrissítési frekvencia Színkeverés Színmélység

Képpontok A képernyőn megjelenő kép képpontokból, pixelekből áll. Jellemzői Képpontok A képernyőn megjelenő kép képpontokból, pixelekből áll. Színes képernyő estén minden képpont 3 alképpontból áll össze. Egy-egy apró piros, zöld és kék pontból. Kis méretük miatt ezeket az apró pontokat az emberi szem nem képes külön érzékelni, és így a kevert színt érzékeli az agy.

Jellemzői Felbontás A grafikus felbontóképességet a függőlegesen és vízszintesen megjeleníthető képpontok alapján egy számpár határozza meg. A felbontás a monitor által megjeleníthető pixelek száma (szorzatként). Pl: 640x480, 800x600, 1024x768 A képet annál szebbnek látjuk, minél több képpontból áll egy képernyőkép. Minél jobb (minél nagyobb) a felbontás, annál élesebb, részletgazdagabb a kép. A felbontóképesség (a kép élessége) függ: - a monitor típusától, - a videókártya (grafikus kártya) típusától, - a videókártyán lévő memória nagyságától.

Képarány A kijelző szélességének és magasságának aránya. Jellemzői Képarány A kijelző szélességének és magasságának aránya. 5:4-től 16:9-ig terjed. A legáltalánosabb a 4:3-hoz arány, szélesvásznú képernyőnél pedig a 16:9 arány. Ha nincs megadva a képarány, akkor a sorok és oszlopok számából könnyen kiszámítható. Pl. 800*600 -as felbontás esetén 800/600=4/3.

Jellemzői Képponttávolság A képponttávolság (dot pitch) két szomszédos képpont közti távolság. Minél kisebb a képponttávolság, annál élesebb a kép. Azonos méretű monitorok esetén a legtöbb esetben igaz, hogy minél kisebb a képponttávolság, annál élesebb a kép.

Képfrissítési frekvencia Jellemzői Képfrissítési frekvencia Minden monitor másodpercenként többször is megjeleníti a képet. Ezt nevezzük képfrissítésnek. A képfrissítési frekvencia megadja, hogy 1 másodperc alatt hányszor történik meg a képfrissítés. Pl. 60 Hz esetén 60-szor, 85 Hz esetén 85-ször. Minél nagyobb képfrissítési frekvencia értéke, annál jobb a monitor, annál kellemesebb a szemünknek.

Jellemzői Színkeverés A különböző hullámhosszú fénysugarakat különböző színűnek látjuk. A fekete szín a fény teljes hiányát jelenti. A fehér színnél a fénysugarak a spektrumon azonos intenzitásúak. A fény egy felületen való visszaverődéskor a felület a fénynyaláb bizonyos hullámhosszúságú összetevőit elnyelheti, ezért látjuk a fehér fénnyel megvilágított tárgyakat színesnek. Két fajta színkeverést különböztetünk meg egymástól az additív és a szubtraktív színkeverést: piros (Red), zöld (Green), kék (Blue) cián (Cyan), bíborvörös (Magenta), sárga (Yellow), fekete (blacK) Additív (összeadó) színkeverés Szubtraktív (kivonó) színkeverés

Jellemzői Színmélység A színmélység meghatározza, hogy a monitor hány színt használhat a kép megjelenítéséhez, vagyis hány biten tároljuk a színeket. A számítógép az egyes képpontok adatait az alapszínek (piros, zöld, kék) intenzitását meghatározó bináris számok formájában tárolja. Bitek száma Színek száma Elnevezés 1 2 Monokróm 4 16 16 színű 8 256 256színű 65 536 High color 24 16 777 216 True color

Monitorok összehasonlítása Terméknév LG 29UM58-P 21:9 IPS LED Monitor LG 25UM58-P 21:9 IPS LED Monitor Ár 72 990 Ft 49 990 Ft Maximális felbontás 2560 x 1080 Pixel Látószög (H/V) 178º / 178º ordm Állvány levehető Látható képméret 29 " 25 " Panel típusa IPS, LED IPS Csatolófelület HDMI, DVI, 3,5 mm Jack HDMI, 3,5 mm Jack Méret 703 x 213,2 x 414,2 mm 609 x 188 x 383 mm Extrák Audio bemenet, Keskeny káva, Falra szerelhető, HDCP támogatás, Flicker-free technológia, Elmosódás csökkentő technológia, FPS üzemmód, 21:9-es képarány Keskeny káva, Falra szerelhető, HDCP támogatás, Eco mód, Flicker-free technológia, OSD menüsegéd, FPS üzemmód, 21:9-es képarány

Melyiket választanám? LG 25UM58-P 21:9 IPS típusú LED monitort választanám, mert bár a látható képméret kisebb, de az ára jóval kedvezőbb.

Cathode Ray Tube Katódsugárcsöves Kérdések, feladatok Mi a legáltalánosabb képarány? A monitor a számítógép legfontosabb … perifériája. Milyen perifériája? Minek a rövidítése a CRT? 60 Hz esetén hányszor történik képfrissítés? Miből áll a képernyőn megjelenő kép? A mikroprocesszor min keresztül küldi a jeleket a monitor felé? 4:3 Kiviteli Cathode Ray Tube Katódsugárcsöves 60-szor Képpontokból videókártyán

Források Ingyenes elektronikus Tananyag – Monitorok: http://informatika.gtportal.eu/index.php?f0=monitor, 2017. február 11. letöltés Monitor: https://hu.wikipedia.org/wiki/Monitor, 2017. február 11. letöltés Erre figyelj, ha sokat ülsz monitor előtt! http://eleslatas.blog.hu/2016/11/23/erre_figyelj_ha_sokat_ul sz_monitor_elott, 2017. február 11. letöltés Monitorok: http://tferi.hu/monitorok, 2017. február 11. letöltés Logo: http://www.tehetseggondozas.hu/index.php?f0=fulemule16, 2017. február 12. letöltés Képek: http://informatika.gtportal.eu/index.php?f0=monitor, 2017. február 12. letöltés Összehasonlítás: https://edigital.hu/osszehasonlitas?slugs%5B%5D=p412910&slu gs%5B%5D=p412912, 2017. február 12. letöltés