eeszt A csatlakozás feltételei és körülményei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Urbán Ferenc Ábel: A KIR megújítási lehetőségei
Advertisements

Tudástár informatika digitális tananyagok linkgyűjteménye
Elektronikus ügyintézés, és várható technikai fejlesztések a Növény- és Talajvédelem területén Várszegi Gábor osztályvezető augusztus 30.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
PALLÓ zárókonferencia BMK, január 30. A közművelődési intézmények szerepe és lehetőségei a felnőttképzésben Felnőttképzési információs és segítő.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Tájékoztató a Kormányzati Ügyféltájékoztató Központról
Kórházi könyvtárak MOKSZ elnökségi értekezlet Budapest, szeptember 19. dr. Kührner Éva PhD.
Távmunkások informatikai alapképzése
Hálózati architektúrák
Dr. Hermann Csaba, Töreki Andrea, Dr. Dávid Gyula
Nemzeti Egységes Kártyarendszer Vetési Iván miniszteri biztos június 2. KÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM.
CENTROSZET Szakképzés-szervezési Nonprofit Kft TÁMOP /1-2F KMOP-4.1.1/A Szoftverfejlesztés eredményei Tanulói nyilvántartási.
OCLC Online Computer Library Center. Tartalom 1. Könyvtárközi kölcsönzés 2. Adatbázisokban szereplő dokumentumok címlistája 3. Adatbázisokban szereplő.
Egységes egészségügyi információrendszer
RENDSZER ELŐTT RENDSZER UTÁN
2004. március eEgészség – Digitális Aláírás Workshop 2004 Március Tim Zoltán, CISA Insurance Technology Kft. „Megbízható harmadik fél szolgáltatás,
eEgészség – Digitális Aláírás (TTP) státusz a projekt 11. hetében „A digitális aláírás egészségügyben való alkalmazhatóságát lehetővé tévő módosítandó.
1 eEgészség – Digitális Aláírás Előadás a projekt lezárásához „Megbízható harmadik fél szolgáltatás, a digitális aláírás bevezetése az egészségügyi ágazatban”
(A biztosítási jogviszony nyilvántartás múltja, jelene, jövője. )
1/11 Dr. Kincses Gyula – Dr. Surján György ESKI Dr. Racskó Péter EüM Informatikai minimum-feltételek és akkreditáció.
WebeC A korszerű, és papírmentes ügyfélkapcsolat Szűcs Attila Készpénzlogisztika Készpénzforgalmazási osztály Budapest, október 3.
Felsőoktatási Információs Rendszer Kerekes Gábor.
2010. március 03. Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program I. és II. intézkedéscsoportjához kapcsolódó.
Informatika a gyógyszertárban
1 SZÁMÍTÓGÉP-KEZELŐ (-HASZNÁLÓ) SZAKKÉPESÍTÉS A képzés célja A számítógép-kezelő legyen alkalmas a társadalmi és gazdasági élet különböző területein, az.
Hálózat kiépítésével lehetőségünk nyílik más számítógépek erőforrásainak használatára. Osztott háttértár használat: egy számítógép merevlemezének megosztásával.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Elektronikus aláírás, azonosítás, hitelesítés
Tanulási – Vizsgázási Útmutató
Műszer vezérlő - kezelő program GPI-745A teszterhez.
1 8/1993.(III.31.) NM rendelet Szakmai felügyelet A jogszabály módosítás okai: –Az Eü. Reform kiemelt feladata a szakfelügyelet erősítése –Nem minden orvosi.
Tanuljunk az IKIR-ből! Eredmények, tapasztalatok, lehetőségek
Márton Mártonné MESZK Oktatási, továbbképzési referens Május 05.
Az országos közdadatkereső rendszer működése és jövője Dr. Csiszér Gábor GKM, Infokommunukációs és e-Gazdaság Főosztály Galambosi András Neumann Kht
Web-alapú humán lekérdező rendszer
„A” munkacsomag bemutatása Képzésfejlesztési javaslatok, finanszírozási alternatívák
Az önkormányzati feladatellátást támogató informatikai infrastruktúra felülvizsgálata (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a.
Intézményi és központi ügyvitelt támogató elektronikus szolgáltatások.
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
Elektronikus jelentéstovábbító portál vagyonkezelő szervezet számára Ügyfélkapu használatával.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Számítógép- hálózatok dr. Herdon Miklós dr. Kovács György Magó Zsolt.
Emberi erőforrás tudatos fejlesztése
Önkormányzati ASP Központ felállítása projekt
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
2009. november Nemzetközi ILIAS Konferencia1/20 Az ILIAS közösség Magyarországon, az együttműködés fejlesztése Berecz Antónia.
Web alapú humán lekérdező rendszer
A megyei levéltárak csatlakozása az Elektronikus levéltárhoz Décsey Sándor Főlevéltáros MNL SZKK.
Rövid áttekintés a MOK/HEFOP kártyák használhatóságáról Készítette: Nádor Szabolcs,
Vacha Ferenc fejlesztési koordinátor Az elektronikus ügyintézés törvényi háttere és gyakorlata.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai.
Régi és új feladatok új megközelítésben, márciustól működik az OGYÉI Dr Pozsgay Csilla Főigazgató Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.
A kritikus infrastruktúra védelmi és információbiztonsági hatósági feladatokról Dr. Bognár Balázs tűzoltó ezredes főosztályvezető SEVESO III. regionális.
TÁJÉKOZTATÓ AZ ÖNKORMÁNYZATI ASP ORSZÁGOS KITERJESZTÉSE KAPCSÁN A CSATLAKOZTATÁSI KONSTRUKCIÓRÓL SZEPTEMBER 15. ELŐADÓ: DR. SZEPESI GÁBOR OPERATÍV.
Csoportmunkát támogató szoftverek
2017 prezentáció Elektronikus egészségügyi
Úton az elektronikus levéltár felé
Az ORACLE JDE EnterpriseOne ERP rendszer bevezetésének tapasztalatai
Egészségügyi Ágazati Portál
Rákosi Szilvia, szakértő, NJSZT
Szoftverváltás a Semmelweis Egyetem könyvtárában
Hálózati architektúrák
Az önkormányzati ASP és az önkormányzatok elektronikus ügyintézési feladatai Pécs, november 23.
Hozzáférés az Ügyfél portálhoz szeptember 27.
Tájékoztatás jogszabály változásokról
A szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatók, intézmények országos nyilvántartása publikus felületének bemutatása Balatonboglár, 2010.március.
Nagy Balázs Attila november 28.
Web alapú humán lekérdező rendszer
ECRIS-TCN dr. Borza Gabriella Nemzetközi és Belső Koordinációs Osztály
Előadás másolata:

eeszt A csatlakozás feltételei és körülményei https://e-egeszsegugy.gov.hu/eeszt

Jogszabályi háttér 39/2016. (XII. 21.) EMMI rendelet az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térrel kapcsolatos részletes szabályokról https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1600039.EMM&timeshift=fffffff4&txtreferer=00000001.TXT

EESZT meghatározása Az EESZT portálon az alábbiak olvashatóak: „ Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret (EESZT) európai uniós támogatásból hozta létre az Állami Egészségügyi Ellátó Központ vezette konzorcium, hogy az egészségügyi szolgáltatók összekapcsolásával és a nekik létrehozott egységes kommunikációs tér biztosításával kiaknázza az e-egészségügyben rejlő lehetőségeket. Így az egészségügyi ellátók és ellátottak is szorosabb kapcsolatba kerülnek, leegyszerűsödik az ellátás folyamán keletkezett adatok és dokumentumok elérhetősége, biztosítottá válik az egészségügyi ágazat számára a rendelkezésre álló adatok egységes kezelése és hatékony elemzése, ami egyaránt segítség a betegnek és az orvosnak is. ”

EESZT informatikai háttere 1 Két db speciális tanúsítványt kell igényelnie az intézménynek, ÁEEK biztosítja az SSL tanúsítványt, tőlük is kell igényelni, ez az Intézmény azonosítását hivatott biztosítani, ÁEEK útmutatás alapján, ill. Állami Intézmények esetén, három kijelölt szervezet adja ki az un.: felhasználói tanúsítványt melyet az ADMIN fog használni. Intézmény feladata útmutató alapján.

EESZT informatikai háttere 2 Admin User–ek kijelölése az Ő feladatuk lesz az EESZT és az Intézményi felhasználók (~1200fő) jogosultságainak beállítása, szinkronban tartása, amennyiben az informatikai osztály feladata lesz, úgy a dolgozói kapacitás bővítése indokolt, minimum további 2 fő foglalkoztatásával.

EESZT informatikai háttere 3 A rendszeridőket központilag kell szinkronizálni, közös un.: NTP szerverrel kell a rendszeridőt szinkronizálni. Helyi rendszergazda feladata. Azért lesz szükséges, mert a leleteket 1 órán belül fel kell tölteni az EESZT-adatbázisába.

EESZT informatikai háttere 4 Mivel az intézmény több Windows XP-s számítógéppel is rendelkezik ezért létre kell hozni egy speciális szervert, melyen keresztül lehetséges lesz az azonosítási eljárás.(Ehhez szükséges a tanúsítvány) Medikai rendszerszállító feladata, az igényelt paraméterek alapján, a már üzemelő kommunikációs szerver, további szolgáltatása lesz, beruházást nem igényel.

