Karriermenedzsment Egyén Szervezet.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
E-SKILLS (DIGITÁLIS ÍRÁSTUDÁS) AZ ÉRDEKKÉPVISELETI MUNKÁBAN A STRATOSZ SZÁMÁRA KIDOLGOZOTT VÁLTOZAT Készült a MAT támogatásával, az FSZH közreműködésével.
Advertisements

Az ORSZI minősítési rendszerének változásai és tervezett fejlesztései előadó Dr. Benkovics László.
Pályaorientáció és tanácsadás az iskolában
Szervezetfejlesztési Program
Pályaorientáció: a fiatalok minőségi munkaerő követelményeinek biztosítása a munkaerőpiacon A pályaorientáció jelenlegi helyzetének és a jövőre vonatkozó.
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia pillére: Az alkalmazkodóképesség növelése Soós Roland Igazgató ÉRÁK.
Emberi Erőforrás Menedzsment Az emberi erőforrások fejlesztése
Egyén a szervezetben Vezetés és szervezés BA Pécs.
Minőségmenedzsment alapelvek
Karrierfejlesztés lehetőségei és dilemmái
„INTER-CIVIC: Vývoj dvojjazyčného portálu a digitálnych obsahov pre NGO”
Ahol a nők nincsenek hátrányos helyzetben Patai Ágnes humánpolitikai igazgató november 15.
A családbarát intézkedések előnyei, hasznai és lehetőségei
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
Dr. Nyitrai Ágnes, AVKF Paradigmaváltás a családi napközi ellátásra való felkészítésben június 1.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
TÁMOP / Humánszolgáltatások szabaduló fogvatartottak részére.
KARRIERMENEDZSMENT.
Az emberi erőforrások fejlesztése
Karrier és tudásmenedzsment a VIP Humánpolitikai Rendszerben
Pepper Rendszerház Zrt.
A humánerőforrás kérdései, változások menedzselése
SZERVEZETI ALAPFORMÁK
A postai képzés lehetséges irányai a felnőttképzésben és a szakképzésben április 5. Előadó: Szűts Ildikó Humánerőforrás vezérigazgató helyettes.
Bevezetés a pályatanácsadási rendszerek összehasonlító elemzésébe
Borbély-Pecze Tibor Bors Budapest, június 4.
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Sólyom Andrea PhD Hallgató
Mentori rendszer a tudásmenedzsment szolgálatában
Munkaasszisztensi tevékenységek Regionális Szociális Forrásközpont Nonprofit Kft. ___________________________ Integrált Foglalkoztatást Segítő Szolgálat.
A HEM kialakulása és fejlődése
Emberi Erőforrás Menedzsment Az emberi erőforrások fejlesztése
A vidéki tér sikertényezői
Szervezeti kultúra Definíció: a szervezet tagjai által elfogadott közösen értelmezett előfeltevések, értékek, meggyőződések, hiedelmek rendszere Hofstede:
Szervezeti kultúra A szervezeti kultúrát meghatározó kategóriák
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
Emberi erőforrás menedzsment Munkakörök elemzése, tervezése
EEM. 12. Változásmenedzselés kultúraváltás
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Az EEM helye a menedzsmentben
Vezetői konfliktuskezelés (fegyelmi ügyek)
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
Üdvözöljük a Waldviertelben. következetesség ● kézi munka ● tapasztalat ● bölcsesség ● megbecsülés.
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
Munkaerőbiztosítás II. TOBORZÁS
Motiváció.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Hatékonyság. Ügyfélközpontúság. Modernizáció. Diplomás pályakezdők kiválasztása és beillesztése a MÁV csoportnál Kiss Mária Humánerőforrás fejlesztés vezető.
11. Előadás Az emberi erőforrások fejlesztése. Az emberi erőforrások fejlesztése 1.Az alkalmazottak fejlesztése (development ) 2.Továbbképzés, betanítás.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
BME Részidős Mesterképzés 2016 tavasz Emberi erőforrás menedzsment Az emberi erőforrások fejlesztése - karriertervezés Emberi erőforrás menedzsment Az.
Dr. Nagy Katalin Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének korábbi tanácsosa XVII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szeged, november
Kamarai HR Konferencia GYMSKIK 2012.április 19..
A felnőttképzési szolgáltatások a közművelődési intézményekben Gelle Mária Szakmai tanácsadó Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Humán Szolgáltatási.
Toborzás elvi és módszertani kérdései
PROCSEE projekt 1. Szakértői Fórum disszeminációs esemény Racsko Réka
BME Részidős Mesterképzés 2015 tavasz
Előadás címe: Tudom, változnom kell!!!
Kompetencia menedzsment 4. Modul BGF
Kompenzációs és javadalmazási rendszerek
SEEM alapok.
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
Kompenzációs és javadalmazási rendszerek
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
5. Tétel – A Life Long Learning
Előadás másolata:

Karriermenedzsment Egyén Szervezet

Az egyéni életpálya főbb döntései Szakmaválasztás Foglalkozásválasztás Munkahelyválasztás Karrierválasztás

Az egyéni életpálya szakaszai a növekedés fázisa: 0-14 életév között a kibontakozás fázisa: 15-24 életév között az életpálya kiépítésének fázisa: 25-44 életév között kipróbálási szakasz 25-30 életév között stabilizációs szakasz: 31-44 életév között a megőrzés majd hanyatlás fázisa: 45-65 éves kor között

Karrier Karrierút A munkavállaló élete során betöltött pozíciók sora Egymás után betölthető pozíciók lehetséges és logikus sorozata Oldalirányú és előrejutási lehetőségek is Figyelembe veszi az igények változásait Rugalmas, alkalmazkodik a munkavállalók igényeihez Meghatározza a pozíciók képesség, készség és tudásszükségleteit Az egyes „állomások” egymásra épülnek

Az egyéni karrier fázisai Kezdeti szakasz Egyéni tanulás szakasza, az egyén képességeinek, a munkahely követelményeinek megismerése Érettség Az egyénnek szilárd viselkedési sémái vannak, ismeri a munkahelyet és követelményeit, értékes hálózattal rendelkezik, a karrier csúcsa. Határozott elvárások a munkahellyel szemben. Hanyatlás (késői karrier szakasz) Csökkenő karrier vágy A szervezetek általában kezdik leírni ezeket az alkalmazottakat, holott értékes tapasztalatokkal rendelkeznek, mentális képességeink sem csökkennek jelentősen a korral. Növekvő transzcendencia-igény. lineáris mozgások (a hierarchiában való mozgás) horizontális mozgás (azonos szintű munkakörök, nagyobb önállósággal, más vagy komplexebb képességek falhasználásának lehetőségével)

Karrierszakaszok (Dienesné)

Életpálya szakaszok – képzési szükségletek Próbálkozás Különböző munkaköri tevékenységek Önmegvalósítási lehetőségek Megszilárdulás Felkészülés a különböző munkaköri kihívásokra Kreativitás, innovációs készség Felkészülés a 3 -5 évenkénti váltásra Középső karrier szakasz Technikai naprakészség Mások képzése Látókör szélesítés Rugalmasság Késői karrier szakasz Terv a nyugdíjba vonulásra Hatalom - tanácsadó szerepváltás Tapasztalatok átadása - értékelés Szervezeten kívüli kapcsolatok ápolása

Karriertervezés A karrierterv az elképzelt pályafutás a szervezeten belül Jelentősége: a szervezet számára az utánpótlás jó minőségű biztosítását jelenti az egyén számára megadja a felkészülés lehetőségét a karrier terv önmagában is motivációs erő A karriertervezés jelentősége Motiváció erősítése Megtartás Lojalitás a szervezet és az egyén részéről Növeli a rugalmasságot és segíti a stratégiára való felkészülést

Karrierfejlesztés irányai Vertikális: Adott funkción belüli hierarchikus Szakmán belüli karrierút Segíti a mélyebb szakmai ismeretek szerzését Szubkultúrákat erősítheti Horizontális: Széles látókörű szakemberek képzése Funkciók közti átjárás biztosítása Szakmaközi karrierút Jobban támogatja a kompetenciakészlet növelését, szervezeti tanulást, egységes szervezeti kultúrát Rövid távon költségesebb (képzés, hiba)

Karriermenedzsment az emberierőforrás-áramlás részeként Élethosszig tartó alkalmazás „fel vagy ki” „be vagy ki” vegyes modell

Élethosszig tartó alkalmazás Biztosított: foglalkoztatás, jövedelem, karrierút Csak a teljesítménycsökkenés lehet az elbocsátás oka Belülről való vezetőkiválasztásra alapozott karrierfejlesztés

Fel vagy ki Felvétel csak a legalsó szintre Belső forrásból történő vezetőkiválasztás Aki adott ideig nem lép előre, attól a szervezet megválik (piramis)

Be vagy ki Felvétel a hierarchia bármely szintjére Belsők és külsők esélyei egyenlők

Vegyes modell Az előző modellek közül más-más alkalmazása a különböző munkavállalói csoportokra Pl. fizikaiakra a BVK, szellemiekre a ÉHT, vezetőkre a FVK

Köszönöm a figyelmet!