„R” helyett „Q”? – Új lehetőségek a faktoranalízis alkalmazásában

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A PÁLYAKÖVETÉSI KUTATÁSOK MÓDSZERTANI SAJÁTOSSÁGAI KABAI IMRE ZSIGMOND KIRÁLY FŐISKOLA TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT (ZSKF TKK) DPR Szakmai Nap 2009.
Advertisements

SZAKDOLGOZAT a tudományos munka iskolája
Elégedettség a felsőoktatással és a hallgatói szolgáltatásokkal a TÁMOP fejlesztési program első eredményei dr. Székely Mózes elnök Felsőoktatási.
Internetes attitűdváltozások a felsőoktatási hallgatók körében 2002–2007 Dr. Vig Zoltán augusztus 26.
A tanári munka sikerességének vizsgálata a pedagógiai attitűdök, a tanár-diák viszony és az iskolai élmények összefüggésrendszerében Indoklás.
Válaszok válság idején: hogyan hat a válság a gyógyszeripari piackutatásra? Szerencsés Dóra Egészségügyi kutatások vezetője Millward Brown Healthcare.
A statisztika alkalmazása különféle tudományterületeken I. Közgazdaságtan és gazdálkodástudomány Kovács Péter.
KORSZERŰSÉG AZ ERKÖLCSTAN / ETIKA TANÍTÁSBAN
Brüsszel milyen messze van
Szabó Pál ELTE TTK Regionális Tudományi Tanszék Budapest.
Csoport tagok: Pap Imola Püsök Bernadett Szabó Ibolya-Melánia Vincze Adina-Mária Hajas Zsolt-Árpád nov. 17.
Környezettudatos fogyasztói magatartás – a zöld marketing perspektívái
Piackutatás.
Nyelvi adatok és az adatgyűjtés módszertana
Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék
Ozsváth Károly NYME ACSJK Testnevelési Tanszék. Faktor = „jellemző”, „háttérváltozó” A faktoranalízis (FA) alapjában a változók csoportosítására, redukciójára.
Összehasonlító politikatudomány. 3 egymással összefüggő elem Más országok berendezkedésének izolált tanulmányozása – angolszász kultúra – így csak implicit.
Urban Audit Az egységes városstatisztikai adatbázis.
Kapitány Gabriella – Dr. Lakatos Miklós A város és a városkörnyék kapcsolatának vizsgálata a népszámlálási adatok alapján október 26–27., Szeged.
Javaslatok a magyar közoktatás megújítására Eltérő álláspont a Zöld könyvről.
Többszörös regresszió I. Többszörös lineáris regresszió
Többszörös regresszió I. Többszörös lineáris regresszió miért elengedhetetlen a többszörös regressziós számítás? a többszörös regressziós számítások fajtái.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Megfigyelés Irodalom: Falus Iván (200,szerk.): Bevezetés a pedagógiai kutatás módszereibe. Műszaki Könyvkiadó, Budapest.
Magyar nyelvtanulók angol lexikai hangsúlyának akusztikai vizsgálata Nagy Judit SZTE Nyelvtudományi Doktori Iskola Angol Alkalmazott Nyelvészeti Program.
Az F-próba szignifikáns
A statisztikai jártásság megközelítései, modellje A (felső)oktatás szerepe Peter Kovacs Associate professor Department of Statistics and Demography, Faculty.
Javaslatok további alkalmazásokra Szöllősi Dániel PhD hallgató.
7. Csoportok és változók sztochasztikus összehasonlítása (összehasonlítások ordinális függő változók esetén)
Statisztikai módszerek áttekintése módszerválasztási tanácsok Makara Gábor.
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
Többváltozós adatelemzés
Paradigmák mentén tudomány = kvantifikálhatóság? Minden mérhető?
Paleobiológiai módszerek és modellek 4. hét
Faktoranalízis az SPSS-ben
Iszony vagy viszony - Magyarország megítélése az Európai Unió tagállamaként - Pavlics Tamás -
ONK 2011 Békési Kálmán Budapest november 3-5. A prezentált eredmények alapja a TÁMOP kutatási projekt. A projekt az Oktatáskutató és.
Vargha András KRE és ELTE, Pszichológiai Intézet
Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
Attitűd, autonómia és felelősségvállalás az OKKR-ben
Hatásértékelés szerepe Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Értékelési Divízió Nemzetközi értékelési konferencia, Budapest, május 6-7.
Hanák Zsuzsanna PhD Eszterházy Károly Főiskola
Egészségtudatosság a debreceni egyetemisták körében Készült az "Egészségtudatosság a évesek körében - Hozzáállás- elemzés interjús vizsgálat alapján"
Fehérjehálózat “skálafüggetlen” Jeong et al, Nature (2001)
Ügyfélpreferenciák a bankszámlakivonatok esetében Dr. Tomcsányi Péter Prime Rate ügyvezető.
A határ menti vállalati együttműködés kulturális gátjai – egy magyar szempontú elemzés Szőke Júlia Gazdasági tanár, abszolvált PhD hallgató Széchenyi István.
Az Internet-felhasználás területi egyenlőtlenségeinek előrejelzése Magyarországon VIII. Fiatal Regionalisták konferenciája Győr, Készítette: Zsom.
Fejlesztési célú adatintegrációs lehetőségek: kutatási és adminisztratív adatok Szemerszki Marianna OFI ISKOLAFEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK: UTAK ÉS DIMENZIÓK.
1 Tárgy- feladatelemzés módszerei Dr. Kaucsek György.
A könyvtári integrált rendszerek statisztikai moduljának használata
Nyelvi adatok és az adatgyűjtés módszertana
Elmélet és neveléstudomány
A hazai középvárosok területi tőkéje
Fiatal Regionalisták VII. Konferenciája
Szóródási mérőszámok, alakmutatók, helyzetmutatók
A jólét mérésének elméleti alapjai és problémái
Adatelemzési gyakorlatok
Dr. Varga Beatrix egyetemi docens
Városi Fenntarthatósági és Alkalmazkodási Tudásközpont
Bevezetés a kvantitatív kutatásba
A nyílt innováció egyik eszköze: Living Lab?
Szani Ferenc, Pitlik László, Balogh Anikó
Bemutatkozás A kutatás bemutatása
5. előadás.
A leíró statisztikák alapelemei
A pedagógiai kutatás általános kérdései. A téma váza A pedagógiai kutatás tárgya, célja, helye a tudományos kutatások rendszerében A pedagógiai kutatás.
Megfigyelés és kísérlet
Mérési skálák, adatsorok típusai
Kísérleti és megfigyelési eredmények metaelemzése
Előadás másolata:

„R” helyett „Q”? – Új lehetőségek a faktoranalízis alkalmazásában Fiatal Regionalisták VII. Konferenciája (Győr, 2011. október 14–15.) „R” helyett „Q”? – Új lehetőségek a faktoranalízis alkalmazásában Berki Márton PhD-hallgató, ELTE TTK, Regionális Tudományi Tanszék

A problémafelvetés A kvantitatív elemzési módszerek társadalomföldrajzi alkalmazását az elmúlt évtized során számos kritika érte (pl.: Gregory et al. [Eds.] 2009, 607–612.; Czirfusz 2010) Főbb vitapontok: A statisztikai adatok segítségével nem mérhető dimenziók Az eljárások alapjául szolgáló adatok felvételének módja A kutatási eredmények interpretációja

A problémafelvetés A kvantitatív elemzési módszerek társadalomföldrajzi alkalmazását az elmúlt évtized során számos kritika érte (pl.: Gregory et al. [Eds.] 2009, 607–612.; Czirfusz 2010) Főbb vitapontok: A statisztikai adatok segítségével nem mérhető dimenziók Az eljárások alapjául szolgáló adatok felvételének módja A kutatási eredmények interpretációja DE: Rendkívül kevés a konstruktív javaslat!

A problémafelvetés Kvantitatív és kvalitatív tradíciók „összeférhetetlensége”? ↓ A szándékos elhatárolódás kontraproduktív! „Association of American Geographers” (AAG) éves találkozója (2007): „A kritikai–kvantitatív szakadék áthidalása” A kvantitatív nem feltétlenül pozitivista. A kritikai nem feltétlenül kvalitatív. Environment and Planning A (2009 / 2)

Eltérő megközelítések a faktoranalízisben „R-technika”: változók közötti korrelációk egy nagy számú személyből álló mintában „Q-technika”: személyek közötti korrelációk egy állításokból / ingerekből álló mintában „P-technika”: egy személy különböző alkalmakkor mért jellemzői közötti korrelációk „O-technika”: különböző jellemzők és feltételek közötti korrelációk (Forrás: Cattell, R. B. [1952] Factor Analysis. Wiley, New York)

