S S A D M ELEMZÉSI ÉS TERVEZÉSI MÓDSZERTAN Structured Systems Analysis and Design Method.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
>>0 >>1 >> 2 >> 3 >> 4 >> Gyülekeznek a felhők a felsőoktatás egén - avagy a cloud learning szárnyalása a kibertérben SERES – MISKOLCZI - FÓRIKA - LENGYEL.
Advertisements

ADATBÁZISOK.
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens.
RENDSZERINTEGRÁLÁS B_IN012_1
Adatbázis alapú rendszerek
Rendszerfejlesztés.
Az integrált áramkörök (IC-k) tervezése
A TANÁCSADÓ SZEREPE az EU műszaki jogi szabályozásának vállalati alkalmazásában CE jelölés és társai – a.
INFORMÁCIÓRENDSZEREK FEJLESZTÉSÉNEK IRÁNYÍTÁSA.. Alkalmazás - projekt Alkalmazás - a vállalat tökéletesítésére irányuló új munkamódszer projekt - az új.
Projektmenedzsment 2.. Egyszeri, komplex feladat tervezésére, kivitelezésére vonatkozó tervezet, kapcsolódó munkálatok sorozata, egyenként jellemző idő.
2. Rendszer fejlesztés
Trendek a szoftveriparban: e-business és e-development Csontos Péter IQSOFT Rational e-development szakmai nap 2000 február 16.
Házi dolgozat.
Minőségbiztosítás és tanúsítás
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék Dr. Kulcsár Gyula egyetemi adjunktus.
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék 2012/13 1. félév 3. Előadás Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens.
Nemzetközi informatikai projekt módszertan gyakorlati alkalmazása
1Gazdasági informatika II Gazdasági informatika II. Gyurkó György.
Funkciópont elemzés: elmélet és gyakorlat
SSADM Structured Systems Analysis and Design Method
Brachmann Ferenc PTE-TTK/KTK 2009
Gazdasági modellezés,döntési modellek
Szervezetfejlesztési Program
Szoftvertechnológia Szoftvergyártás 2..
Szoftvertechnológia Bevezetés.
Komplex rendszertervezési módszerek
NATO minőségbiztosítási követelmények a tervezésre, fejlesztésre és gyártásra Termék Műszaki kiszolgálás, karbantartás, javítás Csomagolás,
Szabványok és ajánlások az informatikai biztonság területén
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
Adattár Alapú Vezetői Információs Rendszer Központi program (online) szolgáltatásai az intézményeknek december 8. Horváth Tamás felsőoktatási igazgató.
Adatfolyam modellezés az SSADM-ben
TÁMOP /A RÉV projekt Gondolatok a SZER teszteléséről…
S S A D M ELEMZÉSI ÉS TERVEZÉSI MÓDSZERTAN
Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Kar A Műszaki Tervezés Rendszerei 2000/2001 tanév, I. félév 9. előadás Műszaki tervezőrendszerek.
Az EEM helye a menedzsmentben
Vállalati Informatikai Megoldások  VIM bemutató  Szolgáltatásaink  Projektjeink  Technológiánk  Kapcsolatok.
CIM tevékenységmodellek CIM technikai és technológiai eszközrendszerének rendkívül gyors fejlődése és terjedésének növekvő üteme szükségessé teszi a gépgyártási.
IDMSYS projekt GOP Akkreditált innovációs klaszterek közös technológiai innovációjának támogatása, GOP pályázati ablak A.
Adamkó Attila UML2 Adamkó Attila
2014. június 12. Lackó Péter Clarity
Információs rendszer fejlesztése 4. előadás
Információs rendszer fejlesztése 5. előadás
Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 1 A szoftverek Csoportosításuk, verziók.
EUROPROFESSIONAL HUNGARY KFC Varró István Szakiskola, Szakközépiskola, Általános Iskola és Kollégium KARCAG.
Az MS Project szoftver alapfunkcióinak
avagy a zártság dilemmái
XXIII. Országos Jegyző-Közigazgatási Konferencia Integrált vezetői információrendszer önkormányzatoknak Zalaszám Informatika Kft. Varga János projektvezető.
PROJEKTMENEDZSMENT. Projektmenedzsment a stratégia megvalósításának eszköze. Projekt egy-egy konkrét stratégiai program vagy részprogram.
ICT Rendszerek Elemzése, Tervezése és Fejlesztése Laboratórium Analysis, Design and Development of ICT Systems (AddICT) 2015.
Szoftvermenedzsment A szoftver fogalma programmodulok rendszerdokumentáció konfigurációs adatok, és ezeket tároló fájlok felhasználói dokumentáció a szoftver.
1 Szervezet és minőség 2. előadás 1. 2 Az előadás tartalmi elemei Alapfogalmak A minőségfejlesztés jogszabályi háttere Minőségfejlesztési megközelítések.
INFORMÁCIÓMENEDZSMENT Dr. Szalay Zsigmond Gábor adjunktus, intézeti tanszékvezető VEZETÉS ÉS SZERVEZÉS MSC SZAK SZENT ISTVÁN EGYETEM.
Microsoft alapú VIR megoldás az egyetemeken Lénárt Marcell.
GAZDASÁGI INFORMATIKA 2. BMF KGK Szervezési és Vezetési Intézet.
SZERVEZET Szervezeti okok è A felhasználók és az informatikai részleg közötti gyenge kommunikáció è A felhasználók és az informatikai részleg céljai ütköznek.
Megjelentek az infokommunikációs pályázatok
ISO/IEC Software Asset Management szabvány
MIÉRT stabilak (jók??) a minőségrendszereik?.
Az SZMBK Modell alkalmazása az intézmény minőségirányítási rendszerek fejlesztésében 13. előadás 1.
Projekt neve Cég neve Előadó neve
"Ha nem tudod, hogy hová mész,
MINŐSÉG BS 4778 "Egy termék vagy szolgáltatás jellemzőinek és sajátosságainak összessége, amelyek együttesen egy adott szükséglet kielégítésére képesek".
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL ÖNÉRTÉKELÉSI SZINTEK
Készítette: Pető István Szent István Egyetem
Tantárgyi követelmények Térinformatika BMEEOFT041
Szakképzési Önértékelési Modell II. Fejlesztési szint ADOTTSÁGOK 4. 3
PROJEKT MENEDZSER Elkészíti a projekt terveket
Az SZMBK Intézményi Modell
IRÁNYÍTÁS/ ELLENŐRZÉS
DÖNTÉSHOZÁS - 3 NÉZŐPONTBÓL Felhasználók Ez az amit akarunk?
Előadás másolata:

S S A D M ELEMZÉSI ÉS TERVEZÉSI MÓDSZERTAN Structured Systems Analysis and Design Method

Mi az SSADM? Kifejezetten a rendszerelemzést és a szoftverfejlesztést támogatja. Eljárási, műszaki és dokumentációs szabványok gyűjteménye. A brit kormányzatban ún. kormányzati szabványként alkalmazzák az információs rendszerek fejlesztésében.

Jellemzők 1 Két főrészből áll: –az egyik a felhasználói követelmények elemzése, –a másik a rendszer tervezése. Ezeket a részeket szakaszokra és lépésekre tagolja (a szakaszokat modulokba fogja össze).

Jellemzők 2 A szakaszok összessége lefedi az adatmodellezés technikáit, a követelmény-elemzést és a szoftver tervezést. Első változatát 1980-ban a Központi Számítástechnikai és Távközlési Ügynökség (Central Computer and Telecommunications Agency) megbízására dolgozták ki.

Követelmények Legyen önellenőrző Kipróbált módszereket alkalmazzon Legyen alakítható Legyen tanítható

Sajátosságok 1 Nyílt rendszer, azaz –nyilvános, –bárki számára hozzáférhető, –bárki használhatja licenc díj fizetése nélkül, –használatához nem szükséges a CCTA engedélye.

Sajátosságok 2 Lehetővé teszi és támogatja a minőségbiztosítási szabványok és a kapcsolódó eljárások alkalmazását. A projekt vezetését, irányítását a PRINCE módszertan adja, amely jól összeillik az SSADM módszertannal.

Kiterjedtség STRATÉGIA- TERVEZÉS PROJEKTIRÁNYÍTÁS SSADM KÖVETELMÉNY-ELEMZÉS KÖVETELMÉNY- SPECIFIKÁCIÓ LOGIKAI RENDSZER- SPECIFIKÁCIÓ TELJESKÖRű VIZSGÁLAT MEGVALÓSÍTHATÓSÁGI ELEMZÉS FIZIKAI RENDSZERTERVEZÉS KIVITELEZÉS ÉS TESZTELÉS MűKÖDő TERMÉK FEJLESZTÉS

Szervezeti tevékenység elemzése Business Activity Model

A BAM lényege A lényeges szervezeti tevékenységeket vizsgálja Ezek függetlenek a szervezet felépítésétől és a feladatok személyre szóló kiosztásától (ezt a munkafolyamat modell írja le) Biztosítsa a szubjektivitás alacsony fokát Az informatikai rendszer felhasználó- központú legyen

Soft Systems Methodology Gyökér-definíció: a vállalati szereplők szempontjából meghatározza a rendszer lényegét Főfeladat modell: azt határozza meg, hogy a vállalatnak mit kell tennie, hogy a gyökér-definíció megvalósuljon

Egy magas szintű főfeladat modell

Magyarázat A diagramon a nyillal összekötött tevékenységek között logikai összefüggés van A nyíl hegyénél elhelyezkedő tevékenység lefolyásához szükséges a nyíl végénél levő tevékenység lefolyása A nyíl nem jelenít meg információ áramlást! (még ha a valóságban ez is történik, akkor sem) A villám jel: a vezérléstől való ideiglenes függés Irányítási terület hatóköre: a körülhatárolt terület