NEMZETI ÉLELMISZER NYOMONKÖVETÉSI PLATFORM Globális együttműködések az élelmiszer nyomon követés területén NÉNYP Nyitókonferencia │ 2016. január 20. GS1.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Urbán Ferenc Ábel: A KIR megújítási lehetőségei
Advertisements

A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
A logisztika szerepe országunk és vállalataink versenyképességében Chikán Attila Igazgató, Versenyképesség Kutató Központ, BCE Társelnök, Magyar Logisztikai,
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
„A vasúti áruszállítás szerepe a logisztikai rendszerben ”
B – csoport E-kereskedelem logisztikája és E-logisztika
E-nemzeti könyvtári szolgáltatások fejlesztése
I NFORMÁCIÓS T ÁRSADALOM T ECHNOLÓGIÁI PÓLUS Dr Magyar Gábor BME
Heves megye civil szervezeteinek szervezetfejlesztése A program az Európai Unió támogatásával valósul meg. K á rp á tok Alap í tv á ny – Magyarorsz á g.
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
„LEHETŐSÉGEK, KIHÍVÁSOK” Lakitelek Népfőiskola január 25.
Tabletták helyett egészségnyereség Együttműködésre épülő új modellek „Egészségközpontú egészségügy” Szakmai konferencia Jakab Zoltán.
Törökbálint város környezeti GIS alkalmazásainak megvalósítása
PannonRIS – Folyami Információs Szolgáltatások Magyarországon
Nemzeti Egységes Kártyarendszer Vetési Iván miniszteri biztos június 2. KÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM.
GLOBÁLIS SZABVÁNYOK szerepe a logisztikai folyamatokban Kecskés Katalin május 18. XIII. LOGISZTIKAI SZOLGÁLTATÁSI.
A „TRUEFOOD” projektről  Az Integrált projekt teljes címe: Hagyományos európai élelmiszerek fejlesztése innovatív módszerekkel  Tematikus prioritás:
Puskás Tivadar Közalapítvány Nemzetközi Technológiai Intézet.
Logisztika 6.előadás.
Projektmenedzsment főosztály szerepe a Kereskedelmi és Hitelbank működésében Erdősi József főosztályvezető Pogátsnik Béla konzulens.
Kétszeri Dávid, GS1 Magyarország Non-profit Zrt. Hatékony, hiteles, globális – termékadatbank az e-kereskedelem szolgálatában.
INFORMATIKA E-management E-business E-gyártás. Információ alapú gazdálkodás E-management E-business E-gyártás – E-minőségirányítás.
B ÉRES G YÖRGY Gazdasági főigazgató Az egészségügy háttérszolgáltatásának és egyéb népgazdasági ágazatoknak a kapcsolata március 31.
Az ÚMVP intézményrendszere
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
Eddigi eredmények, további feladatok Egyházy Tiborné dr. projektvezető október 27.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
Az ellátási láncok biztonsága
Magyar Könyvtárosok Egyesülete 42. Vándorgyűlése ajánlásai.
LEKTOR/Lexelerator workshop – március 4. A LEKTOR projekt és a Lexelerator platform szolgáltatásainak és eszközeinek ismertetése.
Magyar Controlling Egyesület Pécs, 2005 szeptember Cég neve MCE Konferencia 2005 A controlling gyakorlata Controlling Kemény Gyula.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
