 a Föld forgásának és a Coriolis- erő hatásának szemléltetésére szolgáló kísérleti eszköz, amelyet Léon Foucault francia fizikus fejlesztett ki.FöldCoriolis-

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egy híres kísérlet a Gépipariban
Advertisements

Készítette: Kovács Péter Zsolt és Szilágyi Balázs Döme
A FÖLD, ÉLETÜNK SZÍNTERE
Az anyagi pont dinamikája A merev testek mechanikája
I S A A C N E W T O N.
Tartalom. A geodetikus precesszió és a „drag”. A GP-B kísérlet.
Békéscsaba, Dr. Pálfalvi László PTE-TTK Fizikai Intézet PTE, Kísérleti Fizika Tanszék Fizikai mennyiségek mérése harmónikus mozgásegyenlet.
Nagy földi légkörzés.
Alakja, mozgási és ezek következményei
A test tömege.
Eötvös Loránd élete és munkássága
Mozgások Emlékeztető Ha a mozgás egyenes vonalú egyenletes, akkor a  F = 0 v = állandó a = 0 A mozgó test megtartja mozgásállapotát,
Bolygónk, a Föld.
Pontrendszerek mechanikája
Mérnöki Fizika II előadás
1.feladat. Egy nyugalomban lévő m=3 kg tömegű, r=20 cm sugarú gömböt a súlypontjában (középpontjában) I=0,1 kgm/s impulzus éri t=0,1 ms idő alatt. Az.
1. Feladat Két gyerek ül egy 4,5m hosszú súlytalan mérleghinta két végén. Határozzuk meg azt az alátámasztási pontot, mely a hinta egyensúlyát biztosítja,
Szombathelyi Székesegyház Építését Hefele Menyhért tervei szerint 1791 tavaszán kezdték meg és november 9-én ünnepélyesen felszentelték az ország.
A rezgést befolyásoló külső hatások és következményeik
Légköri dinamika A légkörre ható erők - A centrifugális erő
Fm, vekt, int, der Kr, mozg, seb, gyors Ütközések vizsgálata, tömeg, imp. imp. megm vált ok másik test, kh Erő F=ma erő, ellenerő erőtörvények több kh:
11. évfolyam Rezgések és hullámok
A Galilei-transzformáció és a Galileiféle relativitási elv
A dinamika alapjai III. fejezet
Mágneses mező jellemzése
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
Csapágyak-1 Csapágyakról általában Siklócsapágyak.
5. előadás A merev testek mechanikája – III.
Foucault ingakísérlete
Alakja, mozgásai, bizonyítékai
Az erőtörvények Koncsor Klaudia 9.a.
Fénysebesség mérése a 18. század után
Fénysebesség mérése a 19. századig
A Coriolis-erő a fizikában az inerciarendszerhez képest forgó (tehát egyben gyorsuló) vonatkoztatási rendszerben mozgó testre ható egyik tehetetlenségi.
A tehetetlenségi nyomaték
Legfontosabb erő-fajták
Készítette:Povázsony István!
Heike Kamerlingh Onnes
Sándor Balázs BME, Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék
A dinamika alapjai - Összefoglalás
Munka.
Pontszerű test – kiterjedt test
Léon Foucault-féle ingakísérlet Kenyó Márk 9.b.
Az elemi töltés meghatározása
Heike Kamerlingh Onnes
Ütközések Ugyanazt a két testet többször ütköztetve megfigyelhető, hogy a következő összefüggés mindig teljesül: Például a 2-szer akkora tömegű test sebessége.
Cavendish ingája Fejős Gergő 12.c.
A NEHÉZSÉGI ÉS A NEWTON-FÉLE GRAVITÁCIÓS ERŐTÖRVÉNY
Heike Kamerlingh Onnes
Különféle erőhatások és erőtörvények
Eötvös Loránd élete és munkássága ( Pest, július 27. – Budapest, április 8.)
Ütközések Ugyanazt a két testet többször ütköztetve megfigyelhető, hogy a következő összefüggés mindig teljesül: Például a 2-szer akkora tömegű test sebességváltozásának.
Léon Foucault Készítette: Szarvas Attila 9.c. Tartalom jegyzék Léon Foucault élete röviden Munkássága Foucault inga felépítése/története Foucault inga.
Coulomb torziós ingája Misák Laura 9.a. Charles Augustin de Coulomb 1736(Angouleme)-1806(Párizs) Francia fizikus,hadmérnök Iskolái:1761-ben a mezieres-i.
A fizikában minden olyan változást, amely időben valamilyen ismétlődést mutat, rezgésnek nevezünk. Ha a csavarrugóra felfüggesztett testet, a rugó hossztengelyének.
Az Eötvös-inga Készítette: Virágh Máté 9. c EÖTVÖS LORÁND
AZ ERŐ SEBESSÉGVÁLTOZTATÓ HATÁSA
Rezgések Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
PERDÜLET NAGY NORBERT I₂.
Hogyan mozog a föld közelében, nem túl nagy magasságban elejtett test?
Az erőhatás és az erő.
A tehetetlenségi nyomaték
Munka Egyszerűbben: az erő (vektor!) és az elmozdulás (vektor!) skalárszorzata (matematika)
47. Országos Fizikatanári Ankét április 3-7.
AZ ERŐ FAJTÁI.
A tehetetlenség törvénye. A tömeg.
Áramlás szilárd szemcsés rétegen
3. A FÖLD ALAKJA ÉS MOZGÁSAI.
Az erő fajtái Aszerint, hogy mi fejti ki az erőhatást, beszélhetünk:
A Föld, mint égitest.
Előadás másolata:

 a Föld forgásának és a Coriolis- erő hatásának szemléltetésére szolgáló kísérleti eszköz, amelyet Léon Foucault francia fizikus fejlesztett ki.FöldCoriolis- erőLéon Foucaultfranciafizikus

 Léon Foucault (Párizs, szeptember 18. – Párizs, február 11. ) Párizs1819szeptember február 11.  Leginkább a róla elnevezett ingáról híres, amely segítségével a Föld tengely körüli forgása kimutatható volt.róla elnevezett ingáról  Jelentős még a fénysebesség meghatározására végzett munkássága is. fénysebesség

 Foucault egy 2 méter és egy 11 méter hosszú ingákkal végzett előzetes kísérletek után március 26- án a párizsi Panthéonban egy 67 méter hosszú, 28 kilogramm tömegű ingával nyilvánosan szemléltette a Föld forgását. Az inga eredeti példányát a párizsi műszaki múzeum őrzi.1851március 26- ánpárizsiPanthéonban

 Ez egy hosszú inga, amely bármely függőleges síkban szabado n lenghet.ingasíkban  Az inga felfüggesztésének súrlódása olyan kicsi, hogy az inga órákon keresztül képes lengeni.órákon  A közegellenállás hatásainak csökkentésére az ingatest többnyire gömb alakú és viszonylag nagy sűrűségű anyagból (ólom, réz) készül, továbbá a felfüggesztő fonál a lehető legvékonyabb.

 A megfigyelések szerint a Foucault-inga lengési síkja a Föld szinte bármely pontján (az Egyenlítő kivételével) lassan elfordul.pontjánEgyenlítő  Lengési síkjának elfordulása Földhöz rögzített vonatkoztatási rendszerben a forgó rendszerben (forgó Földön) fellépő egyik tehetetlenségi erővel, a Coriolis-erővel magyarázható.vonatkoztatási rendszerbenCoriolis-erővel  Mivel a súrlódás és a közegellenállás miatt az inga lengéseinek amplitúdója egyre kisebbé válik, az ingát időnként újra kell indítani.amplitúdója  Újraindítás helyett egyre több helyen elektromágneses úton kompenzálják a veszteségeket.

 A 19. században csupán kétszer tudták megismételni a kísérletet.19. században  Heike Kamerlingh Onnes 1879-ben és Kunc Adolf1880-ban. Ez utóbbi kísérlet helyszíne a Szombathelyi székesegyház volt.Heike Kamerlingh Onnes1879Kunc Adolf1880Szombathelyi székesegyház  Ma már világszerte számos helyen található Foucault-inga.

 Források: