A „nagy” francia forradalom Előzmények abszolutizmusAz abszolutizmus mintája Franciaország XIV. Lajos versailles-i udvari pompája Óriási ütemű.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az alkotmányos rendszer megszilárdításának kísérlete Franciaországban
Advertisements

„Meghiúsult reformok és forradalom Franciaországban”
Az es szabadságharc.
Az évi szabadságharc és annak törvényi vonatkozásai
Az Emberi és Polgári Jogok Nyilatkozatának elemzése.
A világ képe a XVIII. században
„vissza a természethez!”
Politikai irányzatok.
Mária Terézia
A francia forradalom és a francia alkotmányok
Az 1848-as forradalmi hullám
A német egység és a polgári állam
Az angol alkotmányos monarchia megszületése
A FRANCIA FORRADALOM.
VÁLTOZÁSOK EURÓPA TÉRKÉPÉN ÚJ NEMZETÁLLAMOK: OLASZORSZÁG, NÉMETORSZÁG
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM
A felvilágosult abszolutizmus
Jakobinus diktatúra.
A FRANCIA FORRADALOM.
EGYETEMES TÖRTÉNELEM A 18. SZÁZAD ELEJÉTŐL 1849-IG
A Nagy Francia Forradalom
Párizsi kommün.
TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBÓL
Politológia 6.előadás Politikai intézmények I. A törvényhozás működése.
Kelet-és KözépEurópa politika története a 20. században
alkotmány – állam- és kormányformák
A francia forradalom és Napóleon
A köztársasági Róma.
A francia forradalom.
Pap Mónika: A Batthyány-kormány működése
Berczeli Alex: A jakobinusok összeesküvése
FRANCIA FORRADALOM
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM 1918
A FRANCIA FORRADALOM.
6.1 Az Emberi és Polgári Jogok Nyilatkozatának alapkérdései Az alkotmányos monarchia válsága és bukása. Az Emberi és Polgári Jogok Nyilatkozatának elemzése:
Nagyhatalmi erőviszonyok, az európai egyensúly a XVIII. században.
A nagy francia forradalom - áttekintő vázlat -
Napóleon A császár.
1848. Március 15. Krizsán Pál.
Magyarország a francia forradalom és a napóleoni háborúk korában.
Az Amerikai Egyesült Államok kialakulása pluribus unum (sokból egy)
A független Magyarország bukása Készítette: Nagy György Magyary Károly Általános Iskola és Zeneiskola, Kerecsend, kerecsend.sulinet.hu/okt_anyagok.htm.
A XVIII. századi Franciaország. Az Ancien Régime ellentmondásai  XIV. Lajos †  mély válság  Folyamatos háborúk   Protestánsüldözés   Udvar fényűzése.
A munkások mozgalmai az 1848-as forradalmak után. A párizsi kommün.
Vallások és vallásháborúk A XVI. és XVII. század folyamán.
A szellem forradalma: a felvilágosodás. Az új eszmeáramlat  Angliából indul útjára a XVII. században  Az egész kontinensen elterjed  A legjelentősebb.
Magyarország szovjetizálása
A francia forradalom és a napóleoni háborúk kora Egyetemes és európai történelem I. Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD) 2016/2017. őszi félév.
„A forradalom ellen harcolunk […] abban a meggyőződésben, hogy vagy egészen úrrá leszünk rajta, vagy el kell vesznünk.” Félix Schwarzenberg hg „Nem az.
A hódító háborúk következménye: a köztársaság válsága A köztársaság válsága.
A felvilágosult abszolutizmus
A köztársasági Róma.
A francia forradalom.
A Szent Szövetség Európája
Az Amerikai Egyesült Államok kialakulása
A „népek tavasza” 1848 tavaszának, a népek forradalmának fő céljai
A Napkirály udvarában.
Bonaparte Napóleon
A rendi monarchiák kialakulása
Magyarország szovjetizálása
A „népek tavasza” Forradalmak ben
Az alkotmányos monarchia
Franciaország 1714-től a forradalomig
Az alkotmányos monarchia jellemzői Angliában
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM
Rövid életű polgári köztársaság Tanácsköztársaság
Napóleon Bonaparte.
A harmincas évek Európája
Előadás másolata:

A „nagy” francia forradalom

Előzmények abszolutizmusAz abszolutizmus mintája Franciaország XIV. Lajos versailles-i udvari pompája Óriási ütemű fejlődés » lakosságnövekedés merkantilizmus, manufaktúrák, luxusipar Polgárosodó társadalom (vagyonos nagypolgárság, városi bérmunkások) ↔ kiváltságos rendek (arisztokrácia) ↔ vidéki, mgazd.-ból élő francia nép A felvilágosodás eszméje népfelség elve, hatalmi ágak, társadalmi szerződés

