Patócs Anikó 2015. június 10. Az egészségtudatos intézmény ismérvei.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Advertisements

TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
TÁMOP / TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás megvalósítása Mosonmagyaróváron A pályázati kiírás forrását az Európai.
Horizontális tanulás intézményi hálózati együttműködés
Az iskolai szociálismunka
„Ezt egy életen át kell játszani”
az általános iskolákban
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
A szaktanácsadás támogató szerepe
Pénziskola Az Unghváry László Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskolában.
„Lépj feljebb! Tanulj tovább! Segítünk! A sarkadi Ady Endre - Bay Zoltán Középiskola és Kollégiumban”
Az együttműködés színterei a segítő pedagógus szemszögéből
Az iskolai egészségfejlesztési normatíva terve A Népegészségügyi Tárcaközi Bizottság május 22-i és november 11-i határozata értelmében Dr. Somhegyi.
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 EU-S TÉMÁK FELDOLGOZÁSA PEDAGÓGIAI PROJEKTEKKEL Rádai Péter (Nyíregyházi.
PROJEKTMÓDSZER „Copernicus az égitestek középpontjává
Az ökoiskola kritériumrendszer megújítása Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója Budapest 2009 OKM OFI Szontagh Pál.
Iskolai Közösségi Szolgálat Definíció Cél Folyamat Példák Demokratikus Ifjúságért Alapítvány.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Készítette Kovács Nándor KONRACB.PTE
A nevelés tartalma. a tanulás iránti igény is társadalmilag meghatározott, ezért az iskolai munka minőségi mutatója nem lehet pusztán a tanulók igényeinek.
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Szomatikus nevelés az egészségügyi szakképzésekben, különös tekintettel a felsőoktatásra Dr. Hollós Sándor nov. 14.
„Környezet- és egészségtudatos iskola” Magyar Bioetikai Társaság 20. Nemzetközi Konferenciája szeptember 21.
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés,
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
Alkohol- drogproblémák és a segítés lehetőségei kurzus
Minőség menedzsment 6.előadás
Befogadó iskolák, befogadó pedagógus-közösségek
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Dr. Szabó-Thalmeiner Noémi. Nevelő Szaktanár Hivatalnok Szakmai szervezet tagja Családtag Barát (nő) rokon szülő gyermek testvérházastárs …
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
 SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK VENDÉGEINKET  A TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben pályázat projektindító.
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Kinek áll érdekében? - KERETRENDSZER az egész napos iskola nevelési-oktatási.
A NEVELÉS TERÜLETEI.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
AJÁNLÁSOK AZ AKTÍV ÉS FELELŐS ÁLLAMPOLGÁRSÁGRA NEVELÉS STRATÉGIÁJÁHOZ A Stratégia készítő bizottság tagjai: Falus Katalin Galambos Rita Kende Ágnes Mihály.
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
EGÉSZSÉG ÉS JÓL-LÉT SZÉKESFEHÉRVÁR POLITIKÁJÁBAN Östör Annamária.
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
Dr. Schiffer Csilla: Kooperáció és koordináció
Pedagógiai válaszaink az egyéni különbségek elfogadására
Pedagógus szerepek és hatékonyság BMEGT51K011
A tanárképzés filozófiája és gyakorlata. Hogyan készíti fel a tanárképzés a jelölteket a NAT nevelési feladataira?
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók együttnevelésének.
TÁMOP A-14/ „Komplex intézményi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az általános iskolákban, többcélú.
„H ATÁR –H ELYZETBEN ” A Z ISKOLAI EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS KIHÍVÁSAI ÉS LEHETŐSÉGEI A KÖZNEVELÉSI RENDSZER ÁTALAKULÁSA SORÁN dr. Koós Tamás Országos Egészségfejlesztési.
Patócs Anikó március 17. Egészségismeret és –készség követelményrendszere.
1 Szervezet és minőség 2. előadás 1. 2 Az előadás tartalmi elemei Alapfogalmak A minőségfejlesztés jogszabályi háttere Minőségfejlesztési megközelítések.
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
Csökkentsük a túlterheltséget, tanítsuk többet a diákokat! Varga Attila február 4.
A lelki egészségfejlesztési központok és a lelki egészségfejlesztés szakmai támogatása az országos háttérintézmények bevonásával dr. Koós Tamás szakmai.
Portfólió Ember és társadalom műveltségterületi tanár- kémiatanár
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
Barcsák Marianna - KPSZTI
Sipos Orbán Szakiskola és Kollégium
A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK
„Lépj feljebb. Tanulj tovább. Segítünk
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
főosztályvezető-helyettes
avagy a megismerési folyamatok probléma alapú tervezése
Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója
Előadás másolata:

Patócs Anikó június 10. Az egészségtudatos intézmény ismérvei

„ Az egészség nem egyetlen tett, hanem szokásaink összessége. Azzá válunk, amit rendszeresen teszünk.” (Arisztotelész)

Előzmény évi L XXIX. Tv. a közoktatásról 48§ (3).bek., melyet módosított a évi LXI. Tv. „Az iskola nevelési programjának részeként el kell készíteni az iskola egészségnevelési és környezeti nevelési programját. Az iskolai egészségnevelési programnak tartalmaznia kell az egészségfejlesztéssel összefüggő iskolai feladatokat, beleértve a mindennapi testedzés feladatainak végrehajtását szolgáló programot is.”

Mit értünk teljes körű egészségfejlesztésen? 20/2012 (VIII. 31.) EMMI rendelet 128 § (2) „ A nevelési-oktatási intézmény által működtetett teljes körű egészségfejlesztés olyan folyamat, amelynek eredményeképpen a pedagógusok a nevelési-oktatási intézményben végzett tevékenységet, a helyi pedagógiai programot és szervezeti működést, a gyermek, a tanuló és a szülő részvételét a nevelési-oktatási intézmény életében úgy befolyásolják, hogy az a gyermek, a tanuló egészségi állapotának kedvező irányú változását idézze elő.”

Mit értünk egészségnevelésen? Az egészségnevelés a betegségek megelőzésére irányuló ismeretek átadását, bizonyos készségek kialakítását célzó pedagógiai munka. (Dr. habil Barabás Katalin)

Mit értünk egészségfejlesztésen? Az Ottawai Egészségfejlesztési Charta meghatározása szerint az egészségfejlesztés „ olyan folyamat, amely módot ad az embereknek, közösségeknek egészségük fokozott kézbentartására és tökéletesítésére. A teljes fizikai, szellemi és szociális jólét állapotának elérése érdekében az egyénnek vagy csoportnak képesnek kell lennie arra, hogy megfogalmazza és megvalósítsa vágyait, kielégítse szükségleteit, és környezetével változzon vagy alkalmazkodjon ahhoz.”

Az egészségfejlesztés újszerű megközelítés, mert… EGÉSZSÉG kap hangsúlyt a betegséggel szemben Folyamatként definiálódik Aktivitásra épül Az egyéni szint mellett a KÖZÖSSÉGI szint megjelenése Készség- és képességfejlesztést hangsúlyoz

Az iskolai egészségfejlesztés kihívásai Tudja Tudja hogyan MUTATJA TESZI Az oktatott kurrikulumnak és a REJTETT KURRIKULUMNAK együtt kell hatnia Rejtett kurrikulum tartalma: Az iskola ethosza A tantárgyak iskolai megítélése A magatartásbeli standardok A pedagógusok attitűdje A kialakított értékrend

Egészséges Iskolák Európai Hálózata – School for Health in Europe Program (SHE) A SHE által megfogalmazott öt alapérték 1) Méltányosság 2) Fenntarthatóság 3) Elfogadás 4) Az iskolai közösség támogatása 5) Demokrácia

A SHE egészségkoncepció öt alappillére 1) Az egészségfejlesztés átfogó iskolai megközelítése 2) A részvétel elve 3) Minőségi iskola elve 4) Bizonyítékok elve 5) A közösségek elve

Egészségtudatos iskola Az egészségtudatos iskola olyan tanulószervezet, amelynek minden pedagógiai célú és egyéb tevékenységében fő rendezőelve az egészségérték: arra törekszik hogy környezeti és közösségi erőforrásaira támaszkodva, megteremtse az egészségtudatos életvezetéshez, az egészséget támogató élettérhez és szervezeti keretekhez szükséges feltételeket, valamint a tudatosan tervezett tanulási-tanítási folyamataiban valamennyi szereplőjét segítse az egészségismeretek elsajátításában, az egészségműveltség, készségek, képességek, attitűdök, szokások fejlesztésében, és az optimális fejlettségi színt elérésében. (Nagy Judit 2015.)

