Az Európai Unió energiapolitikája Gyürk András Az Európai Parlament képviselője Ipari, kutatási és energiaügyi bizottság.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A globális felmelegedés és az üvegházhatás
Advertisements

Zéró CO2-Fenntartható Építészet ZÖLD BERUHÁZÁSI RENDSZER Dióssy László címzetes egyetemi docens szakállamtitkár Budapest november 5.
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
Dr. Nyikos Györgyi. ami kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket.
Az Európai Unió szervezeti felépítése
ENERGIATAKARÉKOSSÁG A MAGYAR ENERGIAPOLITIKÁBAN NEMZETI ENERGIAHATÉKONYSÁGI CSELEKVÉSI TERV Gergely Kálmán Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium.
ENERGIABIZTONSÁG 2009 Földgáz és energiabiztonság Rahóty Zoltán E
Az Európai Unió alakuló energiapolitikája
Az Európai Konvent működése Bakos Gábor BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar.
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
ENERGIA ÚTITERV 2050 Herczog Edit Európai Parlamenti Képviselő november 15. FenntarthatóságBiztonságVersenyképesség.
Az Európai Unió energiapolitikája: a harmadik energia csomag
OLAJOS Péter Környezetvédelmi szakmérnök Uniós környezetpolitikai szakértő Megújuló energia alapú térségfejlesztés itthon és külföldön május 27.
A távhőszolgáltatás időszerű (hatósági) kérdései
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
Az Európai Unió és Magyarország
A globális klímaváltozás globális gazdasági következményei.
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
1 A hazai energiapolitika teendői Kaderják Péter Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont.
 integratív szakpolitika  ’90-es évek: átértékelt szerep  miért szükséges a környezetvédelmi politika integrációja?  a gazdasági növekedés önmagában.
Globalizáció, avagy a nemzeti energiapolitikák alkonya MAGYAR ENERGETIKAI STRATÉGIÁK-műhelyvita június 2. Hegedűs Miklós GKI Energiakutató Kft.
1 „ Energiapolitikai kérdőjelek, lehetséges válaszok” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. MKT Vándorgyűlés, Eger Június.
EU IV.. Európa Parlament – Strassbourg Titkársága - Luxemburg - tagországok állampolgárai választják a tagjait (Magyarország 23 fő) - elfogadja a költségvetést.
Vince Péter MTA Közgazdaságtudományi Intézet
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Kreatív Iparágak a Digitális térben Új Széchenyi Terv konzultációs konferencia és eFestival Gála Digitális stratégia Közérdekű és kulturális adatok és.
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Energiatervezés Energiapolitikai szempontok Forgatókönyv elemzés.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
A Kiotói Jegyzőkönyv Énekes Nóra Kovács Tamás.
A magyar energetika bányászatot érintő aktuális kérdései Szentpétery Emese főosztályvezető-helyettes november 17.
A GÁZSZOLGÁLTATÓK JOGI SZÉTVÁLASZTÁSA MIATTI VÁLTOZÁSOK
Az Európai Unió szervezeti felépítése
1 A LIBERALIZÁLT ENERGIAPIAC HATÁSA A GAZDASÁG FEJLŐDÉSÉRE Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Hatvani György helyettes államtitkár.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
A zöld energia jövője Magyarországon Dr. Jávor Benedek elnök Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága november 17.
Környezettudatos közlekedés 2030 – Nemzeti Energiastratégia 2030
A 21. század energiapolitikai kérdései és hazai válaszai: a „Magyarország energiapolitikája ” című stratégia és a lezajlott társadalmi-szakmai.
Ágazati kapcsolatok és szociális párbeszéd az EMCEF-ben Balatongyörök, április 29.
ÚJ EURÓPAI KIHÍVÁSOK AZ ENERGIAPOLITIKÁBAN MAGYARORSZÁGON Hatvani György helyettes államtitkár.
Az igazi változásokhoz szemléletbeli váltásra van szükség ? Az energiaszektor szerepe a versenyképesség javításában Energiatudatosság.
Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Az Európai Unió energiapolitikája: a harmadik energia csomag
Fenntarthatóság Hol tart Európa a cselekvésben? Herczog Edit Európai parlamenti képviselő Magyar Fenntarthatósági Csúcs II. Budapest, november 24.
Európai Bizottság Miniszterek Tanácsa
Globalizáció és környezeti problémák
A nemzeti programokon kívüli szakmai kihívások
Magyar Energetikai Stratégiák Magyar Mérnök Akadémia-Magyar Tudományos Akadémia június 2. Energia-ellátás és energia-hatékonyság (Egy holisztikus.
1 Az EU kudarca: A hagyományos ketrecek betiltása Glattfelder Béla Európai parlamenti képviselő.
Az EU energiapolitikája, az energiaellátás biztonságossága, környezetvédelmi politikája.
Az EU energiapolitikája, az energiaellátás biztonságossága, környezetvédelmi politikája.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
GÁZPIACI HELYZETKÉP A FÖLDGÁZIPAR STRATÉGIAI KÉRDÉSEI 2007 május.
A globális klímaváltozás mérséklésére, az üvegház hatású gázok emissziójának csökkentésére szerveződő nemzetközi megállapodások sikerei, kudarcai Liebl.
Miskolc város energetikai fejlesztései Geotermikus alapú hőtermelés Kókai Péter projektmenedzser.
Az EGT és Norvég Alapok jelenlegi időszaka. 2 Az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok (FM) es időszaka Támogatási összeg: mintegy 153.
Az atomenergia szerepe a Nemzeti Energiastratégiában dr. Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár A Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetségének.
Megújuló energia alkalmazása
Az Európai Unió energiapolitikája
Az EU intézményrendszere
Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD)
BESZERZÉS A KATONAI LOGISZTIKÁBAN
AZ ENERGIAPOLITKA 2000 TÁRSULAT
A magyar energiastratégia dilemmái
Az EED főbb elemei és hatásai a magyar energiaszektorra
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
AZ EURÓPAI UNIÓ TÖRTÉNETE, INTÉZMÉNYEI
Előadás másolata:

Az Európai Unió energiapolitikája Gyürk András Az Európai Parlament képviselője Ipari, kutatási és energiaügyi bizottság

Gyürk András EP képviselő 2 Európai energiapolitika az integráció születésénél 1951: Az Európai Szén- és Acélközösséget (ESZAK) létrehozó Szerződés 1957: Az Európai Atomenergia-közösséget (Euratom) létrehozó szerződés

Gyürk András EP képviselő 3 Az energiapolitika helye az EU döntéshozatalában Belső piac, versenyjog: az energiapiac liberalizációjáról szóló irányelvek (közösségi döntéshozatal) Környezetvédelem: energiahatékonyságra vonatkozó irányelv, megújuló energiaforrásokról szóló akcióterv (közösségi döntéshozatal) Külkapcsolatok: az Energiaközösséget létrehozó szerződés (kormányközi megállapodások)

Gyürk András EP képviselő 4 A közelmúlt felgyorsult eseményei március: az Európai Bizottság közreadja a közös európai energiastratégiáról szóló Zöld Könyvét tavasza: az Európai Tanács elhatározza, hogy a miniszterek minden találkozón megvitatják az energetikai fejleményeket január: az Európai Bizottság bemutatja az Integrált energiaügyi és éghajlat-változási javaslatcsomagot.

Gyürk András EP képviselő 5 I. Európa energetikai kihívásai 1.Európa energiaigénye egyre nő - ezzel párhuzamosan importfüggősége is év múlva az EU energiaszükségletének 70%-át fogja külföldről – köztük számos veszélyeztetett területről – importált termékekkel fedezni, szemben a jelenlegi 50%-kal.

