A repce termesztése
jelentősége A Földközi-tenger medencéjéből, de nem a legszárazabb területekről származik. A repcét alapvetően olajáért termesztik A világon a legtöbb a szójaolaj, oliva, repce, napraforgó Az emberiség egyik legősibb növénye, lámpaolaj, festék, szappan, kozmetika, gumigyártás, nehézipari hűtőanyag, biodíezel. Sokáig nem lehetett élelmiszer – magas erukasav-tartalom; ma már gyakorlatilag erukasavmentes fajtákat, hibrideket termesztünk Olajkivonás után értékes repcedara, pogácsa Kiváló zöldtakarmány, Zöldtrágya A legolcsóbb talajjavító és humuszképző Kiváló őszi búza elővetemény (0,8 t terméstöbblet) Tökéletesen gépesített, nem okoz munkacsúcsot
A világon mintegy 25 millió hektáron termesztik – 2/3 tavaszi, hazai szinte csak őszi vetésű Mo-n 1700-as évek közepétől termesztik, erősen változó területen – jelenleg termesztése felfutóban ezer hektár, termésátlaga 1,5-3 t/ha
Éghajlat igénye Feltételezett származása helyéből következően a mérsékelten meleg, nagy fagyoktól mentes, párás, humid klímát kedveli – nálunk nem mindenütt ideális a termőhely
Betakarítás