A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A FOLYÓ, AMI ÖSSZEKÖT …. Gergely Erzsébet.
Advertisements

MHT Országos Vándorgyűlés
ORSZÁGOS VÍZGAZDÁLKODÁSI TANÁCS 3. ülése
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
Stratégia és minőségügy KERESSÜK MEG A MINŐSÉG 3 LEGJOBB SZINONÍMÁJÁT!
A hulladéktörvény hatása a pályázati forrásokból megvalósult hulladékgazdálkodási projektekre április Köztisztasági Egyesülés.
A DUNA HAJÓZHATÓSÁGÁNAK JAVÍTÁSA TÁRGYÚ PROJEKTET MEGALAPOZÓ TANULMÁNY
MAGYARORSZÁG ÉGHAJLATA
Hajózással kapcsolatos emberi tevékenységek
A Vízgyűjtő-gazdálkodási terv felülvizsgálatának ütemterve és munkaprogramja A Vízgyűjtő-gazdálkodási terv felülvizsgálatának ütemterve és munkaprogramja.
Élőhely-változások a tiszai Körtvélyes-szigeten
Hidrológiai monitoringrendszerek
Egyek-Tiszakeszi közötti hullámtér erdeinek vízgazdálkodási szempontú vizsgálata Bukovenszki Ádám 2011.
„A tivadari térségben lefolytatott supervisori ellenőrzés tapasztalati” Készítette: Gyenge László tű. őrnagy.
Természetes vízi élőhely és parti föveny kialakítása a tatai Öreg- tavon Michl József Tata Város Polgármestere november 08. Budapest, Károlyi-Csekonics.
Beérkezett Tanácstagi vélemények Fejér megye területére.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Néhány ökológiai szempont a tervezett Duna-Tisza csatorna kapcsán (A fő cél a csatorna vagy a vízpótlás?) Dr. Molnár Zsolt és Dr. Biró Marianna botanikus,
A magyarországi folyószabályozások geomorfológiai vonatkozásai
Lovas Attila igazgatóKÖTIVIZIG Duna térségi programalkotó tanácskozás, Érd, június 07.
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
Miskolc, március 20. Az Európai Unió Víz Keretirányelvének végrehajtását szolgáló KEOP A sz. Vízgyűjtő- gazdálkodási tervezési projekt bemutatása.
Nagyvízi mederkezelési terv tartalmi követelményei, készítése.
A vízgyűjtő-gazdálkodási tervezés, Balaton részvízgyűjtő A vízgyűjtő-gazdálkodási tervezésről általában dr. Tombácz Endre ÖKO ZRt.
KISVÍZFOLYÁSOK ÖKOLÓGIAI MEDERRENDEZÉSE
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Sík- és dombvidéki vízrendezés
„VÍZÁRPOLITIKA A KÖLTSÉGMEGTÉRÜLÉS ÉRVÉNYESÍTÉSÉRE ÉS EGYÉB GAZDASÁGI ÖSZTÖNZŐK A VÍZ KERETIRÁNYELV CÉLJAINAK ELÉRÉSE ÉRDEKÉBEN, GAZDASÁG-SZABÁLYOZÁSI.
A Vízgyűjtő–Gazdálkodási És az árvízi kockázat kezelési tervek összehangolása ORSZÁGOS FÓRUM VGT2 és Az ÁKK Tervezési Háttér Összehangolása Tahy Ágnes.
MONITORING FELADATOK A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVBEN ORSZÁGOS FÓRUM KONZULTÁCIÓS KÉRDÉSEK.
VíZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI ÉS ÁRVÍZKOCKÁZAT-KEZELÉSI TERVEK összehangolása ORSZÁGOS FÓRUM A VGT2 és AZ ÁKKT1 ÖSSZEHANGOLÁSA Simonffy Zoltán.
GAZDASÁGI ELEMZÉS A KÖLTSÉGMEGTÉRÜLÉS ÉRTÉKELÉSÉRE GAZDASÁG- SZABÁLYOZÁSI KONCEPCIÓ TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁS ÚJDONSÁGOK A VGT2 INTÉZKEDÉSI PROGRAMJÁBAN.
A VÍZGYŰJTŐ–GAZDÁLKODÁSI ÉS AZ ÁRVÍZI KOCKÁZAT KEZELÉSI TERVEK ÖSSZEHANGOLÁSA ORSZÁGOS FÓRUM KONZULTÁCIÓS KÉRDÉSEK.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATÁNAK ELŐZMÉNYEI A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSRA VONATKOZÓ EU IRÁNYELVEK ÉS INTÉZKEDÉSI TERVEK ÉRVÉNYESÍTÉSE A GYAKORLATI TERVEZÉSI FELADATOKBAN ERŐSEN MÓDOSÍTOTT ÉS MESTERSÉGES.
JELENTŐS VÍZGAZDÁLKODÁSI PROBLÉMÁK ÉS SZEREPÜK A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SORÁN A módszertan és a feltárt jelentős vízgazdálkodási problémák.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA A RÁBA ALSÓ SZAKASZ ÉS A HANSÁG TÉRSÉGÉBEN SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM A VGT2-BEN AZ ÉDUVIZIG TERÜLETÉT ÉRINTŐ.
