Róma történelme A kezdetek. A földrajzi jellemzők tenger határolja, de partvidéke kevésbé tagolt kedvező fekvés  fő kereskedelmi és közlekedési utak.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Magyarország a XVIII. században Az újjáéled ő ország.
Advertisements

Izrael Jézus idejében. 1. Vallási csoportok  Szaddúceusok. Legbefolyásosabb csoport voltak: A főtanács tagjai, a papok és a jeruzsálemi „arisztokrácia”
Kis országok – nagy örökség.  Földrajzi környezet  Jordán folyó – Holt-tenger  földművelés és állattenyésztés  Kánaán nevezik  XIII. században itt.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
Az újkőkor forradalma Egy neolitikus település, Çatal Hüyük.
A környezetvédelmi megbízott szerepe a vállalkozások tevékenységében és Önkormányzati munkakörben Önkormányzati munkakörben.
A Horthy-korszak kezdete Trianoni békeszerződés. 1.Előzmények (a tanácsköztársaság bukása utáni időszak) a.) rövid életű, átmeneti kormányok alakulása.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
2011. évi CXXVIII. tv. a katasztrófavédelemről. Egységes állami katasztrófavédelmi szerv Integrált hatóság - tűzvédelem - iparbiztonság - polgári védelem.
Velence, a „víz városa”. Kialakulása: ◊Velence kialakulása egyaránt köszönhető a természetnek, illetve az ember munkájának, környezeti feltételeit viszont.
Szabadpiaci megoldások az európai autóbusz közlekedésben Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara XVII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szeged, 2015.
1 VIII. VASÚTI PÁLYÁK TERVEZÉSÉTŐL A KIVITELEZÉSIG VASÚTI PÁLYÁS MÉRNÖKTOVÁBBKÉPZŐ Magyar Mérnöki Kamara Budapest, EU támogatású projektek.
Bemutatkozás Fodor Noémi Gépészmérnök – mérnöktanár Környezetirányítási szakértő TAR-ZERT Auditor Minőségirányítási vezető.
Szoták Mihály Ádám Földrajz-Történelem Tanári MSc.
A polisz születése Görög táj képe, ahol a polisz kialakult.
 Foglalkoztatási programelem támogatása Ft  Szociális Szövetkezet létrehozása  Képzés, foglalkoztatás, gyümölcsültetvény kialakítása  2.
1. ETF Alapítvány bemutatkozása 2. Magyarország társadalma a XX. sz.-ban és ma 3. Nők helyzete Magyarországon 4. Összefoglalás – ami ma van.
OLVASÓSZOLGÁLATI TEREK
Törökszentmiklósi Tagintézmény
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Magyar Tudományos Akadémia Talajtani és Agrokémiai Kutatóintézet
JAPÁN a felkelő nap országa
Dr. Kovács László Főtitkár
Új utakon Alapon Start mintaprogram Honnan indultunk
(Dávid és Salamon uralkodása)
Kihívások a LEADER program eredményes végrehajtásában
A krétai és a mükénéi kultúra
Válság és virágzás Nyugat-Európában
Az ókori görögök 1. KRÉTA ÉS MÜKÉNÉ.
A SPANYOL VILÁGBIRODALOM ÉS NÉMETALFÖLD
Az orosz állam birodalommá válása a Romanovok idején
MI MARADT A RÓMAI BIRODALOMBÓL?
Eszék lakos; egyetemi város, megyei székhely
Globalizálódó világ Világgazdaság A világ gazdasági központjai
AMERIKA ŐSLAKÓI: AZ INDIÁNOK
AZ ÓKORI KELETI TÍPUSÚ ÁLLAMOK
Környezetgazdaságtan 1
A földrajzi kísérletek szervezése és végrehajtása
„SZÜLŐI KLUB” – DÉLUTÁNI FOGLALKOZÁSOK
dr. Jeney László egyetemi adjunktus Európa regionális földrajza
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
A közlekedés és az idegenforgalom
AFRIKA Gazdasága Észak-Afrika Nyugat-Afrika Közép-Afrika Kelet-Afrika
Magyarország földrajzi helyzete, határai
Új pályainformációs eszközök - filmek
25. AFRIKA GAZDASÁGA.
14. VILÁGGAZDASÁG.
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
Az Európai Unió földrajzi vonatkozásai
AZ INTÉZMÉNY NEVELÉSI CÉLJAI
A római államtörténet korszakai
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
Norvég szakmai út Sebők András.
A számítástechnika története
Mit adtak nekünk a rómaiak?
10. POLITIKAI FÖLDRAJZI ALAPFOGALMAK ÉS AZ ÁLLAMOK FAJTÁI.
Lényege: Belső határőrizet megszüntetését és a külső határok közös ellenőrzését jelenti.
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Társadalmi integráció kistelepüléseken
A gazdasági fejlettség mérőszámai
Tanuló neve | Tanár neve | Osztályzat
Őshaza itt-ott, őshaza mindenütt
USA mezőgazdasága.
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
Az Országfásítási Program előkészítésének aktuális kérdései
A pénz kialakulása.
A pénz kialakulása Az első pénzt 700 esztendővel Krisztus születése előtt a görögök verték ezüstből. Azelőtt a pénzt nem ismerték, hanem cserekereskedést.
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Előadás másolata:

Róma történelme A kezdetek

A földrajzi jellemzők tenger határolja, de partvidéke kevésbé tagolt kedvező fekvés  fő kereskedelmi és közlekedési utak metszéspontjában mediterrán klíma (~ Hellasz) Az Appenninek hegyvonulata szeli ketté - átjárható Észak: az Alpok lezárja a félszigetet északról nyitott a tömeges bevándorlásra (a lakosok többsége így érkezik meg)

Gazdasági tényezők ásványkincsek: fa, építőkő, vas, réz jobb feltételek a mgazd-ra, mint Hellászban  ezért a mezőgazd. a fő római tevékenység  a medencék alkalmasak a földművelésre, a hegyvidékek a legeltető állattartásra. (növények: gabona, szőlő, olajbogyó,gyümölcsök állatok: szarvasmarha, sertés, juh, ló, méh)

Benépesülés Kr.e. 2. évezred vége: indoeurópai népek bevándorlása (lásd tengeri népek) Legfontosabb népek: –Északon etruszkok –Középen: latinok, szabinok, szamniszok –Délen: görögök Rómát a latinok alapították, a hagyomány szerint Kr. e. 753-ban, Romulus és Remus

Az etruszk hatás az Kr. e. VIII-VI. század között a térség legfejlettebb civilizációja az etruszk volt városokban laktak, volt írásuk, megszervezett államuk, használták a boltozatot (a rómaiak tőlük veszik át az ABC-t, az építészetet, az államszervezetet, városi kultúrát) Kr. e. 510.: az etruszk uralom vége Rómában: elűzik az utolsó etruszk királyt, Tarquinius Superbust

Az etruszk és a latin ABC

Etruszk sírkamra belseje

A királyság korának társadalma vezető réteg: patríciusok: ők rendelkeznek földekkel, teljes jogú polgárok, a nemzetségek vezetői (~arisztokrácia - Hellasz) A patríciusok közül kerül ki a szenátus: a király tanácsadó testülete (300 fő) cliensek: elszegényedett nemzetségtagok: polgárjoguk van, de nincs elég földjük, ezért a gazdag patríciusokat támogatták plebejusok (tömeg) (~démosz - Hellasz) nincs polgárjoguk, parasztok, kereskedők, kézművesek

A római társadalom és állam a királyok korában