Szöll ő si Imre. 2 A globális klímaváltozás regionális (Európa) gazdasági következményei ‐ 1850-t ő l 2000-ig 0,8 °C-os melegedés ‐ Nagyobb mértékben.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A globális felmelegedés és az üvegházhatás
Advertisements

Zéró CO2-Fenntartható Építészet ZÖLD BERUHÁZÁSI RENDSZER Dióssy László címzetes egyetemi docens szakállamtitkár Budapest november 5.
GLOBÁLIS ÉGHAJLATVÁLTOZÁS
Az emberi rombolás jelei 1. Éghajlatváltozás január 22, Szolnok Gadó György Pál.
Az éghajlatváltozás problémája egy fizikus szemszögéből Geresdi István egyetemi tanár Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar.
Készítette: Góth Roland
Modern technológiák az energiagazdálkodásban - Okos hálózatok, okos mérés Haddad Richárd Energetikai Szakkollégium Budapest március 24.
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
Megújuló energiaforrások.
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
Dr. Gács Iván, BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék 1 Környezetvédelem Üvegházhatás.
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
Szennyezőanyagok légköri terjedése Bevezető Dr. Gács Iván BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Energia és környezet.
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
Energia és környezet A levegőtisztaság-védelem céljai és eszközei Levegőszennyezés matematikai modellezése.
A klímaváltozás hatása a hegyvidéki éghajlatra: az Alpok
A változó éghajlattal összefüggő változások, problémák bemutatása
A globális klímaváltozás globális gazdasági következményei.
FENNTARTHATÓ ÉPÍTÉSZET
A víz globális környezeti problémái
Természeti erőforrások védelme
2. AZ ENERGETIKA ALAPJAI.
megújuló ENERGIÁK Iskola: Vak Bottyán János Általános Iskola
Felelősséggel a környezetért!
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Antropogén eredetű éghajlatváltozás A globális átlaghőmérséklet eltérése az átlagtólÉvi középhőmérséklet Pécsett 1901 és 2001 között.
© Gács Iván (BME) 1/12 Levegőszennyezés matematikai modellezése Energia és környezet.
Megújuló energiaforrás: Napenergia
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
Globális problémák.
Az Éghajlatváltozás.
Globális felmelegedés és a különböző ciklusok
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Bali Mihály (földrajz-környezettan)
A GLOBALIIS FOLMELEGEDIIS
A globális felmelegedéssel kapcsolatos dilemmák és szkepticizmus
Az éghajlatváltozás hatása a mezőgazdaságra (Európa)
Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
Változó éghajlat és a mezőgazdaság
Fenntarthatóság Hol tart Európa a cselekvésben? Herczog Edit Európai parlamenti képviselő Magyar Fenntarthatósági Csúcs II. Budapest, november 24.
Atomenergia kilátások Kovács Pál OECD Nuclear Energy Agency OECD Nuclear Energy Agency.
Globalizáció és környezeti problémák
Az ivóvíz ellátás hatása a világ migrációs folyamataira
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS KÉRDÉSEI ÉS VÁRHATÓ REGIONÁLIS HATÁSAI
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS KÉRDÉSEI ÉS VÁRHATÓ REGIONÁLIS HATÁSAI
A globális éghajlatváltozás hatásai a bioszférára, állatokra
Városi külső energia bevitel csökkentésének lehetőségei Energetikus energetikusok 2015 Csató Bálint Kaszás Ádám Keszthelyi Gergely.
A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.
NAPELEM MINT ALTERNATÍV ENERGIAFORRÁS. MIRE VALÓ A NAPELEM? Hiedelem = melegvíz termelés Valódi alkalmazás = elektromos áram termelés Felhasználás: közvetett,
GLOBÁLIS ÉGHAJLATI JÖVŐKÉP A XXI. SZÁZAD VÉGÉRE MODELL EREDMÉNYEK ALAPJÁN Készítette: Balogh Boglárka Sára.
A globális klímaváltozás mérséklésére, az üvegház hatású gázok emissziójának csökkentésére szerveződő nemzetközi megállapodások sikerei, kudarcai Liebl.
A VÁLTOZÓ ÉGHAJLATTAL ÖSSZEFÜGGŐ VÁLTOZÁSOK, PROBLÉMÁK BEMUTATÁSA, KATASZTRÓFAVÉDELEM EURÓPA Blázsovics Péter Globális és regionális klímaváltozások Környezettudomány.
Globális klímaváltozás hatása Európában Készítette: Juhász Boglárka.
A globális éghajlatváltozás Gazdasági következményei
Az elsivatagosodás.
Energia és környezet Szennyezőanyagok légköri terjedése Bevezető Dr. Gács Iván BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék
Ökoiskola- vetélkedő március
Készítette: Pacsmag Regina Környezettan BSc
A termőföldek másik nagy ellensége az erózió mellett az elsivatagosodás, amely folyamat során a termőföld mezőgazdasági művelésre túlságosan szárazzá válik,
A 2007-es, 2013-as IPCC jelentés üzenete, új elemei
Megújuló energiaforrások II. Bukta Péter
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS ÉS ÖKOLÓGIAI KÖVETKEZMÉNYEI
Globalizáció.
Előadás másolata:

