1 Gépészeti ismeretek. 2 Tengelyek A tengelyek forgó vagy lengő gépalkatrészek hordozására, gyakran a forgómozgás átvitelére készített gépelemek. Mozgásuk.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
5. Kötésmódok technológiai jellemzői
Advertisements

Szakítódiagram órai munkát segítő Szakitódiagram.
Hidegalakítás.
Villamos ívhegesztés.
Gépszerkezettan.
tartalomjegyzék méretezés kötések rugók, állványok csapágyak tengelyek
Gépelemek II. előadás 6-7.hét
Volumetrikus szivattyúk
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
A munkasebesség egyenlőtlensége
Esztergálás.
Kötés közvetítőelemekkel
Nagy Ádám 9.G. Az egyszerű gépek.
A munkasebesség egyenlőtlensége
A termelésinformatika alapjai 5. gyakorlat Dr. Kulcsár Gyula
Rögvest kezdünk gsz1_L.
GÉPELEMEK EGYSZERÜSÍTETT ÁBRÁZOLÁSA
I. A GÉPELEMEK TERVEZÉSÉNEK ALAPELVEI
Csavarkötések.
3.2. A munkadarabok felfogása és központosítása
Megmunkálási eljárások II.
Összefoglalás Dinamika.
Szerelési egységek modellje
VI. KÖTŐELEMEK.
Zsugorkötés.
Ékkötés.
Csapszegkötés, kúpos kötés
Reteszkötés.
Csavarkötések.
Rögvest kezdünk gsz_02.
Csapágyak-1 Csapágyakról általában Siklócsapágyak.
TENGELYEK.
Gépszerkezettan.
Gépszerkezettan.
Szerelés, javítás A gép összeszerelt alkatrészek sokaságából áll. Ezek műszaki állapota, esetleges hibája befolyásolja, illetve sokszor meghatározza a.
Szerelőelemekkel végzett gyakorlatok
KÖTÉSI MÓDOK.
Gépszerkezettan A gépelemek méretezésének alapjai
FORGÁCSOLÁSI ELJÁRÁSOK
FA TARTÓSZERKEZETEK ACÉL KAPCSOLÓELEMEI
A szerszámot érő igénybevételek alapján a megmunkálási technológiák csoportosítása Hidegalakítás Melegalakítás- és fémöntés Forgácsolás Műanyag alakítás.
A szerszámanyagok kiválasztása
Veszprémi EgyetemGépészeti alapismeretekGéptan TanszékVeszprémi EgyetemGépészeti alapismeretekGéptan Tanszék Hajtások.
Gépszerkezettan.
Járműelemek A gépelemek méretezésének alapjai
Műszerelemek csoportosítása
Hengeres csúszócsapágy
Vállcsapágyak miniatűr kivitelben
Szakítóvizsgálatok Speciális rész-szakképesítés HEMI Villamos - műszaki munkaközösség Dombóvár, 2016.
A megtámasztások hatása a kotyogásra
Rugalmas csapágyazás laprugóval
MECHANIZMUSOK.
A munkasebesség egyenlőtlensége
Járműelemek.
Jelképes ábrázolások Csavarkötések, rögzítő elemek
Gépszerkezettan.
CSAVARKÖTÉSEK ÖSSZEÁLLÍTÁSÁNAK RAJZOLÁSA ÉS SZABVÁNYOS MEGADÁSA
TENGELYEK.
Számítógépes modellezés és tervezés I.
Rögzítő elemek, kötések méretválasztéka és kiválasztása
MECHATRONIKA ÉS GÉPSZERKEZETTAN TANSZÉK
Csapok, csapszegek Csapokat alapvetően kér feladatra alkalmanak:
Számítógépes modellezés és tervezés I.
Tengelyek és bordás tengelykötés ábrázolása
Tárgyak műszaki ábrázolása Metszeti ábrázolás
Számítógépes modellezés és tervezés I.
Csavarkötések, rögzítő elemek
Tárgyak műszaki ábrázolása Metszeti ábrázolás
Csavarmenetek, menetes alkatrészek, menetes kötések
SZAKASZVEZÉRLÉS (HORONYMARÁSI FELADATOK VÉGREHAJTÁSA)
Előadás másolata:

1 Gépészeti ismeretek

2 Tengelyek A tengelyek forgó vagy lengő gépalkatrészek hordozására, gyakran a forgómozgás átvitelére készített gépelemek. Mozgásuk szerint lehetnek álló vagy forgó tengelyek. Kialakításuk szerintállandó és változó keresztmetszetű tengelyek Felhasználás szerint léteznek hordozó és közlőtengelyek.

