A fizika tanítása 7. lecke Ismeretalkalmazás 2, mérési gyakorlat.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Katona József MKSZIG 1 Katona József Szakközépiskola és Felnőttoktatási Gimnázium.
Advertisements

Differenciált tanulásszervezés 3. Szervezési módok, munkaformák
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
Tantervi műfajok, a tanterv történeti fejlődése
Tudomány – „természetesen” – a Belvárban! TÁMOP / azonosító számú projekt Szakmai munka az Öveges laboratóriumban Szilágyi Tibor laborvezető.
TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 5. évfolyam
MULTIMÉDIA és ELEKTRONIKUS TANULÁS I. (Oktatástechnológia)
Újfajta tanulási módszerek alkalmazása a felnőttképzési konzulens képzésnél Nyíregyháza, március 18.
Elsősegély-oktatás az iskolákban, vagy a klubokban
Tehetséges tanulóink szakkörökön, a több éve működő tehetséggondozó műhelyekben (természettudományos, környezetvédelmi), valamint a különböző szintű.
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 EU-S TÉMÁK FELDOLGOZÁSA PEDAGÓGIAI PROJEKTEKKEL Rádai Péter (Nyíregyházi.
Fontosabb fogalmak Képesség :
Beiskolázási tájékoztató december
Kétszintű érettségi vizsga Magyar nyelv és irodalom Miről? Hogyan? §?! Tájékoztassuk diákjainkat!
Pedagógiai kutatás (2) -kötelező tantárgy II. év, távoktatás
Actium Kr.e. 31-ben a görög partoknál megütköztek egymással Marcus Antonius és Octavianus seregei. Kleopátra és Antonius elmenekültek, Octavianus győzelmet.
A pedagógiai értékelés „tantárgy” megvalósítása a Mérnöktanár-képzésben a Széchenyi István Egyetemen Dr. Nagy Tamás főiskolai docens május 31.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
A gyakorlatvezető mentor
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
A testnevelési tanterv.
Az ellenőrzés, értékelés szerepe, módszerei A teljesítménymérés
Országos Közoktatási Intézet Tantárgyi obszervációs vizsgálatok
A TORNATANÍTÁS, TANULÁS TESTNEVELÉS-ELMÉLETI KÉRDÉSEI
Igénymérés a 2010/2011-es tanévben Beszámoló Összeállította: Fülöp Lászlóné Minőségirányítási vezető.
A feladatok szerepe Kaposi József.
A kerettantervek fejlesztése
Ajánlás-változások Pedagógus-továbbképzés „Kongresszus után - a változások folyamatában” Konferencia Csillag Márta Budapest, május 27.
Székely István fejlesztési tanácsadó
IKT alapfogalmak, IKT-val támogatott módszerek
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
Felnőttoktatási tájékoztatója
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
TÁMOP b-14/ „határokon túl-ha/tár”
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
Az óvodai tevékenységterv
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
2015. február KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 3. konferencia.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Matematikai projektek és jó gyakorlatok
A tanítási órára való közvetlen előkészületek
Educatio LMS Halácsy Katalin II. Rákóczi Ferenc Fővárosi Gyakorló Közgazdasági Szakközépiskola BeTISZK, MiTIOK tagiskola.
Kétszintű érettségi. tartalom érettségi érettségi és nyelvvizsga emelt szint szerepe emelt szintű oktatásra jelentkezés pontszámítás jogszabályi háttér.
Cím szöveg – Second level Third level – Fourth level » Fifth level TÁMOP Tájékoztató Nap Családi kisokos, avagy ismerd meg a családod. Vitéz Gyöngyvér.
Okosdoboz.hu digitális taneszköz
A tantárgy komplex jellegű!! A tervezés két szakaszra oszlik: 1. Távlati felkészülés 2. Közvetlen előkészület az órára.
A nemzetiségi oktatás régi-új sarkalatos pontjai.
„A gyakornokokkal foglalkozó mesterpedagógusok mentorálási feladatai”
ÉRETTSÉGI 2016 Általános tájékoztató az érettségiről
Képzési programok kidolgozottsága Csányi Róbert
A fizika tanítása 5. lecke Tanítási tervezet. A tanári munka folyamata… Tanterv-tankönyv-tanmenet-óratervezet-óravázlat  A tantervek alapján készülnek.
ÁRPÁD SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM, SZÉKESFEHÉRVÁR Tóth Ágnes MÉCS vezető.
1 A fizika tanítása 3. lecke Az oktatási folyamat makro- és mikroszerkezete, óratípusok.
A fizika tanítása 9. lecke Szemléltetés és motiváció a fizikaórán 2, tanulói kísérletek.
A fizika tanítása 10. lecke Az óraelemzés szempontjai.
AZ ÉRTÉKELÉS RENDSZERE Soproni Szakképzési Centrum Porpáczy Aladár Szakgimnáziuma, Kollégiuma és Általános Művelődési Központja 9431 Fertőd, Joseph Haydn.
Általános iskolai német sorozatok
Az óravázlat felépítése
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
AZ IKSZ 50 ÓRÁJÁNAK INTÉZMÉNYI SZINTŰ TERVEZÉSE
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Idegen nyelvek tanítása az alternatív iskolákban
TÁJÉKOZTATÓ A FAKULTÁCIÓ VÁLASZTÁSHOZ
1. lecke „A fizika tanítása” tárgy jellege, célja
Előadás másolata:

