A globális éghajlatváltozás Gazdasági következményei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Széchényi Ferenc Gimnázium
Advertisements

Zéró CO2-Fenntartható Építészet ZÖLD BERUHÁZÁSI RENDSZER Dióssy László címzetes egyetemi docens szakállamtitkár Budapest november 5.
GLOBÁLIS ÉGHAJLATVÁLTOZÁS
A megújuló energiaforrások
Energiahatékonyak vagyunk? Szabó Valéria projektmenedzser.
A gabona felhasználási lehetősége alternatív üzemanyag előállítására. Előadó: Vancsura József elnök Petőházi Tamás titkár.
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
Energiatakarékos otthon
Megújuló energiaforrások otthon Út egy környezettudatosabb otthon felé Misli Bence I. Béla Gimnázium, Szekszárd.
Megújuló energiaforrások.
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
A jövő és az energia Mi lesz velem negyven év múlva ? Mivel fogok közlekedni ? Fázni fogok otthon vagy melegem lesz ?
A változó éghajlattal összefüggő változások, problémák bemutatása
A globális klímaváltozás globális gazdasági következményei.
FENNTARTHATÓ ÉPÍTÉSZET
Környezet- és emberbarát megoldások az energiahiányra
TALAJSZENNYEZÉS és –PUSZTULÁS HULLADÁKGAZDÁLKODÁS
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Megújuló energiaforrások
Megújuló Energiaforrások
Megújuló energiaforrás
megújuló ENERGIÁK Iskola: Vak Bottyán János Általános Iskola
Megújuló energia Készítette: Bíró Tamás
Alternatív energiaforrások
EU KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS A CSATLAKOZÁS MAGYAR VONATKOZÁSAI Dr. Fogarassy Csaba
Megújuló energiaforrások
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Megújuló energiaforrás: Napenergia
Megújuló energiaforrások
Napenergia.
Az Éghajlatváltozás.
Lorem ipsum. KEOP-OS ENERGETIKAI PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK Horváth Péter július 11. Fórum - Hosszúhetény.
Globális felmelegedés és a különböző ciklusok
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
A zöld energia jövője Magyarországon Dr. Jávor Benedek elnök Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága november 17.
Környezettudatos közlekedés 2030 – Nemzeti Energiastratégia 2030
„Megújuló energia-megújuló vidék” Az agrárgazálkodás lehetőségei a zöld energia előállításában Kovács Kálmán államtitkár Tájékoztató Fórum, Nagykanizsa.
„Megújuló energiaforrások a térségfejlesztés szolgálatában” Gulyás Gréta 12.a Bartha Szabolcs 10.a Hegedűs Márton 10.a Gyöngyösi József Attila Szakközépiskola,
Megújuló Energiaforrások
Energiahatékonysággal a költségcsökkentés és a minőségi üzletvitel érdekében.
Nagy Sára Környezettudomány Előzmények Globális Légkörkutatási Program (GARP), évi ENSZ-konferencia WMO (CO2 hatása a klímaváltozásra)
Klíma és energia kampányfelelős
Fenntarthatóság Hol tart Európa a cselekvésben? Herczog Edit Európai parlamenti képviselő Magyar Fenntarthatósági Csúcs II. Budapest, november 24.
Az alternatív energia felhasználása
Energiahatékonysággal a költségcsökkentés és a minőségi üzletvitel érdekében.
Energiahatékonysággal a költségcsökkentés és
Az alternatív energia felhasználása
Globalizáció és környezeti problémák
A megújuló energiaforrások szerepe az emberiség energiaellátásában
MEGÚJULÓ ENERGIA A MAGYAR ENERGIAPOLITIKÁBAN előadó: Ámon Ada Energy Summit – Gerbeaud Ház Budapest, november 25.
A biomassza felhasználása II.. A biomassza felhasználása II. (tendenciák) EU tendenciák Hazai elképzelések –Lakossági elfogadottság –NCST –Energiafajták.
Éghajlatváltozás és egészségügyi ellátás Antal Z. László MTA TK Szociológiai Intézet Magyar Kórházszövetség XXVII. Kongresszus, Debrecen, április.
Mitől innovatív egy vállalkozás?
Bioenergia előállítás és hasznosítás vidékfejlesztési többletei
ZÖLDEK Klaszter Nemzetközi Konferencia A megújuló energia jövője a Közép-dunántúli régióban Edutus Főiskola,
Hungary-Romania Corss-border Co- operation Programme „The analysis of the opportunities of the use of geothermal energy in Szabolcs- Szatmár-Bereg.
NAPELEM MINT ALTERNATÍV ENERGIAFORRÁS. MIRE VALÓ A NAPELEM? Hiedelem = melegvíz termelés Valódi alkalmazás = elektromos áram termelés Felhasználás: közvetett,
Környezet és Energia Operatív Program Várható energetikai fejlesztési lehetőségek 2012-ben Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
A VÁLTOZÓ ÉGHAJLATTAL ÖSSZEFÜGGŐ VÁLTOZÁSOK, PROBLÉMÁK BEMUTATÁSA, KATASZTRÓFAVÉDELEM EURÓPA Blázsovics Péter Globális és regionális klímaváltozások Környezettudomány.
Miskolc város energetikai fejlesztései Geotermikus alapú hőtermelés Kókai Péter projektmenedzser.
Az alternatív energia felhasználása Összeállította: Rudas Ádám (RUARABI:ELTE)
„Erre van előre” Magyarország energetikai jövőképe Dr. Munkácsy Béla adjunktus (ELTE TTK)
Megújuló energia alkalmazása
Energetikai gazdaságtan
Megújuló energiaforrások II. Bukta Péter
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia
Előadás másolata:

A globális éghajlatváltozás Gazdasági következményei Regionális

AEA Technology és a Stockholm Environment Institute: hátrányosan érinti a energiafelhasználást, a vízgazdálkodást, a mezőgazdaságot, az egészségügyet, az infrastruktúrát, az idegenforgalmat, a partvédelmet Előny - megújuló ipar Érzéketlen - gyártóipar Sérülékeny - a vízszolgáltatás, utazás és turizmus 1980 óta tapasztalt természeti katasztrófák 64%, és a gazdasági veszteségek 79%-a. Európa középső és északi vidékein: súlyosan pusztító áradások. Dél-Európában: gyakoribbak a szárazsággal sújtó időszakok és a vízgazdálkodási zavarok.

Károk 1999-es viharok: 13 milliárd euró 2002-es árvizek: 13 milliárd euró 2003-as hőhullám: 10 milliárd euró Portugália 5%-át kitevő károsított erdőterület értéke 1 milliárd euró 1987 óta 14 időjárási eredetű esemény összesített kárértéke 75 milliárd euró Klímakárok éves költsége az európai régióban 8 milliárd euróra duplázódott 20 év alatt.

Mezőgazdaság Leginkább kiszolgáltatott Negatív: Termésátlagok visszaesése Öntőzés miatti költségek Halászat Művelhető felületek csökkenése Szélsőséges időjárás miatti károk Pozítiv: Egyes helyeken a termésátlag növekedhet

Energia Bloomberg New Energy Finance 2015-ös előrejelzése szerint 2040-re: OECD országokban 54%-a megújuló energiaforrásból; 56% előállítása nem jár CO2 kibocsátással Szél- és a napenergia-előállítás költségcsökkenése Hatása a piac keresleti oldalára 2030-ra több mint 25%-kal csökkenhet a háztartási és a szolgáltató szektor hő célú energiafelhasználása Bioetanol, biodízel, biogáz

Ipar Ipar átstrukturálódása megújuló Negatív: Árak növekedése Csökkenő fűtésigény Növeli a vízhiányt

Építőipar Korábban nem tapasztalt kihívások Épületek és a csatornarendszerek amortizációját. Felül kell vizsgálni a vízzáró és szigetelő berendezéseket, a csapokat, a lefolyókat és vízvezetékeket is. Épületek alapzata könnyebben felemelkedhet vagy lesüllyedhet. Meleg nyári időszakok: felmelegíti a lakások belső, külső részeit Panelházak: csökkentik a szél tisztító és hűtő hatását Árnyékot adó fal-és tetőszerkezet; lég- és hőszigetelő nyílászárók; az égtájak szerint árnyékos ajtók, ablakok beszerelése; zöldtetők, zöldfalak és területek Nagyobb teherbírású építőanyagok felhasználása

Szolgáltatói szektor Biztosítókat érinti leginkább Negatív: Ivóvíz ellátásának csökkenése Egészségügy Turisztika Pozitív: Közlekedés

Kutatás és fejlesztés A klímaváltozás kutatására és hatásai vizsgálatára megnő az igény Környezetbarát technikák kifejlesztése fontos szempont a nagyobb cégek számára Hibrid/ elektromos autó Megújuló energiaforrások ( napelem, vízenergia, szélenergia, geotermikus energia)

Magyarországra nézve Akár kedvezően is hathat a mezőgazdasági termelésre (paradicsom, dinnye) Hazai borturizmusra negatív Hő fogyasztás 2030-ra 25%-kal csökkenhet; 32%-ra növekedhet a megújuló energia Közlekedési célú energiafogyasztásban 10%-ra emelkedik a megújuló energia aránya Biomassza, a szélenergia, (a geotermikus energia), a napenergia hasznosítása Környezetvédelmi iparban dolgozók létszáma 16%-kal növekedett A turizmus:vizek mennyiségének és minőségének csökkenése; nyaralási szezon meghosszabbodása Megnövekedik a kullancsok száma; allergén pollent termelő növények virágzási idejének kitolódása; új allergén növények megtelepedése.

Politikai lépések Megállítani az okokat és harcolni az üvegház-hatást okozó gázkibocsátás ellen. Kyotói egyezmény Az egész ipargazdaságot befolyásolja. A legérzékenyebb iparága - intenzív energiaigényűek: cementgyártás, repülés, fémkohászat, áram-és hőtermelés Vagy energiafogyasztó termékeket előállítók: autógyártás. Csökkenthető az energiaimport függőség. Potyautas-jelenség

Stern-jelentés Sir Nicholas Stern, a Világbank volt főközgazdásza Első közgazdasági szempontok szerint megírt tanulmány a globális klímaváltozásról A brit miniszterelnök kérésére Határozott idejében megtett intézkedések kellenek, különben a GDP éves szinten akár 20%-kal lehet kevesebb Intézkedések ≈ befektetések Az éghajlatváltozás hatásai nem egyenletesen Emberek fogják a legkorábban és legjobban megszenvedni

Mit lehetne tenni? Kevésbé vízigényes talajművelés Növénytermesztési technikák megújítása, Szárazságtűrő növényfajok termesztése, A legmegfelelőbb vetési struktúrák kialakítása Növelni kell az energiahatékonyságot, Energiatároló-rendszerek kiépítése Energiaipar vízigényének csökkentése Egészségügy a meteorológiával megfelelő stratégiát