VI. Országos Tanácsadási Konferencia, BKIK Női Erőforrás Menedzsment Tanácsadás nők, vállalatok számára Dr.habil. Ternovszky Ferenc főiskolai tanár BGF.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Stratégiai vezetés gyakorlati kérdései
Advertisements

Miért éri meg családbarátnak lenni?
A munkahelyi egészségfejlesztés lehetőségei, nemzetközi tapasztalatok
Család – munka Dr. Ternovszky Ferenc.
A tanári munka értékelése
A menedzsment tanácsadás egy tapasztalt ügyfél szemével November 17. Kapus István Senior Tanácsadó– Nestlé Hungária Kft. Üdvözöljük a világában!
I. AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT SZEREPE A SZERVEZETEKBEN
BEVEZETÉS A HUMÁN ERŐFORRÁS MENEDZSMENTBE
A Budapest Bank vállalati gyakorlata
A tervezés mint menedzsment funkció
Emberi Erőforrás Menedzsment Az emberi erőforrások fejlesztése
Család.
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
Az Európai Női Lobbi nézőpontja Juhász Borbála.
Egyén a szervezetben Vezetés és szervezés BA Pécs.
SEK, május 9. Forrás: Baritz Sarolta Laura AZ ÜZLET MINT HIVATÁS – UTÓPIA VAGY REALITÁS? In Távlatok.
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
Karrierfejlesztés lehetőségei és dilemmái
Üdvözöljük Waldviertelben. következetesség kézimunka tapasztalat bölcsesség megbecsülés.
Ahol a nők nincsenek hátrányos helyzetben Patai Ágnes humánpolitikai igazgató november 15.
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
E-SKILLS (DIGITÁLIS ÍRÁSTUDÁS) AZ ÉRDEKKÉPVISELETI MUNKÁBAN A STRATOSZ SZÁMÁRA KIDOLGOZOTT VÁLTOZAT Készült a MAT támogatásával, az FSZH közreműködésével.
Vállalati EEM. Vezetési orientációk változása Termelés Értékesítés Marketing Stratégia Minőség Emberi tőke Tudástőke idő.
3. előadás.
Karrier és tudásmenedzsment a VIP Humánpolitikai Rendszerben
Családi vállalkozás.
A HR vezető, mint a Vezérigazgató legfontosabb partnere
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
SZEMÉLYZETI MARKETING
© 2004 Dankovics-Meuser-Kristóf-Horváth
Szervezeti formák Dr. Ternovszky Ferenc: Nemzetközi menedzsment európai szemmel BGF - Külkereskedelmi Főiskolai Kar Vállalkozások és Emberi Erőforrás.
Konfliktus Dr. Ternovszky Ferenc: Nemzetközi menedzsment európai szemmel BGF - Külkereskedelmi Főiskolai Kar Vállalkozások és Emberi Erőforrás Menedzsment.
A kulturális intelligencia
Szervezeti kultúra / vállalati kultúra
Pannon Egyetem A pályakövetési vizsgálatok jövője a Pannon Egyetemen a TÁMOP pályázat fényében Veszprém, március 11.
Tudásmenedzsment eredmények és tapasztalatok a MOL Csoportban Tóth Róbert Tudásmenedzsment vezető, MOL Csoport Budapest, 2006.február 23.
Folie 1 Ausztria mint gazdasági telephely Európai üzleti tevékenységének kiindulópontja Birgit Reiter-Braunwieser ABA-Invest in Austria Sopron, Februar.
Az informatikai tanácsadás jövője – mit tehetünk érte? Hetyei József Certified Management Consultant (CMC) NJSZT szakértő főiskolai vezető oktató, szakvezető.
Emberi Erőforrás Menedzsment Stratégia, politika, tervezés az emberi erőforrások menedzsmentjében EEM. 02.
Szervezeti kultúra / vállalati kultúra
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
Az EEM helye a menedzsmentben
2007/2008 II.: MENEDZSMENT GYAKORLATOK
Változások menedzselése felsőfokon Készítette: Schalli Adrienn Dinya László.
8. Előadás Szervezetek és szervezeti formák
Tízből négy férfit zavarna, ha női főnöke lenne
NŐK HELYZETE A MUNKAERŐ-PIACON, PROBLÉMÁK, NEHÉZSÉGEK Bük, augusztus 27.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
Projekt bemutató 2007.Március 9. 1 JOB(B) A NŐKNEK PROGRAM Az eddig elért eredmények.
JÓLÉT ÉS IDEOLÓGIÁK: FEJLETTSÉG ÉS BÉREK
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
Felnőttképzés és felnőttoktatás a felsőoktatásban Fekete Ilona Dóra Eger 2011.
Nők és férfiak társadalmi egyenlőségének munkaerőpiaci és családügyi vonatkozásai december 3.
BKIK – VI. Országos Tanácsadói Konferencia LEAN COACHING Bárány Péter, CMC üzletág-vezető Projektverzum Kft Budapest, március 21.
„A tanácsadás emberi oldala” – az érzelmi kompetencia jelentősége a tanácsadásban – Dr. Szabó Szilvia (PhD.) főiskolai docens, ZSKF elnökségi tag, HSZOSZ.
E GYEDÜL VAGY HÁLÓZATBAN ? VI. Országos Tanácsadási Konferencia, BKIK Budapest, március 21. ISBN száma: HR + K ONZORCIUM.
A magán-munkaközvetítők évi tevékenysége Foglalkoztatási és Szociális Hivatal augusztus 2.
Euromenedzser 1 2 VI. Országos Tanácsadási Konferencia, BKIK A szervezeti kultúra-váltás tanácsadói tapasztalatai két magyarországi esettanulmány alapján.
Készítette: Pató Gáborné Dr. Szűcs Beáta, egyetemi docens Pannon Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Szervezési és Vezetési Tanszék Elérhetőség:
DI DDIV DIVERSITY SPECTRUM LYNN GARDNER HEFFRON
Milovecz Ágnes–PTE KTK Király Ágnes–PTE KTK Poór József–SJE GTK
Országos tanácsadási konferencia
Hatalom és szervezeti politika
Kultúra és kommunikáció
Készítette: Farkasné Veres Edina
SEEM alapok.
Foglalkoztatás, szakképzés, jó gyakorlatok
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
Rugalmas foglalkoztatási formák elterjedtsége a
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
Előadás másolata:

VI. Országos Tanácsadási Konferencia, BKIK Női Erőforrás Menedzsment Tanácsadás nők, vállalatok számára Dr.habil. Ternovszky Ferenc főiskolai tanár BGF. Külkereskedelmi Kar Budapest, március 21. (ISBN száma: )

Profit Ahol a nők-férfiak aránya közel azonos: a profit 56%-kal magasabb. (Európai Bizottság 2012 márciusi jelentés) Az eszközarányos nyereség (ROE) 35,1%-kal magasabb (USA,Catalyst 2007) Szükség van-e a nőkre, a Női Erőforrás Menedzsmentre, a tanácsadásra? Gazdasági kérdés ez? ÜZLETI SZEMPONTOK

USA  az összes fogyasztási döntés: 83 %-ában  bútorvásárlás: 94 %-ában  lakásvásárlás: 91 %-ában  „Csináld Magad”vásárlás: 80 %-ában  új autó vásárlás: 60 %-ában  egészségügyi kiadások: 80 %-ában A 100 ezer dollárt vagy többet kereső nők száma megháromszorozódott az elmúlt 12 évben. Piac A nők hozzák a fogyasztói döntést (Cunningham-Roberts )

Az OECD országokban, 2005-ben 57% volt a nők aránya a diplomások között. Előrejelzések szerint ez az arány 2015-re 63%-ra növekszik ra hét országban ez az arány 70% fölé emelkedik! (Svédország, Írország, Új Zéland, Magyarország, Egyesült Királyság, Olaszország, Hollandia). Source: OECD, High Education to 2030 Diplomás Nők

A nők részaránya a felsővezetésben 2. sz. ábra

A képzett, tehetséges nők sokaságát veszti el a vezetés, a munkaerőpiac, miközben:  nő a szellemi munka jelentősége, aránya,  a tudás, a tudás menedzsment egyre nagyobb szerephez jut A női tudás parlagon hagyása nagy, rossz hatást gyakorol az egész gazdaságra.

