A nemzetközi erőviszonyokban várható változások Magyarország 2025 (2050) Gáspár Tamás – Antalóczy Katalin - Majoros Pál-Moldicz Csaba-Novák Tamás-Pólyi.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az orvosok és szakdolgozók elvándorlásának hatása az egészségügyi ellátás színvonalára Dr. Balogh Zoltán ELTE TáTK- AstraZeneca 15. Egészség-gazdaságtani.
Advertisements

Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
Vágyak és esélyek a Tisza mentén Fájdalommentes átmenet a fenntartható társadalom felé? Dr. Gyulai Iván, Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért –
Áttörés a hazai távközlésfejlesztésben A Matáv első évtizede Hogyan nőtt a hitelünk? Az út finanszírozása ( ) Készítette: Kis Péter.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
A gazdasági növekedés hosszú távú előrejelzése. A gazdasági szerkezet termelékenység, munkaerő-kereslet, globális előrejelzés.
Készítette: Gondos Borbála
Téma: Demográfiai robbanás 1960 után a világban (típusok, országcsoportok, országok) Készítette: Király Klaudia Geográfus, MSc.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK I. Előadó: Bod Péter Ákos.
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat Opponáló gondolatok Hablicsek László és Kutas János zárótanulmányához Készítette: Dr.
Az enyhülés korszaka. Háború vagy béke  Sztálin halála  XX. Pártkongresszus  módosult a korábbi politikai irányvonal  A propagandaháború tovább folytatódott.
A gyermekek helyzete és az esélynövelés lehetőségei a mai Magyarországon Előadás a „Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián, 2008.
A „Mintaprogram a minőségi időskorért” Pilote Project for Quality Ageing Az idősgondozás Magyarországon, elvek, szabályok, gyakorlat, intézmények Brettner.
Az EU integráció dióhéjban
Biztonságos, fenntartható és tiszta energia a Duna-medencében
Dr. Bihari Péter BME Gépészmérnöki Kar oktatási dékánhelyettes
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
A nemzetközi üzleti élet etikája
Integrációs elméleti alapok, az integrációk típusai
Üzleti Statisztika és Előrejelzési Tanszék
Muraközy Balázs: Mely vállalatok válnak gazellává?
Pedagógus szerep és változásai
A hazai üzleti környezet és az innováció
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
A gazdaság- és foglalkoztatáspolitika összehangolása
Esélyek a munkaerőpiacon
A lifelong guidance (LLG) rendszer magyarországi megalapozásának kvalitatív vizsgálata (6 fókuszcsoport) július Kovács Attila
A világgazdaság jellemző folyamatai
D Á N I A 2007.november Készítette: KOVÁCSNÉ NAGY MÁRIA.
Egészségügyi közbeszerzések
Európai Uniós ismeretek
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Nemzetközi migráció globalizálódása
Környezetgazdaságtan 1
Fiatal Regionalisták VII. Konferenciája
Képzési modul Nemzetközivé válás
Európai Uniós ismeretek
A külső környezet elemei
Amerikai Egyesült Államok
Válaszok a globális oktatáspolitikára
A gazdasági növekedés hosszú távú előrejelzése.
Felhasználóképzés a kórházban
13. GLOBALIZÁCIÓ ÉS GLOBÁLIS FOLYAMATOK.
A nagyváros–vidék kettősség az európai térszerkezetben
Nemzetközi politikai gazdaságtan II.
14. VILÁGGAZDASÁG.
Az újjászervezett magyar állam közpénzügyi rendszere
A REGIONÁLIS INTEGRÁCIÓK
Az Európai Unió földrajzi vonatkozásai
a hatékonyabb munkába segítésért
37. AZ EURÓPAI UNIÓ.
Vállalati fenntarthatóság
Válság – kezelés – válságkezelés
36. AZ EURÓPAI UNIÓ.
A nagyváros–vidék kettősség az európai térszerkezetben
10. POLITIKAI FÖLDRAJZI ALAPFOGALMAK ÉS AZ ÁLLAMOK FAJTÁI.
Európa munkaerő igénye
Az EU támogatások ellenőrzésének rendszere
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
VERSENY és SZOLIDARITÁS a gyógyításban
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Készítette: Koleszár Gábor
THE INDUSTRY CONTEXT 8 CHAPTER AZ IPARI KÖRNYEZET
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Migráció az európai unióba: aktuális trendek, kihívások
A rendszerváltás óta eltelt időszak gazdasági fejlődése
Válság után, válság előtt
Kelet-Közép-Európa: erős nagyváros–vidék egyenlőtlenség
Az európai gazdaság: együtt erősebb
Előadás másolata:

A nemzetközi erőviszonyokban várható változások Magyarország 2025 (2050) Gáspár Tamás – Antalóczy Katalin - Majoros Pál-Moldicz Csaba-Novák Tamás-Pólyi Csaba-Szanyi Miklós Budapesti Gazdasági Főiskola, Világgazdaság és Nemzetközi kereskedelem tanszék

Szemléleti keret: a korszakok logisztikus rendszere Bipoláris rendszer Globálsi-mutipoláris rendszer ??? rendszer Vizsgált célidőszak

National Intelligence Council Global Trends 2030 – Alternative Worlds a mainstream gazdasági-politikai modell (vízió) demográfia és migráció a multinacionális vállalatok szerepe a nemzetközi kereskedelem alakulása pénzügyi rendszer és annak egyensúlytalanságai nyersanyag és élelmiszer piacok a globális átrendeződés és az államok mozgástere az Európai Unió jövője

A megatrendek kulcstémái a logisztikus idősíkokban Bipoláris rendszer Globális-multipoláris rendszer ??? rendszer Gazdaságpolitika:Neoliberalizmus??? – globális érdekegyeztetés Demográfia:növekedés, differenciálódás Migrációk (D-É, D-D, É-É) MNC:Áttörés Feltörekvők, jóléti szektorok Nemzetközi ker.:JólétiMNC Szétdarabolás, szolgáltatások, feltörekvők Pénzügyek: Önállósodó és egyre kevésbé szabályozott. Válság VálságEgyensúlytalanságok Nyeranyag, energia:Keresletnövekedés és hiány Átrendeződés:BRICG20Regionális instabilitások Euróia UnióRomló relatív pozícióReformkorModell válság és előremenekülés Jól-léti rendszer(ek)

A jövőt befolyásoló megatrend-tényezők rendszertérképe EU – monetáris és politikai unió felé előrelépés A MNC-k szerepe nő Demográfiai differenciálódás Agrártermelés igény növekedése Vízigény növekedése Agrárterületek csökkenése Migráció Mesterséges anyagok, megújuló technikák szerepe nő USA tőkevonzó szerepe nő és az USD jelentősége marad EU modell válsága nő Adósság növekedése Hálózati technológiák elterjednek BRIC és feltörekvők súlya nő Feltörekvők feljebb lépése az értékláncban Nemzetközi rendszer differenciálódása, polarizációja nő Nemzetközi termelésben a szétdarabolódás és a csere nő Nemzetközi intézményrendszer válsága Pénzügyi szektor erősödő szerepe és egyensúlytalansága

A jövő számára kritikus tényezők rendszere BRIC USA Jóléti rend Jól-léti rend Globális kimerülés és összeomlás Nemzetközi konfliktusok A globális terhelés és konfliktus enyhülése Új világrend?

Köszönjük a figyelmet!