AUTÓS VILÁG ÉBREDJ FEL AVAGY EGY ÚJ SZAKMA SZÜLETÉSE!

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
STRATKOM Kft ÖSSZEFOGLALÓ A SZAKKÉPZÉS IRÁNYAIRÓL ÉS ARÁNYAIRÓL FOLYÓ ESZMECSERÉKRŐL "A kormány szakképzés-fejlesztési koncepciója az új szakképzési törvény”
Advertisements

Pásztor Tibor főosztályvezető
ÚJ TENDENCIÁK A MAGYAR SZAKKÉPZÉSBEN
Iskolánk méreteit, tanulói létszámát tekintve a legnagyobb középfokú intézménye Győr városának. Intézményünkben jelenleg több, mint 1500 diák tanul. Közel.
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
Bánki Donát Közlekedésgépészeti Szakközépiskola és Szakiskola
Beiskolázás. Beiskolázás Választható iskolák Középiskola Szakiskola gimnázium szakközépiskola „szakmunkásképző’ nyelvi előkészítő évfolyam.
Az új szakképzési törvény alkalmazása, a tanulók gyakorlati képzése
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
„Út a munkához”program 2009-es képzési tapasztalatainak bemutatása az Észak-magyarországi Régióban „Út a munkához” program 2009-es képzési tapasztalatainak.
A szakképzéssel szembeni igények a foglalkoztatók részéről A Szabolcs Volán Zrt. példáján keresztül Előadó: Miklóssyné.
Változások a szakképzés irányítási rendszerében A szakképzés és a Térségi Integrált Szakképző Központok jelentősége Szőke István szakmai igazgató 2008.
program minden kedves résztvevőjét !
Szűcsné Szabó Katalin Régiós kamarai koordinátor RFKB projekt
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési fejlesztési munkája
Az EasyWay „Alkalmazási Útmutatók” tagállami egyeztetésének és végső elfogadásának folyamata március 8. KKK – ITS Hungary Egyesület workshop Mocsári.
Együttműködési lehetőségek a kompetencia alapú oktatás elterjesztése érdekében Tuza Tibor Balogh Tibor.
Az intézmény Nappali képzés keretében több mint 1300 diák, folytathatja tanulmányait iskolánkban, akiket kiválóan felkészült pedagógusok a kor követelményeinek.
Szakképzési változások
Nem kötelezettség, mindkét fél számára lehetőség Duális képzés.
1 A kötöttpályás szakma perspektívái – Egész életen át tartó tanulás?! Zsoldos Marianna Humán Erőforrás Igazgató MÁV Zrt.
Milyen perspektívákat nyit az új OKJ rendszere? Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Tanácsadási osztály Nádráné Tóth Borbála.
Átalakul a szakképző intézmények fenntartása
Pályaválasztás 2015/2016-os tanév KnéKE.
1 A kötöttpályás szakma perspektívái – Egész életen át tartó tanulás?! Perspektíva és jövőkép Zsoldos Marianna Humán Erőforrás Igazgató MÁV Zrt.
1 AEMA – Hálózat Adult Education Made Accessible Projektcélok és megvalósítás - Információs nap Miskolc, március 19.
„a gyakorlat a legjobb tanítómester, igazi gazdákat ez formál" (Tessedik Sámuel) Román István agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár március.
Debreceni SzC Brassai Sámuel Gimnáziuma és Műszaki Szakközépiskolája Pályaválasztási tájékoztató.
Az Országos Képzési Jegyzék és a szakmai és vizsgakövetelmények Bruckner László.
SZAKKÉPZÉSI REFORM ÉS A FELNŐTTKÉPZÉS MEGÚJÍTÁSA Dr. Vartman György Szakképzési és Felnőttképzési Főosztály Szakképzési osztályvezető.
Felnőttoktatás. Jogszabályi háttér  a nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. tv.  a Szakképzésről szóló évi CLCCCVII. tv.  az évi LXXXIV.
A GAZDASÁG ÉS A TÁRSADALOM SZOLGÁLATÁBAN Debrecen január 26. Tirpák Zsolt főigazgató szeptember 1.
