Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2012. július 05. Dr. Koren János igazgató főállatorvos Dr. Szűcs Antal Élelmiszerlánc-felügyeleti Osztály Az élelmiszerlánc-felügyeleti.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Élelmiszer-önrendelkezés a közétkeztetésben
Advertisements

Új Védjegy tanúsítja a magyar sertéshús kiváló minőségét
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények
G M P Dr. Hetényi László.
Szavatosság, jótállás, termékfelelősség
Települési állati melléktermék gyűjtők
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
178/2002/EK rendelet január 1-től
A húsipart érintő feladatok, aktuális információk február 10. Deák Ferenc élelmiszerbiztonsági osztályvezető FVM Állategészségügyi és Élelmiszer-Ellenőrzési.
A felelős műszaki vezetőkre vonatkozó szabályok változása A munkavédelem időszerű kérdései a bányászatban és a gáziparban konferencia Visegrád november.
e-jövedék konferencia
A magyar csomagolási hulladék kezelési modellje
Állam munkavédelmi feladatai
HACCP-előírások, alapvető higiéniai követelmények a vendéglátó üzletekben. Szoboszlai Gyula.
A HACCP rendszer és alkalmazása
HACCP az élelmiszer-higiéniában
A HACCP története Modul 01 - lecke 03
Előnyök és alkalmazási területek
Az elektronikus aláírás állami elismerése
Az állattartó telepek nyilvántartásainak szabályos vezetése
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Távhőszolgáltatás és fogyasztóvédelem dr. Balku Orsolya főosztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Távhőszolgáltatási Konferencia és KiállításPécs,
52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről Kistermelő: az 1. § (1) bekezdésében meghatározott.
10. hét: A HACCP rendszer, mint egy ágazati rendszer
Dr. Kocsner Tibor főosztályvezető Budapest, október 15.
Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben.
Gyaraky Zoltán: Önellenőrzés támogatása A FÜGGETLEN ELLENŐRZŐ SZERVEZETEK SZEREPE A VÁLLALKOZÓI ÖNELLENŐRZÉS TÁMOGATÁSÁBAN GYARAKY ZOLTÁN értékesítési.
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
MUTATVÁNYOS BERENDEZÉSEK PIACFELÜGYELETI ELLENŐRZÉSE
Közegészségügy és egészségvédelem a vállalkozásokban
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
A BIZOTTSÁG 2075/2005/EK RENDELETE (2005. december 5
ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK
A NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG Dr. Kerekes István.
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
1169/2011/EU jelölési rendelet
Az építésfelügyeleti feladatok alakulása - fokozott elvárások
Az egészségbiztosítás hatósági felügyelete Az Egészségbiztosítási Felügyelet helye, szerepe és eredményei.
A kémiai biztonságról közérthetően
Az új szervezeti rend igénye
Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
Az állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hatóság 2004
„Állategészségügyi szolgálat: 1888 óta szervezetten az állatokért, a közegészségügyért és az élelmiszer-biztonságért” Dr. Vass Péter igazgató főállatorvos.
A gyógyszertárak hatósági felügyelete szakmai ellen ő rzési szempontok Dr. Bódis Lászlóné országos tisztif ő gyógyszerész.
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
Önkormányzati feladatok D R. S ZENDREI G ÁBOR C SONGRÁD M EGYEI K ORMÁNY H IVATAL É LELMISZERLÁNC - BIZTONSÁGI ÉS Á LLATEGÉSZSÉGÜGYI I GAZGATÓSÁG 2013.
Átalakuló állatorvosi feladatok az élelmiszerláncban Karrierlehetőségek, gyakorlati képzés dr. Oravecz Márton elnök Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
Dr. Helik Ferenc Kiemelt Ügyek Igazgatósága. 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet a kistermelői élelmiszer- termelés, -előállítás és - értékesítés feltételeiről.
Dr. Helik Ferenc Kiemelt Ügyek Igazgatósága. Szakterületek: Állategészségügy és állatvédelem Állategészségügyi diagnosztika Állatgyógyászati termékek.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonság hazai jogforrási és ellenőrző szervei.
Az üzlethelyiségen kívül kötött szerződések szabályozása Magyarországon és az EU-ban Osgyáni Anikó.
ANTSZ - MGSZH. MGSZH Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Több feladat átkerült az ÁNTSZ-től az Ő hatáskörükbe. ÍROTT ANYAGUK EZEKRE KÜLÖN NINCS CSAK.
AZ ÁNTSZ FELADATAI. JOGSZABÁLYI HÁTTÉR XIX.SZ. Az XIV. törvénycikk a közegészségügy rendezéséről Az XIV. törvénycikk a közegészségügy rendezéséről.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
SIMANECZ TÜNDE FŐTANÁCSOS ADATSZOLGÁLTATÁS ELLENŐRZÉS BÍRSÁGOLÁS HADITECHNIKAI ÉS EXPORTELLENŐRZÉSI HATÓSÁG.
Termékdíj Zsófi és Chubby. Termékdíj törvény évi LVI. törvény  10/1995. (IX.28) KTM rendelet általánosságban fogalmazza meg a kötelezettségeket.
Jövedéki adó évi CXXVII. Tv.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
Az élelmiszerlánc és hatósági felügyelete
Fogyasztóvédelem Vevőszolgálati előadás 2017 Előadó: Lehotkai Péter.
Horváth Sándor Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
Külön engedély 57/2010 (V.7.) FVM rendelet
Dr. Galgóczy Béla osztályvezető járási főállatorvos
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
II. Országos Állatvédelmi- és Állatjóléti Konferencia
Szakfelügyeleti tapasztalatok
Előadás másolata:

Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara július 05. Dr. Koren János igazgató főállatorvos Dr. Szűcs Antal Élelmiszerlánc-felügyeleti Osztály Az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv feladat- és hatáskörei, az ellenőrzések szempontjai, folyamata, az ellenőrzések tapasztalatai, Heves Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága

„Rendszerváltás „Rendszerváltás” Jogi szabályozás Éllánc Tv. - VM rendelet Hatósági felügyelet 2007.okt.01, VÁLTOZÁSVÁLTOZÁS Gazdasági és társadalmi környezet technika eszközök technológia beszerzés kínálat EU. csatlakozás fogyasztói igények szakmai szervezetek Követi

Ami ma már nem probléma: Az Európai Unióhoz történt csatlakozás után az uniós rendeletek is közvetlenül hatályosak Magyarországon Az élelmiszer- vagy takarmányvállalkozási tevékenység folytatásához az élelmiszerlánc- felügyeleti szerv engedélye vagy nyilvántartásba vétele szükséges (2008. évi XLVI. törvény az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről 23. §) Heves Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága

Az élelmiszer-vállalkozásoknak: – olyan létesítményeket kell kialakítaniuk, – olyan élelmiszer-alapanyagokat, csomagoló- anyagokat kell beszerezniük, – olyan élelmiszer-előállítási (és forgalmazási) folyamatot kell kialakítaniuk, – a termékeken olyan jelöléseket kell alkalmazniuk, – olyan önellenőrzési (élelmiszer-biztonsági), – olyan nyomon-követési rendszereket kell működtetniük, amelyek biztosítják az élelmiszer- higiéniai, az élelmiszer-biztonsági és élelmiszer- minőségi előírások teljesülését.

Heves Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága Az elsődleges felelősség az élelmiszer-ipari vállalkozóké – mindenki a saját érdek-, illetve tevékenységi körében lévő dolgokért és cselekményekért tartozik felelősséggel: A gazdálkodók (az élelmiszer-ipar számára növényt termesztők, állattartók) A takarmány- és élelmiszer-előállítók, Az importőrök, A forgalmazók, A köz- és magánétkeztetést megvalósító vendéglátó vállalkozások

A felelősségre vonási eljárások a vonatkozó közösségi vagy nemzeti jogszabályok betartásának ellenőrzésén alapulnak: –A hatóságnak figyelemmel kell kísérnie és ellenőriznie kell az élelmiszerjog követelményeinek értő és hatékony teljesülését. –Az adott szinten az általános (általában uniós előírások) és a speciális (általában nemzeti) követelmények teljesülését. Heves Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága

A jogkörnyezet

Megyei vállalkozások (csak élelmiszer és takarmány) Élelmiszer előállító – 400 (állati eredetű és nem állati eredetű) Élelmiszer-forgalmazó – 2200 (1100 több termékkört forgalmazó általános élelmiszerbolt, 90 hús- és hentesáru forgalmazó, 170 zöldség-gyümölcs forgalmazó, 60 kenyér, pékáru bolt, 240 cukrászati készítmény forgalmazó, 220 kistermelő) Étkeztető, vendéglátó – 2300 (munkahelyi étkeztető 400, étterem, vendéglő, csárda 200, cukrászda 100, csak ital 600, egyéb 700) Takarmány előállító, forgalmazó – 300 Összesen ~ 5200 vállalkozás Heves Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága

Hatósági ellenőrzést végez: 30 fő (állatorvos, élelmiszer-biztonsági felügyelő) Kockázatbecslés alapján meg kell határozni a létesítmények ellenőrzési gyakoriságát: Évente többször (vágóhidakon folyamatos jelenlét) + a hatósági segédszemély folyamatosan jelen van Évente egyszer (különösen magas) 2 évente (magas) 3 évente (közepes) 5 évente (alacsony) Heves Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága

Kockázatbecslés: Milyen élelmiszert állít elő, forgalmaz, (hűtést igénylő, nem igénylő, az élelmiszer mikrobiológiai megítélése) Mennyi élelmiszert állít elő, forgalmaz, (termelési kapacitás - helyi, megyei, regionális, országos, uniós, 3. országba is) Kinek (gyermek, idősek, cukorbeteg, stb.) Élelmiszer-ipari vállalkozó higiéniai tudatossága (korábbi ellenőrzések tapasztalatai)

Minden esetben ellenőrizzük (az élelmiszerláncban - az élelmiszerek termelésének, előállításának, feldolgozásának, tárolásának, szállításának, forgalomba hozatalának bármely szakaszában): 1.A tevékenységet (a működési engedélyben, a nyilvántartásba vételben, a külön engedélyben rögzített feltétel teljesülését) Heves Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága

A kereskedelmi tevékenységek végzéséről szóló 210/2009. (IX.29.) Korm. rendelet szerinti nyilvántartásba vételt. A külön engedélyt: a külön engedély kiadására hatáskörrel rendelkező illetékeshatóság értesítése alapján veszi nyilvántartásba „A kizárólag külön engedély birtokában folytatható kereskedelmi tevékenységet a jegyző a külön engedély kiadására hatáskörrel rendelkező illetékes hatóságnak a Kertv. 3. § (5) bekezdése szerinti értesítése alapján veszi nyilvántartásba.”

2.Általános higiénia állapotot (takarítás hatékonysága) Élelmiszer-higiénia 3.Az élelmiszerek biztonságosságát (felhasznált alapanyagok, köztes termékek, végtermékek) – HŰTÉS, Hőkezelés! (önellenőrzési és hatósági mintavétel) Élelmiszer-biztonság Heves Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága

4.Az élelmiszerek minőségét (jogszabályban előírt összetételi követelmények, jelölés, csomagolás) (hatósági mintavétel) 5.Személyek egészségügyi alkalmasságát, a higiénés előírások betartását 6.A „Jó Higiéniai Gyakorlat” alkalmazását 7.A nyomon-követési és termék-visszahívási rendszert (kitől, mikor, mennyit, kihez, hova) Heves Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága

8.Az élelmiszerek biztonságosságát biztosító folyamat-szabályozási rendszert – a HACCP-t 9.A felhasznált tisztító-, fertőtlenítőszerek és eljárások megfelelőségét, beleértve a rovar- és rágcsálóirtást is Heves Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága

Az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv eljárása során jogosult az ellenőrzött helyiségbe, illetve létesítménybe belépni (akár lezárt területre is) berendezéseket, eszközöket, technológiai folyamatokat ellenőrizni iratokat, dokumentációt, megismerni és azokról másolatot készíteni a helyszínen kép- illetve hangfelvételt készíteni térítésmentesen mintát venni új elem a próbavásárlási jogosultság

JOGKÖVETKEZMÉNYEK 1. figyelmeztetésben részesíthet bírságot szabhat ki a tevékenység végzését határozott időre, teljesen vagy részlegesen felfüggesztheti, korlátozhatja, a működést megtilthatja, az újbóli működést feltételhez kötheti vállalkozás, létesítmény működési engedélyét feltételhez kötheti, módosíthatja, felfüggesztheti, visszavonhatja, az újbóli engedélyezést oktatáson való részvételhez kötheti

JOGKÖVETKEZMÉNYEK 2. termék előállítását, tárolását, szállítását, felhasználását, forgalomba hozatalát, behozatalát, kivitelét, ill. területén való átszállítását feltételhez kötheti, korlátozhatja, felfügg. megtilthatja élelmiszerrel érintkezésbe kerülő anyagok, gépek, eszközök használatát megtilthatja; szállítóeszköz engedélyét visszavonhatja, használatát megtilthatja; élelmiszert emberi fogyasztásra alkalmatlannak minősíthet

Ellenőrzések tapasztalatai: Összes ellenőrzés: első fokú határozat 162 figyelmeztető határozat 26 tevékenységet korlátozó határozat 314 kiszabott bírság Ft (1db ~ 60 milliós) –2 takarmány ,- –120 élelmiszer ellenőrzési ,- –100 élelmiszerlánc felügyeleti ,- –29 eljárási ,- –20 minőségvédelmi (bor) ,- –43 helyszíni ,- Befolyt bírság – 215 db 18 millió Ft

Köszönöm a figyelmet !