A Női Erőforrás Menedzsment nem egy női kérdés, hanem kőkemény üzleti feladat!! Célok 1. Segíteni a vállalatokat, hogy:  felismerjék a képzett, tehetséges nők fontosságát  felismerjék a vegyes összetételű vezetés eredményességét  megtalálják, motiválják, fejlesszék a női erőforrást  támogassák a nőket a felsővezetői posztok elérésében  a női erőforrás optimális alkalmazásában, a vállalat, az egyének és a közösség számára kölcsönösen előnyös formában  kifejlesszék és alkalmazzák a munka – család egyensúlyt elősegítő, létrehozó módszereket (pl. Munka-Család Audit)

2. Segíteni a nőket:  a karrier fejlesztésben  a vezetői poszt elérésében  a munka-család egyensúly megtalálásában  a munkaöröm, elégedettség, siker elérésében. A Női Erőforrás Menedzsment nemcsak a vezetői ambíciókkal rendelkező nőket kívánja segíteni, hanem azokat is, akik „mindössze” örömteli munkára és a munka-család közti egyensúlyra vágynak.

A nőknek segítségre, képzésre, tanácsadásra van szükségük ahhoz, hogy megértsék a szervezeti kultúrát, a láthatatlan, íratlan szabályokat, amelyek főképp férfiak által vannak kialakítva, férfiak számára. Mentorálás, coaching, hálózatépítés mind segíthetnek abba, hogy a nők felismerjék, megismerjék ezeket a szabályokat és tudják építeni karrierjüket „ a férfi világban”.

A Női Erőforrás Menedzsment TÉMAKÖREI. TANÁCSADÁS A NŐ, AZ EGYÉN SZÁMÁRA.  Női karrier modellek. Lehetőségek, utak, a többciklusú karrier.  A nő és a férfi. A különbözőségek.  Célok, motivációk.  Személyes tulajdonságok, önismeret, önfejlesztés.  A nő és a szervezet. A láthatatlan férfi szabályok. Kapcsolatrendszer, hálózatok, informális csoport, befolyási övezet. A szervezeti kultúra, a vezetési stílus.  A nők és a hatalom viszonya. A hatalom forrásai, gyakorlása.  Személyes stratégia kialakítása.  Az imázs kialakítása, pozicionálás a szervezetben.  Út a csúcsra. Akadályok, játékszabályok, taktikák.  A csúcson. Vezetési stílus. A női vezető. Viselkedés, veszélyek, teendők.  Hogyan teremtsük, őrizzük meg a munka/magánélet egyensúlyát. Időgazdálkodás szervezés, rugalmasság, munkamegosztás. Szeretet.

TANÁCSADÁS A CÉGEK SZÁMÁRA  Toborzás, kiválasztás.  Teljesítményértékelés.  Anyagi és erkölcsi ösztönzés. A bér szakadék.  A munka-magánélet egyensúly megteremtése, Munka- Család Audit. Családbarát munkahely. Rugalmas munkaidőformák, rugalmas szabadság….  Női Erőforrás fejlesztése. Képzés, képzettség, karrier fejlesztés. A vezetői utánpótlási rendszer, előléptetési gyakorlat.  Egyénre szabott, rugalmas karrier utak kialakítása.

A Női Erőforrás Menedzsment, feladat a kormányok, az oktatás, a tanácsadás, a vállalatok és az egyén számára. A nők sikere, siker a szervezeteknek, siker a családnak, siker a társadalomnak!