A Kereskedelmi és Iparkamarák szakképzési feladatai 2012.
Épületgépész technikus oktatás a Debreceni Szakképzési Centrum Péchy Mihály Építőipari Szakközépiskolájában 4024 Debrecen Varga u. 5.
Vázlat a faipari szakképzés helyzetéről Koronka Lajos a Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola igazgatója.
Bemutatkozik A Debreceni Szakképzési Centrum Péchy Mihály Építőipari Szakközépiskolája NYITOTT KAPUK NAPJA
A BKK szerepe a TIDE nemzetközi projektben Új megoldások a közösségi közlekedésben - fenntarthatóság - integráció - finanszírozás - Pécs, november.
A felnőttképzés Hajdú- Bihar megyében Dr. Erdei Gábor Dr. Teperics Károly
Vörös-Gubicza Zsanett MKIK fejlesztési koordinátor szeptember 06.
Szakképzési körkép 2016 A jármű és fémipari szakmacsoport Fóruma.
Autó-jármű klíma szerelés az autószerelő szakma szemszögéből! Előadó: Spindler Tibor AOE elnök.
A köznevelési intézményi rendszer változása, Szakképzési Centrum és Kamara együttműködése a kamarai garanciavállalás sikeres megvalósításáért Kalmár Andrea.
Középiskolai továbbtanulás 2016/17
Alternativitás a szakképzésben Budapest október 14.
MAGYAR AGRÁRKAMARA Dr. Laczkó András „A kompetencia alapú moduláris szerkezetű új agrár szakmastruktúra bevezetésének elősegítéséhez és meggyorsításához.
Hódmezővásárhelyi SZC Boros Sámuel Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája Hódmezővásárhelyi SZC Eötvös József Szakgimnáziuma Hódmezővásárhelyi SZC Corvin.
Őszi Attila főigazgató. ELŐZMÉNYEK A szakképzés kezdetei városunkban  Dunaújváros – új, tervezett, város  A szakképzés kezdete 1953 Technikum/(1969)Főiskola.
Köszöntjük a pályaválasztási szülői értekezlet résztvevőit! Nyíregyháza, szeptember 29.
Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum
Debreceni SzC Brassai Sámuel Gimnáziuma és Műszaki Szakközépiskolája
KAPOSVÁRI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM NAGYATÁDI ADY ENDRE GIMNÁZIUMA, SZAKGIMNÁZIUMA, SZAKKÖZÉPISKOLÁJA.
Foglalkoztatáspolitika a gazdaságfejlesztés szolgálatában
Pályaválasztási szülői értekezlet
Veszprémi Szakképzési Centrum Gönczy Pál Szakközépiskolája és Szakiskolája Tapolca .
Rettegi Attila február 14.
SZAKEMBERKÉRDÉS AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETI SZAKKÉPZÉSBEN
MTSZ Oktatás Általános koncepció.
Szakiskolai fejlesztési program
Foglalkoztatási együttműködések szabolcs-Szatmár-bereg megyében
SZAKKÉPZÉSI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KERETRENDSZER (SZMBK) 11. előadás
„Az egyetlen igazi boldogságot akkor találjuk meg, ha szüntelenül befelé növekszünk, és igazabbá, nagylelkűbbé, egyszerűbbé, emberibbé, kedvesebbé és tevékenyebbé.
IRÁNY A PÁLYA! november 14. „Az emberi nemnek az a hivatása, hogy munkáljon, alkosson, teremtsen.” Széchenyi István.
Debreceni Szakképzési Centrum Brassai Sámuel Műszaki Szakgimnáziuma
Soós László Szakképzési és Felnőttképzési Főosztály szakmai tanácsadó
Foglalkoztatás, szakképzés, jó gyakorlatok
A vasúti járművek karbantartását, javítását és időszakos vizsgálatát végző műhelyeket érintően tervezett jogszabályi változások dr. Erb Szilvia főosztályvezető.
Válassz pályát, válassz szakmát. Dönts jól
A magyar felnőttképzés rendszere - a szakértők szemével
Felsőoktatási Szakképzés
Agrárinformatika a mezőgazdasági szakképzésben
Előadás másolata:

AUTÓS VILÁG ÉBREDJ FEL AVAGY EGY ÚJ SZAKMA SZÜLETÉSE! NAGY EDINA AUTÓSZERELŐK ORSZÁGOS EGYESÜLETE SZAKKÉPZÉSI TAGOZAT VEZETŐJE

SZAKMAI BEMUTATKOZÁS TATABÁNYAI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM BLÁTHY OTTÓ SZAKGIMNÁZIUMA, SZAKKÖZÉPISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA

A KÖZÉPFOKÚ SZAKOKTATÁS HELYZETE A JÁRMŰIPAR SZAKMÁBAN HELYZETELEMZÉS A járműiparhoz kapcsolódó döntően szakközépiskolai (szakiskolai) szakmunkás képzés létszámai viszonylag magasak: hegesztő géplakatos gépi forgácsoló Viszont sok más iparág felé is bocsátanak ki szakmunkást.

A KÖZÉPFOKÚ SZAKOKTATÁS HELYZETE A JÁRMŰIPAR SZAKMÁBAN HELYZETELEMZÉS II. A speciális közúti jármű-szakmák gépgyártással kapcsolatos szakmák illetve a mérnökasszisztensi képzés létszámadatai alacsonyak. Nem iskolarendszerű OKJ képzések vannak speciális tanfolyamok, de annak költségei sokszor meghaladják a hallgatók lehetőségeit.

MEGOLDÁSI LEHETŐSÉGEK FELNŐTTOKTATÁS munka mellett végezhető képzések ELŐNYEI tandíjmentesség bárki rész vehet benne, akinek még nincs vagy csak egy államilag finanszírozott OKJ-s végzettsége van diákigazolvány munka mellett végezhető alkalmazkodik a munkavállaló igényeihez

MI A MEGOLDÁS?

MI A MEGOLDÁS? Ez még nem elegendő lépés a munkaerő-hiány megoldására, pláne nem az autóipari képzéseknél. FIATAL, JÓL KÉPZETT SZAKEMBEREKRE VAN SZÜKSÉG! A szakgimnáziumokból, szakközépiskolákból kikerülő jól képzett fiatalokra van szükség.

„EGY KOMPLETT SZAKEMBER ELŐÁLLÍTÁSA” járműfényező karosszérialakatos autószerelő GÉPJÁRMŰ KARBANTARTÓ

KEZDETEKTŐL A MEGVALÓSÍTÁSIG Sümegi Tamás a szombathelyi Savaria Közlekedési szakképző bázis iskolánk képviselőjének felméréséről Az autótechnikai szakmák gyakorlati képzéseire, kerettanterveire és a képzésekkel kapcsolatos együttműködési lehetőségekre vonatkozó kérdésekre 2016-ban, a kérdőív kitöltésével autójavító vállalkozások, valamint az országban közlekedési szakképzéssel foglalkozó iskolák szakemberei adtak választ. A felmérést támogatta és lebonyolításában részt vállalt az Autószerelők Országos Egyesülete

A KÉRDŐÍV KIÉRTÉKELÉSE A jelenlegi szabályzás problémája, a képző iskoláktól teljesen leválasztott, különböző személyi és technikai feltételekkel és különböző tevékenységi körökkel foglalkozó gyakorlati helyeken folyó szakmai gyakorlat és az egységes, előírt tudás ellentmondása. Pozitív tapasztalat, hogy a helyzet sokkal jobb a szakma korrigálását illetően, mint a korábbi, 2008-as OKJ bevezetésénél, hiszen a válaszadók többsége a 3-as, 4-es minősítést jelölte be.

KEZDETI LÉPÉSEK Az AOE Szakképzési tagozata 2016. első félévében ült először össze, annak ügyében, hogy megoldást találjanak a szakma problémáira 2016. novemberében elkészült az új képzés szakmai tervezete A szükséges Minisztériumok együttműködésével az anyagokat az Egyesület továbbította az illetékesek felé

HOGY ÁLL A FOLYAMAT NAPJAINKBAN? 2016. december 7-én kaptunk választ a tervezetre, mely pozitív kicsengésű volt Bruckner László főosztályvezető leírta, hogy az NGM részéről az NFM felé helyettes államtitkári szinten megtörtént az új 34-es szintű Gépjármű-karbantartó szakképesítés kezdeményezése. Odrobina helyettes államtitkár úr Mosóczi helyettes államtitkár úr számára javasolta, hogy az NFM szakterülete fogadja az AOE-t a szakmai egyeztetések okán.

AZ EGYEZTETŐ TÁRGYALÁSOK FOLYAMATA 2017. március 7-én megérkezett a válasz Miszerint a Nemzetgazdasági Minisztérium alkalmas tartja a tervezet és támogatják, hogy felvegyék a szakmát az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvételét. A két érdekelt Minisztérium között szükséges egy egyeztetés-e témában. Ezt követően van lehetőség a következő lépéseket megtenni.

VÉGSŐ CÉL SPINDLER TIBOR SZERINT: „az új munkakörben dolgozók az egyszerűbb karbantartási-szerelési feladatok ellátásával tehermentesíthetik a nagyobb szaktudással rendelkező autószerelőket és a felügyeletüket ellátó technikusi végzettséggel rendelkezőket, így sikerülne valamelyest mérsékelni az autószerelő-hiányt és növelni a szervizek javítási kapacitását „

A közös gondolkozáshoz szakmai hozzászólásokat, tapasztalati beszámolójukat az alábbi elérhetőségeken várjuk: nagy.edina@blathy-tata.hu aszer1@aoeportal.hu

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!