3 Álló hordozó tengely (Csillekerék csapágyazás ) Nem kör keresztmetszetű álló hordozó tengely (Gépjárművek mellső kerekeinek ágyazása) Forgó hordozó tengely Közlő tengelyek ( Fogaskerék hajtómű )

4 Kialakításuk szerint lehetnek:  egyenes tengelyek  sima (gyakorlatilag állandó keresztmetszetű)  vállas (lépcsős)  Bütykös  Csőtengely  görbített (könyökös) tengelyek  forgattyús  hajlékony (flexibilis)

5 Különleges közlő tengely, forgattyús tengely A tengely alakja és méretei A tengely alakját és méreteit a hordozott gépelem alakja és méretei, az igénybevétel módja, valamint a technológiai és a szerelési követelmények határozzák meg. Keresztmetszetük általában kör vagy körgyűrű, hosszuk az átmérő többszöröse.

6 A keresztmetszetek kialakításával kapcsolatos követelmények:  ha az alkatrészek forognak, de maga a tengely áll, akkor csak azok kapcsolódási helyein kell kör vagy körgyűrű keresztmetszetet kialakítani, a többi keresztmetszet olyan lehet, amely a terhelés és a technológiai követelmények figyelembevételével a leggazdaságosabb anyagkihasználást biztosítja;  a terheléshez képest forgó tengelyek esetén viszont célszerű az egész hossz mentén kör keresztmetszetet alkalmazni;  a csapágyazott és illesztett tengelyszakaszok átmérője szabványos;  a nyomatékot továbbító tengelyszakasz vagy tengelyvég hengeres, kúpos, bordás, vagy más különleges kiképzésű (fogazott, poligon stb.) lehet.

7 A tengelyek anyaga:  leggyakrabban acél (általános rendeltetésű szerkezeti acél),  ötvözetlen vagy ötvözött nemesíthető acél (nagyobb igénybevételű helyekre),  ritkábban acélöntvény, esetleg öntöttvas. A tengelyek szinte kivétel nélkül fárasztó igénybevételnek vannak kitéve, ezért indokolt olyan technológiai eljárásokat alkalmazni, amelyek az élettartamot növelik: betétedzés, lángedzés, indukciós edzés, stb.

8

9 A tengelyvégek nem csak hengeresek, hanem kúposak is lehetnek. A tengelyre ilyen formán erősített tárcsák vagy egyéb gépelemek rögzítése hasonló képen külső vagy belső menettel történik.

10 A kúpos felületre vonatkozó a méretek nem fokban, hanem aránypárral vagy százalékkal mutatjuk meg. (1:10 = 10 mm-en 1 mm-t süllyed, vagy növekszik) A tengelyvégek átmérője mutatja meg a hozzá tartozó külső és belső menet méreteit és adottságait. A horony magasságát és szélességét szintén a tengely átmérője határozza meg.

11 Csapszegek feladata és alkalmazhatósága Géprészek legegyszerűbb és legolcsóbb kötőelemei. Laza és szilárd kötésekre is felhasználják, csuklók csapjainak, vezető-központosító elemeknek, túlterhelés elleni biztosítóelemeknek. A csapszegek alakjuknál fogva létesítenek kötést, ezért alakzáró kötőelemeknek nevezzük ezeket. A csapszegek általában laza kötést adnak, az oldalirányú elmozdulás, kicsúszás megakadályozására sasszeggel, rögzítő gyűrűvel vagy keresztirányúszeggel vannak ellátva. A csapszegeket leginkább csuklós kötéseknél alkalmazzák, az egyik elem mozgó, a másik pedig általában mereven kapcsolódik a csapszegekhez.

12 Csapszegek különböz ő típusai és illesztésük A csapszegek alakja igen különböz ő lehet, f ő bb típusai a következ ő k: csapszeg fej nélkül MSZ2227, fejes csapszeg kis és nagy fejjel MSZ2228 és MSZ2229, menetes csapszeg MSZ2231, süllyesztett fej ű csapszeg. A csavarok és a csapszegek között átmeneti kialakítást jelentenek a következ ő k: MSZ2414 domború, hengeres fej ű menetes csapszeg, MSZ2418 hornyos csap menetes toldattal. A csapszegek t ű rése általános esetben h11, a lazán illeszked ő alkatrész furatát H8 vagy H11 t ű réssel készítik. A csapszeg anyaga általában szénacél (A52, A60 vagy C35). Különleges esetben lehet betétedzett, vagy nemesített, és ennek megfelel ő anyagmin ő ség ű.

