Tájékoztató az elméleti szigorlatról február 2. 13h.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szakdolgozat leadásával kapcsolatos tudnivalók Suri József gyakorlatszervező.
Advertisements

NYELVI KÉPZÉS AZ ÓBUDAI EGYETEMEN Elfogadta a Rektori Tanács
A hallgató neve A szak megnevezése Konzulens tanár: XY 2010.
ERASMUS Pályázat 2013/2014. KAPCSOLAT ERASMUS Iroda Pinizsi Andrásné Kecskeméti utca IV. emelet 420. Fogadó óra: hétfő-kedd-szerda-csütörtök:
Kétszintű érettségi vizsga Magyar nyelv és irodalom Miről? Hogyan? §?! Tájékoztassuk diákjainkat!
ERASMUS Pályázat 2014/2015.
kötelező program, SZÁMONKÉRÉSEK
Az esszé Segédlet tanulóknak és tanároknak
Tájékoztató a szakmai gyakorlatról
Szakmai gyakorlat Útmutató a Szakmai Gyakorlat elvégzéséhez Környezetmérnök hallgatók részére Dr. Torma András Buruzs Adrienn
Tájékoztató NGM_AK002 NGM_AK004. Számonkérés Vizsga, vizsgaidőszakban szóbeli Témakörök: tematika sorai Megajánlott jegy: órai feladatok teljesítése.
ERASMUS tájékoztató E 542.
kapcsolatos tennivalók
MŰSZAKI INFORMATIKA SZAK SZAKDOLGOZAT-KÉSZÍTÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Tájékoztató Tájékoztató a BA/BSc képzésekben résztvevő hallgatóknak a szakirány választás, a tanári mesterképzésbe való belépés feltételeiről és lehetőségeiről.
Gazdasági ismeretek.
Központi Érettségi Nyílt Nap Szeptember 24.
A SZAKDOLGOZAT.
Tájékoztató az emelt szintű érettségiről a 10-dik évfolyamosoknak
László Gyula1 Szakmai gyakorlat Szakdolgozat Záróvizsga Tájékoztató a BA III.-IV. évfolyamnak.
Szilágyi Szilvia1 A szakmai gyakorlat szabályai.
Környezettan BSc Diploma előtt
Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez
Felsőoktatási Szakképzés
Felvételi eljárás 2014/2015.
ERASMUS Pályázat 2015/2016.
Oktatási és tanulmányi kérdések a Gazdaságtudományi Karon
Kétszintű érettségi. tartalom érettségi érettségi és nyelvvizsga emelt szint szerepe emelt szintű oktatásra jelentkezés pontszámítás jogszabályi háttér.
Technikai információk ÁVF Civil társadalom. Tanár Kuti Éva 407. szoba Fogadóóra: Csütörtök: –
Gazdaság és Vezetéstudományi Intézet - szakszeminárium dr.LuxJudit 2016.április 8.
Gazdaság és Vezetéstudományi Intézet - szakszeminárium dr.Lux Judit október 16.
Tájékoztató a 2016/17. tanév 1. félévétől a IV. éven életbe lépő új struktúrájú órarendről Rózsahegyi Rita Szeged, SZTE ÁOK Tanulmányi Osztály.
Vizsgaszabályzat ismertetése A vizsga ideje  május (csütörtök-péntek)  Azokon a napokon a tanulóknak nincs órarend szerinti tanítás.
ÉRETTSÉGI 2016 Általános tájékoztató az érettségiről
2015. október 21. Szakmai gyakorlat. Bemutatkozás Hargitai Ildikó szervezetei kapcsolatok vezetője, Törzskar: kari szervezésű helyek felkutatása Németh.
Szakmai gyakorlati tájékoztató Általános információk a évi szakmai gyakorlat letöltéséhez.
NYELVI KÉPZÉS AZ ÓBUDAI EGYETEMEN Elfogadta a Rektori Tanács
Budapesti Corvinus Egyetem A évi mesterszakos felvételi eljárás Budapest, február 4.
AZ ÉRTÉKELÉS RENDSZERE Soproni Szakképzési Centrum Porpáczy Aladár Szakgimnáziuma, Kollégiuma és Általános Művelődési Központja 9431 Fertőd, Joseph Haydn.
Pályaválasztási napok Pszichológia képzés Pálinkás Brigitta Károli Gáspár Református Egyetem.
Tájékoztató NGM_AK004.
Tájékoztató NGB_ak012.
Érettségi tájékoztató 2016/2017
ERASMUS+ Pályázat 2017/2018.
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
kapcsolatos tennivalók
A hallgató neve A szak megnevezése Konzulens tanár: XY ÉV
TÉMAVEZETŐI TÁJÉKOZTATÓ KMDI ÚJ KÉPZÉSI RENDJE
Ez a formátum csak egy ajánlás, nem kötelező a használata.
A felvételi eljárás elemei
Kétszintű érettségi 2018 május
TÁJÉKOZTATÓ A FAKULTÁCIÓ VÁLASZTÁSHOZ
KÉT DIPLOMA 10 FÉLÉV ALATT!
Tájékoztató az emelt szintű érettségi felkészítésről 10. évfolyam
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ
Aktuális érettségi időszak: május 06 – június 28.
NGB_AJ040_1 Forgácsolás és szerszámai
Tájékoztató MSc. Képzésre jelentkezőknek
Hallgatói tájékoztató a kötelező szakmai gyakorlat részleteiről
Emelt szintű érettségi előkészítő választás 2019/2020.
ERASMUS+ Pályázat 2019/2020.
Ez a formátum csak egy ajánlás, nem kötelező a használata.
Hallgatói tájékoztató a kötelező szakmai gyakorlat részleteiről
Pályaválasztási szülői értekezlet
az elméleti szigorlatról
Merre tovább a középiskola után?
KOMPLEX VIZSGA Tájékoztató
tanév 1. félévében szakmai gyakorlatot teljesítőknek
Tájékoztató a 2020-as felsőoktatási felvételi eljárásról
Előadás másolata:

Tájékoztató az elméleti szigorlatról február 2. 13h

Az Elméleti Intézet szigorlatairól 1. a szigorlatok célja -A szigorlat több féléves elméleti tanulmányok lezárására szolgáló komplex vizsga. A két szigorlati dolgozat ugyanakkor az ötödéves záróvizsgát, az elméleti szakdolgozatot megelőző, előkészítő lépcsőfoknak is tekinthető. Mindezek miatt a szigorlati dolgozat lényegesen meghaladja egy szemináriumi, kollokviumi írásbeli nehézségi fokát, igényességét. -BA rendszerű hallgatóknak egy elméleti szigorlatot kell teljesíteniük. - A hallgatónak a dolgozatban bizonyítania kell, hogy képes a témájával foglalkozó szakirodalom felkutatására, megértésére és a szerzett információk alapján a kitűzött probléma önálló elemzésére, megoldására. - A szigorlati dolgozat elkészítéséhez tanulmányozni kell az intézet által kibocsátott pontos kiírást, követelményeket (jegyzetapparátus, tartalomjegyzék, terjedelem stb.) valamint a szigorlat értékelésének szempontjait

2/A. a szigorlatok ideje (5 éves, kifutó képzésben) - a szigorlatok tantervi helye nem kötött: - az első szigorlatot az a hallgató teheti le, aki a kötelező kurzusok közül az összes művészettörténeti tárgyat elvégezte, és a társadalomtudományi vagy a gazdaságtudományi alapozó, illetve a filozófiai vagy a kommunikációelméleti bevezető kurzust elvégezte (összesen 18 kredit) - a második szigorlatot az a hallgató teheti le, aki mindhárom elméleti tantárgycsoport (reá) kötelező tárgyait, és a kötelezően választható (TKV) kurzusait (18 kredit) teljesítette - ha a hallgató teljesített 36 kredit értékű elméleti kurzust, akkor újabb elméleti tantárgyakat (a további 24 kredit teljesítéséért) csak az első szigorlat teljesítését követően vehet fel. - egy féléven belül csak egy szigorlat tehető le

