Háttértárak.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Háttértárak ismertetése
Advertisements

Hardver eszközök II. rész
Hardver ismeretek Háttértárolók
Adattárolási technológiák
timor Domini principium scientiæ 1 A hardver 1. rész.
Háttértárak. Háttértárak A háttértárak működési elve A háttértárak feladata: Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk.
Memória.
Háttértárolók Mágneses tárolók 2.
Tárgy: Számítógépes alapismeretek Készítette: Horti Tamás (HOTSAAI.ELTE)
Napjaink háttértárolói
Háttértárak. Háttértárak A háttértárak mûködési elve A háttértárak feladata: Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk.
Háttértárak Be és kimeneti eszközök
Minden, amit az adathordozókról tudni kell Számítógépes alapismeretek, első beadandó feladat.
Minden,amit az adathordozókról tudni kell
A számítógép alapegységei
Az információtárolás módjai
Háttértárak.
Régen és most. Háttértárolók.
12. Óra Háttértárak.
A számítógép elvi felépítése és működése
Papír alapú Mágneses elvű Optikai Egyéb
Diczházi Attila munkája alapján
Merevlermezek.
Háttértárak.
Minden, amit az adathordozókról tudni kell!
Amit az adathordozókról tudni kell
Merevlemezek tegnap, ma, holnap
Háttértárak Informatika tananyag.
Major Márk, Liska József Erősáramú Szakközépiskola, Jászberény
Készítette: Feszt Bernadett 8/a Napjaink háttértárolói Salamon Róza felkészítő tanár Dr. Török Béla Óvoda Általános Iskola és Diákotthon 1142, Budapest.
Damjanich János Általános Iskola
Napjaink háttértárolói
Napjaink Háttértárolói
Napjaink háttértárolói Készítette: Székely Dávid 9. C Felkészítő tanár: Bálint Péter műszaki tanár Iskola: Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskola Jendrassik.
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Háttértárolók Ki és beviteli periféria. A számítógép kikapcsolása után is hosszú ideig képesek megőrizni az adatokat.
A számítógép alapegységei. A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok.
Mágneses háttértárolók
Erőforrások: Hardver Manver Szoftver.
Merevlemez.
Háttértárak.
Háttértárak és adathordozók
A számítógép elvi felépítése
A háttértárak felépítése és működése
A merevlemez(winchester)
 Rajtuk keresztül kerülnek az információk a központi egységbe.  Néhány példa: Billentyûzet, egér scanner, trackball, fényceruza, digitalizáló tábla,
Háttértárak.
5. osztály Háttértárolók
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Készítette: Szabó Richárd SZRSAAI.ELTE Merevlemezek tegnap, ma, holnap.
Merevlemezek tegnap, ma, holnap. Bevezetés Számítógépünk alapvető alkatrésze Hosszú távú adattárolás Régebben kis méret, lassú működés Manapság nagy méret,
Mai számítógépes perifériák
A számítógép felépítése, hardver
Háttértárak 2.óra.
Minden amit az adathordozókról tudni kell. Történelmi áttekintés.
Háttértárak. Csoportosítás zMágneses elvű yFloppy yWinchester yszalagos egységek zOptikai elvű yCD yDVD zEgyéb ylyukkártya.
Háttértárak By: TR .
Háttértárak Be és kimeneti eszközök
Hardver eszközök.
Ma használatos háttértárakat és azok tárolási technológiái (Informatika érettségi 5.tétele) Készítette:Dobrovolni Edit 12.c.
Ismétlés Memória RAM  Véletlen elérésű memória ( Random Access Memory)  Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat.
Adathordozók Pap Gergely (PAGNAAT) Felhasznált forrás: Wikipédia.
A nagy mennyiségű adat tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériákat Háttértárolónak nevezzük. Több féle típusa is létezik.
Korszerű háttértárolók Név: Borovicza Péter Felkészítő tanár:PeadDr. Spek Krisztina Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta, Szlovákia.
1 A számítógépek tárolói. 2 Memória Memóriaszó  A tárak olyan egységei, melyek egyetlen művelettel kezelhetők.  A legrövidebb memóriaszó a byte (bájt)
Háttértárak.
Papír alapú Mágneses elvű Optikai Egyéb
A számítógép felépítése
Készítette: Diczházi Attila
Előadás másolata:

Háttértárak

PAPÍR ALAPÚ HÁTTÉRTÁRAK A papír alapú háttértárak közé sorolhatjuk többek közt a lyukszalagot és a lyukkártyát. Ezen háttértárolókat ma már nem alkalmazzák Feldolgozásuk igen lassú, könnyen sérülhet az adathordozó, nagy tömegű és mennyiségű alapanyagot igényelnek. Kezelésük igen körülményes. Előnyük viszont, hogy olyan környezetben is alkalmazhatóak, ahol a mágneses adathordozók nem.

MÁGNESES HÁTTÉRTÁRAK A legelterjedtebb háttértárak napjainkban a mágneses elven működő háttértárak. Működési elve igen egyszerű, az adathordozó felületén lévő mágneses réteg kétállapotú jeleket rögzít.

MÁGNESES HÁTTÉRTÁRAK Jellemzőik: • a tárolható adatmennyiség nagysága (kapacitás), • a gyorsasága, azaz mekkora az adat- hozzáférési idő, • az adatsűrűség nagysága.

MÁGNESES HÁTTÉRTÁRAK A mágneses háttértárak fő részei: • Maga a mágneses felületű adathordozó, például a mágneslemez. • Az adathordozó mozgatását, írását, olvasását végző be- rendezés, melyet meghajtónak (drive) nevezünk. A meghajtó elektronikus és mechanikus részekből áll. A mechanikus részek végzik az adathordozó mozgatását, míg az elektronika feladata az írás-olvasás-pozicionálás vezérlése. Típusai: • mágneslemezek, • mágnesszalagok.

HAJLÉKONYLEMEZ A hajlékonylemez (FD: Floppy Disk) egy régóta létező, a legtöbb személyi számítógépen használható háttértár típus, amely kis mennyiségű adat tárolásának és szállításának viszonylag biztonságos és egyszerű eszköze.

Hajlékonylemez működési elv Az információt egy mágnesezhető réteggel ellátott kör alakú lemezen tároljuk. A mágneslemezen az adatok koncentrikus gyűrűkön – sávokon (angolul track) – tárolódnak úgy, hogy az író-olvasó fejet a kiválasztott sávra állítva az információ leolvasható.

Hajlékonylemez működési elv Az adatokat célszerűbb azonban nem folytonosan elhelyezni a sávokon. A lemezt körcikkekre (szektorokra) osztjuk, amelyek a lemez legkisebb címezhető egységei. Egy sáv egy szektorában 512 bájtnyi adatot tárolhatunk. A sáv-szektor szerkezet létrehozása a formázás során történik.

MEREVLEMEZ A merevlemez kifejlesztésének célja egy, a hajlékonylemeznél nagyobb kapacitású és gyorsabb háttértár létrehozása volt. Szemben a hajlékonylemezzel, a merevlemez a számítógép belsejébe fixen beépítve működik.

MEREVLEMEZ Az adatok tárolása lényegében ugyanúgy történik, mint a hajlékonylemezes meghajtóknál. Koncentrikus körökben elhelyezkedő sávokban és szektorokban, egy egységben azonban több lemezkorong van elhelyezve. A lemezek egymás felett elhelyezkedő sávjait cilindernek (cylinder) nevezzük.

MEREVLEMEZ A léptetőmotor az egymás alatti író- olvasó fejeket csak együtt tudja mozgatni, ezért a winchester meghajtója csak a cilinderek mentén tud írni vagy olvasni. Az adattárolás fürtökben (cluster), a szektorok logikailag összetartozó csoportjaiban történik. Egy klaszterhez több szektor is tartozhat.

Vége