A GIMP festő és rajzolóeszközei. Menü: Eszközök/Festőeszközök, vagy eszköztár Kitöltési eszköz (Bucket fill) – színnel vagy mintával tölti ki a hasonló.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A GIMP képszerkesztő program bemutatása Kiss Anett 7
Advertisements

A Windows használata Bevezetés.
Képszerkesztés - alapok
Programok és alkalmazások indítása, futtatása
Microsoft Excel 7. óra Előadó: Jánosik Tamás.
A Paint ablak részei.
Word 2007.
Operációs rendszerek Mappa és file-kezelés.
Készítette: Pető László
KÉP KÉSZÍTÉSE ÁTLÁTSZÓ HÁTTÉRREL 1 PERC ALATT.
Mire jók a tabulátorok? Lehetőséget nyújtanak
Elektronikai Áramkörök Tervezése és Megvalósítása
Grafika a programban Készítette: Pető László. Bevezetés Valójában nem a célobjektumra rajzolunk, hanem annak festővászon területére (canvas). Csak olyan.
Címsor menüsor ikonsor munkaterület (ikonsor) állapotsor.
Bekezdésformázás.
1. Akciógombok elhelyezése
Táblázatkezelés Az Excel.
A GIMP képszerkesztő program bemutatása
A GIMP képszerkesztő program bemutatása
Zsombori Balázs Neumann János Számítástechnikai SZKI
Az alapok Rétegek használata a GIMP-ben. A készítőről
,,Én így tanítanám az informatikát”
Táblázatok beillesztése, formázása dokumentumokba
A GIMP rétegei és használata
A Gimp képszerkesztő program
A GIMP képszerkesztő program bemutatása Készítette: Rokonál Zoltán
Rétegek használata GIMP képszerkesztő programban
Horváth István Általános Iskola
Digitális grafikai feladatok 2.
Microsoft Excel Diagramok.
Microsoft Access Űrlapok tervezése.
A GIMP (GNU Image Manipulator Program)
Az Excel táblázatkezelő
Előadó Karancsi Zoltán.  Egyszínű ecset  SolidColorBrush  Színátmenetes ecset  LinearGradientBrush  RadialGradientBrush.
Paint.
Textúrázás. GIMP GameDev/GIMP/GIMPPortable.exe GameDev/GIMP/GIMPPortable.exe Load: lab2/ArchwayColorBase.psd Load: lab2/ArchwayColorBase.psd.
Textúrázás. GIMP GameDev/GIMP/GIMPPortable.exe GameDev/GIMP/GIMPPortable.exe Load: Gamedev_Gate_UV.tga Load: Gamedev_Gate_UV.tga.
Hyper Text Markup Language
Web-grafika II (SVG) 3. gyakorlat Kereszty Gábor.
Web-grafika II (SVG) 5. gyakorlat Kereszty Gábor.
Az NVU webszerkesztő program
Turócziné Kiscsatári Nóra
Gudenus László Képszerkesztés Gudenus László
Az egyik legnagyobb előnye hogy magyar nyelvű és ezáltal egyszerűen használható. További nagy előnye az hogy ingyenesen használható és letölthető. A Gimp.
Gimp-eszköztár,szűrők
Táblázatok.
PPt áttérés tanfolyam tematikája Hallgató neve.
Készítette: Kiscsatári Nóra
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Bekezdések formázása 3.
8. osztály Beszúrás. Töréspont  Kurzor elhelyezése.  Beszúrás menü, töréspont parancs.  Vagy CTRL + ENTER.  Oldaltörés.
SZÖVEGSZERKESZTÉS IV. ~ BEKEZDÉSFORMÁZÁS ~
Bekezdések formázása 2..
Gimp – retusálás (1. rész)
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Bekezdések formázása 2.
Kép készítése számítógép segítségével
Képszerkesztés magas fokon
Grafikai szoftverek Vektorgrafikus Pixelgrafikus Corel DrawCorel Photo-Paint.
Bevezetés. Alapok: szövegszerkesztő alkalmazás (Word) megnyitása: Start gomb  Minden program  Microsoft Office  Microsoft Office Word 2007 szövegszerkesztő.
Digitális fényképek javítása. Nyissuk meg a ferde.jpg képet! 1.Válasszuk a forgatás eszközt! 2.Irány: javítás 3.Előnézet: kép+rács 4.A képre kattintva.
Alapműveletek. Ismerkedés a GIMP-pel
Információ és kommunikáció
Óra modell készítése Óralap1.
Rajzprogramok Bevezetés a Paint program használatába.
A Kép (Image) menü.
Az én művem Készítette:Szekerczés Szabina
Hasznos billentyű kombinációk
Képszerkesztés magas fokon
2. A számító- gépes grafika eszközei
Táblázatkezelés Az Excel.
téma közlemény SmartArt-ábra piros hátterű képekkel (Haladó)
Előadás másolata:

A GIMP festő és rajzolóeszközei

Menü: Eszközök/Festőeszközök, vagy eszköztár Kitöltési eszköz (Bucket fill) – színnel vagy mintával tölti ki a hasonló egybefüggő területet Színátmenet eszköz (Blend, Gradient) – színátmenettel tölt ki Ceruza (Pencil) – éles szélű vonalakat rajzol Ecset (Paintbrush) – lágy szélű vonalakat rajzol Radír (Eraser) – utána háttérszín vagy átlátszóság marad Festékszóró (Airbrush) – lágy színezés Tus (Ink) – toll rajzolatát utánozza Másoló (Clone) – képrészletek másolása Javító (Heal) – kisebb hibák (pl. bőrhibák) javítása Perspektivikus klón (Perspective Clone) – másolás változtatott perspektívával Elmosás/élesítés (Blur/Sharpen) – szelektív elmosás/életlenítés Maszatolás (Smudge) - elkenés Fakítás/sötétítés (Dodge or Burn) – szelektív világosítás/sötétítés Használatuk előtt nézzük meg, hová akarunk rajzolni (aktív réteg vagy maszk). Ha a képen van aktív kijelölés, csak azon belül lehet rajzolni. Az eszközök felsorolása

