Az iskolai zaklatás jelensége alapfogalmai. Az agresszió fogalma pszichológiai háttere Agresszió minden olyan szándékos cselekvés, amelynek indítéka,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Agresszió az iskolában
Advertisements

10. Erőszak a családban, válás
 Jób 30:9 És most ezek gúnyolódnak rajtam, ezek fecsegnek rólam.  Zsolt 1:1 Boldog ember az, aki nem jár a bűnösök tanácsa szerint, nem áll a vétkesek.
„EZERARCÚ CSALÁD” A fiatalokkal való kapcsolatfelvétel és sikeres bizalmi kapcsolat kialakításának egyik lehetősége Pistyur Gabriella Sóti Beáta Törzsökné.
Veszélyeztető magatartás gyanúja  időnként előforduló, enyhébb jelenségek  rizikó tényezők  háttérben inkább a szülők tájékozatlansága áll.
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Mészáros Attila Menedék Migránsokat Segítő Egyesület
„Időskori bántalmazás – az abúzus változó formái”
A játék és a nevetés “Életünk napjai közül egyik sem annyira kárba veszett, mint az, amelyen nem nevettünk.” Szerkesztette: Dr. Hídvégi Márta pszichológus.
Peremen billegő fiatalok
Az agresszió és a problémás viselkedés előre jelezhetősége a koragyermekkor alapján Herczog Mária Budapest, november 11.
© Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl
diagnózis és prognózis
Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen NANE
Alkoholizmus.
Az agressziókezelés elmélete és gyakorlata
A gyermekvédelmi jelzőrendszer
Szociális tanuláselmélet
Szabóné Kármán Judit PTE NTI BTK Oktatás és Társadalom Doktori Iskola
Mit tehetünk az erőszakmentes iskolákért? A párbeszéd, mint gyógyító stratégia Felházi Anett.
Az ember egszisztenciális szükségletei és a karakterből eredő, különböző szenvedélyek Erich Fromm.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
NEVELÉSI MÓDSZEREK Forrás: Czike Bernadett (szerk.): Bevezetés a pedagógiába. Szöveggyűjtemény. Eötvös József Könyvkiadó, Budapest, 1996.
Mikor kivel, hogyan működhetünk együtt hatékonyan?
Gyakorlati tanácsok és módszerek a jogkövető magatartás kialakításában.
Nyolcadik előadás.
AZ AGRESSZIÓ.
Workshop A gyermekvédelmi jelzőrendszer működésének
Serdülőkori problémák
NEVELÉS A CSALÁDBAN.
FIATALKORI BŰNÖZÉS ÉS VIKTIMOLÓGIA
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
A gyermekeket ért agresszió és bántalmazás (fizikai, lelki és szexuális) kezelése a nevelési-oktatási intézményekben Készítették: Gyurkó Szilvia (Országos.
Bűnmegelőzés az iskolákban
Az emberi agresszió.
Quality Human Management
DEVIANCIÁK ÉS BŰNÖZÉS.
A kriminálpszichológia
Idősbántalmazás a családban
Gyermekvédelmi szemlélet az edzői munkában
Egy gyermek története Gyermek pszichológiai vizsgálat és pszichoterápiás munka a Budaörsi Nevelési Tanácsadóban Készítette: Cz. Szabó Melinda, pszichológus.
Erőszakmentes iskola. Az erőszakosságot úgy írhatnánk körül, mint az egyén testi, szóbeli és érzelmi bántalmazása egy vagy több személy részéről Az erőszakosságot.
Az agressziókezelés elmélete és gyakorlata
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Speciális gyermekvédelem
A befogadó kisgyerekkori fejlesztés szakpolitikai kihívásai és megoldásai A Biztos Kezdettől a gyermekvédelmi gondoskodásig 25 éves az ENSZ Gyermekjogi.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
 szociális (latin) – társadalmi, társaságra vonatkozó  patológiai (görög) – beteges, nem normális Szociálpatológiai – összefoglaló fogalom a beteges,
(Erőszak és elhanyagolás a családban)
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Speciális gyermekvédelem
Erőszak a családban.
Munkahelyi zaklatás.
„Értsünk szót!” – szülők iskolája 2.
Környezeti ártalmak, veszélyek Internetes bántalmazás Dr. Jármi Éva Pedagógiai szakpszichológus ELTE-PPK, Iskolapszichológia Tanszék Országos Gyermekvédelmi.
Az internet veszélyei a gyerekekre-szülői szemmel Dr. Jármi Éva Pedagógiai szakpszichológus Mózeskosár Egyesület április 26.
Jezsuita fenntartói modell a gyermekvédelemben KPSZTI - FFA Gyermekvédelmi műhelynap
Tünet vagy állapot az iskolai agresszió okai és következményei Fodor Gábor igazgató Közép-dunántúli Regionális Pedagógiai Intézet.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése AGRESSZIÓ.
Iskolai erőszak és a büntetőjog Gyurkó Szilvia Országos Kriminológiai Intézet október 28. Budapest.
Az agresszió megelőzése és kezelésének lehetőségei dühterápiával Készítették: Cseh Annamária Czémán Imre Molnár József.
GRASSROOTS Gyermekvédelem
Internetes zaklatás fogalomtára ZMG december 12.
A játékkonfliktus, mint a magatartás eltérés jelzője
Stressz, stresszreakciók, stresszkezelés
Agresszív magatartásformák a közoktatási intézményekben
ENABLE foglalkozások az iskolánkban
A diszfunkcionálisan működő család
Csókay László KPSZTI április 13.
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

Az iskolai zaklatás jelensége alapfogalmai

Az agresszió fogalma pszichológiai háttere Agresszió minden olyan szándékos cselekvés, amelynek indítéka, hogy – nyílt vagy szimbolikus formában – valakinek vagy valaminek kárt, sérelmet vagy fájdalmat okozzon. (Ranschburg) Másokat sértő viselkedés + ártó viselkedés + ártó szándék Az agresszív viselkedés közvetlen oka, velejárója a harag érzelme. Támadó jellegű emóció, mely agresszív aktusra késztet.

Az agresszió fogalma pszichológiai háttere A harag evolúciós háttere félelem vagy düh hatására stressz hormonok szabadulnak fel A harag fogalma, iránya, funkciója A harag a stresszhormonok által felerősített energia Akadály vagy elvárás/alapelv sérülése Célja, funkciója az akadály elhárítása, hogy kivédje vagy meg nem történtté tegye a fenyegető fájdalmat

Az agresszió fogalma pszichológiai háttere Az agresszió evolúciós haszna jóindulatú (benignus) agresszió rosszindulatú (malignus) agresszió A jóindulatú agresszió: önvédelem, védekezés táplálja az önérvényesítést hátterében nem áll ártó szándék előfordulása jellemzően alkalmi jellegű. az indulat energiájának konstruktív felhasználása (Erich Fromm)

Az iskolai erőszak Iskolai erőszak az agresszív viselkedés olyan fajtája, mely a tanulók egymás közötti vagy a tanárokkal, más iskolai alkalmazottakkal, illetve a tanárok tanulókkal (esetleg szülőkkel) szembeni erőszakos viselkedésében nyilvánul meg. (Gyurkó –Virág) Bántalmazás Bármely olyan magatartás, amely fizikai, lelki vagy szexuális sérelmet okoz,vagy annak veszélyével jár.

Az iskolai erőszak Iskolai erőszak megjelenési formái Önmaga ellen (autoagresszió) Tulajdon ellen irányuló agresszió (rongálás) Mások ellen irányuló agresszió: Tanár, felnőtt dolgozó - Diák Diák – Diák Tanár, felnőtt dolgozó – Szülő – Diák Intézmény a diák ellen – magántanulói státusz, szegregáció, kizárás

Az iskolai erőszak Veszélyeztetettség „olyan – magatartás, mulasztás vagy körülmény következtében kialakult – állapot, amely a gyermek testi, értelmi, érzelmi vagy erkölcsi fejlődését gátolja vagy akadályozza”. (1997. évi XXXI. tv. ) Rendszer abúzus, ha a gyermekek védelmét szolgáló tevékenység, rendszer nem létezik, vagy diszfunkcionálisan működik: bántalmazás, elhanyagolás megelőzésének elmulasztása, késedelmes elhárítása be nem avatkozás, mely a folyamatos károsodáshoz vezet. (Gyurkó, 2007)

Iskolai zaklatás Iskolai zaklatás fogalma amikor valakit rendszeresen és hosszú időn keresztül egy vagy több diák lelkileg és / vagy fizikailag bánt Az iskolai zaklatás és a verekedés – nem azonos!

Iskolai zaklatás Az iskolai zaklatás fajtái Szociális: kirekesztés, figyelmen kívül hagyás Fizikai: verekedés, lökés, rúgás, bezárás... Verbális: pletyka, csúfolódás, zsarolás… Lelki: méltatlan kritika lényeges információk visszatartása, megfélemlítő vagy megalázó viselkedés Cyber: kellemetlen vagy manipulált képek, videók felkerülése a közösségi oldalakra, a becsmérlő fenyegető jellegű üzenetek Szexuális: visszaélés, zaklatás, erőszak

Iskolai zaklatás A jelenség szereplői 1.Zaklató (Elkövető, aki kezdeményez) 2.Áldozat 3.Szemtanúk => Aktív támogatók: pártolják az zaklatást, részt vesznek benne, akár fizikailag is Passzív Támogatók: Bátorítják a zaklatást, de nem kezdeményeznek 4. Védelmezők Próbálják az áldozatot támogatni, védeni

Iskolai zaklatás Áldozat jellemzői szorongásra való hajlam negatív problémafelfogás nem vagy ritkán kér segítséget (titok) Passzív áldozat: meghunyászkodó, fizikai gyengeség Provokatív áldozat: szorongóak és agresszívak Lehetséges következmények társaságkerülés, alacsonyabb önértékelés,különcködés, sok hiányzás, „lógás”, szorongás, depresszió, öngyilkosság, azonosulás az agresszorral

Iskolai zaklatás Zaklató/Elkövető jellemzői alacsony önkontrollal rendelkeznek empátiájuk átlag alatti látszat népszerűség (valójában a többség nem szereti, tiszteli a zaklatókat!) Lehetséges következmények Növekszik a bűnelkövetővé válás valószínűsége.

Köszönöm a figyelmet !