2/B. a szigorlatok ideje (BA képzésben) -a szigorlatot a II. év 2. félévében ajánljuk elvégezni -Szigorlat elvégzésének feltétele minimum 28 Elméleti stúdiumos kredit összegyűjtése (kötelező tárgyak elvégzése – a kötelező tárgyakból és a tantárgycsoportokból kell összegyűljön a 28 kredit, a szabadon választható tárgyak ide nem számíthatóak be. Ezen kreditek teljesítésére a szigorlat félévben is lehetőségük van. Az ETR csak a Szigorlat tárgy vizsgájára való jelentkezéskor vizsgálja a 28 kredit meglétét. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy akinek a szigorlat félévében még nincs meg a 28 Elméleti stúdiumos teljesített kreditje, de azt az abban a félévben felvett tárgyak elvégzésével ez összejönne, az vegye fel a Szigorlat nevű tanegységet, és igyekezzen a tárgyait teljesíteni a vizsgaidőszak első felében, hogy azt követően tudjon jelentkezni a Szigorlat tárgy vizsgaidőpontjára. -A Szigorlatot a III. év 1. félévében is el lehet végezni, de mivel az a félév a Szakdolgozat elkészítésére van elsősorban kijelölve, azt javasoljuk, ne halasszák a Szigorlat elvégzését. A tapasztalatok azt mutatják, hogy nehezen tudják a Hallgatók egy félévben a Szigorlatot és a Szakdolgozatot is teljesíteni, nem beszélve a fennmaradó többi Elméleti stúdiumos kredit teljesítéséről is egyidőben. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy ha esetleg a Szigorlatot nem sikerülne teljesíteni az őszi félévben, akkor a Szakdolgozat megvédése egy teljes tanévvel csúszik el!

3. a szigorlatok protokollja -a szigorlat egy szigorlati dolgozat elkészítéséből és megvédéséből áll -a hallgató február 18-án 17 óráig köteles témát és konzulenst választani -a téma-választáshoz segítségül kitesszük az oktatók által javasolt témák listáját, de ettől eltérő téma is választható, ha azt a konzulens elfogadja és az Elméleti Intézet jóváhagyja -a téma címét, rövid, tézisszerű kifejtését az Elméleti Intézetben fölvehető jelentkezési lapon kell megadni és a konzulenssel aláíratni -konzulens lehet az egyetemen státuszban oktató minden tanár (teljes állású oktató 10, félállású 5 szigorlatozónak lehet konzulense) -a hallgatónak a szigorlati dolgozat írása során konzultálnia kell – erről egy a konzulens által aláírt igazoló lapot kell március 11-én 17 óráig leadnia -a szigorlatra való jelentkezés a kész szigorlati dolgozattal történik, amelyet ebben a félévben április 15-én óráig kell az Elméleti Intézet oktatási titkáránál leadni -ha a hallgató nem készül el a dolgozattal határidőre, szigorlatra csak a következő félévben jelentkezhet; ekkor viszont megtörténhet az, hogy nem vehet fel elméleti órákat

- a szigorlati dolgozatot a konzulens írásban értékeli: kommentárokat és legalább három kérdést fűz hozzá, osztályzatot javasol - a konzulens értékelését az Elméleti Intézet oktatási titkáránál aláírás ellenében veheti át a hallgató – május 3.-tól - aki a dolgozatra elégtelen minősítést kapott, nem mehet védésre. - a szóbeli védés során a hallgató válaszol az előzetesen megismert, valamint a védés során felmerülő kommentárokra és kérdésekre

4. a szigorlati dolgozatok formája - az első szigorlati dolgozat (valamint a BA szigorlati dolgozat) terjedelme minimálisan 15 ezer leütésnyi (szóközökkel együtt) hasznos szöveg -- a második szigorlati dolgozat terjedelme minimálisan 20 ezer leütésnyi (szóközökkel együtt) hasznos szöveg - a dolgozat címlapjára rá kell írni a hallgató nevét, a dolgozat címét, a konzulens nevét és az aktuális félévet (pl tavasz) - a dolgozatot nyomtatott (2 példány) és elektronikus (lehetőség szerint Microsoft Word rtf vagy doc formátumban, CD-n) egyaránt le kell adni (Erasmusosoknak hazatérés után) - a szigorlati dolgozat megírásának módjához (szerkezet, külalak, tartalom, az értékelés majdani szempontjai) ld.

