Szerző: Bohák András, Erdős Péter Jelzáloglevelek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Cash flow A vállalat működése, befektetései és pénzügyi tevékenysége által genarált pénzáramlásokat tartalmazó kimutatás. Az eredménykimutatásban és a.
Advertisements

A diákat készítette: Matthew Will
Kedvezményes források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Kedvezményes MFB források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Miért fontos? ösztönzi a külgazdasági kapcsolatokat
Az opció fogalma Put-call paritás Opciós befektetési stratégiák
Ingatlanbefektetések elemzése
7.Szeminárium – Pénzügyi elemzés Szemináriumvezető: Czakó Ágnes
A vállalkozások finanszírozása
Új szelek a lakáshitelezésben? Merre tovább 2011-ben? Lakásvásár 2011 Árva András, CIB Bank lakossági üzletfejlesztési vezető Budapest, március 4.
Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Ambrus Attila.
Hogyan támogatják a bankok a kkv-k beruházási elképzeléseit? Budapest, november 30. dr. Tamás Gábor.
Cash flow felépítése I. Operatív CF 1. AEE – kapott osztalék ±
EREDMÉNYKIMUTATÁS ADATOK
DREAM-HOME Agency & Consulting Értékbecslés eladástechnika.
Gazdasági informatika 2001/2002. tanév II. félév Gazdálkodási szak Nappali tagozat.
Vállalati pénzügyek alapjai
Bankszámla és bankkártya MEGTAKARÍTÁSOK avagy Sok kicsi sokra megy!
Értékpapír piaci műveletek
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Tévhitek és tények a részvénybefektetésekkel kapcsolatban Jaksity György, a BÉT Igazgatósága elnökének sajtótájékoztatója.
Vállalatfinanszírozás
A jelzáloghitel Fogalma: - hosszú lejáratú (10-20, de akár 50 év)
A jelzáloghitelezés története
A kamatlábak lejárati szerkezete és a hozamgörbe
Részvényopciós díjak jellemzői
Rózsa Andrea – Csorba László
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
A diákat készítette: Matthew Will
ÉRTÉKPAPÍR PIACI MŰVELETEK
Horváth István, CFA K&H Befektetési Alapkezelő Zrt.
Nyugdíjrendszer átalakítása?
2008 válság. USA USA jegybank (FED) alacsonyan tartja az alapkamatot. Ez több hitel és jelzáloghitelhez vezet. A bankok nem teszik a pénzt a FED-be, inkább.
A lakossági ügyfelek részére kínált hiteltípusok.
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 6. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
A kötvény, a letéti jegy és a részvény.
Elérhető, támogatott hitelkonstrukciók a kkv –k számára.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Mikrohitel lehetőségek mikro és kisvállalkozások részére.
Vállalkozói mikrohitelek
Válság és kilábalás László Csaba adópartner
Az annuitás Gazdasági és munkaszervezési ismeretek, 2. előadás
III. További finanszírozási alternatívák
A pénz időértékének további alkalmazásai Gazdasági és munkaszervezési ismeretek, 2. előadás Készítette: Major Klára ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék.
H ITELÜGYLETEK. A hitelpiac szereplői  Befektetők  Kisbefektetők (retail investors), vagy magánbefektetők  Nagybefektetők, vagy intézményi befektetők.
Vállalati pénzügyek alapjai
Beruházások banki finanszírozási lehetőségei, változó tendenciák a bankrendszer működésében az építőipar szemszögéből „Kárpát-medence Kincsei Egerben”
A Tőzsde és ami mögötte van Előadó: Pál Árpád. Piacok Értékpapírok piaca  elsődleges  másodlagos Időtáv szerint  pénz piac (ideiglenes újraelosztás)
Kezeljünk válságot fejlesztéssel Az MFB Zrt. hitelei a felzárkózásért, a versenyképességért és a válságkezelésért Kékesi Zsolt igazgató október 1.
H ITELÜGYLETEK A hitelpiac szereplői  Befektetők Kisbefektetők (retail investors), vagy magánbefektetők Nagybefektetők, vagy intézményi befektetők (institutional.
Pénzügyi megoldások a válság kezelésére Kelbertné Lenthy Judit vállalati hitelüzletág vezető Szigetvári Takarékszövetkezet
1 Gazdasági válság és könyvvizsgálat Lázár Juli. 2 Fő változás a BIZONYTALANSÁG.
Projektfinanszírozás A projektfinanszírozás előnyei a befektetők és kívülállók számára A projektfinanszírozás hitelpiacai. A kereskedelmi bankok. A kötvénypiac.
2015. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 III.4. Határidős kamatlábügyletek Kamatlábak változásából eredő kockázatok fedezésére. 16.
Crowdfunding Dobozi Sándor Executive Vice President GCT Holding.
(Megújuló) energetikai projektek finanszírozási lehetőségei szeptember 12. Előadó: Papadimitropulosz Alexander a megújuló energia.
Fixed Income Bohák András BEFEKTETÉSEK III.. KÖTVÉNY ALAPOK.
Dr. Terták Elemér vezérigazgató Budapest, május 12.
Projektfinanszírozás
Likviditás és szerződéselmélet
Mazsu Gergely ügyvezető igazgató
Származtatott termékek és reálopciók
Szerző: Bohák András, Erdős Péter
Vállalati Pénzügyek 1. előadás
SZÁMVITEL.
Szerző: Bohák András, Erdős Péter
ZALA MEGYEI VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI ALAPÍTVÁNY
Készítette: Koleszár Gábor
„Ne tegyünk minden tojást egy kosárba!”
Előadás másolata:

Szerző: Bohák András, Erdős Péter Jelzáloglevelek

 Kibocsátója erre feljogosított bank  USA-ban agency vagy investment bank  Fedezet áll mögötte  Jelzálogjog általában ingatlanra  Kötvényszerű  Banki forrásbevonás egy eszköze  Leginkább OTC kereskednek vele  Rengeteg típus – nem likvid  TBA piac A jelzáloglevél

Magyarország

 Mortgage-backed securities  Agency vagy non-agency  Fix vagy változó kamatozásúak (ARM – adjustable rate mortgage)  Balloon  Pass-through vagy structured MBS I.

MBS II. Loan Originator / Servicer Securitizer MBS Forrás: Vörös Miklós, Bank of America Freddie Mac 30 Year Gold PC cusip 3128KDM28

 Az USA-ban lehetőség van a havi fizetésekkor az előírtnál többet fizetni, vagy a teljes összeget előtörleszteni, emiatt a cash flowt nem ismerjük előre. (amerikai típusú vételi opció).  Előtörlesztés oka lehet: a kamatlábak csökkenése, ingatlan eladása.  De akár a bedőlés is  A tulajdonos számára az is prepaymentnek „tűnik” PREPAYMENT

 Pass-through MBS a legegyszerűbbek: a jelzáloghitel hitelezője értékpapírosítja a hitelt.  RMBS: residential – lakó ingatlanra  CMBS: commercial – kereskedelmi ingatlanra  Sturctured: collateralized mortgage obligation (CMO)  Részletesen később MBS III.

 SMBS: Stripped MBS  leválasztott MBS  IO – Interest only (csak kamat)  PO – Principal only (csak tőke), kockázatos befektetések, mert ha nő az előtörlesztés az IO-k értéke csökken, a PO-k értéke nő.  $10,500 milliárdos piac (2008 Q3, forrás: Fed) MBS IV.

