Dr.Vécsei Pál Lakásállomány területi alakulása 1960 és 2008 között Budapest, 2010. január.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Regionális politika
Advertisements

Néhány adat a Győrben élő időskorúakról
Lehetséges-e ma átfogó közoktatási reform a finanszírozás reformja nélkül? Hermann Zoltán MTA Közgazdaságtudományi Intézet Oktatási.
© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév1 Fogyasztói Bizalom Index III. negyedév szeptember.
MTA Regionális Kutatások Központja Innovatív szolgáltatások hatása a területi fejlődésre Nagy Gábor, geográfus, CSc. MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet,
Tapasztó Dénes, szakmai vezető
A gazdasági fejlettség mutatói
Az ajkai kistérség szakképzése. A kistérség lehatárolása.
A Dél-alföldi régió népessége, népesedési folyamatai
A leghátrányosabb helyzetű kistérségek támogatása az Államreform Operatív Program keretében ápr. 29. Kullmann Ádám.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Az OECD tagországok mezőgazdaságának támogatottsága az új metodika alapján - különös tekintettel Magyarországra Hajdú Eszter
NÉPESEDÉSI ÉS URBANIZÁCIÓS VÁLSÁG
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS KÉRDŐJELEI A TÁRSADALOM, A GAZDASÁG ÉS AZ ÖKOLÓGIA ÖSSZEFÜGGÉSE A GLOBÁLIS WILÁGBAN.
A BELFÖLDI VÁNDORMOZGALOM JELLEMZŐ VONÁSAI MAGYARORSZÁGON
Az ipari növekedés mai területi folyamatai
A földhasználat és a területi versenyképesség főbb közgazdasági összefüggései Előadó: Kollár Kitti doktorjelölt, tanszéki mérnök Komárno november.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság XI. Vándorgyűlése
Jegybankfüggetlenség Magyarországon Hamecz István Németország, mint modell? konferencia Budapest, október 21.
A pénzügyi megtakarítások makrogazdasági hatásai H amecz István „ Miért fontos a lakossági pénzügyi megtakarítás?” konferencia BÉT Nov. 25.
Külső egyensúlyi folyamatok a revízió tükrében Antal Judit Pénzügyi elemzések 2009 Szeptember 30.
Kutatási összefoglaló. Regionális eltérések Magyarországon nemzetközi összehasonlításban.
TRANZITOLÓGIA IV. ELŐADÁS
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató augusztus 7.
EURÓPAI TÁRSADALMI JELENTÉS 2008 Műhelybeszélgetés június 10.
Az egészségügyben, gazdasági – műszaki területen dolgozók foglalkoztatási adatainak felmérése Készítette az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete.
A Dél-Dunántúli régió gazdaságában rejlő potenciál – a KKV-k szerepe a gazdaságfejlesztésben.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
A Közép-Dunántúli Régió népessége és népesedési folyamatai
A régió  A régiót három megye, Fejér, Veszprém és Komárom-Esztergom megye alkotja. Fejér 10, Veszprém 9, Komárom-Esztergom pedig 7 kistérségre tagolódik.
A Dél-Dunántúli Régió településszerkezete
A Közép-Dunántúli Régió ipara
A Nyugat-Dunántúl településhálózata
A kistelepülési könyvtári ellátás reformja
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
Az államilag támogatott lakáshitel-rendszer ( )
Foglalkoztatottság 1.A foglalkoztatási ráta Magyarországon EU átlagban alacsony, a V4- ek között a legalacsonyabb. 2.A válság előtt egyedül Magyarországon.
Hőmérséklet változás A hőmérséklet az anyagok egyik fizikai jellemzője, állapothatározó. Változása szorosan összefügg az anyag más makroszkopikus tulajdonságainak.
Hőmérséklet változás A hőmérséklet az anyagok egyik fizikai jellemzője, állapothatározó. Változása szorosan összefügg az anyag más makroszkopikus tulajdonságainak.
Regionális gazdaságtan 7.
Jogi alapfogalmak. Társadalmi normák A társadalmi normáknak nevezzük az emberek életét, tevékenységét meghatározó magatartási szabályok összességét, amelyeknek.
NAV Veszprém Megyei Adóigazgatósága
Dr.Vécsei Pál A vezetékes gázellátás alakulásának területi tendenciái 1990 és 2008 között Budapest, április.
A magán-munkaközvetítők évi tevékenysége Foglalkoztatási és Szociális Hivatal augusztus 2.
Népesedési folyamatok I. rész Az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer alapvető feladata a területi politika,
AZONOSSÁGOK ÉS KÜLÖNBSÉGEK A MAGYARORSZÁGI DÉL-ALFÖLDI ÉS A ROMÁNIAI VEST RÉGIÓK KÖZÖTT SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ, február 10. Előadó: Végh Zoltán igazgató.
„Kincs, ami nincs” - a hazai szegények egészségi állapota - Havasi Éva és Horváth Gergely.
A magyar vidék társadalmi helyzetképe Fiatal Regionalisták VII. Konferenciája Győr október 14–15. Bodnár Gábor tanársegéd, SZIE GK doktorandusz,
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Kormányszóvivői Iroda Cselekedni most és mindenkiért Adatok és tények a Medgyessy-kormány egy évéről május 24.
Építőipari tréning HURO0901/138/2.1.2.
Önkormányzati Egészségügyi Napok
dr.Vécsei Pál: A vállalkozási adókedvezmények területi megoszlásának alakulása 1992 és 2008 között
Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdasági folyamatai
dr.Vécsei Pál Lakásállomány területi alakulása 1960 és 2008 között
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Ózd kistérségének középtávú cselekvési terve
Népesedési folyamatok I. rész
Európai Uniós ismeretek
Az ipar szerepe a vidék átalakulásában a Visegrádi országokban
APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága Igazgató
A magán munka-közvetítők és munkaerő kölcsönzők évi tevékenysége
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
A NÉPESÉG ÉS A GAZDASÁG TERÜLETI KÜLÖNBSÉGEI A POSZT-SZOCIALISTA ERDÉLYBEN Szerzők: Berekméri Mária, PhD hallgató Kurkó Ibolya, PhD hallgató BBTE Földrajz.
TÁRSADALMI ÉS GAZDASÁGI HELYZETKÉP
Fejlesztési szempontból kedvezményezett települések 1985 után
dr.Vécsei Pál Migrációs folyamatok alakulása 1949 és 2009 között
„Versenyképesség, intézmények és változó gazdaság” Debrecen,
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat
Előadás másolata:

dr.Vécsei Pál Lakásállomány területi alakulása 1960 és 2008 között Budapest, január

A TeIR-ben visszatekintően rendelkezésre álló adatok közül - a népesedésiek mellett - a lakásépítés ütemét, a lakásállomány gyarapodását, a lakáshelyzet változását jellemző információk számolnak be legpontosabban az az elmúlt évtizedek területi folyamatairól. A rendszerváltást megelőzően – 1960 és 1990 között - országosan a lakások száma közel kétszer, az egy lakosra jutó lakások száma pedig mintegy 20 százalékkal dinamikusabban emelkedett, mint azt követően. A korszak lakásépítési dinamikája, s összességében a lakásállomány gyarapodása, a lakáshelyzet változása azonban területileg rendkívül egyenlőtlen volt, s alapvetően összefonódott a korszak területi társadalmi-, gazdasági- és urbanizációs egyenlőtlenségrendszerével, ill. dinamikájával. Tehát általában a magasabb társadalmi-, gazdasági- és urbanizációs státuszú és dinamikájú, centrálisabb helyzetű, agglomerálódó térségekben, településekben az országos átlagot lényegesen felülmúlóan – és általában a népességnövekedés ütemét is meghaladóan - alakult a lakásépítés, illetve a lakásállomány gyarapodásának üteme, míg az alacsonyabb státuszú, elmaradott, periférikus helyzetű, rurális- és demográfiailag is hanyatló térségekben és településekben jóval az általános trendtől elmaradó volt a növekedés. Sőt az ország legelmaradottabb, leghátrányosabb helyzetű, aprófalvas térségeiben az általános emelkedéssel szemben csökkent a lakások száma, bár annak üteme általában elmaradt a népességvesztés ütemétől.

A megelőző korszakhoz képest a rendszerváltást követő (1990 és 2008 közötti) periódus egészét tekintve számottevően mérséklődtek a lakásállomány gyarapodásának, ill. a lakásépítés ütemének területi különbségei, s részben előbbiek következtében alapvetően meggyengült a területi társadalmi-, gazdasági- és urbanizációs viszonyokhoz fűződő kapcsolat. A strukturális összefüggések változása egyfelől a korábban dinamikus térségek, települések átlagot lényegesen meghaladó visszaesésére, másfelől pedig a korábban lemaradók lényegesen fokozódó és az átlaghoz közelítő dinamikájára vezethető vissza. Például míg a községek összességének dinamikája 1990 előtt csak mintegy hatoda volt az országos átlagnak, addig 1990 után több mint megduplázódva megközelítette azt. Ugyanakkor például a megyei jogú városok az országos átlagot korábban több mint kétszeresen felülmúló dinamikája közel negyedére esett vissza, s 1990 után már csak csekély mértékben múlta felül az országos ütemet. Az 1990 és 2008 közötti időszak egészét jellemző viszonyokat döntően a kilencvenes években érvényesülő tendenciák formálták. Az ezredfordulót követően ugyanis - lényegében a lakásépítés és vásárlás állami finanszírozásával szinkronban, valószínűsíthetően részben annak társadalmilag és térben koncentrált konjunktúraélénkítő hatására - elsősorban a magasabb társadalmi-, gazdasági és urbanizációs státuszú, centrálisabb helyzetű, agglomerálódó térségek és települések lakásviszonyai dinamizálódtak, s ennek nyomán újra fokozódtak a területi egyenlőtlenségek.