A francia társadalom Uralkodó Kiváltságosok (arisztokrácia) Nagypolgárság (nagytőkések) Kis- és középpolgárság Bérmunkásság Parasztság Városi szegénység

Az „ancien regime” társadalma Kiváltságosok Max.10 % Első rend Papság Második rend Nemesség Főpapok Alsópapság Kard nemessége Talár nemessége Közrendűek Kb. 90 %: Ebből: 35-40% tőkés 45-50% nincstelen paraszt, munkás Harmadik rend Burzsoázia Kézművesek, parasztok, munkások Gyár-, manufaktúra- tulajdonosok, kereskedők, bankárok,

Az „ancien regime” gazdaságpolitikája

A gazdasági problémák Pénzügyi válság - államcsőd udvar kiadásaiAz udvar kiadásai óriásiak fényűzés, udvartartás, hadsereg, háborúk, A parasztság túl van adóztatva (rossz termés) Gyarmati háborúGyarmati háború Anglia ellen (É-Amerika) Egyre több hitelt vett fel a francia állam » államcsőd → XVI. Lajos, május: rendi gyűlés összehívása → rendi mozg. cél cél: Alkotmányosság, jogegyenlőség, rendi követelések » rendek közötti ellentét

A rendi gyűlés működési mechanizmusa PapságNemesség3. rend Képviselők száma Szavazat: A rendszer mechanizmusa miatt a nemesség, illetve a kiváltságos rendek minden esetben biztosították a szavazati többségüket.

A nemzetgyűlés működési mechanizmusa 1200 képviselő együttes ülésen, fejenként szavaz A 3. rend képviselőinek többsége így biztosítva van: Az 1200 képviselőből 600 a 3. rend tagja Nemzetgyűlés működése Képviselők száma 1200 Szavazatfejenként 1

1789. július 14.: A Bastille ostroma

A forradalom szakaszai I május:Versailles-ban megnyílik a rendi gyűlés június:A rendi gyűlés Alkotmányozó Nemzetgyűléssé nyilvánítja magát június:Labdaházi eskü: "el nem válunk addig, amíg az alkotmány létre nem jön" és "csak a szuronyok hatalmának engedünk„ (+ alkotmányos érzelmű nemesek) július 14.: A Bastille elfoglalása július- augusztus: A hadsereg a felbomlás állapotába kerül, La Fayette megalakítja a nemzetőrséget (kék-fehér-vörös kokárda), vidéken parasztmegmozdulások sorozata augusztus 4.: A „nagy félelem” kora: a Nemzetgyűlés kimondja a feudális rendszer megszüntetését, a jobbágyfelszabadítást augusztus 26.: Az emberi és polgári jogok nyilatkozata: alapeszme a szabadság, egyenlőség, testvériség október:A királyt az asszonyok menete Párizsba viszi október:Az egyházi, udvari, emigránsjavak államosítása, az assignata bevezetése, új tulajdonosi réteg létrejötte július:A papság világi alkotmánya, ezentúl Rómával való kapcsolata megszűnik, állami alkalmazottakká válnak, a papság többsége nem esküszik fel az új rendre

Emberi és polgári jogok nyilatkozata augusztus 26.

A forradalom szimbolikája: születőben a nacionalizmus

A forradalmár nő

sans-culotte A forradalom jelképévé vált sans-culotte-ok (térdnadrág nélküliek)

Az asszonyok menete: a királyt Párizsba kényszerítik: okt. 5.

A forradalom szakaszai II június: XVI. Lajos sikertelen szökési kísérlete augusztus: A pillnitzi nyilatkozat kiadása a király védelmében: ha nem normalizálódik az ország, az osztrák és porosz sereg beavatkozik szeptember: Az új alkotmány kihirdetése: az emberi jogok, a magántulajdon, a jogegyenlőség, a közteherviselés szavatolásán alapuló alkotmányos monarchia. Cenzusos választójog október: Törvényhozó Gyűlés: alkotmányos monarchisták, girondiak, jakobinusok Girondi kormányt nevez ki a király április.: Hadüzenet Ausztriának. Célok: a király a teljhatalom visszaállítását akarja, a girondiak a természetes határok elérését, a forradalom exportját, a belpolitikai feszültségek levezetését, a jakobinusok, alkotmányos monarchisták a hadüzenettel nem értenek egyet július.: Braunschwegi herceg kiáltványa: a király védelmére szólít fel: „Ha a királyi családot a legcsekélyebb sérelem érné… Párizs átadatik a katonai büntető osztagoknak…”

1791. június: Varennes: a királyt elfogják

Az 1791-es polgári alkotmány Ha a király hadsereggel támadja meg a nemzetet, vagy a nevében elkövetett hasonló vállalkozással nem tanúsít határozott ellenállást, trónjáról lemondottnak tekintendő.”