A lánc menti együttműködés és az innováció: a képességek és a meghatározó szakértelem kombinálása dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.
KÖZLEKEDÉSTUDOMÁNYI INTÉZET Nonprofit Kft.
Globális azonosítási és kommunikációs szabványok
GS1 szabványok szerepe és alkalmazásuk előnyei az RFID technológiában
A COACH-bioenergy projekt eredményeinek bemutatása
EasyWay ITS Hungary workshop tervezett programja Házigazdai üdvözlés – Kovács Ákos MK vezérigazgató EasyWay áttekintés – dr. Lindenbach Ágnes ITS Hungary.
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
Nagykanizsa és Térsége TISZK Szakképzés – szervezési Kiemelten Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
Javaslat az egészségügyi ágazat szektor-semleges adatgyűjtési rendszerének megújítása Dr. Kincses Gyula.
dr. Sebők András Az MNÉTP tudományos koordinátora
KNOLL-FÉLE „Innovációs ellátási lánc” --modell 10-- Ellátási láncok,bővítésük és gazdasági elemzésük
Fejlesztes.emagyar.net farkas andrás. fejlesztes.emagyar.net mi ez? A Magyar-magyar Platform – bár még maga is új kezdeményezés – állandó fejlesztést,
E-számlázáshoz és e- dokumentumkezeléshez kapcsolódó pályázat a Támpont – Mester Kft. segítségével.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
„Egészséges étel az egészséges életért”
FoodManufuture WP3 - Nemzeti Workshop Budapest, FoodManufuture Nemzeti Workshop Jövőbeli lehetséges forgatókönyvek Berczeli Attila Campden.
4 Tender Hungary Kft. (Sziklai Zoltán)
FEMIP „Minőségfejlesztés a felsőoktatásban” TÁMOP / Bángi-Magyar Attila szakmai vezető OFI Szakmai Napok december 7.
A CEPO projekt bemutatása a Bécsi Állatorvos-tudományi Egyetem, Baromfiklinika kutatási stratégiájának összefüggésében Michael Hess.
A évi allokáció általános bemutatása- zárása
A kistelepülési könyvtári ellátáshoz kapcsolódó támogatások hatékony felhasználása Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárság Kulturális.
BEPTRA „ Legjobb gyakorlatok” kis- és középvállalkozások számára Záró konferencia HURO0901/138/2.1.2.
NEMZETI ÉLELMISZER NYOMONKÖVETÉSI PLATFORM A Platform és a munkacsoportok működése NÉNYP Nyitókonferencia │ január 20. GS1 MAGYARORSZÁG NONPROFIT.
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
1. Logisztikai menedzsment mesterképzési szak  A szak indítása: 2011  Végzettség: okleveles logisztikai menedzser  Képzési idő: 4 félév  Jelentkezési.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
Az izraeli üzleti környezet vállalkozói szemmel Zsámboki Gábor vezérigazgató 1.
Operatív menedzsment és versenyképesség
A Nemzetközi Turizmus UTAZÁS Fórum Budapest 2015 Február 26
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
MILYEN LEGYEN A MAGYAR MODELL?
MILYEN LEGYEN A MAGYAR MODELL?
A széchenyi Programiroda szerepe a régióban
A személyszállítási közszolgáltatások hatékonyabb ellátását célzó integrált utas-tájékoztatási, jegyértékesítési és forgalomirányítási rendszer (HKIR.
A REGIONÁLIS INTEGRÁCIÓK
Múzeumi gyűjtemények menedzsmentje, avagy a Spectrum Magyarországon
Előadás másolata:

NEMZETI ÉLELMISZER NYOMONKÖVETÉSI PLATFORM Globális együttműködések az élelmiszer nyomon követés területén NÉNYP Nyitókonferencia │ január 20. GS1 MAGYARORSZÁG NONPROFIT ZRT. Kétszeri Dávid │ partnerkapcsolati igazgató

© GS GS1 szabványok 2 A GS1 szabványok az üzleti élet közös nyelve – egy nemzetközi szabványrendszer a pontos és automatikus azonosításra, adatgyűjtésre és adattovábbításra/adatmegosztásra

© GS Közös kapocs az ellátási lánc szereplői között 3 Külső nyomon követés Belső nyomon követés Külső nyomon követés Belső nyomon követés Külső nyomon követés Belső nyomon követés Nyomon követés az ellátási láncban Nyomon követési partner Külső nyomon követés Az egész ellátási láncban, az összes nyomon követésben résztvevő partnernek meg kell valósítania a belső és a külső nyomon követést!

© GS Eszköz az ellátási láncon átnyúló nyomon követés biztosításához 4 GLN ORG KI? GLN LOC HOL? Gyártó Gyűjtő Szállítmá- Szállítmá- Logisztikai Gyűjtő Áruház nyozó nyozó központ Alap- Raklap Disztribútor Raklap Szállítmá- Alap- Végfel- termék nyozó termék használó Termék, szolgáltatás Fizikai helyek, földrajzi helyek Az áru fizikai áramlása Az információk elektronikus áramlása GDTI MIVEL? Szabványos elektronikus üzenetek, adattárak Jogalanyok, szervezetek MIT? MIKOR?MIÉRT

© GS Együttműködés nélkül nem megy! 5

© GS Együttműködés nem mindig a leggyorsabb… 6

© GS Több szempontból is kihívás 7

© GS Szektorsemleges szabványok 8 Apparel Foodservice Fresh Foods General Merchandise HealthcareRetailTransport & Logistics CPG/Grocery

© GS Komplex ellátási láncok 9 Ráadásul a fogyasztó is egyre inkább részese az ellátási láncnak

© GS Nyomonkövetés, mint lehetőség 10 Biztonság és kockázat- menedzsment Lopás és hamisítás Megfelelés Fogyasztói bizalom növelése Részletes termék- információ Hatékonyság

© GS Szabványosítás=együttműködés GS1 szabványok, ajánlások = Több ezer szakértő együttműködésének eredménye 11

© GS Szabványok implementációja=együttműködés 12

© GS Nemzetközi stratégiai együttműködések 13 Nemzetközi szabványosítási szervezetek

© GS ISO – kezdetektől szoros kapcsolat A GS1 egy az ISO által elismert, referenciaként hivatkozott specifikációkat (műszaki/technikai leírásokat) létrehozó szervezet. (ARO státusz) Az ARO státusz biztosítja, hogy a GS1 szabványok normatív referenciaként - vagyis elsődlegesen és a szabvány alkalmazásakor kötelezően betartandó hivatkozások legyenek az ISO, az ISO és IEC által közösen kibocsátott és az ebből származtatott ISO- IEC- ITU és Európai ETU és EC szabványokban. Szabványaink meghatározó része ISO szabvány is. Nemcsak azonosítás és adatkommunikációhoz kapcsolódó “technikai” szbaványok kapcsán van szoros együttműködés (ISO 22000:2005 megújítása) 14

© GS Nemzetközi stratégiai együttműködések Nemzetközi szervezetek

© GS WCO – Vámigazgatások Világszervezete 16 IPM (Interface Public-Member) IPM: WCO hamisítási elleni megoldása A vámhivatalnokok számára egy eszköz, amelynek segítségével meggyőződhetnek, hogy a termék hamasi-e vagy sem. Hozzáférés a GDSN-ben található 20 millió termék részletes adataihoz

© GS APEC - Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés 17 Az APEC országainak kereskedelmi miniszterei teljes mértékben támogatják a globális szabványokra épülő, határokon átívelő nyomon követési projekteket. 1717

© GS European Commission – Európai Bizottság 18 Directorate general for Justice and Consumer (DG JUST) Nyomonkövetési riport A GS1 szabványokat a teljes ellátási láncon átnyúló nyomon követési megoldásokat támogató legjobb eszköznek választották

© GS Consumer Policy committee – Termékbiztonsági munkacsoport Globális termékvisszahívási portál Globális platform a különböző szervezetek által működtetett visszahívási rendszerek közötti információ megosztásra GS1 GTIN (Globális Termékazonosító Szám) számra és a GS1 termékklasszifikációs rendszerére (GPC) épül Pilotban résztvevő országok: US, Kanada, Ausztrália, EU, Japán OECD - Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet 19

© GS UN – ENSZ: Fókuszban a fenntarthatóság 20 Cél: valamennyi termelő számára biztosítani egy online platformot, ahol a termelők felvihetik a termőterületeikhez és termelésükhöz kapcsolódó fenntarthatósági információkat és ezen információkat minden érdeklődő számára elérhetővé tegyék A rendszer alapja a GS1 azonosítók (GLN) és GS1 szabványokra épülő adatbázisok

© GS Nemzetközi stratégiai együttműködések 21 Kereskedelmi szövetségek

© GS Nemzeti együttműködések – országonként eltérő 22

© GS NÉNYP – hazai együttműködés előmozdítása az élelmiszeriparban 23

© GS Vatai Krisztina M E GS1 Magyarország, a Platform céljainak megvalósítását támogató erőforrásai Kétszeri Dávid M E Krázli Zoltán M E Tóth Zsuzsanna M E