„MIGRÁCIÓS VÁLSÁG” avagy: mi a baj? „MIGRÁCIÓS VÁLSÁG” avagy: mi a baj? Nagy Boldizsár hozzászólása az ELTE ÁJK Politológia TDK és a Bibó István Szakkollégium.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szíriai menekültek és Magyarország- menekültügyi szemmel
Advertisements

Az esemény vagy eseménysorozat katasztrófává minősítése Jogszabályi háttér § §1999. évi LXXIV. törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról, szervezetéről.
2005. szeptember 28.. Történeti háttér Kiemelkedően magas menekültáradat Igény a menekülők szabályozott érkezése iránt.
Állampolgársága végképp eltörölve
Nagy Boldizsár előadása a Fővárosi Bíróság/BÁH/UNHCR jogi képzésen
Az Európai Unió költségvetése Magyar esélyek és veszélyek Dr. Surján László október 10.
LEADER nemzetközi együttműködés „A projekt útja” Parizán Anna Tanácsos Vidékfejlesztési Minisztérium Szeptember 26.
Készítette: Molnár Richárd, I. Geográfus MSc
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Egy határon átívelő régió (EGTC) kialakításának lehetőségei a szerb-magyar határtérségben Ricz András PhD hallgató Szabadka.
Előadó: Dr. habil. Lakatos László ny. okl. mk. vezérőrnagy
Nemzetközi migráció az Európai Unióban
Okmány-mintatár Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
Gulyás László tű. hadnagy kiemelt főelőadó Tatabánya, november 6. Iparbiztonsági feladatok a nem rendszeres hulladékszállítással kapcsolatosan (az.
Polgári védelmi feladatok a nem rendszeres hulladékszállítás során
Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyes nem horizontális intézkedéseinek és a IV. tengelyes intézkedéseinek végrehajtási folyamata.
Új kihívások a katasztrófavédelemben
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FOGYASZTÓVÉDELMI FELÜGYELŐSÉGE Közösen a fogyasztókért: a békéltető testületek és a fogyasztóvédelmi hatóság együttműködésének.
Német Ferenc Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara.
Önkormányzatok szerepe és feladatai a menekültpolitikában Gödöllő, április 16. Készítette: Balla Jánosné Nyírbátor Város Polgármestere.
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
Európai Menekültügyi Alap évi allokációja SZAKMAI RÉSZ Pályázható célkitűzések és tevékenységek Célcsoportok A pályázók tájékoztatása, szeptember.
Európai Menekültügyi Alap évi allokációja SZAKMAI RÉSZ Pályázható célkitűzések és tevékenységek Célcsoportok Változások A pályázók tájékoztatása,
Megpályázható tevékenységek BM/ /2012. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap.
A bevándorlási politika néhány kritikus pontja az Európai Unióban Szalayné Sándor Erzsébet PTE ÁJK november 5.
Állampolgárság.
Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyes nem horizontális intézkedéseinek és a IV. tengelyes intézkedéseinek végrehajtási folyamata.
Válságkezelő rendszere
Előadó: Bodonyi László főosztályvezető-helyettes
Menekültügyi trendek 2005 és 2010 között Kihívások és a joggyakorlat válaszai Európai Migrációs Hálózat november 8. dr. Tüske Rita.
A magyar menekültügy fejlődése
Készült Európai Migrációs Hálózat Nemzeti Ülésére
Állam és polgár II. Nemzetiségek és egyéb jogi státuszok
Megpályázható tevékenységek BM/9674-2/2011. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap dr. Gyöngy Anna BM EUEFO.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI Zalai Mihály elnök Békés Megyei Önkormányzat Települési Önkormányzatok.
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
PROGRAMZÁRÁS EMVA –III. – IV. tengely 1.
Az ivóvíz ellátás hatása a világ migrációs folyamataira
A menekült gyermekek alapjogi helyzete Magyarországon
Az UNHCR feladatai és működése. A menekültügy nemzetközi feladatai
Átvándorlók-bevándorlók kontra hajléktalan ellátás
Iszlám és migráció I. Kivándorlás és kisebbségi lét az iszlám szemszögéből Külügyi és Külgazdasági Intézet ELTE Bölcsészettudományi Kar – Arab Tanszék.
Menekültpolitika és határrendészeti kérdések Magyarországon
Migráció és nemzetközi jog
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
Migránsok a Földközi-tengeren és a Balkánon Tárgy: Politikai földrajz és globalizáció Dátum: Készítette: Bán Gergely, Történelem-Földrjaz Msc.
Az emberkereskedelem kérdései az áldozatok szempontjából Gál Eszter Európai Együttműködési Főosztály október 21. Belügyminisztérium.
A részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetésének eredményei Dr. Szinay Attila Mezőkövesd, január 28.
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
PÁRHUZAMOS REALITÁSOK. KÍSÉRLET A ÉVI MAGYAR MENEKÜLTJOGI ÉS MIGRÁCIÓPOLITIKAI FEJLEMÉNYEK ÉRTELMEZÉSÉRE PÁRHUZAMOS REALITÁSOK. KÍSÉRLET A 2015.
A közbeszerzések helyzete Magyarországon január 6. Berényi Lajos Elnök Közbeszerzések Tanácsa.
Önkormányzati Egészségügyi Holding Zrt. Lehetünk-e ártatlanok ?
A határmenti programok aktuális állása
SIMANECZ TÜNDE FŐTANÁCSOS ADATSZOLGÁLTATÁS ELLENŐRZÉS BÍRSÁGOLÁS HADITECHNIKAI ÉS EXPORTELLENŐRZÉSI HATÓSÁG.
Dr. Vadasi Vivien BM, Európai Együttműködési Főosztály A migráció és mobilitás átfogó megközelítése az Európai Unióban (GAMM) Az Európai Unió Menekültügyi,
Nemzeti Energetikusi Hálózat
A nemzetközi migráció globalizálódása
Dr. Bienerth Gusztáv prezentációja 2016.december 12.
Alapvető fogalmak és tények a bevándorlás megértéséhez
Szpi működése 2011-ben létrejött a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. a Promei Nonprofit Kft. jogutódjaként a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tulajdonosi.
Helyzetjelentés a menekültkérdésről:
A jogforrási rendszer II.
A széchenyi Programiroda szerepe a régióban
Nemzetközi magánjog II.
PROGRAMZÁRÁS EMVA –III. – IV. tengely 1.
Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal
1/15/2019 Az uniós bel- és igazságügyi informatikai rendszerekkel és az interoperabilitással kapcsolatos jogharmonizációs kérdések október 10. Belügyminisztérium.
Előadás másolata:

„MIGRÁCIÓS VÁLSÁG” avagy: mi a baj? „MIGRÁCIÓS VÁLSÁG” avagy: mi a baj? Nagy Boldizsár hozzászólása az ELTE ÁJK Politológia TDK és a Bibó István Szakkollégium közös rendezvényén, 2016 május 3-án

N INCS „ MIGRÁCIÓS VÁLSÁG ” Reguláris migráció - 1 évnél hosszabb távollét/jelenlét Az EU alapeszméje, a négy szabadság egyike (sőt: kettő közülük, ha a vállalkozás-alapítás szabadságát is idevesszük) Migráció az EU-n belül: a gazdasági hatékonyságot és az EU versenyképességét növelő tényező EU polgárok száma másik EU országban: 14,3 millió Másik EU országban születettek száma 17,9 millió Nem EU polgárok/nem ott születettek száma: 19,6 millió illetve 33,5 millió Forrás: ( ) Globális migráció: ld köv lap.

G LOBÁLIS MIGRÁCIÓ ENSZ ADATOK (K ÜLFÖLDÖN SZÜLETETTEK, HA ELÉRHETŐ ) Migránsok száma a világban (millió) Arányok a világ népességéből (%) 2,8 3,3 Migránsok a fejlett régiókban (millió) Migránsok a fejlődő régiókban (millió) Hazautalás (millió USD) Forrás: ( )

A BAJ

Nagy Boldizsár előadása Szíria, Homsz városa, e-east/drone-footage-reveals-devastation-of- homs-in-syria-as-europes-stance-towards- refugees-hardens-a html e-east/drone-footage-reveals-devastation-of- homs-in-syria-as-europes-stance-towards- refugees-hardens-a html

SZÍRIA SZÁ- MOK- BAN

E TIÓPIA – M AGYARORSZÁG 470 : 1 A MEGADOTT VÉDELEM TEKINTETÉBEN Etiópia 2014-ben 235,800 személyt ismert el menekültként, mintegy 465.szörer annyit, mint Magyarország 2015-ben (508). Legtöbben Dél- Szudánból mentek (188,500), majd Eritrea (40,000) és Szomália (6,300) következett a sorban. Etiópia kb menekültnek ad otthont, Magyarország kb nek

M IT CSINÁL ( T ) A MAGYAR ÁLLAM A MENEKÜLTEKNEK NYÚJTOTT VÉDELEM HELYETT ? 1. TAGADÁSBAN VAN 4. BÜNTET 2. ELRETTENT 3. OBSTRUÁL 5. POTYÁZIK – NEM SZOLIDÁRIS 6. EU ÉS HAZAI JOGOT SÉRT

TAGADÁSBAN VAN NEM ISMERI EL, HOGY AZ IRREGULÁRISAN BELÉPŐK NAGY RÉSZE MENEKÜLT (VOLT) „Magyarországnak nincs szüksége megélhetési bevándorlókra” vitanap az Országgyűlésben február 22-én „Nemzeti konzultáció a terrorizmusról és a bevándorlásról” Plakátkampány a „bevándorlókról” -magyarul „Ezek az emberek nem a biztonságukért jönnek, nem az életükért futnak” Orbán Viktor a TV 2-ben, 2015 szeptember közepén Az MTI minden menekültekkel kapcsolatos hírt „illegális migráció” címke alatt közöl A koszovóiak nem akartak bevándorolni. A menekülő nem bevándorló, ő nemzetközi védelemért folyamodik. A szinte teljes magyar migrációs szakma nyílt levele: „ún. nemzeti konzultáció keretében kiküldendő kérdések minden szakmai és morális megfontolást nélkülöznek” A UNHCR a júliusi törvény-módosításról: „a háborús zónából érkező menedékkérők életét és biztonságát súlyosan veszélyezteti” „Illegális bevándorlás” - - „Nem lehet egyoldalúan, ‚nemzeti’ szinten megállapított felső határ bevezetésével megbirkózni a sok menekült miatt keletkezett kihívással - mondta Angela Merkel a CSU kongresszusán…” MTI, :48 „Menedékkérés céljából a határt átlépni nem bűn" – emelte ki az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa magyarországi látogatásán

A népszavazási kérdés Amit a kormány feltett „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?” Amit felthetett volna „Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország a többi EU tagállammal vállvetve vegye ki a részét a szíriai és a Közel-kelet más fegyveres konflikutsai elől menekülő ártatlanok életének megmentésében és biztonsághoz juttatásában?”

ELRETTENT(ETT)  A határra érkezőket nem szállította a befogadó állomásokra, hanem a menekülőkre bízta az azokba utazást (holott az a kapacitás, amely 200 ezer ember eljuttatását a magyar-szerb és a magyar- horvát határról az osztrák határra korábban is rendelkezésre állt )  Bizonyos érkezőknél nem is jelölt ki befogadó állomást  A befogadó állomáson kívüli menedékkérőknek nem nyújtotta a befogadási irányelv előírta ellátást (és az emberi jogi minimumot sem).  2015 július eleje: ismét megakadályozta a vonatra szállást – krízis a Keletinél és más budapesti pályaudvarokon. Szeptember 4 – gyalogos menet indult Bécsbe – éjjeli kormánydöntés „ egyszeri” buszoztatás

ELRETTENTÉS - TÖMEGES BEVÁNDORLÁS OKOZTA VÁLSÁGHELYZET – MET 80/A § Kérelmezők száma: /hó, / két hét, vagy / egy hét Tranzitzónában tartózkodók napi átlaga: 1000/hó; 1500/ két hét; 1600/ nap bármely olyan migrációs helyzettel összefüggő körülmény, amely valamely település közbiztonságát, közrendjét vagy a közegészségügyet közvetlenül veszélyezteti A 269/2015. (IX. 15.) Korm. rendelet kihirdeti Bács Kiskun és Csongrád megyére, a 305/2015. (X. 21.) Korm. Rendelet kiterjeszti Baranya megye, Somogy megye, Zala megye és Vas megye területére 41/2016. (III. 9.) Korm. rendelet a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet Magyarország egész területére történő elrendeléséről Igazi biztonságiasító (szekuritizáló) lépés, rendkívüli helyzet, rendkívüli felhatalmazásokkal. Fenntartása 2016 májusában (2015 októbere óta, folzamatosan) törvénysértő Met, 80/A (3) „ha a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet elrendelésének a feltételei nem állnak fenn, [az országos rendőrfőkapitány és a menekültügyi hatóság vezetője köteles] kezdeményezni a miniszternél, hogy tegyen javaslatot a Kormánynak a (2) bekezdés szerinti kormányrendelet hatályon kívül helyezésére. A miniszter javaslatát a Kormány részére haladéktalanul benyújtja, amelyet a Kormány soron kívül köteles megtárgyalni..”

OBSTRUKCIÓ - KAPACITÁSHIÁNY Sokáig nem létesült új befogadó kapacitás, ami létrejött elhanyagolható volt az érkezők számához képest – szándékosan létrehozott túlzsúfoltság mindegyik létező befogadó állomáson A 1724/2015. (X. 7.) Korm. Határozat október 31-i határidővel megszüntette debreceni nyitott befogadó állomást, év végével az őrzött szállást is, anélkül, hogy új nyitott szálláshelyet létesített volna Ukrajnai polgárháború idején az Operatív Törzs január 30-i ülésén elhangzott, hogy „Magyarország szükség esetén menekült befogadását is meg tudja oldani.” esere/ A kapacitás szűkítése üzenet: a kormány nem kíván a valódi menekültek védelmében részt venni

OBSTRUKCIÓ - SZŰK TRANZITZÓNAI FELDOLGOZÓ KAPACITÁS „A menedékjog iránti kérelmek benyújtására a normál határátkelőn túl ezekben a tranzitzónákban is sor kerülhet, elbírálásuk gyorsított és helyszíni eljárásban lesz lehetséges, és a határon a tranzitzónában lefolytatott eljárás során biztosítani kell a kérelmezők nemzetközi és uniós normák szerinti jogait.” Trócsányi László expozéja az Országgyűlésben a második nagy módosítócsomag benyújtásakor 2014 szeptember 4. miniszterium/a-miniszter/beszedek-publikaciok- interjuk/trocsanyi-laszlo-a-tomeges-bevandorlas- kezelesevel-osszefuggo-torvenymodositasokrol 2016 májusában több tucat ember várakozik arra, hogy a tranyityónába bejusson. A kerítés túloldalán, de jogilag magyar területen tartózkodók a fogadási feltételek irányelvben rögzített ellátásból semmiben sem részesülnek, a magyar hatóságok semmibe veszik őket. Forrás: UNHCR: SERBIA DAILY UPDATE April 2016 ( )

OBSTRUKCIÓ – SZERBIA BIZTONSÁGOS HARMADIK ORSZÁG 191/2015. (VII. 21.) Korm. Rendelet Szerbia (és Macedónia, többek között) biztonságos harmadik ország A magyar Országgyűlés álláspontja a más országból visszaküldöttek átvételről: "megállapítva, hogy a nemzetközi jog alapján egyetlen szuverén állam sem kötelezhető arra, hogy átvállaljon és elbíráljon más tagállamban benyújtott nemzetközi védelem iránti kérelmet," T/ 7332 sz törvényjavaslat

B ÜNTETÉS  A határzárral kapcsolatos három BTK tényállás (352 A-C §) Határzár tiltott átlépése évi genfi Egyezmény 31 § - nem büntethető (ld pl. hamis okirat felhasználásáért sem) Határzár megrongálása Határzárral kapcsolatos építési munka akadályozása  Kiutasítás az egész EU területéről, belépési tilalommal  Jogellenes fogvatartás a tranzitzónában, bírói ellenőrzés nélkül. Met 71/A „Ha a külföldi a kérelmét Magyarország területére történő beléptetés előtt, az államhatárról szóló törvényben meghatározott tranzitzónában (a továbbiakban: tranzitzóna) nyújtja be…” Amuur v. France, ECtHR, június 26 : a hazai jogot alkalmazni kell ilyenkor is.

P OTYÁZÁS – A SZOLIDARITÁS HIÁNYA A határ lezárása nem csökkentette az Európai Unióba érkezők számát, csak átterelte őket a Szerbia - Horvátország – Szlovénia - Ausztria útvonalra szeptember 15 után a Horvátországból érkezőknek lehetővé tette, hogy regisztráció nélkül haladjanak tovább Ausztriába megnehezítve ezáltal a Dublin III rendelet alkalmazását. Január 1 és október 23. között idegenrendészeti intézkedés volt a külső határ mentén, de kevesebb mint menedékkérelmet regisztráltak – ember nyom nélkül utazott át, állami segédlettel Nem kíván a két áthelyezési döntés végrehajtásában részt venni, nem kínál helyeket az áttelepítés keretében. Míg az 1294 ember átvétele 2 milliárd 422 millió forint EU támogatást hozott volna (fejenként 6000 eurót, azaz Forintot), a pereskedés százmilliókba fog kerülni.

JOGSÉRTÉS - EU ÉS NEMZETKÖZI JOG  A tranzitzónából visszalöki a biztonságos harmadik országból érkezés címén elfogadhatatlannak talált kérelmezőt Szerbia irányába a mezőre, illegális határátlépésre kényszerítve, és megszegve a évi EU –Szerbia visszafogadási egyezményt, valamint az eljárási irányelvet, amely szerint szerb nyelvű irattal kellene ellátni arról, hogy ügyét érdemben nem vizsgálták, s hatóságoknak kellene egyeztetetten átadni-átvenni az érintettet.  Horvátországba csak a Dublin III rendelet alkalmazásával lenne visszaküldhető az elfogadhatatlan kérelmet benyújtó.  Nem gondoskodik arról, hogy akinek nincs joga az EU területén tartózkodásra, elhagyja az EU területét  Érdemben nem vesz át/vissza menekülteket a dublini rendszer keretében  december 10. A Bizottság formálisan megindítja a kötelezettségszegési eljárást  Az EU jog megsértését kilátásba helyező népszavazást kezdeményez

K ÖSZÖNÖM A FIGYELMET ! Nagy Boldizsár és