13 Szegek feladata és alkalmazhatósága A különböző szegeket az általános gépgyártásban, a járműiparban, a szerszámgépek készülékeiben elterjedten használják a következő feladatok betöltésére: kötőelemek, pl. kézikarok, kapcsolókarok tengelyre rögzítésére, biztosítóelemek, szerszám- és géprészek helyzetének biztosítására, biztosítóelemnek, keresztirányú erők felvételére, csavarkötések tehermentesítésére, szerkezeti elemek egyszerű és célszerű beépítésének megvalósítására. A kötésekben az erőhatások nyírásra terhelik a szeget. Kialakításuk attól függ, hogy milyen gyakran kell oldani a szeget, mekkora a felveendő keresztirányú erő, a helyzetbiztosítás milyen pontossággal történik.

14 Hengeres, kúpos és hasított szegek Hengeres szeg: levehető gép- és szerszámrészek helyzetének biztosítására használjuk egy másik géprészen. Illesztése általában m6, szerelése az illeszkedő alkatrészek összedörzsölt furatába kis túlfedéssel történik, a furata H7- tel készül. Kúpos szeg: gyűrűk, tárcsák kerékagyak tengelyre való rögzítésére, géprészek helyzetének biztosítására használják. A szerszámgépgyártásban van elterjedve, mert az itt kívánatos nagy pontosságokat az 1:50 kúposságú szegek biztosítani tudják. Gyakran ki lehet szedni a kúp sérülése nélkül.

15 Hasított szeg: részben vagy egész hosszukban 3 hasítékkal rendelkeznek. A hasítást vagy hengerlik, vagy a szegbe beleütik. A hasított szeg beveréséhez jelentős erő szükséges, amely a beverési mélységgel növekszik.

16 A gyorsrögzítő elemek feladata, alkalmazhatósága Gyorsrögzítő elemek feladata az alkatrész rögzítése, központosítása. Akkor alkalmazzuk, ha a szerelésnél fontos szempont, hogy a szerelési idő a lehető legrövidebb legyen. Alkalmazhatóságának korlátja lehet, hogy a teherbírása kisebb, mint egy csavar, vagy reteszkötésé, ezért ott alkalmazzuk, ahol az igénybevétel nem jelentős. Gyorsrögzítő elemeket alkalmaznak például Opel, Mercedes, és egyéb márkák felnijének rögzítése céljából.

17 Speed-nutok A speed-nutoknak két felhajló karma van, amelyek a lemezcsavar menetemelkedéséhez illeszkednek. Becsavaráskor a kimélyített karmok nekifeszülnek a csavarmenet magjának, laposra nyomódnak, és szilárdan körülfogják azt. Az éles menetek következtében kevés körülfordulás elegendő, hogy a csavar és az alaplemez között szilárd illesztés jöjjön létre. A kötésnek nincs szüksége pótlólagos gyűrűkkel, vagy fogas alátétekkel történő biztosításra.

18 Speed-fixek- forgó mozgást végző alkatrészek helyzetbiztosítására szolgálnak Olyan rögzítőelemek, amelyek fémből, műanyagból, gumiból, vagy fából készült sima helyező csapokkal szilárd és biztos kötést eredményeznek. Összeszereléskor a speed-fixeket kézzel a sima helyező csapra tolják, és egy benyomó szerszámmal szorosra nyomják. A kötés rázásbiztos és egyidejűleg elasztikus. A speed-fix olyan alkatrészekhez alkalmas, melyeket ritkán, vagy soha nem oldanak, például díszlécek, fogantyúk, feliratok. A speed-fixeknek különböző kivitelei léteznek, például: szögletes, kerek, koronás-fix, kalap-fix.

19 Speed-clipek A speed-clipek különböző alkatrészek rögzítésére szolgálnak. A speed-clipeket lemezcsavarokkal lehet rögzíteni. Vannak a bepattantás által öntartóak, clip- szorítók a lemezalkatrész előre megformált furatába, vagy a munkadarab alakjához illeszkednek és az alkatrészeket rugóerő által kötik össze. A díszléc-clipeket a lemezfal kerek, vagy szögletes lyukába bepattintják, és erre rögzítik a díszlécet. A gombtartók rugóerő segítségével kapcsoló és beállító gombokat kötnek össze kapcsolótengelyekkel és csapszegekkel. A clipet egyszerűen a szárra tolják, a rugóerő megakadályozza a gomb holtjátékát.

20 A csattanóanya olyan gyorsrögzítő elem, amely lehetővé teszi a lemezszögletek vagy derékszögben csatlakozó oldalfalak rögzítését.