  Würzburg, 1901. december 5. – München, 1976. február 1.  Nobel-díjas német fizikus, a kvantummechanika egyik megalapítója. Munkássága a modern fizikában,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Georg Simon Ohm ( ).
Advertisements

Móricz Zsigmond Családi háttere Iskolái Foglalkozása, munkája Művei.
Neumann János Készítette: Bánfa Ticián.
Teller Ede ( ) „A biztonság bizonytalansága” Nagy magyarok a természettudományban.
Transzformátor.
A kvantummechanika úttörői
Konsztantyin Eduardovics Ciolkovszkij
Thomas Robert Malthus, február 13-án született Anglikán papnak tanult a cambridge-i egyetem Jesus College-ében Papi hivatását rövid ideig.
Készítette: Tóth Enikő 11.A
Albert Einstein élete.
FELVÉTELI Előadó: Németh Péter igazgató. NEM VÁLTOZIK… …a pontos rendszer (emelt szintűért 50 többletpont, ha min 45%-os az eredmény), a.
EÖTVÖS LORÁND ÉLETE ÉS MUNKÁSSÁGA
Kommunikáció az egyetemen
Élete és munkássága Készítette: Illés Szabolcs
75 éves. Tanulmányai: Általános és középiskolai tanulmányait Gyöngyösön végezte, 1950 júniusában érettségizett. Az Egri Állami Pedagógiai Főiskolán szerzett.
Atommodellek Mi az atom? Mit jelent az atom szó? Mekkorák az atomok?
Rajczy Mária Mechtilda
Georg Simon Ohm Életrajza..
Budapest Fasori Evangélikus Gimnázium
XX. századi forradalom a fizikában
Paul Adrien Maurice Dirac ( )
Arnold Johannes Wilhelm Sommerfeld ( ) –tudatosítja és felhasználja, hogy a h mechanikai hatás dimenziójú (1911) Millikan –a fényelektromos hatás.
CSAPODY VERA március 29. – Budapest, november 6. "Az én hivatásom, hogy másoljam le a természet szépségeit. Mindegyiket, amennyire csak lehetséges."
Newton és gravitációs törvénye
Rövid életrajza Következtetés Tanulmánya Felfedezés Bizonyítása
Ludwig Boltzmann Perlaki Anna 10.D.
Készítette: Gál Patrik (9.c)
Szerző: Kostyalik Marcell 9.c
Ludwig Boltzmann.
Galileo Galilei élete Kelemen Dávid 9/c.
Eötvös Lóránd élete Készítette:Bráder Amanda 9.b.
Csereklei Levente. Tartalomjegyzék Élete és tanulmányai Későbbi évei Tudományos eredményei Forrás.
Heike Kamerlingh Onnes
Készítette:Király Anita 9.b Forrás: Wikipédia
Christiaan Huygens a csillagász
William Thomson (Lord Kelvin)
Heinrich Rudolf Hertz.
William Thomson Lord Kelvin
Készítette: Borzási Stefánia.  augusztus 31-én született a németországi Potsdamban.  Német orvos és fizikus volt.  Édesapja, Ferdinand Helmholtz.
Lénárd Fülöp ( ).
Készítette : Kovács Máté 10.d
Készítette: Prumek Zsanett
Jurij Vega Készítette : Zsemlye Márk március szeptember 26.
Készítette: Bezzeg Tibor 10. c
Eötvös Lóránd: Gravitáció
Dinyák Adrienn 10.a.  Születése Születése  Tanulmányai Tanulmányai  Munkái Munkái  Magánélete Magánélete  Fizikai elért eredményei Fizikai elért.
Eötvös Loránd élete és munkássága ( Pest, július 27. – Budapest, április 8.)
Simonyi Károly Élete Bognár Beáta 11.D. Tartalom Életrajz Családja Díjai Könyvei Források.
Klebelsberg Kunó Született: Magyarpécska, november 13. Elhunyt: Budapest,1932. október 12.
 Lucille Philips  Melville Feynman  New York  125 Pont  Tudomány iránti érdeklődés  Matematika Bajnokság.
John von Neumann Magyar származású matematikus A számítógép alapelvének a kidolgozója Született: BudapestBudapest, december december 28. Meghalt:
Készítette: Bakó Mónika 11.a. Életrajz január 27-én született a szibériai Tobolszk-ban Tizenhetedik gyermek volt Helyi gimnáziumba járt, és édesapja.
Szerző : Vörösmarty Mihály Mű címe: Csongor és Tünde Előadás helye: Budapest Nemzeti Színház Bemutató dátuma : 1941 Rendező: Németh Antal CsongorésTünde.
Gábor Dénes KEREKES EVELIN 12.C. A fizikusról Születési név: Günszberg Dénes Született: Budapest, Terézváros, június 5. Elhunyt: London, február.
Nagy magyar tudósok Neumann János ( ) „Neumann észjárását ismerve néha eltűnődöm, hogy nem egy magasabb rendű faj egyik képviselőjével állok-e.
Arnold Sommerfeld Verebes Erika 11.a. Életrajza december 5 (Königsberg) – április 26 (München) Matematika és fizika, königsbergi egyetem PhD.
Wilhelm Conrad Röntgen Készítette: Kunkli Tímea 11.a.
Neumann János december 28-án született Neumann Miksa és Kann Margit első gyermekeként Budapesten, a Váczi körút.Jánosnak később két öccse is született:
Wolfgang pauli. -Osztrák származású Nobel-díjas svájci fizikus. -Kizárási elvének figyelembe vételével a Mengyelejev-féle periódusos rendszert sikerült.
A szövetségesek győzelme Ki volt Wernher von Braun? Mi volt a Hannibal-hadművelet?
KOLPING-MOZAIK. ADOLF KOLPING ÉLETE I ban született a németországi Kerpenben ig különböző cipészműhelyekben segédként dolgozott ben.
Arany János Élete és munkássága.
Magyar származású matematikus A számítógép alapelvének a kidolgozója
Teller Ede
Gróf Klebelsberg Kuno (Magyarpécska, Arad vármegye, november 13. – Budapest, október 12.) magyar jogász, országgyűlési képviselő, művelődéspolitikus,
Budapest Fasori Evangélikus Gimnázium
Charles-Augustin de Coulomb
A fizika mint természettudomány
2018/2019 tanév.
Németh Antal Az ember tragédiája.
Előadás másolata:

  Würzburg, december 5. – München, február 1.  Nobel-díjas német fizikus, a kvantummechanika egyik megalapítója. Munkássága a modern fizikában, Albert Einstein relativitáselméletéével vet ekszik. Röviden

  1901-ben született Würzburgban  Heisenberg Münchenben járt iskolába és itt érettségizett 1920-ban.  Ezután egyetemi tanulmányokat folytatott, elméleti fizikát tanult Arnold Sommerfeld alatt, és nála szerzett doktori fokozatot ban.  április 29-én Berlinben feleségül vette Elisabeth Schumachert. Hét gyermekük született. Iskolái

  ben ösztöndíjasként, majd 1926-ban asszisztensként Koppenhágában dolgozott Niels Bohr mellett.  1925-ben fejlesztette ki a mátrixmechanikát  Heisenberg 1927-ben fedezte fel a határozatlansági relációt  Bohrral együttműködve fogalmazta meg a kvantummechanika koppenhág ai interpretációját. Kvantummechanika

  1928-ban doktori témavezetője lett az akkor odaérkező Teller Edének, aki 1930-ban doktorált.  1932-ben Heisenberg megkapta a fizikai Nobel-díjat "a kvantummechanika létrehozásáért, aminek alkalmazása többek között a hidrogén allotróp formáinak felfedezéséhez vezetett".  1941–1945-ig a Berlini Egyetem  1945–1955-ig a Göttingeni Egyetem  1956-tól a müncheni Lajos Miksa Egyetemelméleti fizika professzora  1947-től a Max Planck Intézet igazgatója volt Munkássága

  Heisenberg másoktól eltérően, akik elmenekültek, Németországban maradt a második világháború idején, így részt vett a németek kutatóprogramjaiban.  A háború után Heisenberget és más német fizikusokat a britek Farm Hallba vitték, ahol beszélgetéseiket lehallgatták. A jegyzőkönyvekből az tűnik ki, hogy Heisenberg félrekalkulálhatta az atombomba létrehozásához szükséges urán kritikus tömegét.  Amikor Heisenberg a hirosimai atombomba felrobbantásáról értesült, a jegyzőkönyvek szerint először meg volt győződve arról, hogy ez csak propagandatrükk lehet, mert a kritikus tömeg kezelhetetlenül nagy lenne. Munkája és kételyei

  Ismert, hogy Heisenberg fő támogatója a nemzetiszocialista vezetésen belül Albert Speer birodalmi fegyverkezési miniszter volt, és hogy Speer megkísérelte elvonni a pénzforrásokat az atomfegyver-kutatásoktól.  Mindebből sokan azt a következtetést vonták le, hogy Heisenbergnek erkölcsi aggályai voltak és szándékosan igyekezett lassítani a programot.  Mindez részben azon a tényen alapszik, hogy Heisenberg olyan módon ecsetelte a programot Speernek, amely nem keltette fel az érdeklődését és nem nyitotta ki a pénzcsapokat.  "A történelem nyújt legitimációt Németországnak, hogy kormányozza Európát és később a világot. Csak egy olyan nemzet tudja fenntartani magát, amely könyörtelenül kormányoz. A demokrácia nem gyűjthet elég energiát ahhoz, hogy Európát kormányozhassa. Így csak két lehetőség marad: Németország, vagy Oroszország, és Európa német vezetés alatt talán a kisebbik rossz." Erkölcsi akadályok

  Miután a Koppenhága újra felkeltette az érdeklődést a téma iránt, a Niels Bohr Levéltár közzétette Bohr egy 1957-ben Heisenbergnek írt levelét.  Ebben a szemére hányja, hogy 1941-es beszélgetésükben nem fejezett ki morális aggályt a bombaprogrammal szemben, hogy a korábbi két évben szinte csak ezen dolgozott és meg volt győződve róla, hogy a bomba fogja eldönteni a háború sorsát.  Robert Jungk újságíró "Fényesebb, mint ezer nap" úgy festette le Heisenberget, mint aki célzatosan, erkölcsi megfontolásokból kisiklatta a német atombomba programot. A Bohr-levél

   ok/fizika/fizika-11- evfolyam/kvantumszamok/werner-heisenberg ok/fizika/fizika-11- evfolyam/kvantumszamok/werner-heisenberg  fiztort/bencze1.html fiztort/bencze1.html  Források

 Köszönöm a figyelmet!