A DRÁVA RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG ÉS A DÉL-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG KÖZÖS SZAKMAI FÓRUMA.
MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS AND TRADE
„A Tisza tó vízgazdálkodásának jelene és jövője” VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM A Tisza tó tervezett intézkedéseinek.
Árvízi sajátosságok és tervezett fejlesztések a TIVIZIG területén Az
A VGT végrehajtása – A felszín alatti vizekkel kapcsolatos lehetséges intézkedések.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS ENERGIAIPART ÉRINTŐ EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS SZAKMAI FÓRUM VÍZERŐMŰVEK HATÁSA A VIZEK ÁLLAPOTÁRA,
Maller Márton árvízvédelmi előadó Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM KEHOP VÍZGAZDÁLKODÁSI PROJEKTJEINEK ÉS A VGT2 VÉGREHAJTÁSÁNAK ÖSSZEHANGOLÁSA.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS AKTUALITÁSAI A KÖVIZIG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN.
A duna RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM hidromorfológiai problémák megoldása a vgt-BEN, az árvízvédelemmel és a ???
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS MEZŐGAZDASÁGGAL, ERDÉSZETTEL, HALGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA - VÍZMINŐSÉG-VÉDELEM,
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA A RÁBA ALSÓ SZAKASZ ÉS A HANSÁG TÉRSÉGÉBEN SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM Természeti értékek a Rába alsó szakasz.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA
Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.
A Vízgyűjtő-gazdálkodási terv felülvizsgálata a Rába alsó szakasz és a Hanság térségében SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM PROBLÉMÁKRA ADHATÓ VÁLASZOK,
A VGT MEZŐGAZDASÁGGAL, ERDÉSZETTEL, HALGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI - VIZEK MENNYISÉG VÉDELME, VÍZHASZNOSÍTÁS, BELVÍZGAZDÁLKODÁS” ORSZÁGOS SZAKMAI.
A TISZA RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM A VGT INTEGRÁCIÓS SZEREPÉNEK ÉRVÉNYESÍTÉSE ÁRVÍZVÉDELMI ÉS BELVÍZ-GAZDÁLKODÁSI.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA TERÜLETI FÓRUM A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV Gulyás Zoltán osztályvezető Észak-magyarországi Vízügyi.
Előadó: Déri Lajos, vezető tervező MTA Környezettudományi Elnöki Bizottság Budapest, április 1. A SZIGETKÖZI DUNA-SZAKASZ FENNTARTHATÓ VÍZGAZDÁLKODÁSÁNAK.
FENNTARTHATÓ TELEPÜLÉSI KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉS TOP Nyíregyháza, január 08. Dr. Frankó Melinda.
A VÁLTOZÓ ÉGHAJLATTAL ÖSSZEFÜGGŐ VÁLTOZÁSOK, PROBLÉMÁK BEMUTATÁSA, KATASZTRÓFAVÉDELEM EURÓPA Blázsovics Péter Globális és regionális klímaváltozások Környezettudomány.
TÁMOP PROJEKT KERETÉBEN: Sarkadi Járásfejlesztési Stratégia című 1. workshop. Helyszín: Biharugra Időpont: Készítette: Projektfelügyelet.
Simonffy Zoltán* - Rákosi Judit*: Vízgazdálkodási célok és a vízgyűjtő-gazdálkodási terv.
2017. július 5..
Hajózással kapcsolatos emberi tevékenységek
Mezőkovácsházi Járásfejlesztési Stratégia
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA szakmai FÓRUM
A RÁBA-HANSÁG Fórum (Győr,
Az évi Szegedi Nagyárvíz. Előzmények: - Demográfia ( ) - Tisza szabályozás ( ) Év Lakosságszám.
Természeti katasztrófák megelőzése és kezelése a Rakacai víztározónál
Előadás másolata:

A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK RÁBA-VÖLGY PROJEKT Horváth Ádám (ÉDUVIZIG)

HIDROMORFOLÓGIAI PROBLÉMÁK A RÁBA SÁRVÁR-GYŐR KÖZÖTTI SZAKASZÁN A víztesteken előforduló jelentős hidromorfológiai problémák: Árvízvédelmi és folyószabályozási beavatkozások, helyenként túl szűk hullámtér, a folyó oldalirányú szabad mozgása korlátozott. A nem megfelelő vízellátottság miatt a hullámtéri holtágak öregedése. A töltések miatt a mentett oldali élőhelyek degradálódtak. Nem megfelelő, erősen benőtt hullámtér, invazív fajok által dominált sűrű aljnövényzet.

A VGT SZERINT JAVASOLT INTÉZKEDÉSEK A RÁBA SÁRVÁR-GYŐR KÖZÖTTI SZAKASZÁN A alapvető probléma a tehát az árvédelmi töltés Ennek elbontása síkvidéken irreális elképzelés,  erősen módosított jelleg A jó ökológiai potenciál elérése érdekében: három hatáscsökkentő intézkedés jöhet szóba: -a hullámtér szélesítése a töltések áthelyezésével -a hullámtéri holtágak vízellátásának javítása -mentett oldali élőhelyek vízpótlása Az árvízlevezető képességet rontja a hullámtér nem megfelelő növényzete: dús aljnövényzet -ligeterdő, rét vagy legelő kialakítása -övzátonyok szakaszos elbontása -növényzet visszaszorítása a növényzet irtásának minimalizálásával

Rába-völgy projekt (KEHOP 1.3.0) Árvízlevezető képességet javító beavatkozások a Rába folyó Sárvár- Győr közötti szakaszán a közötti KEHOP (Környezet és Energiahatékonysági Program) keretében, ~ Ft-ból Tervezett árvízvédelmi intézkedések: Hullámtéri beavatkozások: (a növényzet megváltoztatása, árvízlevezető vápák, szabadon hagyandó sávok, övzátonyok szakaszos elbontása, …) Töltésáthelyezés Hidak szűkületének vizsgálata alapján azok szükséges átalakítása Rába jobbparti szükségtározó I. ütemének kiépítése Műszaki tartalom koncepcionálisan rendelkezésre áll (nagyvízi mederkezelési terv intézkedéseinek részleges megvalósítása). A beavatkozások pontosítása, részletes megtervezése és műszaki mennyiségek meghatározása is a projekt része. Érintett víztestek: Rába torkolati szakasza, Rába Kis-Rábától. VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK RÁBA-VÖLGY PROJEKT (KEHOP-1.3.0) Hogyan járulhat hozzá egy árvízi kockázat-kezelési célú projekt az előzőekben vázolt problémák megoldásához?

VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK RÁBA-VÖLGY PROJEKT (KEHOP-1.3.0) Forrás: NAGYVÍZI MEDERKEZELÉSI TERV 01.NMT.08. Rába Sárvár-Vág között Levezető sáv kialakítása Ligeterdő aljnövényzetének kitisztítása Rét, legelő kialakítása, az állattartás és legeltetés elősegítése Töltésáthelyezés Intenzív mezőgazdasági terület hullámtérré alakítása Ideiglenesen vízjárta terület és a zöldfolyosó bővül Az intézkedések megvalósításának különböző mértékű terület igénybevételi, és kártalanítási vonatkozásai vannak, amelyek lényegesen befolyásolhatják a projekt megvalósítását és a költségek felhasználását.

Forrás: NAGYVÍZI MEDERKEZELÉSI TERV 01.NMT.08. és 01.NMT.09. VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK RÁBA-VÖLGY PROJEKT (KEHOP-1.3.0) Levezető sáv kialakítása

A Rába hullámtere a 2009-es árvízkor (ÉDUVIZIG légifotó) VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK RÁBA-VÖLGY PROJEKT (KEHOP-1.3.0) Szabadon hagyandó levezető sáv kialakítása

VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK RÁBA-VÖLGY PROJEKT (KEHOP-1.3.0) Holtágak visszakapcsolása az árvízlevezetésbe és fenékküszöb kialakítása Vizes élőhelyek kialakítása. Forrás: NAGYVÍZI MEDERKEZELÉSI TERV 01.NMT.09. Rába Vág-Győr között

Árvízlevezető képességet javító beavatkozások várható vízszintcsökkentésének mértéke a Rába folyó Győr-Vág közötti szakaszán VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK RÁBA-VÖLGY PROJEKT (KEHOP-1.3.0) Forrás: NAGYVÍZI MEDERKEZELÉSI TERV 01.NMT.09. Rába Vág-Győr között

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!