Bodrogolaszi község turizmusfejlesztése Kérdőív a fejlesztés koncepciójának összeállításához értékelés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
 Ide a testvértelepülési táblákról berakni a képet  „ Építsünk hidat tiszta szavakból határok fölé,  S elindulhatunk egymás felé!”   (Ismerős Arcok)
Advertisements

LEADER  LEADER (francia betűszó: Liaison Entre Actions pour le Developpement de l’Economie Rurale) = Közösségi kezdeményezés a vidéki gazdaság fejlesztéséért.
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
25 ÉV A TEHETSÉGEK SZOLGÁLATÁBAN MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG KONFERENCIÁJA PÉCS SZEPTEMBER KORMOS DÉNES A NEMZETI TEHETSÉGÜGYI KOORDINÁCIÓS.
Magyar ipari parkok kialakításának és működtetésének tapasztalatai Tóth János vezető főtanácsos Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Üzleti Környezet.
Gondolatok Sárospatak iskolavárosi helyzetéről Sárospatak, okt. 20.
Turizmuspolitika Turizmus irányítási eszközei: Turizmuspolitika
Önkormányzatok idegenforgalmi feladatai Tegyünk együtt Fejér megye idegenforgalmáért Garán Éva.
A helyi termék szerepe és lehet ő sége Zala megyében Kovács Tünde, projektszakért ő Kerka völgy aranya, a méz - a helyi termékekért Zalamerenye, 2010.
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Koncepció és a Területfejlesztési Stratégiai Program megújítása Szolnok, február 2. Jász-Nagykun-Szolnok.
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
Filep Éva, a "Kárpátalja Völgyeiben és Hegyein" 
Zalai Borút Egyesület. Borutak Magyarországon •Villány-Siklós borút Egyesület (1994) •Balatoni Borutak szövetsége (2003) •Magyar Borutak szövetsége (2003)
Kerékpáros Magyarország Program Bringázz a Munkába Kerékpárosbarát Település szeptember 16.
Tájékoztató a települési túraútvonalak létrehozásával kapcsolatos tapasztalatokról Márta Attila.
SZIE Enyedi György Regionális Tudományok Doktori Iskola
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
„Nyitott kapu” a rendszeres testmozgásért és kapcsolódó egészségfejlesztési programok Vámospércsen Ménes Andrea polgármester.
Budaörs Kistérség Többcélú Társulása Bemutatkozik: HERCEGHALOM Január 26.
Ajkai Kistérség turisztikai helyzete
LEADER Közösségek határon átnyúló együttműködésének lehetőségei Bodnár János Munkaszervezet vezető szeptember 10.
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
Ajkai Kistérség Idegenforgalmának jellemzői
A „Sellyei Kistérség” keleti térségének fejlesztése
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
„Balaton” TÁMOP A-11/1/KONV Az egyedi tájértékek és kataszterezésük a Kaposvári Egyetemen Pál-Fám Ferenc Kazinczi Gabriella.
MRTT Vándorgyűlés Szeged, Nyugat-Bácska magyar lakta településeinek gazdasági és társadalmi fejlesztési lehetőségei Diósi Viola, Regionális.
Rekreáció és turizmus a Duna mentén
Önkormányzatok turisztikai feladatai
Zalai Borút Egyesület. Borutak Magyarországon Villány-Siklós borút Egyesület (1994) Balatoni Borutak szövetsége (2003) Magyar Borutak szövetsége (2003)
TUDOMÁNYOS MUNKA, KUTATÁSI TEVÉKENYSÉG Dr. BARTHA LÁSZLÓ Mérnöki Kar Tanácsülése.
A Viski Zöld Falusi Turizmus Szövetség jelene és jövője
Vidékfejlesztés, turizmus és az alkotóházak lehetséges kapcsolata
AZ IKSZT program bemutatása Eperjesi Tamás vidékfejlesztési igazgató Kecskemét-Imrehegy, július 16.
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
„KIÚT” TÉRSÉGFEJLESZTÉSI EGYESÜLET 4625 ZÁHONY, ADY ENDRE ÚT 37/B. TEL: MOBIL: FAX:
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
A Dél-Dunántúli régió gazdaságában rejlő potenciál – a KKV-k szerepe a gazdaságfejlesztésben.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Tiszainform Idegenforgalmi Szolgálat
Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár
Az idegenforgalom lehetőségei a határmenti régióban Dobis Ildikó, Győr,
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
Dunaújváros2014. szeptember 15. Projekt eredményeinek disszeminációja – 9. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
Pályázó: Nők-háza Egyesület Nagykanizsa Pályázati azonosító: IFJ-GY-ND-09-A/B0043 Pályázat címe: Kistérségi Ifjúsági Fórum – 2009.
Magyar–román határon átnyúló együttműködések egy prominencia-vizsgálat tükrében Koncz Gábor MTA RKK Debreceni Osztálya Sopron, Hotel Szieszta november.
Hátrányból előnyt! - a gazdaságfejlesztés lehetséges útjai a kistelepüléseken Murakeresztúr IKSZT november 24.
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
Az önkormányzatok településfejlesztési
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
Gersekaráti IKSZT – esély és lehetőség a közösség szolgálatára IKSZT Szakmai nap, Bak,
A szerkezetfejlesztés résztvevői körének létrehozása – márkaépítés és városkommunikáció a vonzó városrészekért XX. Országos Főépítészi Konferencia Miskolc,
Többcélú közösségi terek fejlesztése Agora és térsége 1 TÁMOP /B-12/1C
A Pécsi kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 5. Baranya Megyei Önkormányzat.
A Tourism4C project bemutatása Nagy András Ügyvezető igazgató ZMVA Kick-off találkozó Zalaegerszeg, május
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
A PAKSI BŐVÍTÉS LEHETSÉGES HATÁSAI TOLNA MEGYÉRE: KAPCSOLÓDÁSI PONTOK, EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A TELLER-LÉVAI PROJEKTEKHEZ NASZVADI BALÁZS TERÜLETFEJLESZTÉSI OSZTÁLYVEZETŐ.
A kulturális örökség gazdasági-társadalmi hatásának feltárása A siroki vár felújításának tanulságai helyi szemmel Soós Gábor, Bodorkós Barbara, Lazányi.
A Pécsváradi kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 26. Baranya Megyei Önkormányzat.
A Szigetvári kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 6. Baranya Megyei Önkormányzat.
A Sásdi kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 27. Baranya Megyei Önkormányzat.
Társadalmi vitára kész a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
Turizmusfejlesztési és együttműködési tapasztalatok a Debrecen és Hortobágy helyi TDM szervezet elmúlt 4 és fél éve kapcsán Halasi Csaba egyesületi elnök.
A határtérség.
Kulcsár Norbert, Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület
LEADER pályázati lehetőségek az Innovatív Dél-Zala Helyi Akciócsoport területén önkormányzati szféra számára Kulcsár Norbert, Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési.
Előadás másolata:

Bodrogolaszi község turizmusfejlesztése Kérdőív a fejlesztés koncepciójának összeállításához értékelés

A település fejlődése kapcsán milyen területeken lát esélyt a továbblépésre? (fő)

Mekkora potenciált lát a falu turizmusának fejlesztésében? (1-től, 5-ig terjedő skálán) 1 fő nem adott választ.

Melyek azok a lehetőségek és adottságok (erősségek), amelyek a falut és környékét vonzóvá tehetik az ideérkezők számára? A válaszadók közül, két kivétellel mindenki (13 fő) potenciális lehetőséget lát a Bodrog-folyó-, illetve a település természeti-, környezeti adottságai adta lehetőségekben. E 13 válaszadó közül 8, az első helyen jelölte meg ezt. 7 válaszadó fontosnak tartja a település építészeti értékeit-, emlékeit: templom, emlékmű, Lónyay- kastély. Továbbá többen (7 fő) kiemelték a borászatban-, illetve a falusi vendéglátásban rejlő lehetőségeket is.

Mennyire vannak jelenleg ezek a lehetőségek és adottságok kihasználva? (1-től, 5-ig terjedő skálán) Átlag: 2,4

Melyek azok a feladatok-, területek, melyeken javítani kellene ahhoz, hogy a turizmus nagyobb teret nyerjen – de nem igényelnek számottevő anyagi forrást? A válaszadók 4 főbb területet jelöltek meg! Fontossági sorrendben: Település rendezés: ideértve a vízpart-, a horgásztavak-, a természeti környezet-, a település-, továbbá a saját porta rendbetétele. Szemléletváltás: összefogás, jobb kommunikáció-, kapcsolattartás a helyi lakosok között, a helyi vállalkozókkal és a szomszédos településekkel. A település adottságainak jobb kihasználása: népi hagyományok felélesztése, turisztikai-, kulturális rendezvények szervezése. Hatékonyabb tájékoztatás, tömegkommunikáció: honlapfejlesztés, média, írott sajtó.

Melyek azok a feladatok-, területek, melyeken javítani kellene ahhoz, hogy a turizmus nagyobb teret nyerjen – de ezek jelentősebb anyagi forrást igényelnének? A válaszadók 5 főbb területet jelöltek meg! Fontossági sorrendben: Az infrastruktúra fejlesztése: ideértve a települési- és a települések közötti úthálózatot, kikötő- és bicikliút kiépítését. Rendezvényszervezés: rendezvények, programok (határon átnyúló is), főállású rendezvényszervező alkalmazása. A vendéglátás fejlesztése: vendéglátás, borturizmus, faluház. Pályázatok Hatékonyabb tájékoztatás, tömegkommunikáció: honlapfejlesztés, média, írott sajtó.