Eltérő megközelítések a faktoranalízisben „R-technika”: változók közötti korrelációk egy nagy számú személyből álló mintában „Q-technika”: személyek közötti korrelációk egy állításokból / ingerekből álló mintában „P-technika”: egy személy különböző alkalmakkor mért jellemzői közötti korrelációk „O-technika”: különböző jellemzők és feltételek közötti korrelációk (Forrás: Cattell, R. B. [1952] Factor Analysis. Wiley, New York)

A Q-módszertan alapjai William Stephenson (pszichológus, fizikus) University of Oxford, 1948-ban került a University of Chicago-ra Charles Spearman meghívására Stephenson, W. (1935) Technique of Factor Analysis Stephenson, W. (1953) The Study of Behavior: Q-Technique and Its Methodology

A Q-módszertan alapjai Főbb alkalmazási területek: pszichológia, társadalomtudományok, orvostudomány Alapja az ún. „Q-sorting” (Q-állítások ≈ Likert-skála) Kényszer-választás („Forced choice”) ↓ „Forced distribution” (Normális eloszlás!)

A Q-módszertan alapjai Főbb alkalmazási területek: pszichológia, társadalomtudományok, orvostudomány Alapja az ún. „Q-sorting” (Q-állítások ≈ Likert-skála) Kényszer-választás („Forced choice”) ↓ „Forced distribution” (Normális eloszlás!)

Az R- és Q-módszertan összehasonlítása R-módszer Q-módszer Mit mér a módszer? Az egyes változók közötti korrelációt. (Egy-egy változó „mögött” számos személy áll.) Az egyes személyek közötti korrelációt. Milyen kutatási céloknak felel meg? A kutató által a priori determinált kutatási fókusz alátámasztására vagy elvetésére. A válaszadók által képviselt vélemények „mérésére”. Mely kérdés(ek) vizsgálható(k) a módszer segítségével? Az adott megfigyelési egységek mekkora részét jellemzi „X” és mekkorát „Y”? („X” és „Y” a kutató által definiált.) Hogy viszonyul egymáshoz „X” és „Y” a válaszadó (szubjektív) véleménye szerint? (Forrás: Robbins–Krueger 2000, 640. alapján saját szerkesztés)

Q-módszertan a (társadalom)földrajzban Eddigi kutatási példák, esettanulmányok: A „ruralitás” kérdésköre, annak megítélése A klímaváltozással kapcsolatos attitűdök mérése Egy-egy konkrét terület (pl. egy nemzeti park) megítélése A városi barnaövezetek rehabilitációjával kapcsolatos attitűdök Módszertani munkák: Atkin 1974 Gould 1981 Robbins–Krueger 2000 Eden–Donaldson–Walker 2005

A Q-módszertan előnyei… Szubjektivitás mérése alkalmas kvantitatív módszer (az eljárás lehetőséget nyújt a szubjektív vélekedés-rendszerek vizsgálatára) A kvantitatív és kvalitatív kutatási tradíciók egyesítése A kutatói prekoncepciók (egy részének) „kiküszöbölése” A legelterjedtebb statisztikai programcsomagok mindegyikével elvégezhető (SPSS, SAS, R stb.)

…és a módszer korlátai Területi adatokkal nem végezhető el, nem értelmezhető, így a (hagyományos) területi kutatások esetében nem alkalmazható az eljárás Relatíve kevés társadalomföldrajzi (és regionális tudományi) példa

…és a módszer korlátai Területi adatokkal nem végezhető el, nem értelmezhető, így a (hagyományos) területi kutatások esetében nem alkalmazható az eljárás Relatíve kevés társadalomföldrajzi (és regionális tudományi) példa ↓ LEHETŐSÉGEK! (Pl. a regionális tudomány alapfogalmainak, vizsgálati fókuszának eltérő értelmezése[i])

„R” helyett „Q” ?

„R” mellett „Q” !

Köszönöm a figyelmet! Berki Márton Fiatal Regionalisták VII. Konferenciája (Győr, 2011. október 14–15.) Köszönöm a figyelmet! Berki Márton PhD-hallgató, ELTE TTK, Regionális Tudományi Tanszék