LOGISZTIKA ÉS GLOBALIZÁCIÓ. Logisztika és globalizáció A piacok globalizálódásának következménye: - nemzeti piacok szükségletét lényegesen meghaladó termelési.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
LOGISZTIKA és a SZÁLLÍTMÁNYOZÁS
Advertisements

A marketing fejlődése és szerepe
Készítették: Kerényi Éva Mogyorósi Mária Péterffy Réka
RENDELÉS, VEVŐKISZOLGÁLÁS, E - BUSINESS
Forgóeszköz-gazdálkodás
B – csoport E-kereskedelem logisztikája és E-logisztika
Raktározás technológiai moduljai
Partner kiválasztási feladat modellezése Virtuális vállalat 8. gyakorlat Dr. Kulcsár Gyula.
CHIEFTEC – Industrial Co., Ltd
Járatütemezési optimalizáció
Tantárgyi ismertető és Termékszerkezet elemzési példák
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Forgóeszköz-gazdálkodás
Értékesítési csatornák
MFG-Pro váll-ir. rendszer bemutatása
A nemzetközi üzleti élet etikája
Forgóeszköz-gazdálkodás
Közlekedési logisztika
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
Készletgazdálkodás 7.előadás.
Logisztika 6.előadás.
Készletgazdálkodás Miért az egyik legfontosabb feladat a vállalatoknál? Logisztika kontra pénzügy kapcsolata a VSZ-szel.
A marketing és a logisztikai költségek közötti kölcsönhatások Lipák Mária BGF, KVIFK, 2009.
Kapun kívüli logisztika A nagy kihívást egyre inkább az jelenti, hogy: -mely csatornákon (beszállítókon) keresztül, milyen költséggel és feltételekkel.
Technológiai folyamatok tervezése 6. előadás
Benchmarking.
Előnyök és alkalmazási területek
A termelés egyszerűsített elvi modellje. 1. Termelési főterv elkészítése: konkrét megrendelések vártható értékesítések prognózis-adatai alapján Tételes.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Logisztika bevezető elemek.
Just in Time.
infor:COM - Fitté tesszük!
III. A logisztika jövője
Elméleti közgazdaságtan
Összehasonlító gazdaságtan A globalizáció hatása a gazdasági rendszerek változására.
II. Logisztikai tervezés
Nemzetközi marketing A globalizáció és ami utána jön
Szilvási Mihály TM Magyarország Kft.
III. A termelés és értékesítés alakulásának elemzése
Vállalkozásgazdaságtan 3. előadás Marketing
Logisztikai ügyintéző
A logisztikai rendszer beszerzési alrendszerének jellemzői és modellje
A logisztikai rendszer beszerzési alrendszerének jellemzői és modellje
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Forgóeszköz Azok az eszközök, amelyek várhatóan egy évnél rövidebb ideig szolgálják a vállalkozási tevékenységet Főbb csoportjai: a) készletek b) követelések.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Nemzetközi kereskedelem
Kiszállítás világa az abas-ban XII. abas vevőfórum, Balatonlelle június 5-7.
Vállalatgazdaságtan a gyakorlatban Működési terv.
Készletgazdálkodás és logisztika
AZ ELLÁTÁS FEJLŐDÉSE ÉS A MARKETING KIALAKULÁSA
ÉRTÉKTEREMTŐ FOLYAMATOK MENEDZSMENTJE Tóth Attiláné dr. 2015/16 tanév II. félév WSUF Harmadik óra.
Káoszból preferált beszállító Vevői elégedettség mindenek felett! (Minden mindennel összefügg)
Az expressz szállítási iparág mai tendenciái a magyarországi TNT példáján keresztül Október 16.
Dr. Veres István BME-MVT Az értékesítés funkciói, szereplői, az értékesítési rendszer tervezése.
Beszerzések hatékonyság növelése
A VILÁGGAZDASÁG KIALAKULÁSA
11. tétel.
Operatív menedzsment és versenyképesség
8. tétel.
A tudás szerepe a járműiparban – bevezető gondolatok
Ellátási lánc menedzsment
BESZERZÉS A KATONAI LOGISZTIKÁBAN
Prof. Dr. Illés Béla* tanszékvezető egyetemi tanár
L O G I S Z T I K A A L A P J A I Készítette: Gács Nóra
Hol áll most a ROCK SAFETY? Molnár László Ügyvezető Vasad, 2019.
Előadás másolata:

LOGISZTIKA ÉS GLOBALIZÁCIÓ

Logisztika és globalizáció A piacok globalizálódásának következménye: - nemzeti piacok szükségletét lényegesen meghaladó termelési volumenek valósíthatók meg, - termékek és termékjellemzők változatának széles köre hozható létre, - a termékek beszerzési ill. elosztási folyamatai világméretűvé válnak,

Logisztika és globalizáció Globalizálódás hatása a logisztikára: - a világon mindenütt vásárolják ugyanazt a terméket:. globalizált disztribúció,. globalizált beszerzés, diszpozíciók

Logisztika és globalizáció Globalizált logisztika feltételei: - kommunikáció fejlődése:. világméretű reklámozás,. internet alapú rendelés lebonyolítás, átfogó árukövetés,. elektronikus adatcsere, szabványosítás - okmányok, egységesítése, adattartam elektronikus úton való továbbítása, - nemzetközi kereskedelem és a külföldi tőkebefektetés előtti akadályok fokozatos leépítése, - egész világra kiterjedő, globális, magas minőséget biztosító logisztikai hálózat létrehozása

Logisztika és globalizáció Globalizáció hatása a logisztikai feladatokra: Késleltetések a termelési logisztikában: Néhány jellegzetes gyártási tevékenységet a logisztikai folyamat vége felé igyekszik eltolni egészen addig, amíg a termék a piacokon a fogyasztóhoz nem ér Előnye: - kivédhető a piaci kereslet bizonytalansága, - a készletszint csökkenthető

Logisztika és globalizáció Globalizáció hatása a logisztikai feladatokra: Késleltetett gyártás (kötegelt, vagy szegmentált gy.) Feltétele: - nagyfokú hasonlóság a termékeknél, rugalmas, gyors disztribúciós logisztikai rendszer, - kis tömegű termék (kg/db). Sajátosság: a termék eltérőséget adó műveleteire az utolsó fázisban, akkor kerülhet sor, ha már ismert, vagy jól prognosztizálható a piaci igény.

Logisztika és globalizáció Globalizáció hatása a logisztikai feladatokra: Késleltetett gyártás (kötegelt, vagy szegmentált gy.) Megoldás:központosított gyártás egy centrumtöbb centrum világmárka

Logisztika és globalizáció Globalizáció hatása a logisztikai feladatokra: Késleltetett összeszerelés A termelési folyamat befejező része (pl. az összeszerelés) kitolódik a logisztikai folyamat vége felé, általában a piacközeli raktárig. Előnyei: - gyors alkalmazkodás a helyi piac igényeihez, - helybeli olcsó munkaerő olcsóbbá teszi a termelést ill. kompenzálja a magasabb szállítási költséget, - a speciális, egyéni igények gyors kielégíthetősége, - vámszabályok ésszerű kihasználása (más a vámtétel az alkatrésznél és készterméknél).

Logisztika és globalizáció Globalizáció hatása a logisztikai feladatokra: Késleltetett csomagolás Két változat: - késleltetett szerelés követelménye a késleltetett csomagolás, - nagy távolságú szállítások (pl. tengeren túli), amikor a szállítási csomagolás módja konténer, (a fogyasztói csomagolás a az elosztóraktárban készül) Előnye: - a termékek összetételében, külső jellemzőiben, használatában figyelembe lehet venni a célpiac igényét

Logisztika és globalizáció Késleltetett összeszerelés gazdaságossági vizsgálata Feltételezés: - alkatrész: JIT beszállítás, - késztermék: JIT kiszállítás. Késleltetés nélküli összeszerelési változat

Logisztika és globalizáció Késleltetett összeszerelés gazdaságossági vizsgálata Gyártási költség: Saját alkatrészgyártás költsége: Vásárolt alkatrész költsége: – gyártási költség: – szállítási költség:

Logisztika és globalizáció Késleltetett összeszerelés gazdaságossági vizsgálata Szerelési költség: Termékek elosztási költsége: Összköltség: (Dr. Cselényi József prof.)

Logisztika és globalizáció Késleltetett összeszerelés gazdaságossági vizsgálata Késleltetett összeszerelési változat

Logisztika és globalizáció Késleltetett összeszerelés gazdaságossági vizsgálata Saját alkatrész gyártási költsége: Saját alkatrész elosztási költsége: Vásárolt alkatrész költsége: – gyártási költség: – beszállítási költség: Szerelési költség: Termékek elosztási költsége: (Dr. Cselényi József prof.)

Logisztika és globalizáció Késleltetett összeszerelés gazdaságossági vizsgálata Összköltség: - Cselényi prof. után -

Logisztika és globalizáció Globalizáció hatása a logisztikai feladatokra: Késleltetett csomagolás Előnye: - kisebb raktárkészlettel működhet a termékgyártó, - jobban kihasználható a szállítócsomagolás (egységrakományképzés), - a fogyasztó csomagolás olcsóbb csomagolást eredményezhet: (közelebbről szállítható a csomagoló anyag) (olcsóbb, helyi munkaerő végzi a csomagolást), - címkézés, feliratozás, design jobban megfelelhet a fogyasztó igényeinek, - lerövidíthető a rendelési idő.

Logisztika és globalizáció Globalizáció hatása a logisztikai feladatokra: Késleltetett csomagolás Feladatok: - a késleltetett csomagoló helyek számának, - a késleltetett csomagoló helyek elhelyezésének OPTIMALIZÁLÁSA

Logisztika és globalizáció Globalizáció hatása a logisztikai feladatokra: További kérdések: Egységrakomány képzés Szállítójárművek Átrakodó helyek Kommunikációs technika, számítógépes hálózatok Elektronikus adatcsere (EDI) Elektronikus kereskedelem Nemzetközi logisztikai központok Virtuális logisztikai vállalatok