Melyik az a legfontosabb lépés vagy fejlesztés a turizmusfejlesztés terén, amely meglátása szerint elengedhetetlen? A válaszadók 5 főbb területet jelöltek meg! Fontossági sorrendben: Szemléletváltás: együttműködés a szomszédos településekkel, ötletek, hatékony érdekképviselet - akár egy főállású szervező alkalmazása. Az infrastruktúra fejlesztése: ideértve a területfejlesztést is. A vendéglátás fejlesztése Hatékonyabb tájékoztatás, tömegkommunikáció: honlapfejlesztés, média, írott sajtó. Anyagi forrás megléte

Az adott dolgok mennyire fontosak a falu turizmusának fejlődéséhez? (1-től, 5-ig terjedő skálán) a) a településen belüli szereplők, szolgáltatók együttműködése: b) a környező településekkel történő együttműködés erősítése: c) a turisztikai lehetőségek hatékony marketingje: d) a pályázati lehetőségek hatékony kihasználása: e) a természeti környezet védelme, fejlesztése: f) a településkép barátságosabbá tétele: g) a turizmusba befektető külső vállalkozók: h) a közlekedési feltételek javítása: i) turisztikai rendezvények szervezése: Átlag: 4,8 4,6 4,9 4,8 4,1 3,5 4,6 4,7

A településen belüli együttműködések terén mit tart fontosnak? A válaszadók 3 főbb területet jelöltek meg! Fontossági sorrendben: Szemléletváltás: jobb kommunikáció-, kapcsolattartás a helyi lakosok között, összefogás, összetartás, tolerancia, tisztelet, odafigyelés, egymás támogatása. Hatékonyabb együttműködés: az intézmények és a helyi vállalkozók között; az önkormányzat és a lakosság-, a helyi vállalkozók- és a civil szervezetek között. Közös programok szervezése: kiemelve a fiatalok motiválását-, informálását.

A 8. kérdésben felsoroltak kapcsán, milyen lépések szükségesek azok eléréséhez? A válaszadók 5 főbb területet jelöltek meg! Fontossági sorrendben: Szemléletváltás: összefogás, hatékonyabb kommunikáció, együttműködés a szomszédos településekkel, életmódváltás (környezettudatosság, saját környezetünkre való igényesség), tervek megléte. Az infrastruktúra fejlesztése Rendezvényszervezés: turisztikai-, és egyéb programok szervezése, borturizmus. Hatékonyabb tájékoztatás, tömegkommunikáció: honlapfejlesztés, média, írott sajtó. A pályázati lehetőségek kiaknázása

A turizmus fejlesztése terén az önkormányzatnak melyek a legfontosabb feladatai? A válaszadók 5 főbb területet jelöltek meg! Fontossági sorrendben: Hatékonyabb együttműködés: a lakossággal, a beruházókkal, a szomszédos településekkel, a helyi turizmusban érdekeltekkel, az idegenforgalmi központokkal, a települési szolgáltatókkal, egyéb szervezetekkel. Hatékonyabb feladatellátás: irányítószerep szükségessége, jobb szabályozás-, koordinálás (munkák, egyéb feladatok), támogatás, pályázatfigyelés, anyagi háttér megteremtése, közbiztonság fenntartása. Település rendezés: természeti-, kulturális-, település környezet, szemétszállítás. A település adottságainak jobb kihasználása: falu nevezetességei, természeti adottságok, turisztikai-, kulturális rendezvények szervezése. Hatékonyabb tájékoztatás, tömegkommunikáció: honlapfejlesztés, média, írott sajtó.

A falu turizmusának fellendítése kapcsán milyen nehézségekkel kell számolni, amelyek akadályozhatják a turizmusfejlesztést? A válaszadók 5 főbb területet jelöltek meg! Fontossági sorrendben: Pénz és támogatók hiánya Az összefogás hiánya: érdektelenség, motiválatlanság, a közösségi szellem- és a megfelelő kommunikáció hiánya, akadályoztatás, bürokrácia. Rossz infrastruktúra A vendéglátóhelyek csekély száma: ideértve a vendéglátás szezonális voltának hátrányait. Munkanélküliség: (1fő)

Milyen veszélyt lát a turizmus fejlesztése kapcsán? A válaszadók 5 főbb területet jelöltek meg! Fontossági sorrendben: Az összefogás hiánya: az együttműködés hiánya, motiválatlanság, zárkózottság. A módszeresség, alaposság hiánya: pl.: rosszul előkészített pályázatok-, tervek. Turizmusban rejlő veszélyek: egyensúly hiánya a turisztikában érdekeltek között (pl.: túl sok vendégház egy településen), vállalkozások hiánya, a turizmus országos hanyatlása. Anyagi háttér hiánya Árvíz (1 fő) 2 válaszadó nem lát veszélyt!

Egyéb közlendők: Az összefogás szorgalmazása! Honlapfejlesztés! Kastély látogathatósága! Szabadstrand létesítése! Az elvándorlás megakadályozása, és az elvándoroltak visszacsábítása! Temetőrendezés (lakosság által)! Tokaj és Sárospatak között turisztikai útvonal kialakítása! Síoktatás! Turizmus mint megélhetés! Beruházások kezdeményezése (a lakosság érdekeinek szem előtt tartásával)!

Köszönöm a figyelmet!