A fizika tanítása 7. lecke Ismeretalkalmazás 2, mérési gyakorlat

Óratípusok: Ismétlés… 2 1.Bevezető óra 2.Új ismereteket feldolgozó óra 3.Ismeretek rögzítését szolgáló óra: gyakorló óra 4.Ismereteket szilárdító, ismétlő, rendszerező óra: összefoglaló óra 5.Ellenőrző óra: dolgozatírás, feleltetés 6.Ismeretalkalmazás 1: feladatmegoldó óra 7.Ismeretalkalmazás 2: mérési gyakorlat 8.Kombinált típusú óra: több didaktikai feladat egyszerre valósul meg

Mérési gyakorlat 3 Az oktatási folyamat makro- és mikroszerkezete Ismétlés, folytatás… 6. A tanultak alkalmazása (visszacsatolás) Legmagasabb alkotó alkalmazás: 1.feladatmegoldás és a 2.mérési gyakorlat (laboratóriumi munka) Külön órán is megvalósulhat, ezért van ilyen óratípus! A konstruktivista pedagógia szempontjából a mérési gyakorlaton megvalósuló csoportmunka az egyik leghasznosabb tanulásszervezési mód.

A mérési gyakorlat Alkalom a tanulók jobb megismerésére is … 4 A mérési gyakorlat lehetséges színhelyei: Osztályterem Fizika előadó Az iskola Természettudományos laboratóriuma Külső helyszín, pl.: Természetismereti Tudástár típusú helyszínek Természettudományos laboratóriumok, pl.: SZERETED, TERMOSZ laboratórium Szeged Otthon, pl.: fénysebesség mérése mikrohullámú sütővel Stb. A továbbiakban a leggyakoribb formáról, az osztályteremben, illetve fizika előadóteremben elvégzett mérési gyakorlatról lesz szó!

5 A mérési gyakorlat általános célja: „A mérőeszközök használatának és egyszerű mérési eljárásoknak, továbbá néhány technikai berendezés kezelésének gyakorlása és jártassággá fejlesztése, valamint a fizikai ismeretek alkalmazása és megszilárdítása.” tantervi idézet A mérési gyakorlat

1.Általános megjegyzések: Hazánkban a század elején kezdeményezték szükségességét. Hosszú ideig csak a középfokú oktatáshoz kapcsolódott. 30-as, 40-es évek: gimnáziumok felében voltak már délutáni foglalkozások 1955-ös tanterv kötelezővé tette a gimnáziumokban es általános iskolai tanterv kötelezővé tette az általános iskolában. 2.Helye az oktatási folyamatban: a tudás alkalmazásának fázisa 3.Idő: Alkalmanként 1 óra (egész óra), gyakoriság: a tantervben meghatározott heti óraszám négyszerese (6, 6, 8 óra) 4.Forma: Azonos munkájú szervezés felel meg a legjobban (vagy forgószínpadszerű). 6

A mérési gyakorlat 5. További célja, szerepe abban van, hogy hozzájárul: A tanult összefüggések felismeréséhez, alkalmazásához. A fizika gyakorlati alkalmazásához. A méréstechnikai eljárások megismeréséhez. Grafikonok, táblázatok készítéséhez és felhasználásához. A megismert ismeretanyag megerősítéséhez, annak jártassággá fejlesztéséhez. Manuális készség fejlesztéséhez. 6. Nevelési vonatkozása: Munkára nevelés Eszközök készítése Rend, tisztaság… Írásos rögzítés, gondos kivitelezés… Közösségi magatartás kialakítása 7

8 7. A mérési gyakorlatok … mind a középfokú, mind az alapfokú fizikatanításban támaszkodnak a tanári bemutató kísérletekre és a tanulói kísérletekre. feltételezik a gyakorlaton használni kívánt fogalmak, fizikai mennyiségek ismeretét. feltételezik a felhasznált mérőeszközök ismeretét, használatát (???). Mérési gyakorlatokon a tanári szerep változik: elsősorban segítő, másodsorban irányító funkciót lát el. A mérési gyakorlat

