Az árvíz Készítette :Görög Georgina SZIE-GTK-GVAM 1.évfolyam.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Víz alatt a Bodrogköz Készítette: György Zoltán
Advertisements

Kiss János Péter - Mattányi Zsolt
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
A FOLYÓ, AMI ÖSSZEKÖT …. Gergely Erzsébet.
Hogyan készítsünk el egy COCO-t???
MHT Országos Vándorgyűlés
A folyóvizek.
Felelősséggel a környezetért! Alapvetően azért nem erről szól a feladat! Készítette: Mácsai Vivien GTK-GVAM I.évf. / 2. csoport Gödöllő, 2008.
Készítette: Magyar Dániel
Hegyes paprika Piaci árviszonyainak vizsgálata Készítette:
Északi-középhegység Elsősorban harmadidőszaki vulkáni kőzetek: andezit, andezittufa, riolt, riolittufa Középidei üledékek: Cserhát egyes részei, Bükk,
Körös-Maros Nemzeti Park
A magyartarka tenyészbikák Készítette: Kozma Eszter (Gödöllő, 2008)
A változó éghajlattal összefüggő változások, problémák bemutatása
A projekttervezés első lépései
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdasági informatika II.félév
Hogyan készítsünk el egy COCO-t??? Ha választani lehet, inkább ezt a hegyet másznám meg!!!
INNOCSEKK 156/2006 Hasonlóságelemzés-alapú vizsgálat a COCO módszer használatával Készítette: Péter Gábor
(e)(i)HEM&XXL Hírgenerálás, kistérségi mintapéldán keresztül bemutatva.
A potenciál-modell.
A GYÓGYTURIZMUS HELYZETE MAGYARORSZÁGON, FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI (THE POSITION OF MEDICAL TOURISM IN HUNGARY AND ITS DEVELOPMENT OPPORTUNITIES) Készítette:
Túl magas e Magyarországon a munkanélküliség?(nemek alapján) Készítette:Both Csaba.
A színek és formák nem engednek asszociálni a témára, ill. a háttér és a fehér betűk nem támogatják a láthatóságot!!! A magyartarka tenyészbikák Készítette:
A GYÓGYTURIZMUS HELYZETE MAGYARORSZÁGON, FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI (THE POSITION OF MEDICAL TOURISM IN HUNGARY AND ITS DEVELOPMENT OPPORTUNITIES) Készítette:
Készítette :Görög Georgina SZIE-GTK-GVAM 1.évfolyam
Nagytestű kutyák optimális fejlődéséhez szükséges száraztápok összehasonlítása.
Konzulens: Dr. Pitlik László
Készítette: Hajdú Julianna
GTK-GVAM 11-es csoport. Bevezetés 1. Mi a vizsgált probléma? 2. Ki a célcsoport? 3. Mi a várható hasznosság?
KBSZ Vízi közlekedési Szakmai Nap Budapest
Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
A települések polgári védelmi sorolásának szabályai Jogszabályi háttér § §114/1995. (IX. 27.) Korm. rendelet a települések polgári védelmi besorolásának.
„A tivadari térségben lefolytatott supervisori ellenőrzés tapasztalati” Készítette: Gyenge László tű. őrnagy.
VÍZÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK
A magyarországi folyószabályozások geomorfológiai vonatkozásai
Dr. Dobó Marianna október 4..  vízkár elhárítás: az árvizek belvizek, helyi vízkárok, vízminőségi haváriák károkozó hatásának megelőzésére, csökkentésére.
Lovas Attila igazgatóKÖTIVIZIG Duna térségi programalkotó tanácskozás, Érd, június 07.
Árvízi veszély- és kockázati térképezés
Mennyire elégedett azzal, ahogy az országban mennek a dolgok?
A Tisza.
Gazdasági Informatika II.
Túl magas-e Magyarország CO 2 kibocsátása? Készítette : Vályi-Nagy Lilla Gvam I. évfolyam.
A földköpeny és a földköpeny áramlásai
Szent István Egyetem Gazdaság-és Társadalomtudományi Kar Az EU- tagság és a gazdaság fellendülése közötti téves kapcsolat vizsgálata.
A VÁLTOZÓ ÉGHAJLATTAL ÖSSZEFÜGGŐ PROBLÉMÁK BEMUTATÁSA ( KATASZTRÓFAVÉDELEM K ÁRPÁT - MEDENCE )
A változó éghajlattal összefüggő változások, problémák bemutatása (elsivatagosodás) Készítette: Karsai Gergely Környezettudomány Msc.
A vállalatok piacorientációjának hatása a külső és belső környezet, valamint az eredményesség szubjektív megítélésére Készítette: Bareith Tibor III. évfolyam,
„Innovatív közösségi napelem hasznosítás” LEADER térségek közötti együttműködési projekt.
Távérzékelési technológiák alkalmazása a vízgazdálkodásban
Az IKR zrt által forgalmazott II
Zemplénagárd.
Felelősséggel a környezetért! Készítette: Mácsai Vivien GTK-GVAM I.évf. / 2. csoport Gödöllő, 2008.
Árvizek gyakorisága, erőssége, okozott kár (általános összefoglaló) Gábris Veronika, környezettan Bsc 2015 Gábris Veronika Y4EXCR.
A Tisza szerepe és fontossága Kárpátalja szempontjából
Nagytestű kutyák optimális fejlődéséhez szükséges száraztápok összehasonlítása.
A Közép-Tisza mente geomorfológiai adottságainak és a hullámterek feliszapolódásának vizsgálata mintaterületeken.
Új, kombinált módszerek a Közép- Tisza jelenkori mederképződményeinek jellemzésére Nagy Ágnes Tímea – Tóth Tamás – Sztanó Orsolya.
Árvízi sajátosságok és tervezett fejlesztések a TIVIZIG területén Az
Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság
Vásárhelyi Pál KOROMPAY ANDRÁS főosztályvezető VÍZÜGYI ÉS KÖRNYEZETVÉDELMI KÖZPONTI IGAZGATÓSÁG Víz- és Környezeti kárelhárítási Főosztály
Nyílt forráskódú megoldások lehetőségei a Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszerben (TeIR-ben) Juhász Géza Péter, VÁTI Magyar Regionális.
A VÁLTOZÓ ÉGHAJLATTAL ÖSSZEFÜGGŐ VÁLTOZÁSOK, PROBLÉMÁK BEMUTATÁSA, KATASZTRÓFAVÉDELEM EURÓPA Blázsovics Péter Globális és regionális klímaváltozások Környezettudomány.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.
A Tisza árvízi szabályozásának közgazdasági elemzése
Árvizek gyakorisága, erőssége, okozott kár - hazai vonatkozások -
Tulajdonjog. Polgári jog.
Drónok alkalmazása, rendkívüli helyzetek kezelése az ELMŰ-ÉMÁSZ ellátási területén Kalász Miklós.
A vízkincs hasznosítása, ár-, és belvízvédelem
Az évi Szegedi Nagyárvíz. Előzmények: - Demográfia ( ) - Tisza szabályozás ( ) Év Lakosságszám.
Előadás másolata:

Az árvíz Készítette :Görög Georgina SZIE-GTK-GVAM 1.évfolyam

A probléma: A Tisza folyó vízszintje évről évre magasabb. Az egyes öblözetek hogyan védekezhetnek az árvíz ellen? Az állam melyik öblözetet támogassa leginkább? A Tisza folyó vízszintje évről évre magasabb. Az egyes öblözetek hogyan védekezhetnek az árvíz ellen? Az állam melyik öblözetet támogassa leginkább?

A feladat megoldás jelenlegi helyzete A Tiszán az év bármely szakában kialakulhatnak rendkívüli árvizek A Tiszán az év bármely szakában kialakulhatnak rendkívüli árvizek Korábban az árvízmentesítés elsőrendű célja a vagyonmentés és a termőföldek értéknövelése volt. Korábban az árvízmentesítés elsőrendű célja a vagyonmentés és a termőföldek értéknövelése volt. Ma már az árvizek károkozásának mértékét és megítélését elsősorban nem a termésveszteség, hanem a polgárok közvetlen veszélyeztetettsége és lakóhelyének pusztulása határozza meg. Ma már az árvizek károkozásának mértékét és megítélését elsősorban nem a termésveszteség, hanem a polgárok közvetlen veszélyeztetettsége és lakóhelyének pusztulása határozza meg.

A feladat megoldás jelenlegi helyzete(2) Hazánkban az árvizek lefolyását általában árvédelmi töltésekkel szabályozzuk. Hazánkban az árvizek lefolyását általában árvédelmi töltésekkel szabályozzuk.

Objektumok Bodrogközi Bodrogközi Taktaközi Taktaközi Délborsodi Délborsodi Poroszlói Poroszlói Laskó- Tisza- Zagyva- Tarna közi Laskó- Tisza- Zagyva- Tarna közi Szolnoki Szolnoki Tiszakécskei Tiszakécskei Csongrádi Csongrádi Szegedi Szegedi

Attribútumok: Védvonalhossz (km) Védvonalhossz (km) Javasolt optimális fejlesztés által érintett védvonalhossz (km) Javasolt optimális fejlesztés által érintett védvonalhossz (km) Területe (km 2 ) Területe (km 2 ) Veszélyeztetett terület (km 2 ) Veszélyeztetett terület (km 2 ) Veszélyeztetett belterület (km 2 ) Veszélyeztetett belterület (km 2 ) Népesség (fő) Népesség (fő) Településeinek a száma (db) Településeinek a száma (db)

A feladat által érintett célcsoportok segítséget nyújthat az államnak támogatások optimális elosztásánál. segítséget nyújthat az államnak támogatások optimális elosztásánál. Illetve az ott élő embereknek. Illetve az ott élő embereknek.

A saját megoldás bemutatása A Tisza rendkívüli árvizeinek károkozás nélküli levezetésére a legalkalmasabb megoldás a hazai ártéren megvalósítható tározásos árapasztó- rendszer. A Tisza rendkívüli árvizeinek károkozás nélküli levezetésére a legalkalmasabb megoldás a hazai ártéren megvalósítható tározásos árapasztó- rendszer.

Az eredmények értelmezése A COCO elemzés során kétféle ítélet született: ahol az eltérés oszlopban negatív számot kaptam, ott túl sokat fizetett az állam, ahol pozitív lett ez eredmény ott túl keveset fizetett. A COCO elemzés során kétféle ítélet született: ahol az eltérés oszlopban negatív számot kaptam, ott túl sokat fizetett az állam, ahol pozitív lett ez eredmény ott túl keveset fizetett.