Szöll ő si Imre

2 A globális klímaváltozás regionális (Európa) gazdasági következményei ‐ 1850-t ő l 2000-ig 0,8 °C-os melegedés ‐ Nagyobb mértékben érinti a szárazföld feletti leveg ő t, mint az óceánok felettit ‐ Ezen id ő szak 21 legforróbb éve közül 20, 1980 és 2005 közé esett

Jelent ő s társadalmi és gazdasági hatások ‐ 2003 nyara, Európában er ő teljes h ő hullám, halott ‐ H ő ség és szárazság 20%-os csökkenést okoz a mez ő gazdasági termelésben ‐ Észak-Európai tengerpartoknál mediterrán környezet, akár 70%-os terméshozam növekedés ‐ Ez a környezetváltozás veszélybe sodorja a Dél-Európai turizmust ‐ Borsz ő l ő k termesztése északabbra tolódik, ez több nagy múltú borvidéken gazdasági visszaesést okoz ‐ Alpokban tartós hó hiány, síeléses turizmus visszaesése, gazdaság visszaesése A globális h ő mérsékletnövekedés a felsorolt példák mellett még környezeti változásokhoz, a tengerszint emelkedéséhez, a csapadék mennyiségének és térbeli eloszlásának megváltozásához, valamint széls ő séges id ő járási viszonyokhoz vezet. 3 A globális klímaváltozás regionális (Európa) gazdasági következményei

‐ A tengeri és szárazföldi selfjég, illetve a hegyi gleccserek olvadása okozza ‐ Ez a folyamat Észak-Európát, Délkelet-Ázsiát, Közel-Keletet, Észak- Amerika keleti partját, Mexikói-öbölt és a nagy tengerparti városokat fenyegeti ‐ Egyes becslések szerint a század közepére 200 millió embert kell kitelepíteni ‐ Az áradások közvetlenül 7 millió embert sújtanak ‐ A parti régiók a világ lakosságának kb. 40%-ának adnak otthont ‐ Földalatti víztárolók vize ihatatlanná válik, ami 1,1-1,3 milliárd embert érinthet 4 A globális klímaváltozás regionális (Európa) gazdasági következményei

‐ Az óceánok jobban párolognak, leveg ő t vízg ő zzel telíti, de a talaj nedvességet veszít ‐ Elsivatagosodás mértéke folyamatosan n ő ‐ Míg az 1970-es években 1616 km 2 /év, az 1980-as években 2176 km 2 /év, addig az 1990-es években már 3559 km 2 /év az elsivatagosodás mértéke ‐ Hosszú forró és száraz nyarak miatt a termésátlagok, illetve a gabonanövények hozamainak csökkenése várható ‐ Sok ország mez ő gazdasága visszaesik, ami élelmiszerhiányhoz és alultápláltsághoz vezethet 5 A globális klímaváltozás regionális (Európa) gazdasági következményei

‐ A klímaváltozás és a migráció kapcsolata már a 20. században megfigyelhet ő ‐ A környezet min ő ség romlásának következtében létrejött migráció általában gazdasági, demográfiai vagy politikai tényez ő k mellékhatása ‐ Új fogalom: környezeti menekült!! Ez alatt azokat a menekülteket értjük, akik az ő ket érint ő, a globális felmelegedés közvetlen hatásai miatt válnak menekültté, mint például:  Súlyos árvizek, es ő zések, viharok, hurrikánok  Elmocsarasodó térségek  Vízhiány  Elsivatagosodó térségek  Terméskiesés ‐ Az aszály és az elsivatagosodás miatt már most is jelent ő s a migráció ‐ Fontos a nemzetközi együttm ű ködés a katasztrófa sújtotta országok megsegítésében, illetve a migráció megel ő zésében 6 A globális klímaváltozás regionális (Európa) gazdasági következményei

‐ H ő mérsékletemelkedés hatással van az óceánok savasságára ‐ A kibocsátott CO 2 egyharmada az óceánok vizében oldódik, ezzel befolyásolva a CaCO 3 koncentrációját, ami felborítja a természetes ökológiai folyamatokat ‐ A világon több tízmillió ember megélhetése függ közvetve vagy közvetlenül a halászattól (2004-ben több mint 41 millió!!!) ‐ Az ökológiai rendszerek változásával, a halvándorlással több régió halászai kerülnek nehéz helyzetbe, megélhetésük megsz ű nik 7 A globális klímaváltozás regionális (Európa) gazdasági következményei

‐ 2007 március 8-9, Európai Tanács körvonalazza az Egyesült Nemzetek éghajlatváltozási keretegyezményét ‐ Cél: felmelegedés mértéke legfeljebb 2°C legyen az ipari forradalom szintjéhez képest, illetve hogy 2020-ig 20%-kal csökkentse az üvegház hatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest ‐ Ezt az energiahatékonyság, a bioüzemanyag felhasználásának, valamint a megújuló energiaforrások arányának növelésével kívánja elérni ‐ Kvótarendszer, EU tagállamok több mint cégére van maximálva a co2 kibocsátás, egymástól lehet kvótát vásárolni, befolyt pénzb ő l klímavédelmi projektek ‐ Tömegközlekedés energiahatékonyságának növelése, a járm ű vek szén-dioxid kibocsátásának csökkenésével és az üzemanyag jobb hasznosításával ‐ azok a gépjárm ű gyártók, amelyek meghaladják a 2012-re megállapított 120 gr/km kibocsátási határértéket, büntetést fizetnének minden meghaladott gramm után 8 A globális klímaváltozás regionális (Európa) gazdasági következményei

‐ A globális felmelegedés komolyan hathat a gazdaságra, mérsékelheti a fejlett országok GDP-jének növekedését ‐ komoly gazdasági következményekkel járó, az embereket és környezetet érint ő várható hatás: Vízkészlet csökkenése Szárazság által sújtott területek növekednek Mez ő gazdasági termelés csökkenése, éhezés kockázata n ő Aszályok és áradások gyakoriságának növekedése negatív hatással van a mez ő gazdaságra 2080-ra sokmillió ember kerül nehéz helyzetbe az árvizek és a tengerszint emelkedés miatt ‐ Európában: Fokozódnak a regionális különbségek a természetes er ő forrásokban és javakban Dél-Európában csökken a vízkészlet, a turizmus és a terméshozam is Közép- és Kelet Európában várható a nyári csapadék csökkenése, ami növekv ő vízgondokat okoz Észak-Európában els ő re pozitívnak t ű n ő változás, de a kés ő bbiek során több negatív hatás 9 A globális klímaváltozás regionális (Európa) gazdasági következményei

‐ Sir Nicolas Stern (a Világbank volt vezet ő közgazdásza, az angol kormány pénzügyi tanácsadója) készítette el júliusa és október 30. között ‐ az els ő közgazdasági szempontokból megírt tanulmány a globális felmelegedésr ő l, a klímaváltozásról és annak lehetséges gazdasági hatásairól ‐ A jelentés három szempontot vizsgált ‐ A jelentés négyféle módszert javasol az üvegházgáz-kibocsátások csökkenésére (a költségek er ő teljesen eltérnek a négy módszer kombinációjának és az iparágnak függvényében) ‐ A jelentés központi becslése, hogy 2050-re átlagosan az éves globális GDP 1%-át teszi ki az üvegházgázok stabilizációjának költsége 10 A globális klímaváltozás regionális (Európa) gazdasági következményei

11 A globális klímaváltozás regionális (Európa) gazdasági következményei ‐ A növekv ő globális klímaváltozás hatásainak mérséklését leghatékonyabban els ő sorban az üvegházhatású gázok emissziójának csökkentésével lehet elérni ‐ A kormányoknak az intézményi, politikai, jogi és szabályozási keretek biztosításában meghatározó szerepük van, annak érdekében, hogy a beruházások létrejöjjenek, valamint a technológia átadása hatékony legyen ‐ Az antropogén eredet ű üvegházhatású gázok megoszlása forrásuk szerint 2004-ben: Energiaellátás (elektromosság, h ő ) 25,9 % Ipar 19,4 % Erd ő gazdálkodás 17,4 % Mez ő gazdaság 13,5 % Közlekedés 13,1 % Háztartások és irodaházak 7,9 % Hulladékgazdálkodás és szennyvíz 2,8 %

‐ Üvegház hatású gázok kibocsátásának mérséklése: Üzemanyagban áttérés szénr ő l gázra Atomenergia Megújuló h ő - és egyéb energiák ‐ Áttörés várható a megújuló energiaforrások terén (szél- és napenergia) ‐ A naper ő m ű vek elterjedéséhez nagy remény f ű z ő dik 12 A globális klímaváltozás regionális (Európa) gazdasági következményei

‐ A kibocsátásért felel ő s: Vegyipar Vas- és alumíniumipar Dohányipar Élelmiszeripar ‐ kibocsátott üvegházhatású gázok mérséklésére az energia-hatékony berendezések, a h ő - és egyéb energia-visszanyerés, az anyagok újrahasznosítása és helyettesítése a megoldás ‐ Széntüzelés ű er ő m ű vek hatásfokának javítása 13 A globális klímaváltozás regionális (Európa) gazdasági következményei

‐ Erd ő k égetése mez ő gazdasági területekért, illetve véletlen erd ő tüzek ‐ Erd ő hiány csökkenti a CO 2 elnyel ő képességet, illetve az égetéssel nagy mennyiség ű CO 2 kerül a légkörbe ‐ Üvegházhatású gázok csökkentésének érdekében növelni kell a CO 2 elnyel ő k mennyiségét (erd ő telepítés, fásítás, újraerd ő sítés) 14 A globális klímaváltozás regionális (Európa) gazdasági következményei

‐ „A rossz hír az, hogy az ipari mez ő gazdaság az éghajlatváltozás egyik f ő okozója, és hogy az okozott környezeti károk már a vörös tartományban vannak. A jó hír az, hogy ha azonnali intézkedések történnek, a mez ő gazdaság még hozzá is járulhat a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséhez.” – Jurrien Westerhof ‐ A kibocsátott gázok mérséklésére jobb gazdálkodást és a terméshozam javítását kellene elérni ‐ A talajt kímélve kell m ű velni a term ő földet ‐ jelent ő s gondot kell fordítani az állat- állományra, valamint a trágya kezelési technikájának javítására is 15 A globális klímaváltozás regionális (Európa) gazdasági következményei

‐ Több mint 70% a közúti közlekedésb ő l kerül a légkörbe ‐ Üzemanyag fogyasztás növekedésével n ő a káros anyag kibocsátás is ‐ Üzemanyag fogyasztás, futásmennyiség csökkentése, üzemanyag- hatékonyabb és alternatív üzemanyagot használó autók elterjedése ‐ Vasúti- és tömegközlekedés fontos szerepe ‐ Itt is fontos szerepet kap az állam intézményi, politikai, jogi keretei ‐ Infrastruktúra fejlesztés: Vasúti közlekedés Tömegközlekedés Kerékpárutak Parkolók ‐ Bio üzemanyag kérdése 16 A globális klímaváltozás regionális (Európa) gazdasági következményei

‐ Épületek energiahatékonyságának csökkentése: Hatékony világítás, természetes fény kihasználása Hatékony elektromos berendezések H ű t ő - és f ű t ő berendezések Megfelel ő szigetelés ‐ Hulladéklerakók metán-helyreállítása, hulladékéget ő k energia- helyreállítása ‐ Ellen ő rzött szennyvízelvezetés ‐ Újrahasznosítás maximalizálása, hulladék minimalizálása 17 A globális klímaváltozás regionális (Európa) gazdasági következményei

‐ A gyártók, a vállaltok és a különböz ő szolgáltató cégek jelent ő s mértékben tudnak hozzájárulni a globális felmelegedés negatív hatásainak csökkenéséhez az üvegházgáz kibocsátások csökkentése révén ‐ Élen járó cégek: Unilever Procter&Gambler Ford Wal-Mart Stores ‐ Alkalmazottak ösztönzése: Google Bank of Amerika Timberland 18 A globális klímaváltozás regionális (Európa) gazdasági következményei

19 A globális klímaváltozás regionális (Európa) gazdasági következményei