A forradalom szakaszai III augusztus 10.: Tuilériák ostroma: a királyi családot a bebörtönzik, új, általános választójogon alapuló választások igénye. A hadsereghez forradalmi biztosok kiküldése. A Törvényhozó Gyűlésben a girondiak, Párizsban a jakobinusok voltak többségben szept.: Az első terror. Forradalmi törvényszékek szept. 20.: Valmy-i csata: a franciák megállítják az előrenyomuló porosz-osztrák sereget. Megszületett a francia nemzet. (Marseillaise) szept. 20.: A Nemzeti Konvent megválasztása, a köztársaság kikiáltása: létrejön a Mocsár (500 fő), Gironde (200 fő) és a Hegypárt(100 fő) elkülönülése nov.A francia sereg elfoglalja Belgiumot jan.:361:360 arányban elfogadták a király halálos ítéletét jan.:A király halálos ítéletét végrehajtják március: Első koalíció: Anglia, Hollandia, Portugália, Spanyolország, Ausztria, Piemont, Nápoly április: A Konvent megválasztja a Közjóléti Bizottságot a veszélyes külpolitikai helyzet kezelésére.

1792. augusztus 10.: augusztus 10.: A Tuileriak ostroma

A király kivégzése: január 21.

A FRANCIA FORRADALOM FOLYAMATOK A TÖRVÉNYHOZÁSBAN FORRADALOM ÉS HÁBORÚ 1789Alkotmányozó NemzetgyűlésForr. kezdete → emigráció →király Párizsba költözik Alkotmány → Törvényhozó Nemzetgyűlés (alkot.mon, girondiak, jakobinusok) XVI. Lajos vétói 1791 Mon. halottas menete → köztársaságpártiak erősödése → Mars- mezei sortűz Hadüzenet 1792Konvent (girondiak jakobinusok) Valmy-i győzelem Jemappes-i győzelem → I. KOALÍCIÓ katonai kudarc TERROR sorozás parasztlázadások Politikai feszültségek Rendkívüli intézkedések Gironde bukása → jakobinus diktatúra 1793

Guillotine = nyaktiló

A jakobinus diktatúra » » 1793 franciaellenes koalíció (porosz, osztrák, angol) újoncozás – (adók) terhek növelése ↔ parasztság parasztfelkelés Vendée-benparasztfelkelés Vendée-ben június – a girondi képviselőket letartóztatják » A jakobinus diktatúra kezdete Jakobinus többség a Konventben → végrehajtó hatalom általános hadkötelezettség (népfelkelés) árak és a bérek maximalizálása A vidék nem fogadja el a változást (Bordeux, Lyon) jakobinus terror szept. jakobinus terror (Saint-Just, Marat)

A jakobinus puccs és terror: a forradalom mélypontja június 2.: a jakobinus puccs: emberrel körülvették a Konventet, s a girondiakat kiiktatták a törvényhozásból július: A jakobinus diktatúra kiépítése: Robespierre, Marat, Danton vezető szerepe a Közjóléti Bizottságban, s a jakobinus többségű Konventben: a hadsereget megerősítik a terror eszközeivel, s tömeghadsereget hoznak létre júliusig: 1251 gyanúsított kivégzése Párizsban, a gyanúsakra is kiterjedő rendkívüli bíráskodás, vidéken Vendée-ben a parasztok ellen véres eszközökkel lépnek fel. Összességében kb embert öltek meg a terror során. Bevezetik az Ész kultuszát június: Francia győzelmek miatt az osztrákok visszavonulnak Belgiumból: ezután nem kellene már terror, Robespierre mégis leszámol barátaival is (pl. Danton), s elveszti a társadalmi bázisát július 27/28: Robespierre bukása, kivégzik őt és 21 jakobinus társát (Thermidor 9).

Robespierre Maximilien de Robespierre „megvesztegethetetlen”„megvesztegethetetlen” francia ügyvéd, politikus, forradalmár A jakobinus diktatúra, a „Hegypárt” vezetője „diktátor A „Legfőbb Lény” kultuszának bevezetője

A Direktórium időszaka a diktatúra törvényeinek felszámolása békekötés a Koalíció tagjaival (1795) új Alkotmány kidolgozásaúj Alkotmány kidolgozása - szélsőségesek távoltartása a hatalomtól - kétkamarás törvényhozás (Vének, 500-ak Tanácsa) - a végrehajtó hatalom a Direktórium (5 fő) - a tulajdonnal rendelkezők alk-os uralma