SZOFTVEREK (programok). Szoftver fogalma A szoftver (software) valamely számítógép rendszerhez tartozó programok, program- rendszerek, és azok dokumentációinak.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Találkozzunk a felhők felett!
Advertisements

Szoftverek.
Operációs rendszerek Bevezetés.
Szerzői jog A különböző műveket nagyon könnyű másolni.(Például könyv, kép, film, zene vagy valamilyen program). Ez rengeteg jogi problémát vet fel. Az.
Ergonómia és jogi kérdések.
Szoftver Fogalma, típusai.
Partiumi Keresztény Egyetem - Nagyvárad -
A használt szoftverek és a jog Dr. Ormós Zoltán Ormós Ügyvédi Iroda
Informatika és etika. Jogi ismeretek
A szoftverek.
Szoftverek jogállása Alapfogalmak Szoftver.
Magunkról  Kurzusok  Tartalom  Tesztek  Feladatok  Nógrádi PC-Suli  96/ Nógrádi PC-Suli  96/ Magunkról  Kurzusok  Tartalom  Tesztek.
A szoftverhasználat jogi vonatkozásai
Készítette: Vígh Zoltán 2008
SZOFTVEREK (programok)
A szoftverek csoportosítása
Általános fogalmak Hardware Software
SZOFTVER.
Információs társadalom
A szoftver.
Windows XP ismeretek és mappaműveletek
Informatika és etika §.
Az operációs rendszer működése, fajtái, felépítése
Az operációs rendszer működése, fajtái, felépítése
A szoftver. A SZOFTVER -Azokat a szellemi javakat hívják összefoglalóan így -amelyekben kihasználhatjuk a hardverben rejlő -teljesítményt.
SOFTWARE.
Windows Server 2012 Kiadások, licencelés, lehetőségek
Szoftverlicencek Takács Béla
SZOFTVEREK.
SZOFTVER.
Operációs rendszerek. Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
Szoftverek. szoftver (software): A számítógép hardver elemeinek mûködtetését végzõ programok, a gép használatához szükséges szellemi termékek összessége.
INFORMATIKA ALAPFOGALMAK
A szoftver. A gépi elemeken (hardver) kívül szükség van programokra is, melyek vezérlik a számítógépet. A szg.ezen elemét szoftvernek (software) nevezzük.
15. óra A Windows XP alapjai
Szoftver Program – utasítás sorozat, amelyet a számítógép végre tud hajtani. Operációs rendszer – programcsomag, amely kapcsolatot teremt a felhasználó.
Az operációs rendszer.
Microsoft Office. A szövegszerkesztők segítségével igényesen kialakított dokumentum készítésére van lehetőség. A számítógépes szövegszerkesztés számtalan.
Szoftverek.
Szoftverjog és etika, adatvédelem
/3 Számítógépes rendszerek hardveres és szoftveres eszközeinek bemutatása 20. Tétel.
Fekete Vivien Galambos Edit
A Szoftverekkel kapcsolatos jogok
A számítógép (computer)
Jogi tudnivalók Adatbiztonság. Adatbiztonsági osztályok Alapbiztonsági osztály Személyes adat, üzleti titok, pénzügyi adatok. Fokozott biztonsági osztály.
2. Operációs rendszerek.
Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 1 A szoftverek Csoportosításuk, verziók.
Szoftverhez kapcsolódó jogok, felhasználási formák
Olyan, rendszerint kisméretű programok vagy programrészek, amelyek észrevétlenül terjedjenek és kárt okoznak. A felhasználó tudta nélkül működnek. Képesek.
SZOFTVEREK (programok)
TÁMOP /1-2F Modern informatikai eszközök Alkalmazások a számítógépen Papp Szabolcs 2009.
Szoftverek csoportosítása
SZOFTVEREK (programok)
Programtelepítés Takács Béla Kérdések 1. Mi a telepítés? 2. Miért van szükség a telepítésre? 3. Mi segíti elő a telepítést? 4. Példaként soroljon.
Szoftver Program – a számítógép számára érthető utasítássor Operációs rendszer – Programcsomag. Kapcsolatot teremt a felhasználó és a számítógép között.
Szoftver Program Operációs rendszer – Programcsomag, kapcsolatot teremt a felhasználó és a számítógép között. Pl: Windows és DOS, Linux (ingyenes), Unix.
Szoftverek fajtái, rendszer- és felhasználói szoftverek
Jogi kérdések Jogi kérdések. Szerzői jog Törvény – LXXVI./1999. Irodalmi, művészeti, tudományos alkotások Számítógépes programalkotás Dokumentáció Forráskód,
Kommunikáció Boda Klaudia 12.c. Mi a kommunikáció? A kommunikáció tájékoztatás, információk cseréje közlése valamilyen erre szolgáló eszköz, jelrendszer.
Az operációs rendszer.
Számítógépes alapismeretek
Szoftver Program Operációs rendszer – Programcsomag
Készítette: Pető László
Operációs rendszerek 29. óra.
Avagy mitől megy a Hardware
SZOFTVEREK (programok)
Az operációs rendszerek
SZOFTVEREK (programok)
A szoftverhasználat jogi vonatkozásai
Információs társadalom
Előadás másolata:

SZOFTVEREK (programok)

Szoftver fogalma A szoftver (software) valamely számítógép rendszerhez tartozó programok, program- rendszerek, és azok dokumentációinak összefoglaló elnevezése. Csoportosítása: 1.Szerző jog szerint 2.Felhasználásuk szerint 2

Jogi kérdések Jogi kérdések

Szerzői jog A szoftvert kibocsátó cégnek ez éppen olyan terméke, mint például egy gyárnak a televízió. Szüksége van megfelelő bevételre, az alkalmazottait fizetnie kell évi LXXVI. Tv. 4

Licencszerződés – Licencszerződés – Szoftver vásárlás – licenc jog – EULA (Végfelhasználói Lincenc Szerződés) Leírja, hogy a szoftvert milyen feltételekkel szabad használni. A megvásárolt szoftvert csak annyi példányban használhatjuk, amennyire a jogot megvettük Nem adható tovább. Általában egy tartalék biztonsági másolat készíthető róla. A számla és az eredeti lemez megőrzendő. A regisztrációs kártyát vissza kell küldeni, vagy az interneten kell regisztrálni Büntetendő: A programok engedély nélküli másolása A programok továbbadása más személynek A programok engedély nélküli árusítása Nem jogtisztán terjesztett programok felhasználása 5

Szoftverek csoportosítása jogi szempontból Kereskedelmi szoftverek Licencben meghatározott példányszám Nem ingyenes Biztonsági másolat Licencszer- ződés Regisztrációs kártya Származási bizonylat Shareware programok Korlátozással használható: Pl. nincs mentés Időkorlát Pl. 30 nap Teljes változatot meg lehet venni Freeware programok Korlátozás nélküli használat Nem adható el sajátként Szabad szoftverek Szerzői jog él Korlátlan használat Programkód is megismerhető DEMO vagy EDU programok DEMO Bemutató program EDU Oktatás számára készült Nem használható fel üzleti célra 6

Szoftverek csoportosítása felhasználásuk szerint Operációs rendszerek: Windows XP, Vista, 7, Linux (Ubuntu, Debian, …) Felhasználói szoftverek Szövegszerkesztő: Táblázatkezelő: Grafikai programok: Paint Multimédiás programok: MediaPlayer, Winamp Speciális szoftverek és egyedi fejlesztésű szoftverek Könyvelő programok Mérnöki tervezőprogramok: AutoCAD Rendszer közeli szoftverek (segédprogramok, programfejlesztő eszközök) Vírusirtók Tömörítők Lemezkarbantartók stb. Microsoft Office 2003, 2007, 2010 Office 365 (felhő alapú) 7