A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA 187. KÖZGYŰLÉSE 2016. május 2–3.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Magyar Tudományos Akadémia Nyugati Magyar Tudományos Tanács teljesítményelemzés és javaslat.
Advertisements

1 TÁMOP B-11/2/KMR Az oktatás és kutatás színvonalának emelése a Szent István Egyetemen AZ OKTATÁS ÉS KUTATÁS SZÍNVONALÁNAK EMELÉSE A SZENT.
Magyar Oktatók és Kutatók Nyugaton A nyugati magyar szellemi potenciál feltérképezése és reintegrációjának lehetősége a magyar tudományos életbe Magyar.
A tudományos kutatóintézetek értékelése, teljesítményének mérése Makara B Gábor.
Németh Tamás — Főtitkári beszámoló … Főtitkári beszámoló az Akadémia évi költségvetésének végrehajtásáról Németh Tamás Magyar Tudományos Akadémia.
A pedagógusminősítési rendszer
Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja június 15.
Vezetői tájékoztató a SZIE-DPR és SZIE-IMIR projektekről
A TÁMOP /01 „FoglalkoztaTárs- Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt április 24.
A tudományos élet színterei I. Kutatási projekt I október 18.
A Magyar Tudományos Akadémia 180. Közgyűlése Bíró JózsefImre Sándor MTA TRB és AKB közgyűlési képviselői TexPoint fonts used in EMF. Read the TexPoint.
Miben tud segíteni az egyetemeknek és a kutatóknak a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala? dr. Németh Gábor SZTNH Információs és Oktatási Központ ELTE Pályázati.
A vállalkozások PhD szintű munkaerőigénye Magyarországon
1 Kormányszóvivői tájékoztató Magyar Universitas Program június 16. A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja.
Felsőoktatási Minőségfejlesztési Rendszer
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
TÁMOP-4.1.2/08/1/B Pedagógiai szolgáltató és kutató hálózat kialakítása a pedagógus- képzésben, a nyugat-dunántúli régióban.
Gazdálkodás és Szervezéstudományok Doktori Iskola tanévnyitója Gazdálkodás és Szervezéstudományok Doktori Iskola szeptember 11.
Versenyképes, gyakorlatorientált felsőoktatás Magyarországon Dr. Tuka Katalin főosztályvezető-helyettes Tudománypolitikai Főosztály augusztus 30.
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
A kutatás és innováció értékelése MTA, Budapest, április A kiválóság mércéi és az ezek körüli viták SCHUBERT ANDRÁS MTA – KSZI, Budapest.
AVIR – intézményi adatmodell K+F+I szekció február 2.
TUDOMÁNYOS MUNKA, KUTATÁSI TEVÉKENYSÉG Dr. BARTHA LÁSZLÓ Mérnöki Kar Tanácsülése.
„FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt - TÁMOP / A kiemelt projekt célja Az innovatív és a tranzitfoglalkoztatási.
A regionális tudomány társadalmasítása Kedvezményezett: MTA Regionális Kutatások Központja.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
3. Szakmai műhelykonferencia Területfejlesztési, területi tervezési és szakmai koordinációs rendszer kialakítása, ÁROP
A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem doktori iskolái MAB akkreditációjának számszerű adatai és eredményei Prof. dr. Solymosi József DSc a Katonai Műszaki.
GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR, GÖDÖLLŐ K ONCEPCIÓ A GAZDASÁG - ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR TUDOMÁNYOS TEVÉKENYSÉGÉNEK TERVEZÉSÉRE, SZERVEZÉSÉRE ÉS.
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
CAMPUS HUNGARY PROGRAM. A program célja A projekt a hazai felsőoktatási intézmények hallgatóinak, munkatársainak külföldi K+F, tanulmányi, operatív intézményi.
A Cseh - Magyar Üzleti Klub. A Cseh Magyar Üzleti klub legfőbb céljának tekinti a kétoldalú üzleti kapcsolatok fejlesztését, és a cseh illetve magyar.
A TDK és a doktori képzés kapcsolatrendszerének fejlesztése Dr. Csernoch László az Országos Doktori Tanács elnöke.
Kutató- és kiváló egyetemek Magyarországon - Konferencia a kutatási kiválóság jövőjéről ELTE, június 22. Prof. Dr. Patkó Gyula rektor MISKOLCI EGYETEM.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
Pirolízis szakmai konferencia TÁMOP A-11/1/KONV
Ajánlások a külföldön kutatók hazatérésével és az alapkutatási eredmények magánosításával kapcsolatban Dr. Radnai Márton Elnök Pro Scientia Aranyérmesek.
A kutatóegyetemek helye az innovációban (Ahogy mi látjuk) Dr. Greiner István alelnök Magyar Innovációs Szövetség június 22.
A Pécsi Tudományegyetemen innovációs tevékenysége
Kórházak az MTMT-ben Beke Gabriella, Palotai Mária, Vasas Lívia
Dr. Husvéth Ferenc Tudományos ügyekért felelős rektorhelyettes június 22.
Innováció-átok vagy lehetőség a felsőoktatásban? Dr. Urbányi Béla Egyetemi tanár.
„Interdiszciplináris kutatói teamek létrehozása és felkészítése a nemzetközi programokban való részvételre környezetbiztonsági kutatási területeken” GEO-TEAM.
Esély a az európai kiválóságra: a hazai természettudományi kutatások esete Corvinus Egyetem január 27. Patkós András ELTE, Fizikai Intézet.
Hazai pályázati lehetőségek a vállalkozások innovációs törekvéseinek segítése érdekében Jámbor Anita, pályázatkezelési koordinátor.
A Z MTA ÁLTAL KÍNÁLT PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK A FELSŐOKTATÁSBAN TEVÉKENYKEDŐ KUTATÓK SZÁMÁRA Balla Andrea, MTA Kutatóintézeti Főosztály május 11.
A FEJÉR MEGYEI GYERMEKVÉDELMI KÖZPONT ÉS TERÜLETI GYERMEKVÉDELMI SZAKSZOLGÁLAT PÁLYÁZATAI A TÁMOP KERETÉBEN PROJEKT ZÁRÓ NAP:
Megújul a Magyar Földrajzi Társaság Az on-line felmérés eredményeinek értékelése Készitette: Erőss Ágnes – Mohai Andrea – Zimay Krisztián MFT évi.
Megyei statisztikai profil a Smart Specialisation Strategy (S3) megalapozásához - Csongrád megye Szeged, Dr. Makra Zsolt.
A FEJÉR MEGYEI GYERMEKVÉDELMI KÖZPONT ÉS TERÜLETI GYERMEKVÉDELMI SZAKSZOLGÁLAT PÁLYÁZATAI A TÁMOP KERETÉBEN PROJEKT ZÁRÓ NAP:
Hazai pályázati lehetőségek a vállalkozások innovációs törekvéseinek segítése érdekében Jámbor Anita, pályázatkezelési koordinátor Szekszárd,
Új Nemzeti Kiválóság Program Ösztöndíjak Bírálati szempontok: Dr. Hórvölgyi Zoltán (tudományos dékánhelyettes)
EGYÜTTMŰKÖDÉSBEN AZ ÜZLET Vállalkozói hálózat kialakítása Hajdú-Bihar és Bihor megyékben Két ország, egy cél, közös siker! Szőllősi Nóra Adrienn projektmenedzser.
Salgótarján, május 19.. Pályázók köre: kisvállalkozások Támogatható tevékenységek és a támogatás mértéke: -Projektötlet minősítése – max. 3 millió.
Kutatás-Fejlesztés-Innováció versenypályázati tükör
Török Ádám, az MTA főtitkára, az AKT elnöke
Innovációs célú nemzeti és regionális szintű pályázati források
NEMZETI FEJLESZTÉSI TERV
Vasas Lívia, PhD 2015 MTMT Vasas Lívia, PhD 2015.
Magyar Tudományos Művek Tára
Megyei statisztikai profil a Smart Specialisation Strategy (S3) megalapozásához - Csongrád megye Szeged, Dr. Makra Zsolt.
Hogyan legyünk eredményesek?
Intelligens szakosodást szolgáló intézményi fejlesztések a Budapesti Corvinus Egyetem székesfehérvári Campusán című projekt rövid bemutatása EFOP
A TÉR_KÖZ pályázat számokban
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
Marie Skłodowska-Curie Akciók
Ünnepélyes eredményhirdetés
Új lendülettel az európai kutatóegyetemek élvonalába
A politika feladatai a kutatásban, a fejlesztésben és az innovációban
Rigó Csaba Balázs A Közbeszerzési Hatóság tevékenysége
Előadás másolata:

A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA 187. KÖZGYŰLÉSE május 2–3.

Tájékoztató az akadémiai kutatóhelyek évi tudományos tevékenységéről Török Ádám, az MTA főtitkára

A Z MTA KUTATÓHÁLÓZATÁNAK FELÉPÍTÉSE Kutatóintézet-hálózat 10 kutatóközpont5 önálló jogállású kutatóintézet Lendület kutatócsoportok kutatóintézetekben 57egyetemeken 47 Támogatott kutatócsoportok egyetemeken és közgyűjteményekben

A Z MTA KUTATÓHÁLÓZAT MŰKÖDÉSÉT MEGHATÁROZÓ KIEMELKEDŐ ESEMÉNYEK BEN (1) Az MTA kutatóhálózatában 2015-ben egyetlen strukturális változás volt ben lezajlott a 8 új kutatóközpont és az egy önálló kutatóintézet intézményvezetői pályázata. Eseti bizottság készítette elő a kutatóintézet- hálózat 2010–2015 közötti időszakra vonatkozó tudományos tevékenységének értékelését (az értékelésre 2016-ban kerül sor). Szakmai és pénzügyi vizsgálat a Természettudományi Kutatóközpontban a kialakult gazdasági nehézségek miatt.

A Z MTA KUTATÓHÁLÓZAT MŰKÖDÉSÉT MEGHATÁROZÓ KIEMELKEDŐ ESEMÉNYEK BEN (2) A Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kutatóház a terveknek megfelelően készül, költözés 2017 első hónapjaiban. A támogatott kutatócsoportok következő tervezett támogatási időszaka július 1-jétől június 30-ig tart, ezt követően pedig két év múlva indulna újabb ötéves támogatási ciklus. Az OTKA költségvetése január 1. óta nem tartozik az MTA fejezetéhez (a program kezelése a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) feladatai közé került). Kutatói kéréseket is képviselve az MTA egyeztető tárgyalásokat kíván folytatni az NKFIH vezetőivel a megváltozott pályázati feltételekről.

A KUTATÓHÁLÓZAT ÉVI TUDOMÁNYOS TELJESÍTMÉNYÉT MEGHATÁROZÓ PÉNZÜGYI ÉS SZEMÉLYI FELTÉTELEK

P ÉNZÜGYI FELTÉTELEK BEN Kutatóközpontok, kutatóintézetek Költségvetési támogatás: 21,5 milliárd Ft (ennek 40%-át belső pályázat útján nyerték el) Saját bevétel (maradvány nélkül): 18,9 milliárd Ft Támogatott kutatócsoportok és egyetemi Lendület csoportok Költségvetési támogatás: 4,8 milliárd Ft Saját bevétel (maradvány nélkül): 1,2 milliárd Ft

A Z MTA KUTATÓINTÉZET - HÁLÓZATÁNAK MŰKÖDÉSI TÁMOGATÁSKÉNT ÉS BELSŐ PÁLYÁZAT ÚTJÁN JUTTATOTT KÖLTSÉGVETÉSI TÁMOGATÁSA EGY KUTATÓRA VETÍTVE BEN millió Ft/kutató

A Z MTA KUTATÓINTÉZET - HÁLÓZATA EREDETI KÖLTSÉGVETÉSI TÁMOGATÁSÁNAK ÉS EGYÉB BEVÉTELEINEK AZ ARÁNYA TUDOMÁNYTERÜLETENKÉNT BEN

S ZEMÉLYI FELTÉTELEK BEN Kutatóközpontok, kutatóintézetek Átlaglétszám: 4086 fő Kutatói átlaglétszám:2476 fő Támogatott kutatócsoportok és egyetemi Lendület csoportok Átlaglétszám: 758 fő Kutatói átlaglétszám: 537 fő

A Z ÁTLAGLÉTSZÁM ALAKULÁSA AZ MTA KUTATÓINTÉZET - HÁLÓZATÁBAN

A KUTATÓI ÁTLAGLÉTSZÁM ALAKULÁSA AZ MTA KUTATÓINTÉZET - HÁLÓZATÁBAN

A KUTATÓK MEGOSZLÁSA TUDOMÁNYOS FOKOZAT, ILLETVE CÍM SZERINT A KUTATÓK MEGOSZLÁSA ÉLETKOR SZERINT

A KUTATÓHÁLÓZAT TUDOMÁNYOS TELJESÍTMÉNYE

A Z ÖSSZES TUDOMÁNYOS PUBLIKÁCIÓ SZÁMA AZ MTA KUTATÓINTÉZET - HÁLÓZATÁBAN Adatgyűjtés dátuma: április 8.

