Kormányszóvivői Iroda Cselekedni most és mindenkiért Adatok és tények a Medgyessy-kormány egy évéről május 24.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
AZ ÚJ PEDAGÓGUS ELŐMENETELI RENDSZER
Advertisements

Kormányszóvivői tájékoztató NYUGDÍJ-INTÉZKEDÉSEK 2006.
GKI Zrt., Bér- és bérteher-reform Akar László vezérigazgató március 10.
Tömeges elbocsátások, segélyezési plafon KORÓZS LAJOS ELNÖKSÉGI TAG.
DIÁKHITEL? LAKÁSTÁMOGATÁS? FOGLALKOZTATÁS? SPORT? SULINET? TANKÖNYVEK? IGEN? MEGCSINÁLTÁK? LÁSSUK… A TÉNYEKET… TOVÁBB.
© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév1 Fogyasztói Bizalom Index III. negyedév szeptember.
A család beszélget A Kovács család összeül január elején megbeszélni családjuk pénzügyi helyzetét.
„Első munkahely garancia” központi munkaerő-piaci program Munkáltatói Fórum március Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ.
MI MENNYI 2011-BEN ? BÉREK, ILLETMÉNYEK, SZOCIÁLIS ÉS MUNKANÉLKÜLI ELLÁTÁSOK Készítette: Korózs Lajos szociológus.
Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ Workshop
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató A gyermekes családok otthonteremtéséért október 18.
A FIDESZ-KDNP ÉVI ADÓEMELÉSEI. KORMÁNYZATI JAVASLATRA BEVEZETETT ADÓEMELÉSEK Dr. Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter NŐ A SZEMÉLYI.
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
Jelentés az infláció alakulásáról február 23. Szakértői bemutató Közgazdasági főosztály.
Egy gyermek támogatásának összege ma
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Hogy mindenki jobban éljen! Adókedvezmény az átlagos és az átlag alatti keresetből élőknek.
A Nép Oldali Párt Akik változást, szebbet, jobbat, akarnak!
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
A minimálbér költségvetési hatásai HALPERN LÁSZLÓ, KOREN MIKLÓS, KŐRÖSI GÁBOR és VINCZE JÁNOS MTA Közgazdaságtudományi Intézet.
2009. június A személyi jövedelemadó törvény évi évközi változásai Siklósiné Antal Gyöngyi Pénzügyminisztérium Jövedelemadók főosztály.
Segélyezési rendszer átalakítása
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató augusztus 7.
Jövedelmek és államháztartási kiadások Magyarországon Jövedelmek és államháztartási kiadások Magyarországon június 10 Palócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató december 4.
Kis- és középvállalkozások adózási, gazdálkodási környezetének 2006-os, illetőleg középtávú változásai Dr. Katona Tamás politikai államtitkár Pénzügyminisztérium.
Európa Terv a vállalkozásokért Cselekedni most és mindenkiért február 19. A fejlődő, versenyképes vállalkozásokért.
Cselekedni most és mindenkiért Esélyt a jövőnek! szeptember 20.
Lendületben az ország! Nemzeti Területfejlesztési Hivatal Igazságos lakástámogatás november 2.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Tények a munkaerőpiaci helyzetről Ki veszélyezteti a foglalkoztatás stabilitását? január.
Kormányszóvivői tájékoztató ELSZÁMOLÁS Biztonságosabb időskor – felzárkózó nyugdíjak.
Kormányszóvivői tájékoztató Közmegbecsülés a köz szolgálatáért.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Biztonságot az alkalmi munkából élőknek! Az alkalmi munka után fizetett közterhek csökkentése.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Megbecsülést az idős embereknek! Adósságtörlesztés és méltányosság a nyugdíjemelésben 2002.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Megbecsülés az idős embereknek! Kormánydöntés a kiegészítő nyugdíjemelésről szeptember.
1 Sikeres ország, gyarapodó családok! A Medgyessy-kormány két éve a számok tükrében május 27.
A nyugdíjrendszer stabilitását megteremtő rövidtávú intézkedések Dr. Herczog László miniszter október 14. Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. A személyi jövedelemadó évi változásai Lucz Zoltánné főosztályvezető Pénzügyminisztérium.
Válság felé sodródik a magyar gazdaság A gazdaság állapota 4 Tovább csökkent a gazdasági növekedés, a legfrissebb adatok szerint 2,4 %-ra esett vissza.
KORÓZS LAJOS ÁLLAMTITKÁR SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM A Nyugdíjasokat érintő kérdésekről (2009)
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
SZIME Konferencia, október 20–21. Németh Eszter
1 Gyorsul a gazdaság növekedése. 2 Nő a beruházás.
A Kormány családpolitikai elképzelései
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
Kormányszóvivői tájékoztató Tájékoztató a Népesedési Kormánybizottság munkájáról.
Önkormányzati fórumok február- március – a válság éve A régió ipari termelése 25 %-kal csökkent A foglalkoztatottak száma mintegy 17 ezer.
A évi személyi jövedelemadó- és Tao-bevallások tapasztalatai, valamint kata és kiva jellemzők Komárom-Esztergom megyében Karácsonyi Norbert igazgató.
NAV Veszprém Megyei Adóigazgatósága
Nők és férfiak társadalmi egyenlőségének munkaerőpiaci és családügyi vonatkozásai december 3.
A Nagykátai Járás munkaerő-piaci helyzete Pest Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja TÁMOP /1/KMR
A családpolitika szerepe a társadalmi integrációban A családpolitika szerepe a társadalmi integrációban december 9.
Összehasonlító példák ‏ 2015/2016 II. Dr Lakatos Mária: ADÓZÁS I.
Kormányszóvivői tájékoztató A KORMÁNY NOVEMBER HAVI NYUGDÍJINTÉZKEDÉSEI szeptember 22.
Navigátor IC & ID Kft.. A munkabér szerkezete január 1-től.
Válság és a szegénységben élők kilátásai MSZEH június 24.
TÁMOP „Munkaerő-piaci program a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásáért a Közép-magyarországi Régióban” - Budapest.
Új egyensúly Sikerek és kihívások. 2 Felzárkózik a gazdaság.
Új egyensúly Tervezettnél jobban csökken az államháztartás hiánya.
A térség munkaerő-piaci helyzete Előadó: Schwarcz Gáspár kirendeltség-vezető Pest Megyei Kormányhivatal Ráckevei Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltsége.
Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Munkaerőpiaci helyzetkép a salgótarjáni kistérségben Zaráné Kecskés Erzsébet Igazgató KKC-2008-V
Az elvárt béremelés végrehajtása esetén igénybe vehető adókedvezmény.
„Honnan jövünk? - Hová megyünk?” - Dunaújváros és a Római városrész
Összehasonlító példák
Megbecsülés az idős embereknek
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
A kormány és a szociális partnerek megállapodása a bérek emelésére
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat
Előadás másolata:

Kormányszóvivői Iroda Cselekedni most és mindenkiért Adatok és tények a Medgyessy-kormány egy évéről május 24.

Kormányszóvivői Iroda Cselekedni most és mindenkiért Élénkülő gazdaság Megállt a gazdaság növekedési ütemének 2001-től megindult csökkenése ben negyedévről negyedévre gyorsult a növekedés, az év egészében elérte a 3,3%-ot ban reális esély van arra, hogy a világgazdaság elhúzódó recessziója ellenére a magyar gazdaság közel 4%-kal növekedjen.

Nő az ipari termelés Kormányszóvivői Iroda Cselekedni most és mindenkiért fordulóján mélypontra zuhant ipari termelés ismét növekedést mutat, ami a gazdaság élénkülését jelzi.

Kormányszóvivői Iroda Cselekedni most és mindenkiért Csökken a fogyasztói árak növekedési üteme. Tovább csökken a fogyasztói árak növekedési üteme áprilisában az előző évhez viszonyítva már csak 3,9%-kal nőttek az árak, a nyugdíjasok fogyasztói árindexe pedig mindössze 3,5%-os növekedést mutatott. Egyes termékek és szolgáltatások az év hátralévő részében várható emelkedése mellett is a fogyasztói árak idei emelkedése várhatóan mintegy 5% lesz.

M egállt a foglalkoztatás visszaesése Kormányszóvivői Iroda Cselekedni most és mindenkiért A foglalkoztatásban jelentkező struktúraváltás ellenére fordulóján ismét emelkedett a foglalkoztatottak száma. A növekvő munkavállalási kedvet jelzi az is, hogy ezzel egyidejűleg első negyedévében 28 ezer fővel többen vallották magukat munkanélkülinek, mint egy évvel korábban, vagyis a korábbi reménytelenségüket (inaktivitásukat) feladva ismét álláskeresőként jelentek meg a munkaerőpiacon.

Gyors bérfelzárkózás Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői Iroda ban két év alatt mintegy 22%-kal nő a bérek reálértéke, s ezzel megkezdődik a bérek felzárkóztatásának folyamata az Európai Uniós keresetekhez.

Adómentessé vált a minimálbér Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői Iroda 2003-ban úgy emelkedett 6000 Ft-tal a minimálbér nettó összege, hogy közben a munkaadók terhei nem növekedtek, sőt, az egészségügyi hozzájárulás csökkentése révén havi 1050 Ft-tal mérséklődtek.

Csökkent a személyi jövedelemadó-terhelés Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői Iroda Az adójóváírás növelése, igénybevételi lehetőségének kiterjesztése és az adósávok szélesítésének együttes hatására hosszú évek óta először 2003-ban gyorsabban fog emelkedni a dolgozók nettó keresete, mint a bruttó, vagyis mint a munkáltatók bérköltsége.

bruttónettó 20 éve dolgozó szakképzetlen (A7) mai bér Ft Ft új bér Ft Ft növekedés % 18,0% 30,1% nyugdíj előtti szakképzetlen (A12) mai bér Ft Ft új bér Ft Ft növekedés % 33,0% 41,9% 20 éve dolgozó szakápoló (E7) mai bér Ft Ft új bér Ft Ft növekedés % 54,2% 58,2% 20 éve dolgozó diplomás ápoló (F7) mai bér Ft Ft új bér Ft Ft növekedés % 82,2% 57,7% pályakezdő szakorvos (I2) mai bér Ft Ft új bér Ft Ft növekedés % 78,9% 55,2% pályakezdő főiskolát végzett tanár (F1) mai bér Ft Ft új bér Ft Ft növekedés % 63,7% 65,7% 20 éve dolgozó egyetemet végzett könyvtáros (H7) mai bér Ft Ft új bér Ft Ft növekedés % 78,7% 54,2% Kormányszóvivői Iroda Cselekedni most és mindenkiért 50%-os béremelés a közalkalmazottaknak

Nyugdíjak reálértékének növekedése Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői Iroda ban két év alatt több mint 15%-kal emelkedik a nyugdíjak reálértéke. A nyugdíjak további felzárkózását biztosítja, hogy a 13. havi nyugdíj fokozatos bevezetésével között is évente a törvény szerint járónál 2-2%-kal magasabb nyugdíjemelésre kerül sor.

Igazságosabb gyermektámogatás régiemeltnövekmény13. havi Egy gyermekes család Ft Ft 800 Ft Ft Két gyermekes család Ft Ft1 800 Ft Ft Három gyermekes család Ft Ft3 600 Ft Ft Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői Iroda Jelentősen, a 13. havi juttatást is beleszámítva, 28%-kal emelkedett a minden gyermekhez eljutó családi pótlék összege. Nőtt az anyasági támogatás, a GYES, és a nehéz anyagi helyzetben lévők jövedelmét növelő rendszeres gyermekvédelmi támogatás ig a gyermekek 60%-a ingyen jut a tankönyvekhez, és nőtt a rászorulók étkezési támogatása. A családi pótlék összeg 2003-ban növekmény GYES Ft Ft Ft Ikrek esetén Ft Ft Ft Anyasági támogatás Ft Ft Ft Ikrek esetén Ft Ft Ft Rendszeres gyermekvédelmi támogatás Ft Ft 400 Ft A gyermekneveléshez kapcsolódó támogatások 2003-ban

A kormány a gyermekes családok otthonteremtési esélyének javítása érdekében december 1-től jelentősen megemelte a közvetlen, vissza nem térítendő állami támogatás, az un. szocpol összegét. Két gyermek után az állam a kedvezmény összegét megelőlegezi. Kormányszóvivői Iroda Cselekedni most és mindenkiért A lakásépítési kedvezmény összege Változatlanul megmaradt a lakáshitelekhez nyújtott állami támogatás, sőt a lakásépítési kedvezmény növelésével emelkedett azok száma, akik önálló otthon megteremtését tervezhetik. A hitelfeltételek korrekciója csupán a társadalom igazságérzetét bántó és visszaélésekre alkalmat adó elemeket módosította. Lakásépítési kedvezmény növekedése