Anyaga: Javasolt anyagát, témakörét a tantervek megjelölik, végső soron azonban a tanárra bízzák a konkrét gyakorlatok kiválasztását, összeállítását, a helyi lehetőségek, körülmények pontos felismerése és értékelése alapján. Sikeres megtartása feltételez: Tárgyi és személyi feltételeket: A gyakorlatokhoz szükséges kísérleti eszközöket, anyagokat, felszerelést Alkalmazott módszerekben jártas tanárt Munkafüzet, munkalap, sillabusz stb. Tartalom, szerkezet: legyen benne Alap- és származtatott fizikai mennyiségek mérése: Hosszúság, tömeg, erő, áramerősség, feszültség stb. A fizikai mennyiség meghatározása, törvények igazolása Kombinált feladatok 9

A mérési gyakorlat előkészítése Csoportok kialakítása: Nagyobb létszámú osztálynál két részre kell(ene) bontani, 0., 6., 7. óra 1.Szervezés, túlóra, órarend problémák… 2.A csoportokban 3-4 főnél több ne dolgozzon!!! 3.Összetétel…szempontok… Eszközök, anyagok, segédeszközök, feladatlapok biztosítása: 1.Tanszergyártók egységcsomagjai kb.: 10 darab kell. Számukat meghatározza az alkalmazott munkaforma (frontális, forgószínpados). 2.Kiegészítő anyaggyűjtés (kavics, fa, fém…) is fontos! 3.Ki kell próbálni az eszközöket itt is!!! 4.A feladatlapot a tanárnak kell biztosítania! 10

11 A tanulók felkészítése: 1.Már az új anyag feldolgozásánál elkezdődik… pl.: Wheatstone-hidas mérés, Pl.: Víz törésmutatójának meghatározása (érettségi feladat, november) 2.Szerencsés, ha az eszközöket már a tanár kezében látták 3.Közvetlen előtte lévő órán ismertetni kell a feladatot, és a tanulóknak otthon fel kell készülniük… 4.Szükséges eszközök elhozása, munkafüzet, mm-papír, vonalzó, számológép A mérési gyakorlat előkészítése

További megjegyzések: A „feladatlap” akkor jó, ha hatékonyan támogatja a tanulókat a végrehajtásban. minimális írásbeli munkát kíván. áttekinthető, formaságoktól mentes. könnyen ellenőrizhető, javítható a tanár által. 12

A mérési gyakorlat modellje Az ismeretek felidézése: Általában nem feleltetés, hanem kollektív osztálymunka formájában. Osztály tájékoztatása az óra menetéről, a rendelkezésre álló időről, a váltás módjáról. Utasítások Anyag- és eszközhasználatra, balesetvédelemre Mérési eredmények leolvasására (pl.: termisztor, érettségi november) Táblázatok kitöltésére Grafikonok készítésére Kívánalom Csoportokon belüli munkamegosztás: közösen mérnek, egyénileg számolnak Pontos és lendületes munka A mérési eredmények kiértékelése, feldolgozása Grafikon: igényesen, már az első osztályban is Hibaszámítás, helyes szemléletet kell kialakítani: közelíteni tudjuk az eredményeket A végzett munka ellenőrzése, értékelés Pontosság, külalak, grafikon „jósága”, munkavégzés fegyelme Utómunkák: Eszközök számbavétele, javítása, visszahelyezése… 13

Szemléltetés: 14 1.Múlt: Munkafüzet a gimnáziumi fizikai mérési gyakorlatokhoz, Tankönyvkiadó, Budapest, Jelen: 1.Halász T., Jurisits J., Szűcs J.: Munkafüzet, Fizika, Közép- és emelt szintű érettségire készülőknek Mozaik kiadó, Szeged, Juhász A., Görbe L.: Emelt szintű fizika érettségi kísérleti feladatai 2005, Öveges József Tanáregylet 3.Juhász A., Görbe L.: Emelt szintű fizika érettségi kísérleti feladatai 2006, Öveges József Tanáregylet 4.Juhász A., Görbe L.: Emelt szintű fizika érettségi kísérleti feladatai 2007, Öveges József Tanáregylet 5.Juhász A., Görbe L.: Emelt szintű fizika érettségi kísérleti feladatai 2008, Öveges József Tanáregylet 6.Juhász A.: Emelt szintű fizika érettségi kísérleti feladatai 2010, Öveges József Tanáregylet 7.Juhász A.: Emelt szintű fizika érettségi kísérleti feladatai 2011, Öveges József Tanáregylet 8.Rendelkezésre állnak digitális tartalmak, pl.: Farkas Zs., Mező T., Molnár M.: Fizika 10. Digitális kiegészítő tananyagok és tanári kézikönyv DVD, Maxim Kiadó, Szeged, 2010.

15 Köszönöm a figyelmet!