Az egészségtudatos iskola modellje

Minimum iskola A jogszabályi szint ű feladatellátás Az egészség átadandó ismeret Fejleszt ő tevékenységek: a mindennapos testnevelés, a különböz ő egészségfejlesztési akciók Az iskola-egészségügyi szolgálat elszigetelt

Egészségre orientált iskolák Az egészségfejlesztési tevékenységek komplex tanulásszervezési eljárásokon alapulnak (pl projekt) Tudatosan, de kampányszer ű célfeladatként szervezett egészségfejleszt ő programok Az egészség-érték még jellemz ő en nem épült be az iskola szervezeti kultúrájába

Egészségtudatos iskola Komplex egészségfejleszt ő program Érvényesül az egészségfejlesztés holisztikus szemléletmódja A mintakövetésb ő l kiindulva a pedagógiai megközelítés mellett hangsúlyt kap a munkahelyi egészségfejlesztés is Közösségi színtér program

Komplex egészségfejlesztő program – tervező folyamatok Helyzetfeltárás, problémás területek meghatározása Stratégiai célok, feladatok Cselekvési terv Értékelés, visszacsatolás

Ismeretek és képességek

Pedagógiai megközelítés Nemzeti alaptanterv: Az egészségfejlesztés holisztikus szemléletű: oTehát MINDEN TANTÁRGYBAN megjelenik Hogyan? Konstruktív pedagógia oA diagnózis elve oA tanítás: hídépítés oA differenciálás elve oA módszertani sokrétűség elve oAz aktivitás elve oA relevancia elve oA kreativitás elve oA szociális tanulás elve

Tevékenységek Egész napos iskola Az iskola által megvalósított egészséget-támogató, képességfejlesztésen és ismeretátadáson alapuló tevékenységeit a szervezetfejlesztés során feltárt feltételekb ő l kiindulva, meghatározott céljai mentén szervezi. Minél komplexebb tevékenységsor jellemzi egészségfejlesztési programját, annál inkább közelít az egészségtudatos iskola kritériumrendszeréhez.

Szervezeti jellemzők Legyenek közösen megfogalmazott, világos meggyőződések, értékek, szabályok és célok, amelyeket együttesen követnek a tantestület tagjai A pedagógusokat munkatársaik és diákjaik körében egyaránt bizalomteli és stabil társas kapcsolatok jellemezzék. Kölcsönös segítségnyújtással és társas támogatással kialakuljon a mentális erőforrások használatának kultúrája. Egy a munkatársakra orientált intézményvezetési gyakorlat biztosítson kiszámíthatóságot, nyugodt munkavégzési körülményeket, azáltal, hogy a munkaterhek optimális elosztásával és világos célmegjelöléssel alakítja a szervezeti és a munkavégzési kereteket.

Egészségfejlesztő munkacsoport munkaközösségek delegált tagja az iskolai véd ő n ő az iskolaorvos az iskolapszichológus az intézményvezetés képvisel ő je a diákönkormányzat képvisel ő je a szül ő i munkaközösség képvisel ő je küls ő támogató partner

Önfejlesztő folyamatok Az intézmény részt vett az iskolai egészségfejlesztéshez köthet ő továbbképzéseken, hálózati tanulásban. Az intézményvezetése a pedagógusok támogató segítésére programokat szervez. (szupervízió, esetmegbeszélés, konfliktuskezel ő tréning stb.) Munkahelyi egészségfejlesztés

Partnerség Közösségi színtér program: családok és a helyi közösségek elérése Kommunikácó

Aktorok Célcsoport: diákok, szül ő k, vezetés, pedagógusok, kortársak, helyi közösségek Iskola-egészségügyi szolgálat Kialakításra került az egészségfejlesztésben érdekelt szektorok helyi hálózata. (EFI, iskola-egészségügyi, család- és gyermekvédelmi szolgálat, KEF, pedagógiai szakszolgálat, civil szervezetek stb.)

Közvetlen környezet Ergonómia Rendezett, tiszta, zöld környezet Tágas, világos közösségi terek Az intézmény lehet ő séget ad a diákoknak az intézményi környezet (osztályterem, folyosók, közösségi terek berendezése, dekorálása, udvar kialakítás) alakításában való részvételre a tervezés és a megvalósítás során.

„Úgy döntöttem, hogy boldog leszek, mert az nagyon egészséges.” Voltaire Köszönöm a figyelmet!