AZ IDŐS KORCSOPORT EGÉSZSÉGES, KIEGYENSÚLYOZOTT TÁPLÁLKOZÁSA FARKAS NÓRA OKL. TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI SZAKEMBER DEBRECENI EGYETEM TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A program, amire szüksége van! Valós testsúlycsökkentő program igényes hölgyeknek – uraknak - gyermekeknek!
Advertisements

Táplálkozási alapfogalmak
Fizikai és matematikai alapok Kalinka Gábor (ATOMKI) 2009
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Helyes táplálkozás.
Sportolás hatása szervezetünkre
Egészséges táplálkozás
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Az egészséges fogyás útja 1. A túlsúly oka 2. A túlsúly típusai 3
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Flavon max termékcsalád
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
A szervezet energiaforgalma
A magyar lakosság táplálkozásának jellemzői
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
Az egész testünket izmok sokasága építi föl. Ezek teszik lehetővé, hogy különböző mozgásokra legyünk képesek. Ezek működését többféle kisebb- nagyobb.
A helyes táplálkozás.
A depresszió megelőzése és kezelése természetes gyógymódokkal
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Az öregkor.
Oszteoporozis ( csontritkulás ).
Készítette: B ő cs-Kovács Renáta Dénes Dorina. ×Napsugárzás Fontos, hogy télen is érjen napfény, hiszen e nélkül a D-vitamin börben tárolt provitaminja.
KészÍtette: Járóka Viktória Szigetvári Cintia Imelyi Brigitta
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
Az életfolyamatok életkori sajátosságai
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
„Foglakozz az egészségeddel, nem lesz gondod a betegségeddel!” Oriflame egészségmegőrző termékek.
A szervezet energiaforgalma
Készítette:Nievel Lajos. Az első és legkézenfekvőbb dolog az, hogy igyekszünk étrendünket alapanyagokból összeállítani. A hús, a zöldség, gyümölcs, magvak,
Az egészséges életmód és a stressz
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
A táplálkozás és az egészség összefüggései
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A helyes táplálkozás.
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
VITAMINOK.
A mozgás szükséglete.
Készítette: Szabó Elza 2012 május Mivel szerzői jogvédelem alatt nem áll, ezért bárki, bármikor felhasználhatja! Szeretettel!
Aktív, egészséges életmód
Mozgás szükséglete.
A szervezet energiaforgalma
Testi - lelki egyensúly
Egészségkultúra 9. évfolyam
Készítették: Kun Vivien Retkes Vanessza Urbán Ibolya 8.a.
Táplálkozás A mai táplálkozás legfőbb problémái Káros hatások
Az egészséges táplálkozás szerepe az egészséges életmódban
Egészségnevelés óvodásoknak, kisiskolások és a tinik körében
Gyógytornász szerepe a demens betegek mozgásterápiájában
Klikk a folytatáshoz!. Az elmúlt évek során a cukorbetegség diétájának fogalma átértékelődött. A hangsúlyeltolódás lényege elsősorban az, hogy a II. típusú.
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
A KÖZÉTKEZTETÉSI RENDELET SZEREPE AZ EGÉSZSÉGMEGŐRZÉSBEN FARKAS NÓRA OKL. TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI SZAKEMBER DEBRECENI EGYETEM TÁMOP B-14/
A TÁPLÁLKOZÁS ÖSSZEFÜGGÉSE A KRÓNIKUS BETEGSÉGEKKEL TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés.
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Élelmi rostok Klikk a folytatáshoz.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
A PIROS BOGYÓS GYÜMÖLCSÖK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Veszprém Megyei Kormányhivatal
10. rész :Táplálékunk összetevői
Előadó: Dr. Frányó Ildikó háziorvos
A szervezet energiaforgalma
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Alultápláltság és veszélyei
Előadás másolata:

AZ IDŐS KORCSOPORT EGÉSZSÉGES, KIEGYENSÚLYOZOTT TÁPLÁLKOZÁSA FARKAS NÓRA OKL. TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI SZAKEMBER DEBRECENI EGYETEM TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére és a fogyasztói tudatosság növelésére a teljes ellátási láncban

BEVEZETÉS „ A fiatalság a főfogás, az öregkor a desszert” TÁMOP B-14/

DEMOGRÁFIAI VÁLTOZÁS TÁMOP B-14/

IDŐSKOR Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kronológiai életkor szerinti felosztását a következő sorokban tüntetem fel: -középkorúak: év közöttiek -öregedők: év közöttiek -időskorúak: év közöttiek -öregek: év közöttiek -aggastyánok: 90 év felettiek TÁMOP B-14/

VÁLTOZÁSOK - az izmok tömege és ereje 30%-kal csökken - az idegrostok száma az idegtörzsekben negyedével megfogyatkozik - az agy súlya közel 30 dkg-mal csökken - a vese nefronjainak (a vese működési egysége) száma 50%-kal csökken ről 88-ra fogynak az izlelőbimbók számai nyelv szemölcsönként TÁMOP B-14/

- a testen átáramló vér mennyisége felére csökken - a tüdő légkapacitása 75 éves korra több mint felére csökken - az idegrostok vezetési sebessége átlagosan 15%-kal csökken - a látás-hallás csökkenése eléri a 85-90%-kot - lecsökken a szomjúságérzet és az étvágy, a központi idegrendszer specifikus sejtjeinek pusztulása miatt, 40-50%-kal TÁMOP B-14/

- kötőszövet rugalmasságának csökkenése - a támasztó-kötőszövet teljesítménye csökken - az immunműködések kapacitása csökken - alapszemélyiség jellegzetességeinek markánsabb megjelenése meghatározóvá válik - receptorok száma csökken TÁMOP B-14/

- számos fog elvesztésével számolhatunk (az ételeket pépesíteni kell) - homeosztázis instabilitása TÁMOP B-14/

TÁPLÁLKOZÁS ÉS MEGBETEGEDÉS o fehérjekalória-hiányos táplálkozás: immunelégtelenség, anaemia (vérzékenység), kimerültség, fokozott fertőzéshajlam, demencia (elbutulás), felfekvéses gyulladások. o folyadékivási elégtelenség (hypodipsia): dehidráció, orthostatikus hypotonia (függőleges testhelyzet felvétel ez gyakorlatban azt jelenti, hogy ha függőleges testhelyzetet veszünk fel, enyhe szédülést érzékelünk, mivel a vérnyomás ilyenkor hirtelen leesik), hypernatrémia (magas nátriumszint). TÁMOP B-14/

o cink-elégtelenség: immunelégtelenség, anorexia, csökkent sebgyógyulás. o folsav- és B12,-vitamin-elégtelenség: anémia, demencia. o vashiány: anémia. TÁMOP B-14/

o szelénium-elégtelenség: karcinóma (rosszindulatú daganatok) és myopathia-hajlam (szívizomelhalás). o A-vitamin-többlet: hypercalcemia. o fokozott nátrium-bevitel: hypertonia, cerebrovascularis (agyi erekhez tartozó) események TÁMOP B-14/

o fokozott kalória bevitel: elhízás, hipertónia (magas vérnyomás), II. típusú diabétesz. o kalcium- és D-vitamin-elégtelenség, csökkent napsugárzás mellett: osteopenia(csökkent csontállomány), csípőtáji törések. o rostszegény táplálkozás: diverticulitis (vastagbélen található kitüremkedés begyulladhat), székrekedés. Fokozott rostbevitel: bélcsavarodás. TÁMOP B-14/

TÁPLÁLKOZÁSI PIRAMIS TÁMOP B-14/

FOLYADÉK Általános panaszok, a testtömeg 1%-nál kisebb folyadékhiány esetén:  fejfájás  koncentráló képesség csökkenése  fáradság  Szédülés 1 %-nál nagyobb folyadékhiány esetén egészségügyi következmények: légzési nehézségek:  csökkenő szellemi kapacitás  mentális problémák  székrekedés  fogproblémák  szájüregi betegségek  vesekő TÁMOP B-14/

SÓ TÁMOP B-14/ ABCDEFGH 1. Ékeztetés típusa Korcsoportok 2. 1–3 év4–6 év7–10 év11–14 év15–18 év19–69 év70. évtől 3. Egész napos étkeztetés 23 5 (legfeljebb: 10) 5 (legfeljebb: 10) 5 (legfeljebb: 10) 5 (legfeljebb: 12) 4. Bölcsődei étkeztetés 1,5–––––– 5. Napi háromszori étkezés szolgáltatás a –2 3,5 (legfeljebb: 6,6) 3,5 (legfeljebb: 6,6) 3,5 (legfeljebb: 6,6) 3,5 (legfeljebb: 7,9) 6. Napi egyszeri étkezés szolgáltatás a –1 2 (legfeljebb: 3,6) 2 (legfeljebb: 3,6) 2 (legfeljebb: 3,6) 2 (legfeljebb: 4,3) Az étkeztetés típusától függően a korcsoportonként megengedett napi só bevitel*(g/fő)

ENERGIASZÜKSÉGLET TÁMOP B-14/ ABCDEFGH 1. Étkeztetés típusa Korcsoportok 2. 1–3 év4–6 év7–10 év11–14 év15–18 év19–69 év70. évtől 3. Egész napos étkeztetés 1100– – – – – – – Fekvőbete g- gyógyintéz eti étkeztetés 1000– – – – Bölcsődei étkeztetés 800– Napi háromszor i étkezés szolgáltatá sa 900– – – – – – Napi egyszeri étkezés szolgáltatá sa 450–600600– – – – 850 Korcsoportonkénti napi energiaszükséglet (kcal/nap/fő )

TÁPANYAGOK  Fehérjék  Zsírok  Szénhidrátok  Vitaminok, ásványi anyagok TÁMOP B-14/

NEHÉZSÉGEK, MEGOLDÁSOK TÁMOP B-14/

CSONTRITKULÁS, OSZTEOPORÓZIS  Az oszteoporózis, mint kóros folyamat, tulajdonképpen akkor válik nyilvánvalóvá, amikor a csont ritkulása olyan mértékű lesz, hogy a csont már nem bírja el a ránehezedő terhelést, és eltörik.  Az oszteoporózis egyik formája, a nőknél a havi vérzés elmaradása utáni időszakban (posztmenopauzális oszteoporózis ) alakulhat ki.  A másik formája, amelyet kortól függő oszteoporózisnak neveznek, a 70. életév körül, vagy utána jön létre. TÁMOP B-14/

MEGELŐZÉS  mg/ nap kalcium.  A megfelelő mennyiségű kalciferol (D-vitamin) bevitele is szükséges a kálcium beépüléséhez. Amikor a napfény-expozíció nem elegendő a mikrogramm-ot is elfogadhatónak tartják. Néhol a nemzetközi egység mutatót használják, 400 NE egység ajánlással. 1 NE = 0,025 μg kalciferol.  Mozgás. TÁMOP B-14/

KÁLCIUM MENNYISÉG TÁMOP B-14/

D-VITAMIN MENNYISÉG TÁMOP B-14/

ÖSSZEFOGLALÁS  Alapanyagcsere változás  Zsírszegény étrend  Változatos, tápanyagban gazdag étrend  Fehérjeigény magasabb lehet  Napi többszöri kis étkezések  Túlzott só-és cukorfogyasztás kerülése!  Az osteoporosis, mint csontritkulás időskorban gyakori! Ezt megfelelő mennyiségű kálcium és D-vitamin rendszeres elfogyasztásával megelőzhetjük. A rendelet a kálcium mennyiségre szabályzást hozott. Minden nap tej-és tejtermék fogyasztása ajánlott. Tíz élelmezési napon keresztül 5 liter tej fogyasztandó vagy ennek megfelelő kálciumtartalmú tejtermék. TÁMOP B-14/

LEGFONTOSABB SZÜKSÉGLETEK TÁMOP B-14/ speciális feladat időskorban tápanyag magas víztartalmú élelmiszerek fehérjehasznosulás romlik gyulladások során fokozódik a szervezet fehérje igénye fokozott fehérjeigénytej, joghurt, kefir (tejtermékek) székrekedés (renyhébb bélműködés, csökkent fizikai aktivitás) rostban gazdag táplálkozászöldségek, gyümölcsök idegrendszer megfelelő működéséhez lényegesek, így a memóriára is pozitív hatással lehetnek fokozott B6-vitaminbeviteltej, joghurt, kefir fogak hiánya miatt pürésíteni kell, ami hosszabb főzést igényelhet; a C-vitamin hőérzékeny C-vitamin-bevitelre figyelni kell friss gyümölcsök, saláták, frissen préselt natúr gyümölcs- és zöldséglevek elégtelen D-vitamin bevitel és a D-vitamin hasznosulásának csökkenése D-vitamin-bevitelre figyelnitej, tejtermék, halak csontritkulás megelőzés érdekében fokozott kalciumbevitel, D- vitaminnal joghurt, kefir anyagcsere folyamatokhoz szükséges vastej, joghurt, kefir, hal anyagcsere folyamatokhoz szükséges cinktej, joghurt, kefir, hal

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!