F ŐBB PUBLIKÁCIÓTÍPUSOK MEGOSZLÁSA A HÁROM FŐ TUDOMÁNYTERÜLETEN A KUTATÓINTÉZET - HÁLÓZATBAN (2015)

A KUTATÓINTÉZET - HÁLÓZATBAN MEGJELENT SZAKFOLYÓIRATCIKKEK SZÁZALÉKOS MEGOSZLÁSA A HÁROM FŐ TUDOMÁNYTERÜLETEN (2015)

A KUTATÓINTÉZET - HÁLÓZATBAN BEN IMPAKTFAKTOROS FOLYÓIRATBAN MEGJELENT CIKKEK SZÁMA TUDOMÁNYTERÜLETENKÉNT

A Z IMPAKTFAKTOROS FOLYÓIRATBAN MEGJELENT TUDOMÁNYOS PUBLIKÁCIÓK SZÁMÁNAK ALAKULÁSA

2015-BEN AZ IMPAKTFAKTOROS FOLYÓIRATOKBAN MEGJELENT TUDOMÁNYOS PUBLIKÁCIÓK ARÁNYA

A FÜGGETLEN HIVATKOZÁSOK SZÁMÁNAK ALAKULÁSA TUDOMÁNYTERÜLETENKÉNT

A Z MTA KUTATÓINTÉZET - HÁLÓZAT HOZZÁJÁRULÁSA A FELSŐOKTATÁSHOZ (2013–2015) Viszonyítás 2014-hez (2015/2014) Felsőfokú oktatásban rendszeres tevékenységet végzők száma % Doktori iskolában oktatók száma % Doktori iskolai törzstagok száma ,7% Doktoriiskola-vezetők száma % Témavezetés PhD- disszertációknál ,1%

A FELSŐOKTATÁSBAN RÉSZTVEVŐ AKADÉMIAI KUTATÓINTÉZETI KUTATÓK SZÁMÁNAK ALAKULÁSA TUDOMÁNYTERÜLETEK SZERINT

N EMZETKÖZI RENDEZVÉNYEKEN TARTOTT ELŐADÁSOK SZÁMÁNAK ALAKULÁSA TUDOMÁNYTERÜLETENKÉNT

A KUTATÓHÁLÓZAT S AJÁT BEVÉTELEINEK STRUKTÚRÁJA BEN TUDOMÁNYTERÜLETENKÉNT

T ÁMOGATOTT KUTATÓCSOPORTOK ÉS EGYETEMI L ENDÜLET CSOPORTOK Viszonyítás hez (2015/2014) A támogatott kutatócsoportok száma89 100% A Lendület kutatócsoportok száma % A kutatócsoportokban dolgozó kutatók átlaglétszáma összesen % Tudományos publikációk száma % Ebből impaktfaktoros publikációk száma %

A Z MTA KUTATÓHÁLÓZATÁHOZ TARTOZÓ KUTATÓCSOPORTOK LÉTSZÁMADATAI ÉS FŐ PUBLIKÁCIÓS ADATAI A HÁROM FŐ TUDOMÁNYÁG SZERINT BEN

A KUTATÓINTÉZET - HÁLÓZAT NEMZETKÖZI SZTENDERDEK ALAPJÁN MÉRHETŐ PUBLIKÁCIÓS TELJESÍTMÉNYE (W EB OF S CIENCE, S COPUS ) MTA KIK Tudománypolitikai és Tudományelemzési Osztály

A Z IMPAKTFAKTOR - ÉRTÉKEK ELOSZLÁSÁNAK JELLEMZŐI AZ ESI- TUDOMÁNYÁGAKON BELÜL AZ MTA PUBLIKÁCIÓS KIBOCSÁTÁSÁBAN

ÖSSZEFOGLALÁS 2015 az Akadémián az együttműködő hálózatok megerősítésének és a nemzetközi sikereknek az éve volt. A kutatóhálózat teljesítménye – az előző évhez hasonló személyi és költségvetési feltételek mellett – egyes fő mutatók tekintetében, mint a publikáció, idézettségi és oltalmi adatok, követte a 2012 óta tartó tendenciát, 2015-ben kis mértékben csökkent. A 2015-ben elindított hosszú távú értékelés és célzott elemzések során áttekintjük a kutatóközpontok és önálló intézetek közötti időszakra vonatkozó tudományos tevékenységét és működését. Az MTA közfeladatai megvalósításában fontos partnerként tekint az egyetemekre, hiszen az együttműködés erősítése mindkét fél számára előnyökkel jár (EMMI-MTA együttműködési megállapodás előkészítése).

Köszönöm a figyelmet!