Kitöltési eszköz (Bucket fill) 1.Az eszköz kiválasztása 2.Kitöltés típusa: mintával 3.Minta: Leopard 4.Csak hasonló területek 5.Küszöbszint: 15 (minél nagyobb, annál jobban kiterjed a terület) 6.Kitöltés ezzel (Fill by): Összesített 7.Klikk a kék keretre (vagy a piros virágra) 8.Visszavonás (CTRL+Z) 9.Kitöltés ezzel (Fill by): Árnyalat (Azaz magyarul helyesen: kitöltés az árnyalat alapján.) 10.Klikk a kék keretre (vagy a piros virágra) , 10 9 Nyissuk meg a keret.jpg képet!

A Mögött (Behind) mód A dahlia.png háttere nem fehér, hanem átlátszó. (.png fájlformátum kezeli az átlátszóságot.) Ha a Kitöltés módját „Mögött”-re állítjuk (1.), akkor „háturól” festjük le a képet. 1

Színátmenet (Gradient fill) Készítsünk egy 600x600 pixeles üres képet! Színátmenet eszköz (1) Színátmenet választása (2) Előtérből háttér RGB (3) A és B vonalak között húzzuk az egeret Felső rész kijelölése Ismétlés nincs (4) Középső rész kijelölése Ismétlés: fűrészhullám(5) Alsó rész kijelölése Ismétlés: háromszög (6) Nézzük meg a Forma opciókat is!

Az előtérből átlátszóba színátmenet ● Nyissuk meg a kopjafak.jpg képet! ● Jelöljük ki a felső rész! ● Előtérszín: középszürke ● Előtérből átlátszóba színátmenet ● Vízszintes vonal széltől szélig (A-tól B-ig) A B

Ecset, ceruza, radír, festékszóró ● Az ecset stb. mintája az Ecsetek párbeszédablakból választható. ● Az ecset széle mindig elmosott szubpixel szinten, a ceruzáé kemény. ● A fekete ecsetek színe az előtér szín, a színeseké a megadott szín. ● Radír: ha nincs alfa csatorna, háttérszín, ha van, átlátszó lesz utána. ● Mód és átlátszatlanság: mint a rétegeknél ● Méretezés: az ecset nagysága változtatható. ● Ecsetdinamika: digitalizáló tábla esetén működik. ● Festékszóró: sűrűség (rate) és nyomás (pressure) is változtatható. ● Vágólap ecset: a vágólap tartalma megjelenik az ecsetek között. ● Új ecset készítése: kép vágólapra, majd Szerkesztés/Beillesztés másként/Új ecset... ● Az ecset ezután tartósan megmarad, a GIMP bezárása után is.

Nyissuk meg a dahlia.png képet, majd Kép/Kép átméretezése: 10% Másoljuk a kis képet a vágólapra (CTRL+C), majd Szerkesztés/Beillesztés másként/Új ecset.. Adjunk nevet, a térköz legyen 100! Az új ecset megjelenik. Rajzolhatunk vele egy 640x400-as új képen. Új ecset készítése

A másoló (Clone) eszköz Tüntessük el a bal oldali képen látható zavaró villanyoszlopot, és vezetéket!

1.Klónozó eszköz kiválasztása 2.Ecset választás (circle 19) 3.Forrás: Kép 4.Igazítás: Igazított 5.CTRL + klikk az oszlop mellé 6.Bal gombot lenyomva fessük le az oszlopot, majd a vezetéket. Nem kell egy menetben festeni. Kész kép mentése (klonozas-mod.jpg) Igazítás opciói: ● Nincs: új ecsetvonás forrása ua. mint az előzőé ● Igazított: festés és forrás relatív helyzete állandó ● Regisztrált: egy réteg (v. kép) másolása egy másikra. ● Rögzített: egyetlen folt másolása, mintha ez a folt egy ecset lenne. Gyakorlat: klonozas-mod.jpg és klonozas.jpg képek két rétegként való betöltése, oszlop vissza- festése (Igazítás: regisztrált) Klonozas.jpg kép megnyitása A másoló (Clone) eszköz (folytatás)

Javító (Heal) eszköz Hasonlít a másoló (Clone) eszközhöz, de figyelembe veszi a célterületet is. Részletes leírás: Invariant.pdf Bőrhibák javítására ideális. Példa: javito.jpg – tüntessük el az anyajegyeket. másolá s javítá s forrá s A bal felső negyedben volt egy fekete folt. A középről vett minta alkalmazása a másoló és a javító eszközzel

1.Jó lenne még egy ablak a falon! 2.A másolás nem ad igazi eredményt. 3.A perspektivikus klónozás az új helynek megfelelően változtatja meg a forrást Perspektivikus klónozás

perspklon.jpg kép megnyitása 1.Perspektivikus klónozó eszköz kiválasztása 2.Mód: Perspektíva módosítása 3.Ecset választása (Circle 19) 4.A kép sarkait vonszoljuk a perspektíva szerint! A Perspektíva módosításáról váltsunk át „Perspektivikus klón” módba (5.)! Végül másoljuk át az ablakot úgy, ahogy a másoló eszközzel tettük! (Beállítások: Forrás: kép, Igazítás: igazított) Perspektivikus klónozás (folytatás)