Gyürk András EP képviselő 6 I. Európa energetikai kihívásai 2. Folyamatosan növekvő energiaárak 2001 és 2006 között a lakossági fogyasztók által fizetett: olajár több mint 370%-kal, villamosenergia ár 9%-al, földgáz ár 15%-al növekedett. Forrás: Eurostat

Gyürk András EP képviselő 7 I. Európa energetikai kihívásai 3. Európának energiaellátási problémákkal kell szembenéznie Globális energiaforrások jelentős igénybevétele. A tartalékok néhány országban koncentrálódnak. Több tagállam nagyrészt vagy kizárólag egyetlen beszállítótól függ.

Gyürk András EP képviselő 8 I. Európa energetikai kihívásai 4. Éghajlatunk melegszik Az ENSZ Kormányközi Klímaváltozási Bizottsága (IPCC) szerint az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása miatt a Föld hőmérséklete beavatkozás hiányában az évszázad végéig akár 1,4-5,8 fokkal emelkedhet. Ennek várható következményei a folyamatosan emelkedő tengerszint, az ivóvízhiány, valamint az ismert növény- és állatfajok 30%-ának kipusztulása lehetnek.

Gyürk András EP képviselő 9 I. Európa energetikai kihívásai 5. Európa még nem alakított ki teljesen versenyképes belső energiapiacokat Szektorvizsgálat eredménye: Régi monopóliumok által uralt piac Vertikális összefonódások (hálózat, termelés és ellátás egy cégnél összpontosul) Piaci körülmények nem elég átláthatóak

Gyürk András EP képviselő 10 I. Európa energetikai kihívásai 6. Sürgős befektetésekre van szükség Az elkövetkezendő 20 évben csak Európában körülbelül egytrillió eurós beruházásra lehet szükség: Az energia iránti kereslet kielégítése Az elöregedett infrastruktúra lecserélése

Gyürk András EP képviselő 11 II. Európa válaszai 1.Az energiatakarékosság, energiahatékonyság javítása Szigorú határértékek kitűzése: 2020-ra a teljes primerenergia használatának 20%-kal való csökkentése 2020-ig 20 %-kal csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátást az EU-n belül 2020-ig teljes energiamixének 20 %-át fedezze megújuló energiaforrásokból 2020-ra a bioüzemanyagoknak legalább 10 %-os arányt kell elérniük.

Gyürk András EP képviselő 12 II. Európa válaszai 2. Több szempontú diverzifikáció megvalósítása Európa energiaellátását diverzifikálni kell: a beszerzés földrajzi forrása a szállítási útvonal, valamint a felhasznált energiatípusok tekintetében.

Gyürk András EP képviselő 13 II. Európa válaszai 3. Az energia belső piacának megteremtése Határozott fellépés a versenyjogi szabályokat megsértők ellen A hatályos szabályozás szigorítása, új jogszabályok alkotása

Gyürk András EP képviselő 14 II. Európa válaszai 4. Egységes uniós fellépés a nemzetközi energiapolitika terén Szolidaritás, együttműködés: Ellátási problémák kezelése (Energiaközösséget létrehozó szerződés) Hatékonyabb érdekérvényesítő képesség a termelő- és tranzitországokkal pl. az ár tekintetében (Energia Charta) Nemzetközi szerződésekből fakadó előírások globális alkalmazásának elősegítése (Kyoto)

Gyürk András EP képviselő 15 III. Az Európai Parlament hatáskörei Jogalkotási jogkör és a döntéshozatali eljárások Költségvetési jogkör Ellenőrző jogosítványok Kinevezési jogkörök Javaslattételi jogkör

Gyürk András EP képviselő 16 III. A képviselők parlamenti tevékenységének eszközei Napirend előtti felszólalás Jelentés vitájához történő hozzászólás Kérdések órája Írásbeli választ igénylő kérdés (Bizottság, Tanács) Módosító indítvány jogszabálytervezet és állásfoglalási indítvány szövegéhez