1 Statisztikai folyamatszabályozás D R. TÓTH ZSUZSANNA ESZTER M ENEDZSMENT ÉS VÁLLALATGAZDASÁGTAN TANSZÉK ÜZLETI TUDOMÁNYOK INTÉZET GAZDASÁG - ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hipotézis-ellenőrzés (Statisztikai próbák)
Advertisements

4. Két összetartozó minta összehasonlítása
I. előadás.
II. előadás.
3. Két független minta összehasonlítása
Folyamat beállítások szabályozása
A többszörös összehasonlítás gondolatmenete. Több mint két statisztikai döntés egy vizsgálatban? Mi történik az elsõ fajú hibával, ha két teljesen független.
Statisztikai folyamatszabályozás
Mérési pontosság (hőmérő)
Becsléselméleti ismétlés
Kísérlettervezés DR. HUZSVAI LÁSZLÓ SELYE
Minőségmenedzsment 4. előadás
STATISZTIKA II. 5. Előadás Dr. Balogh Péter egyetemi adjunktus Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék.
Statisztika II. IX. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VII.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Mintavétel Mintavétel célja: következtetést levonni a –sokaságra vonatkozóan Mintavétel.
Statisztika II. IV. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Statisztika II. V. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Előadó: Prof. Dr. Besenyei Lajos
Kvantitatív módszerek
Nem-paraméteres eljárások, több csoport összehasonlítása
Statisztika II. VIII. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Kvantitatív módszerek
Kvantitatív módszerek 8. Hipotézisvizsgálatok I. Nemparaméteres próbák Dr. Kövesi János.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Alapfogalmak Alapsokaság, valamilyen véletlen tömegjelenség.

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék Mintavétel Élelmiszeranalitika előadás december 3.
A statisztikai próba 1. A munka-hipotézisek (Ha) nem igazolhatók közvetlen úton Ellenhipotézis, null hipotézis felállítása (H0): μ1= μ2, vagy μ1- μ2=0.
Nominális adat Módusz vagy sűrűsödési középpont Jele: Mo
A normális eloszlás mint modell
HEFOP Minőségirányítás 13. hét: A minőségfejlesztést segítő technikák I.
Kvantitatív módszerek
Valószínűségszámítás
Gazdaságstatisztika 19. előadás Hipotézisvizsgálatok
Gazdaságstatisztika 18. előadás Hipotézisvizsgálatok
Gazdaságstatisztika 16. előadás Hipotézisvizsgálatok Alapfogalamak
Várhatóértékre vonatkozó próbák
Hipotézis vizsgálat.
t A kétoldalú statisztikai próba alapfogalmai
Költség-minimalizálás az ellenőrző kártyák alkalmazásánál Feladatmegoldás, kiegészítés.
Kemény Sándor Doktoráns Konferencia 2007.
Hipotézisvizsgálat v az adatforrás működési “mechanizmusát” egy véletlen eloszlás jellemzi v az adatok ismeretében megfogalmazódnak bizonyos hipotézisek.
Minőségbiztosítás II_5. előadás
I. előadás.
Minőségbiztosítás II_6. előadás
Minőségbiztosítás II_4. előadás

Nyíregyházi Főiskola 2008 A folyamattal kapcsolatos alapfogalmak. Folyamatszabályozás. Gép és folyamatképesség meghatározása, szabályozókártyák.
Konzultáció november 19. Nemparaméteres próbák, egymintás próbák
Statisztikai folyamatszabályozás
Nemparaméteres próbák
Statisztikai folyamatszabályozás
Statisztikai folyamatszabályozás
Hipotézisvizsgálatok általános kérdései Nemparaméteres próbák
II. előadás.
Kvantitatív módszerek MBA és Számvitel mesterszak
Becsléselmélet - Konzultáció
Minőségbiztosítás II_3. előadás
6 szigma.
Nemparaméteres próbák
I. Előadás bgk. uni-obuda
Hipotézisvizsgálatok Paraméteres próbák
Szabályozott és képes termékek/szolgáltatások, folyamatok, rendszerek
Sztochasztikus kapcsolatok I. Asszociáció
Kockázat és megbízhatóság
Statisztikai folyamatszabályozás (a diasort készítette Kotsis Ágnes)
2. A Student-eloszlás Kemometria 2016/ A Student-eloszlás
Mérések adatfeldolgozási gyakorlata vegyész technikusok számára
1.3. Hipotézisvizsgálat, statisztikai próbák
Előadás másolata:

1 Statisztikai folyamatszabályozás D R. TÓTH ZSUZSANNA ESZTER M ENEDZSMENT ÉS VÁLLALATGAZDASÁGTAN TANSZÉK ÜZLETI TUDOMÁNYOK INTÉZET GAZDASÁG - ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM F ORRÁS : E RDEI J., M INŐSÉGMENEDZSMENT MÓDSZEREK (SPC)

2 Mai menetrend Minősítéses R&R vizsgálat Ellenőrzőkártyás szabályozás alapjai

3 Minősítéses R&R vizsgálat Mérőszemélyek hatékonyságának értékelése (a jó választás aránya) Elsőfajú hiba nagyságának meghatározása Másodfajú hiba nagyságának meghatározása Tévesztési faktor: az előző kettőből számolt mutató szám Célja a mérési (minősítési) rendszer fejlesztése:

4 Lépései A személyek, termékek kiválasztása és az ismétlések számának meghatározása Termékek összegyűjtése: ~1/3 jó, ~1/3 rossz és ~1/3 „határeset” (egy szakértő besorolja kategóriákba) A vizsgálat elvégzése Táblázat kitöltése, számolások elvégzése, értékelés Személyek Alk. Száma Ism. Száma v. több123 3 v. több123 Személyek Alk. Száma Ism. Száma v. több123 3 v. több123

5 Számolandók a jót jónak minősítő döntések száma a rosszat rossznak min. döntések száma az összes jó döntés száma a jót rossznak min. döntések száma a rosszat jónak min. döntések száma az összes döntés száma (személyenként)

6 Például

7 Példa folyt.

8

9 Értékelés Hatékonyság: I. fajú hiba: II. fajú hiba:

E LLENŐRZŐKÁRTYÁK

11 Szabályozottság vs. szabályozatlanság Szabályozatlan Szabályozott rendszer

12 Példa Tegyük fel, hogy egy gyártási folyamatban (pörkölt kávé csomagba adagolása) a termék valamely normális eloszlás szerint ingadozó mérhető jellemzőjének (legyen „x”) (az egy csomagba töltött kávé tömegének) várható értéke 250g, szórása 1g. Méréseket végzünk annak megállapítására, hogy a folyamat statisztikai tulajdonságai nem változtak-e meg a vizsgált időszakban, vagyis még mindig igaz-e, hogy a töltött tömeg normális eloszlású, várható értéke 250g, szórása 1g.

13 Példa Igaz-e hogy normális eloszlású? Normalitás ellenőrzése –Illeszkedésvizsgálat vagy gauss papíros ábrázolás Igaz-e, hogy várható értéke 250g? μ=250g? –Egymintás u-próba vagy egymintás t-próba Igaz-e, hogy a szórása 1g? σ=1g? –Egymintás szóráspróba

14 Példa Vizsgáljuk meg a várható értéket! H 0 : μ=250g H 1 : μ≠250g Ha az „x” várható értéke megváltozott (pl. a gép elállítódott), be kell avatkoznunk. Vegyünk egy n=5 elemű mintát! Egymintás u-próba: Elfogadási tartomány:

15 Példa Személetesebb, ha nem a próbastatisztikára, hanem az átlagra adjuk meg az elfogadási tartományt: Ha az átlagérték az elfogadási tartományon kívülre esik, elutasítjuk a nullhipotézist! Alsó beavatkozási határ (LCL) Felső beavatkozási határ (UCL)

16 Példa Pörköltkávé-adagoló automata töltötte csomagok tömegének feltételezett várható értéke 250g, az adagolás szórása 1g. A folyamatból vett 5 elemű minta átlaga 249,6g. Megfelel-e az adagolt tömeg várható értéke a feltételezésnek, ha az elsőfajú hiba megengedett valószínűsége 5%? H 0 : μ=250g H 1 : μ≠250g A nullhipotézist elfogadjuk.

17 Példa

18 Első- és másodfajú hiba Példánkban az elsőfajú hiba elkövetésének valószínűsége: bár a nullhipotézis igaz, de a próbastatisztika (vagy az átlag) az elfogadási tartományon (beavatkozási határon) kívüli értéket vesz fel. Pl. α=0,002? (u α/2 =3,09)

19 Példa folytatása Az előbbi adagoló automata elállítódott, a csomagok tömege 250g helyett 248g körül ingadozik. Mi a valószínűsége annak, hogy a folyamatból vett 5 elemű minta alapján elfogadjuk a nullhipotézist, vagyis azt higgyük, hogy a várható érték 250g, ha az elfogadási tartományt 5%-os elsőfajú hiba mellett jelöljük ki?

20 Ha a valóságban μ 1 =248g, annak a valószínűsége, hogy egy 5 elemű minta átlaga a nullhipotézis elfogadási tartományába essék, vagyis 249,123 és 250,877 g között legyen: Példa folytatása

21 Folyamatok szabályozása Információ a teljesítményről Beavatkozás a kimenetbe Folyamat Emberek Eszközök Anyagok Módszerek Beavatkozás a folyamatba Folyamat kimenet

22 Ellenőrzőkártyás szabályozás Szabályozott jellemző képzése A szabályozott jellemző és a beavatkozási határok egybevetése Döntés a beavatkozásról Beavatkozás a technológiai folyamat belső törvénysze- rűségeinek ismeretében Technológiai-és termékjellemzők mérése

23 Kártyák használatának előnyei Növeli a termelékenységet Segít a folyamatot szabályozott állapotban tartani Megakadályozza a felesleges folyamat (gép) állítgatásokat Információt ad a folyamat (gép) állapotáról Információt ad a folyamatképesség- elemzésekhez

24 Kártyák működésének elvi alapjai FTH ATH FBH ABH

25 Beavatkozási határok tervezése FTH ATH FBH ABH

26 Ellenőrzőkártyák fajtái Minősítéses kártyák –np-kártya (selejtszám) –c-kártya (hibaszám) –p-kártya (selejtarány) –u-kártya (fajlagos hibaszám) Méréses kártyák –egyedi érték kártya –átlag, medián kártya –szórás, terjedelem kártya Egyéb speciális kártyák

27 Beavatkozási határok számolása A számítás elvi menete Szükséges alapadatok: - a célállapot statisztikai jellemzői F 0 (x), M 0 (  ), D 0 (  ) …. - a döntési hibák ,  - a ß-hoz kapcsolódó alternatív (zavar) állapot statisztikai jellemzői F 1 (x), M 1 (  ), D 1 (  ) …. Számolandó: - n, mintaszám - ABH, FBH beavatkozási határok

28 Beavatkozási határok számolása A számítás gyakorlati menete Szükséges alapadatok: - a célállapot statisztikai jellemzői F 0 (x), M 0 (  ), D 0 (  ) …. - elsőfajú hiba,  - a ß-hoz kapcsolódó alternatív (zavar) állapot statisztikai jellemzői F 1 (x), M 1 (  ), D 1 (  ) …. - mintaszám, n Számolandó: - ABH, FBH beavatkozási határok - ß, másodfajú hiba 3σ-ás modell ABH = középérték - 3·szórás FBH = középérték + 3·szórás „Kényelmes”, de vigyázzunk a  -ra!!!

29 Példa Műanyag padló 1 m 2 -re eső felületi hibáinak átlagos száma 2 db. A folyamatot szabályozni szeretnénk  =10%-os elsőfajú hiba mellett. 1. Tervezze meg a beavatkozási határt! 2. Mekkora a másodfajú hiba mértéke, ha a hibaszám 4-re nő? 3. Tervezze meg a beavatkozási határt 3  -ás modellel! A fenti zavarhatás fellépésekor, mekkora a másodfajú hiba?

30 10, , , , , ,0120 pkpk 0, k 0,1 Példa – 1. rész Poisson-eloszlás 0 =2 kpkkpk 00,1353 0,8571 0,9473 FBH = 5 

31 10, , , , , , ,0595 Példa – 2. rész pkpk 0, k 0,1 0 =2 1 =4 kpkkpk 00,0183  = 0, 6289 

32 Példa – 3. rész 3  -ás modell ABH = 0 FBH = 7  = ? = 0,8894

33 Példa - 2 Egy szabályozott gyártási folyamatban a kritikus minőségi jellemző μ 0 = 3,1 cm 3,  0 =0,08 cm 3 normális eloszlást követ. a.) Számolja ki a μ 0 ±2σ 0 beavatkozási határok esetén n=1 elemű mintavétel mellett az elsőfajú hiba valószínűségét! b.) Mekkora a másodfajú hiba valószínűsége, ha a várható érték μ 1 = 3,3 cm 3 -re változott?

34 ABH=2,94 cm 3 FBH=3,26 cm 3  /2  Példa - 2 (Normális eloszlás) P(  0 <ABH) = n = 1  0 =3,1   1 =3,3 = 30,85% 2,28% =  (-2) = 2,28%  4,56%  = 2·2,28 = 4,56%  =P(ABH<  1 <FBH)

35 Példa - 2 c.) Mekkora az első és másodfajú hiba valószínűsége, μ 0 ±3σ 0 beavatkozási határok valamint n=1 és n=4 elemű mintavétel mellett?

36 Példa - 2 ABH=2,86 cm 3 FBH=3,34 cm 3 n = 1  /2  (-3) = 0,135%  = 0,27%  0 =3,1   1 =3,3 = 69,15% n = 4 ABH=2,98 cm 3 FBH=3,22 cm 32,28%

37 OC görbe

K ÖSZÖNÖM A FIGYELMET ! TÓTH ZSUZSANNA ESZTER M ENEDZSMENT ÉS VÁLLALATGAZDASÁGTAN TANSZÉK ÜZLETI TUDOMÁNYOK INTÉZET GAZDASÁG - ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM