AZ IDŐS KORCSOPORT EGÉSZSÉGES, KIEGYENSÚLYOZOTT TÁPLÁLKOZÁSA FARKAS NÓRA OKL. TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI SZAKEMBER DEBRECENI EGYETEM TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére és a fogyasztói tudatosság növelésére a teljes ellátási láncban
BEVEZETÉS „ A fiatalság a főfogás, az öregkor a desszert” TÁMOP B-14/
DEMOGRÁFIAI VÁLTOZÁS TÁMOP B-14/
IDŐSKOR Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kronológiai életkor szerinti felosztását a következő sorokban tüntetem fel: -középkorúak: év közöttiek -öregedők: év közöttiek -időskorúak: év közöttiek -öregek: év közöttiek -aggastyánok: 90 év felettiek TÁMOP B-14/
VÁLTOZÁSOK - az izmok tömege és ereje 30%-kal csökken - az idegrostok száma az idegtörzsekben negyedével megfogyatkozik - az agy súlya közel 30 dkg-mal csökken - a vese nefronjainak (a vese működési egysége) száma 50%-kal csökken ről 88-ra fogynak az izlelőbimbók számai nyelv szemölcsönként TÁMOP B-14/
- a testen átáramló vér mennyisége felére csökken - a tüdő légkapacitása 75 éves korra több mint felére csökken - az idegrostok vezetési sebessége átlagosan 15%-kal csökken - a látás-hallás csökkenése eléri a 85-90%-kot - lecsökken a szomjúságérzet és az étvágy, a központi idegrendszer specifikus sejtjeinek pusztulása miatt, 40-50%-kal TÁMOP B-14/
- kötőszövet rugalmasságának csökkenése - a támasztó-kötőszövet teljesítménye csökken - az immunműködések kapacitása csökken - alapszemélyiség jellegzetességeinek markánsabb megjelenése meghatározóvá válik - receptorok száma csökken TÁMOP B-14/
- számos fog elvesztésével számolhatunk (az ételeket pépesíteni kell) - homeosztázis instabilitása TÁMOP B-14/
TÁPLÁLKOZÁS ÉS MEGBETEGEDÉS o fehérjekalória-hiányos táplálkozás: immunelégtelenség, anaemia (vérzékenység), kimerültség, fokozott fertőzéshajlam, demencia (elbutulás), felfekvéses gyulladások. o folyadékivási elégtelenség (hypodipsia): dehidráció, orthostatikus hypotonia (függőleges testhelyzet felvétel ez gyakorlatban azt jelenti, hogy ha függőleges testhelyzetet veszünk fel, enyhe szédülést érzékelünk, mivel a vérnyomás ilyenkor hirtelen leesik), hypernatrémia (magas nátriumszint). TÁMOP B-14/
o cink-elégtelenség: immunelégtelenség, anorexia, csökkent sebgyógyulás. o folsav- és B12,-vitamin-elégtelenség: anémia, demencia. o vashiány: anémia. TÁMOP B-14/
o szelénium-elégtelenség: karcinóma (rosszindulatú daganatok) és myopathia-hajlam (szívizomelhalás). o A-vitamin-többlet: hypercalcemia. o fokozott nátrium-bevitel: hypertonia, cerebrovascularis (agyi erekhez tartozó) események TÁMOP B-14/
o fokozott kalória bevitel: elhízás, hipertónia (magas vérnyomás), II. típusú diabétesz. o kalcium- és D-vitamin-elégtelenség, csökkent napsugárzás mellett: osteopenia(csökkent csontállomány), csípőtáji törések. o rostszegény táplálkozás: diverticulitis (vastagbélen található kitüremkedés begyulladhat), székrekedés. Fokozott rostbevitel: bélcsavarodás. TÁMOP B-14/
TÁPLÁLKOZÁSI PIRAMIS TÁMOP B-14/
FOLYADÉK Általános panaszok, a testtömeg 1%-nál kisebb folyadékhiány esetén: fejfájás koncentráló képesség csökkenése fáradság Szédülés 1 %-nál nagyobb folyadékhiány esetén egészségügyi következmények: légzési nehézségek: csökkenő szellemi kapacitás mentális problémák székrekedés fogproblémák szájüregi betegségek vesekő TÁMOP B-14/
