Izrael.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Izrael.
Advertisements

Izrael Jézus idejében. 1. Vallási csoportok  Szaddúceusok. Legbefolyásosabb csoport voltak: A főtanács tagjai, a papok és a jeruzsálemi „arisztokrácia”
Kis országok – nagy örökség.  Földrajzi környezet  Jordán folyó – Holt-tenger  földművelés és állattenyésztés  Kánaán nevezik  XIII. században itt.
Környezetszennyezés A mai emberek felelőtlenek. Szennyezik a levegőt, folyókat. Ezért napjainkba sok ezer ember hal meg környezet szennyezéstől.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
AZ ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSEK NEMZETGAZDASÁGI ELŐNYEI Knauf Insulation Kft Kanyuk László.
Gyermekek a leszakadó világban Társadalmi állapotrajzok konferencia MTA Szociológiai Kutatóintézet november 19.
A Kárpát-medence a római korban. Pannónia meghódítása  A hódítás előtt Pannónia lakói kelták voltak  Kr.e. IV. században vándoroltak be, de   hoztak.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
A Horthy-korszak kezdete Trianoni békeszerződés. 1.Előzmények (a tanácsköztársaság bukása utáni időszak) a.) rövid életű, átmeneti kormányok alakulása.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
FÖLDRAJZ Készítette: Koleszár Gábor 1 A világnépesség növekedése.
Készítette: Gondos Borbála
Termel ő i piacok jelent ő sége, szabályozása Dr. Gombos Zoltán Főosztályvezető Április 18. FÖLDM Ű VELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM.
Téma: Demográfiai robbanás 1960 után a világban (típusok, országcsoportok, országok) Készítette: Király Klaudia Geográfus, MSc.
Történelmi bázisjogosultságok Szerletics Ákos Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal október 18.
Róma történelme A kezdetek. A földrajzi jellemzők tenger határolja, de partvidéke kevésbé tagolt kedvező fekvés  fő kereskedelmi és közlekedési utak.
A Honfoglalás. A Kárpát-medence a honfoglalás előtt  Római uralom vége  hun uralom  Attila halála  hun uralom   germánok uralma Kárpát-medence.
Az Európai Unió gazdasági joga II. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Izrael „történelem előtti” kora. 0. Mi az a „történelem előtti kor”? A zsidó történetírás Kr.e körül jelent meg Kánaánban:  Az éppen megszülető.
A holokauszt “Kelts bennük félelmet, Uram, hadd tudják meg a népek, hogy ők csak emberek.” Zsoltárok, 9:21 Zsidó emlékmű, Dachau “Ha nem tanulunk a múltból.
A Műszaki menedzserek elégedettségének a szintje a Dunaújvárosi Főiskolán! Készítette: Németh Nóra Nikoletta Konzulens: Dr. Keszi-Szeremlei Andrea.
A polisz születése Görög táj képe, ahol a polisz kialakult.
Az események bejelentésének és kezelésének folyamata Nagy Zsigmond, balesetvizsgáló október 19.
A gyermekek helyzete és az esélynövelés lehetőségei a mai Magyarországon Előadás a „Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián, 2008.
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Szombathely, június 22.
Migrációs válság: Dilemmák és válaszok
Integrációs elméleti alapok, az integrációk típusai
FORDULAT A HÁBORÚ MENETÉBEN
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
PANNON-LNG Projekt Tanulmány LNG lehetséges hazai előállításának
(Dávid és Salamon uralkodása)
Az egységes olasz és német állam létrejötte
A krétai és a mükénéi kultúra
Válság és virágzás Nyugat-Európában
Az Áldozatsegítő Szolgálat átalakulása
A HIDEGHÁBORÚ KIBONTAKOZÁSA
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
A magyar társadalom a népszámlálás tükrében
A nagyhatalmak versengése és az első világháború
Egészségügyi közbeszerzések
A SPANYOL VILÁGBIRODALOM ÉS NÉMETALFÖLD
Az orosz állam birodalommá válása a Romanovok idején
Eszék lakos; egyetemi város, megyei székhely
Globalizálódó világ Világgazdaság A világ gazdasági központjai
A dél-koreai Nemzeti Levéltár, Szöul
A hidegháború kora
Portugália.
A Nyugat-Balkán az EU és Oroszország között
dr. Jeney László egyetemi adjunktus Európa regionális földrajza
Amerikai Egyesült Államok
Készítette: Smedák Marcell
Nemeskocs Község Önkormányzatának Településkép-védelmi Rendelete
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
Alsó-ausztriai alapfokú oktatási intézmények
39. AZ EGYESÜLT NEMZETEK SZERVEZETE.
25. AFRIKA GAZDASÁGA.
14. VILÁGGAZDASÁG.
Településföldrajz II. A városok fejlődése.
a hatékonyabb munkába segítésért
Vállalati fenntarthatóság
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Lényege: Belső határőrizet megszüntetését és a külső határok közös ellenőrzését jelenti.
A bevándorlás hatása a hazai munkavállalók munkapiaci helyzetére Európában – összefoglaló az empirikus eredményekről Bördős Katalin, Csillag Márton, Orosz.
Társadalmi integráció kistelepüléseken
A gazdasági fejlettség mérőszámai
USA mezőgazdasága.
A dolgozói teljesítménymérés gyakorlata a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtárban Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár Minőségirányítási szakmai nap.
Napóleon 1812-es oroszországi hadjárata
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Előadás másolata:

Izrael

Terület: közel 21 ezer km2 Lakosság: 8,6 millió fő (2014) 1948 Izrael megalakulása (ENSZ határozat – a főváros Tel-aviv) 1980-tól Jeruzsálem (sokan nem fogadják el)

„ A bevándorlók országa” A világ minden tájáról jöttek lakói A környezetével nincs kapcsolata, állandó feszültségforrás a jelenléte, táplálja az arab nacionalizmust A térség legfejlettebb országa USA segítséggel komoly hadi potenciál A hadseregben nők is szolgálnak Kötelező katonaság

Története i.e. 13. század – nomád zsidó törzsek vándoroltak be a területre 12 törzs – egységes zsidó államot hoz létre (Dávid király) Asszír, perzsa, szír-görög uralom Makkabeus felkelés – rövid függetlenség, majd Római Birodalomban provincia (Júdea néven) i.sz. 140 Bar Kohba felkelést a rómaiak leverték – első diaszpóra, és nevét Palesztinára változtatták lakók: palesztinok (nincs ilyen törzs, az ott élőket jelenti ) Szentföldön muszlim uralom + Jeruzsálemi Királyság I. Vh.-ig az Oszmán Birodalom része

Palesztina lakóinak kb.2% a zsidó (nagyon kevés) Európa – pogromok (Oroszország: Hegedűs a háztetőn) Első nagy bevándorlási hullám 1905 oroszországi zsidók a, „alija” – hazatérési program b, cionizmus – Herzl Tivadar (1895 A Zsidó-Állam című műve – követelték a zsidó állam létrejöttét)

Palesztina Brit Protektorátus az I. vh Palesztina Brit Protektorátus az I. vh. után Betelepülő zsidók- arabok ellentétei kiéleződnek, Kibuc mozgalom, fegyveres szervezetek alakulnak 1939-ben határozatot hoznak: 5 évre 75000 menekülő zsidót fogad be Palesztina(!) (csak a II. vh. után vándorol be közel félmillió ember) II. vh. alatt Brit fennhatóság

1948 az ENSZ kettéosztja Palesztinát és létrehoz egy zsidó és egy arab államot. Jeruzsálem az ENSZ védelme alatt áll. A szomszédos arab államok már a kikiáltás másnapján megtámadják Izraelt. Az arab állam így nem is jött létre (darabjai Szíriához, Egyiptomhoz kerültek). Az 1949-es fegyverszünetig Izrael egész Palesztinát elfoglalja. KB. 4 millió palesztin menekül a szomszédos államokba – a mai ellentétek egyik forrása

1949-ben felveszik Izraelt az ENSZ-be és elismerik az új határokat (arab tiltakozás) Háborúk sora. 1. 1956 – Szuezi válság 2. 1967 – Egyiptom megtámadja Izraelt, Következmény: 3 nap alatt elpusztul az egyiptomi hadsereg 80%-a Izrael megtartja Ciszjordániát 3. 1973 - harc a Sinai-félszigetért Camp David-ben arab-izraeli megállapodás Izraeliek nem vonulnak ki a Golán fennsíkról és Gázából (ma is ellentétek forrása!)

1994-ben létrejött a palesztin közigazgatás a megszállt területeken 1994-ben létrejött a palesztin közigazgatás a megszállt területeken. De nincs béke A bevándorlás ma is tart , amit ösztönöznek is (mert az arab népesség gyorsabban gyarapszik!) Gond: A telepeseket a megszállt területekre küldik (támadások) Nagyon különböző kultúrát, szokást hoznak a bevándorlók Közös csak a vallás! Szükség van közös nyelvre: megújított héber (ivrit nyelv)

Mg. Kedvezőtlen körülmények Önellátó, kivéve gabona, marhahús Mediterrán part, Jordán völgy öntözött (!!!) Fejlett, belterjes mg. Jaffa-narancs, banán, déli gyümölcsök Baromfi, tejelő szvmh

Kiegészítés Két jellegzetes mezőgazdasági szövetkezeti forma Izraelben Gazdasági jelentőség csökken 1. Kibuc Gépesített nagy gazdaság, melyhez élelmiszeripar, feldolgozás is kapcsolódik. A tagok a személyes tárgyaikon kívül minden tulajdonukról lemondanak. A munkát közösen végzik, élelemről, ruháról, lakásról, a gyerekek taníttatásáról a kibuc gondoskodik. 2. Mosav A mosav földje családi parcellákra van osztva. Egyénileg művelik, bérmunkást nem lehet felvenni. A földet nem lehet eladni, gyarapítani sem (a mosav mindig ugyanannyi családból áll). A termények értékesítése közös.

Ipar Természeti kincsekben szegény sók, foszfát Import – Haifa Munka -, és technológia igényes iparágak Repülőgy, számítástechnikai termékek, orvosi elektronika, Fegyvergy, Textil, É, Gyémántcsiszolás - hagyományos

Szolgáltatás Turizmus Fontos a biztonság!

Jeruzsálem Siratófal