EESZT informatikai háttere 5 Az úgynevezett kettős azonosítás miatt, mely alapvetően a lekérdezési jogosultság miatt fontos, minden számítógépnek melyen medikai alkalmazás fut, képesnek kell lennie a hitelesítésre. Ezekre a számítógépekre (Ez az intézmény telephelyein kb 600 munkaállomást jelent.) telepíteni kell egy kártyaolvasót, és szoftvert, valamint a felhasználónak rendelkeznie kell E-Személyi igazolvánnyal.

EESZT E-Személyi feltétel A kettős azonosítás hitelessége érdekében, az EESZT-használatához szükséges lesz az E-Személyi igazolvány. Az igazolvány cserék ügyintézését a helyi kormányablakoknál lehet kezdeményezni. A rendszer indulásakor (2017. november 1.) elsősorban az Orvosi jogokkal rendelkező felhasználók tudnak majd adatot lekérdezni, azonban a később bevezetésre kerülő funkciókhoz szakdolgozói, Pszichiáteri, gyógyszerész és lekérdező jogok is társulnak, ezért MINDEN egészségügyi dolgozónak javasolt az E-személyi igazolvány kiváltása. https://kormanyablak.hu/hu

EESZT tanfolyami feltétel Az EESZT használata egy tanfolyam elvégzéséhez kötött. A tanfolyam online végezhető, az EESZT-t csak azok használhatják akik a tanfolyamot elvégzik és sikeres vizsgát tettek. Tanfolyam neve: EESZT ágazati portál felhasználói alapismeretek képzés https://ilka.aeek.hu/tanfolyamkereso

Az EESZT tanfolyam

Az EESZT tanfolyam első modulja

EESZT bevezetésének időpontja 2017. November 1-re a medikai rendszerszállítóknak el kell készíteniük a fejlesztéseket, a felhasználóknak rendelkezniük kell E-Személyi igazolvánnyal, valamint az Intézményben az összes informatikai feladatot el kell végezni, és a jogosultságigényeket ki kell tudni szolgálni.

EESZT kérdések-válaszok Az EESZT kapcsán több orvos-szakmai informatikai és adatvédelmi kérdés merült fel, ezért kérjük, hogy az Intézmény érdekében a kérdéseiket az informatika segítségével tegyék fel, így lehetőség lesz egy központi tudástár kialakítására. A tudástár az intraneten lesz elérhető. A ma már ismert tényekről készült egy dokumentum, amennyiben új információ jut a birtokunkba, új verziót készítünk.

EESZT Linkgyűjtemény Jogszabály: 39/2016. (XII. 21.) EMMI rendelet az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térrel kapcsolatos részletes szabályokról https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1600039.EMM&timeshift=fffffff4&txtreferer=00000001.TXT EESZT Portál - Információk: https://e-egeszsegugy.gov.hu/eeszt EESZT lakossági elérés: https://ugyintezes.magyarorszag.hu/szolgaltatasok/eeszt.html vagy: https://www.eeszt.gov.hu/hu/web/guest/nyito-oldal E-Személyi ügyintézéshez: https://kormanyablak.hu/hu EESZT tanfolyam az iLKA portálon, ingyenesen 12 pontértékű online formában, 50 kérdésből álló vizsgával. https://korhaz.aeek.hu/ https://ilka.aeek.hu/tanfolyamkereso https://ilka.aeek.hu/tanfolyamkereso?p_auth=n1Ej10Sw&p_p_id=Course_WAR_Courseportlet&p_p_lifecycle=1&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-2&p_p_col_count=1&_Course_WAR_Courseportlet_jspPage=%2Fdetail.jsp&_Course_WAR_Courseportlet_type=details&_Course_WAR_Courseportlet_javax.portlet.action=getDetails

Teendők listája EESZT kapcsán E-személyi igazolvány kiváltása https://kormanyablak.hu/hu Online tanfolyam elvégzése: Amennyiben rendelkezik „bajcsy-s” mail címmel kérem figyelje a postaládáját, mert a szükséges információkat a humánpolitikai osztály küldi el részére. Amennyiben nem volt kórházi címe eddig, most egyedileg legenerálásra került. Ennek használatba vételéről érdeklődjön a 9549 (informatika) vagy a 7794 (humánpolitika) mellékein. A tananyag 5 modulból áll, melynek végén 50 vizsgakérdés található. Tanfolyam neve: „EESZT ágazati portál felhasználói alapismeretek képzés ” https://ilka.aeek.hu/tanfolyamkereso EESZT regisztráció elvégzése az informatika segítségével

Köszönöm a figyelmet