SÓ TÁMOP B-14/ ABCDEFGH 1. Ékeztetés típusa Korcsoportok 2. 1–3 év4–6 év7–10 év11–14 év15–18 év19–69 év70. évtől 3. Egész napos étkeztetés 23 5 (legfeljebb: 10) 5 (legfeljebb: 10) 5 (legfeljebb: 10) 5 (legfeljebb: 12) 4. Bölcsődei étkeztetés 1,5–––––– 5. Napi háromszori étkezés szolgáltatás a –2 3,5 (legfeljebb: 6,6) 3,5 (legfeljebb: 6,6) 3,5 (legfeljebb: 6,6) 3,5 (legfeljebb: 7,9) 6. Napi egyszeri étkezés szolgáltatás a –1 2 (legfeljebb: 3,6) 2 (legfeljebb: 3,6) 2 (legfeljebb: 3,6) 2 (legfeljebb: 4,3) Az étkeztetés típusától függően a korcsoportonként megengedett napi só bevitel*(g/fő)
ENERGIASZÜKSÉGLET TÁMOP B-14/ ABCDEFGH 1. Étkeztetés típusa Korcsoportok 2. 1–3 év4–6 év7–10 év11–14 év15–18 év19–69 év70. évtől 3. Egész napos étkeztetés 1100– – – – – – – Fekvőbete g- gyógyintéz eti étkeztetés 1000– – – – Bölcsődei étkeztetés 800– Napi háromszor i étkezés szolgáltatá sa 900– – – – – – Napi egyszeri étkezés szolgáltatá sa 450–600600– – – – 850 Korcsoportonkénti napi energiaszükséglet (kcal/nap/fő )
TÁPANYAGOK Fehérjék Zsírok Szénhidrátok Vitaminok, ásványi anyagok TÁMOP B-14/
NEHÉZSÉGEK, MEGOLDÁSOK TÁMOP B-14/
CSONTRITKULÁS, OSZTEOPORÓZIS Az oszteoporózis, mint kóros folyamat, tulajdonképpen akkor válik nyilvánvalóvá, amikor a csont ritkulása olyan mértékű lesz, hogy a csont már nem bírja el a ránehezedő terhelést, és eltörik. Az oszteoporózis egyik formája, a nőknél a havi vérzés elmaradása utáni időszakban (posztmenopauzális oszteoporózis ) alakulhat ki. A másik formája, amelyet kortól függő oszteoporózisnak neveznek, a 70. életév körül, vagy utána jön létre. TÁMOP B-14/
MEGELŐZÉS mg/ nap kalcium. A megfelelő mennyiségű kalciferol (D-vitamin) bevitele is szükséges a kálcium beépüléséhez. Amikor a napfény-expozíció nem elegendő a mikrogramm-ot is elfogadhatónak tartják. Néhol a nemzetközi egység mutatót használják, 400 NE egység ajánlással. 1 NE = 0,025 μg kalciferol. Mozgás. TÁMOP B-14/
KÁLCIUM MENNYISÉG TÁMOP B-14/
D-VITAMIN MENNYISÉG TÁMOP B-14/
ÖSSZEFOGLALÁS Alapanyagcsere változás Zsírszegény étrend Változatos, tápanyagban gazdag étrend Fehérjeigény magasabb lehet Napi többszöri kis étkezések Túlzott só-és cukorfogyasztás kerülése! Az osteoporosis, mint csontritkulás időskorban gyakori! Ezt megfelelő mennyiségű kálcium és D-vitamin rendszeres elfogyasztásával megelőzhetjük. A rendelet a kálcium mennyiségre szabályzást hozott. Minden nap tej-és tejtermék fogyasztása ajánlott. Tíz élelmezési napon keresztül 5 liter tej fogyasztandó vagy ennek megfelelő kálciumtartalmú tejtermék. TÁMOP B-14/
LEGFONTOSABB SZÜKSÉGLETEK TÁMOP B-14/ speciális feladat időskorban tápanyag magas víztartalmú élelmiszerek fehérjehasznosulás romlik gyulladások során fokozódik a szervezet fehérje igénye fokozott fehérjeigénytej, joghurt, kefir (tejtermékek) székrekedés (renyhébb bélműködés, csökkent fizikai aktivitás) rostban gazdag táplálkozászöldségek, gyümölcsök idegrendszer megfelelő működéséhez lényegesek, így a memóriára is pozitív hatással lehetnek fokozott B6-vitaminbeviteltej, joghurt, kefir fogak hiánya miatt pürésíteni kell, ami hosszabb főzést igényelhet; a C-vitamin hőérzékeny C-vitamin-bevitelre figyelni kell friss gyümölcsök, saláták, frissen préselt natúr gyümölcs- és zöldséglevek elégtelen D-vitamin bevitel és a D-vitamin hasznosulásának csökkenése D-vitamin-bevitelre figyelnitej, tejtermék, halak csontritkulás megelőzés érdekében fokozott kalciumbevitel, D- vitaminnal joghurt, kefir anyagcsere folyamatokhoz szükséges vastej, joghurt, kefir, hal anyagcsere folyamatokhoz szükséges cinktej, joghurt, kefir, hal
KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!