5. a szigorlati dolgozatok témája, módszere, -egy képi, tárgyi vagy építészeti alkotás, alkotáscsoport, művészeti jelenség átfogó, az adott megközelítés szakirodalmát feldolgozó elemzése -a második szigorlati dolgozatnak témájában és megközelítési módjában különböznie kell az első szigorlattól -a második szigorlati dolgozatnak célszerű (de nem kötelező) olyan témát választani, amellyel a hallgató később elméleti szakdolgozata és diploma- munkája során elmélyültebben kíván foglalkozni -az oktatók által javasolt témákat a letölthető tájékoztató anyagban kapják meg -célszerű, de nem kötelező konzulensnek a választott témát meghirdető oktatót választani. Ha az adott témát meghirdető oktatónál már beteltek a helyek, mást is lehet választani, ha az illető elvállalja a témát.

6. a szigorlati dolgozatok értékelése A. A dolgozatok elfogadásának feltételei Terjedelem -A dolgozat érje el a / leütésnyi hasznos szöveg terjedelmet – amennyiben ennél kevesebb, a dolgozat elégtelen osztályzatot kap, szóbeli védésre nem kerül sor Plágium - Teljes szöveg vagy nagyobb szövegrészek szó szerinti, elhallgatott átvétele esetén a dolgozat elégtelen osztályzatot kap, szóbeli védésre nem kerül sor

6. a szigorlati dolgozatok értékelése A. A dolgozatok értékelésének szempontjai 1. formai szempont (10%) - helyesírás, idézethasználat, lábjegyzet, bibliográfia, képjegyzék 2. tartalmi szempontok (45%) - fókusz: a dolgozat valóban a megjelölt témát dolgozza fel (5%) - adatgyűjtés: sikerült-e a témával kapcsolatos legalapvetőbb információkat, szövegeket, elemzési szempontokat összegyűjteni és bemutatni? (15%) - érvelés/elemzés: sikerült-e az összegyűjtött tényanyagot/szakirodalmat a szigorlat tárgyát képező mű elemzéséhez érvényes módon felhasználni? (15%) - stílus: a fogalmazás szabatossága és gördülékenysége. (10%) 3. összbenyomás (10%) - a választott művészeti ágra és tudományterületre jellemző speciális szempontok, terminológia értő használata, - az illusztrációk megfelelő felhasználása, értő beépítése a szövegbe - vannak-e a szerzőnek érvényes személyes meglátásai, elemzései, stb. 4. szóbeli védés (35%) - képes-e a hallgató tömören, világosan és értő módon összefoglalni saját dolgozatát? - megfelelően válaszol-e az előzetesen feltett 3 kérdésre?

Határidők Jelentkezés: A konzulenssel aláíratott jelentkezési lap leadási határideje: február 18. (csütörtök) 17 óra (Elméleti Intézet) Leadás: A konzulenssel aláíratott konzultációs igazolás leadása: március 10. (szerda) 17 óra (Elméleti Intézet) A szigorlati dolgozat leadása: április 15. (csütörtök) 17 óra (Elméleti Intézet) Külföldön tartózkodó hallgatónak ugyanerre a határidőre mellé csatolt szöveg file- ban kell elküldenie a szigorlati dolgozatot a konzulens címére és az címre. Hazatérése után, legkésőbb a védés előtt egy héttel, tőle is kérjük a 2 pld nyomtatott és 1 pld CD-re írt változatot!

Szigorlati pakk A szigorlattal kapcsolatos részletes információk egy tájékoztató csomagban elérhetőek. Ez tartalmazza: - a szigorlat céljával kapcsolatos útmutatót - a bibliográfia-felhasználás néhány szabályát - a plágium elméleti intézet általi értelmezését és a plágium-vád elkerülésére néhány megoldást - az értékelés és elfogadás korábban ismertetett szempontjait - a választható témák listáját - a konzulensként választható tanárok listáját A szigorlati pakk elektronikus formában elérhető: ETR – Információk – Dokumentumok – MOME dokumentumok – Szigorlat 2010 TAVASZ HÖK honlap – Letöltés – Elméleti Intézet – Dokumentumok

Design- és művészetelmélet szak – különbségek a szigorlatban Terjedelem: -min. 25 ezer leütésnyi hasznos szöveg Témák -Tájékozódásként át lehet tekinteni a tervező szakosoknak meghirdetett témákat -Használhatók azok a témák, de átfogóbb megközelítésre, a problémákra való komplexebb rálátásra van szükség. Elvárások: -Két diszciplína szempontjából történő megközelítés -magas szintű elemző hozzáállás -Nagy számú, akár idegen nyelvű szakirodalom felhasználása