 Fannie Mae, Freddie Mac  1938-ban a New Deal részeként hozták létre a Fannie-t  1968-ban privatizálták  Feladata: A likviditást jelzáloghitelek vásárlásán és értékpapírosításán keresztül biztosítja.  A jelzáloglevelekre garanciát vállal.  Government-sponsored Enterprise  Freddie: 1970-től, monopólium ellen  Ginnie Mae állami tulajdonban  Full faith and credit of the US FANNIE MAE, FREDDIE MAC

 Szabványosítják azokat a hiteleket, amelyeket megvásárolnak a pénzintézetektől.  conforming loans  jumbo loans  Poolokat hoznak létre, ezek lesznek a pass-through-k alapjai FANNIE MAE, FREDDIE MAC

 1999-ben a Clinton adminisztráció segíteni akarta az alacsonyabb jövedelműek jelzálogkölcsönhöz jutását.  A Fannie Mae A 1968-as privatizáció után is kormányzatilag támogatott vállalkozás maradt, így könnyen tudtak nyomást gyakorolni rá  kiterjesztette az alacsonyabb minősítéssel (subprime) rendelkező jelzáloghitelekre is a tevékenységét  Ezt a részvényesek is elvárták, hogy a magas profit fenntartható maradjon.  A kormányzati támogatás, nem explicit támogatást jelent és nem is állami garanciát, hanem „kedvezményes bánásmódot ”. Nem vonatkozik rá a kötelező 3%-os tőke/eszköz arány.  A subprime (near-prime, non-prime, second chance lending) ügyfelek egyre kockázatosabbak lettek. Mi vezetett a válsághoz?

 Elterjedt a predatory hitelezés, olyan konstrukciókat ajánlottak az adósoknak, amelyet nem értettek meg.  Option ARM  Subprime ügyfél, akinek a FICO credit scoreja 680 alatti (850-es skála). (olyan ügyfél, aki volt már defaultos, vagy késedelembe esett, vagy nem elég hosszú hiteltörténete)  Az ingatlan értékének 100%-a felett is folyósítottak jelzáloghiteleket.  Ninja (no income, no job, no assets) hitelek  Túlértékelt ingatlanpiac, ami a megnövekedett keresletből táplálkozott.  Az amerikai adózok az ingatlanokra felvett jelzáloghitelek kamatait teljes egészében és a tőketörlesztés egy részét leírhatják az adójukból. Ez összességében 30-50%-os adómegtakarítást jelenthet. Emiatt vállaltak sokan 2. és 3. jelzáloghitelt is, amiből autót, nyaralást, stb-t finanszíroztak. Mi vezetett a válsághoz? II.

 az összes jelzáloghitel 21%-a subprime. ( között ez az arány csak 9%).  ARM hitelek megnövekedett aránya ben a piac 6,8%-át adja, de a végrehajtások (foreclosure) 43%-a ARM hiteleket érintett.  Hybrid jelzálogkölcsönök: pl. 2 évig alacsony fix kamatozású hitelek, majd magasabb változó kamatozásúvá válik (LIBOR+5% pl.). Mi vezetett a válsághoz? III.

 USA ingatlanpiaci index  1987 óta  RSR – repeat sales regression alapján  Az ingatlan illikvid termék, az indexkomponenesek szabályos időközönkénti megfigyelésével (részvény-, kötvény-, devizaindex) nem lehet indexet számítani. Hátránya: csak a dupla értékesítések szolgálnak a becslés alapjául, sokszor kell revideálni a múltbeli időpontokra vonatkozó indexértékeket.  Másik út a hedonikus regresszió lenne – pl. KSH ezt használja. Előnye, hogy minden értékesítés bekerülhet az indexbe, hátránya, hogy önkéntes specifikáción alapul.  Havi, kéthónapos csúszással, az S&P publikálja minden hónap utolsó keddjén CASE-SHILLER INDEX

HPI index alakulása

 Mi a baj az egyszerű pass-through-val?  Interest rate risk  Prepayment risk  Reinvestment risk  Esetleg default risk  A CMO struktúra célja, hogy ezeket elossza a befektetők között  FONTOS: a risk ettől nem lesz kisebb, csak egyes befektetők többet, mások kevesebbet viselnek belőle  A torta mérete marad… CMO

OVERVIEW

EVERYTHING IS AAA?