A Tisza Készítette: Simon Erika 1/13 KE. A Tisza szabályozása A Tisza a Duna leghosszabb mellékfolyója, aminek forrása Ukrajnában található és a Fekete-

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A lánchíd története.
Advertisements

Víz alatt a Bodrogköz Készítette: György Zoltán
Avagy néhány szó Magyarország 3. legnagyobb folyójáról
Kattintással tovább léphetsz!
A Ferenc tápcsatorna revitalizációja
Folyószabályozás Kilépés START.
Egy ház felépítése 3 és fél hónap alatt a Serbán Bau kft-vel
A Tabáni Tájház és a Tisza-hidak
Erdély földrajza - Erdély jelképei
Folyószabályozás a Reformkorban
A Tisza szabályozása.
Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály
A FOLYÓVÍZ FELSZÍNALAKÍTÓ MUNKÁJA
Gyakran előforduló táblák és jelzések vízen és vízparton
Február 1.: A Tisza élővilágának emléknapja.
II. Rákóczi Ferenc I. Rákóczi Ferenc és Zrínyi Ilona
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
megújuló ENERGIÁK Iskola: Vak Bottyán János Általános Iskola
Mátyás király, az igazságos
Alföld Az Alföld résztájai: Duna-Tisza-köze Tiszántúl Mezőföld
Az áprilisi törvények és a Batthyány-kormány működése
A lánchíd története.
EURÓPAI DUNA STRATÉGIA Parkoló pálya vagy gyorsítósáv – Napi Gazdaság Logisztikai konferencia 2010 április 27 Budapest Dr.Doór Zoltán Elnök Magyar Logisztikai.
Klauzál Gábor Pest, november 18. – Kalocsa, augusztus 3
A Kárpát medence kialakulása
Hatótényező. LEGNAGYOBB VÍZSZINTEK ALAKULÁSA Hatótényező.
Amazonas.
VÍZÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK
VÍZÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK
A FOLYÓVÍZ FELSZÍNALAKÍTÓ MUNKÁJA
A magyarországi folyószabályozások geomorfológiai vonatkozásai
Magyarország néhány diában
Magyarország néhány diában
Szent József Katolikus Általános Iskola
Lovas Attila igazgatóKÖTIVIZIG Duna térségi programalkotó tanácskozás, Érd, június 07.
Magyarország természeti kincsei
1920. június 4-én írták alá a trianoni békét, amely értelmében Magyarország területe (Horvát-Szlavónország nélkül) km 2 -ről km 2 -re csökkent.
A Tisza.
Magyarország.
Rejtőzködő vízi lények Korompainé Szitta Emese Eszterházy Károly Főiskola Környezettudományi Tanszék.
Kialakulása A Medve-barlang a triászkorú kristályos mészkőben képződött mintegy 200 millió évvel ezelőtt. A mészkőben a barlangon átszivárgó víz rengeteg cseppkőképződményt.
Az Eger-patak, mint élettér Korompainé Szitta Emese Eszterházy Károly Főiskola Környezettudományi Tanszék.
Szeged I. világháborús emlékhelyei
Románia folyói,borvidéke és barlangjai
Pécs a török megszállás idején
DUNA A MAGYARORSZÁGI SZAKASZA ÉS DUNAPARTI MAGYAR VÁROSOK.
Magyarország Magyarország Közép-Európában az Alpok és a Kárpátok által határolt Kárpát-medencében fekszik. Sok országgal határos:Ausztriával Szlovákiával.
Hazánk nagy folyói.
Árvizek gyakorisága, erőssége, okozott kár (általános összefoglaló) Gábris Veronika, környezettan Bsc 2015 Gábris Veronika Y4EXCR.
A vaskorban (Kr. e. VII-VI.) a mai Szeged területén megtelepedett agathürszosz és szignünna népcsoportoktól származhat: a „tijah” (ejtsd: tidzah) szó.
Füstös Gábor – Józsa Vilmos 15 éve történt: A TISZAI CIANIDMÉRGEZÉS Szarvas, május 20.
2016. május 20. ERDÉLY TERMÉSZETI KINCSEI GEOLÓGIAI FORMAKINCSEK NYOMÁBAN.
Vízszabályozás a reformkor óta Padányi József
A folyó élete.
MIÉRT SZŐKE? 6.A Dth
Budapest Programajánló
régi magyar nevén: Veres-tó)
Molnár András bemutatja SZERENCS FÉNYKÉPALBUMÁT.
A Békás-szoros egy tektonikus eredetű szurdokvölgy, amelyet 1971-ben védetté nyilvánítottak, jelenleg a Békás-szoros a Nagyhagymás Nemzeti Park része.
Nagykovácsi - Budapest
Árvizek gyakorisága, erőssége, okozott kár - hazai vonatkozások -
A Duna mederváltozásai Baja környékén
Kattintással tovább léphetsz!
Készítette: Koleszár Gábor
Magyarország vízrajza
32. FOLYÓK.
A vízkincs hasznosítása, ár-, és belvízvédelem
Az évi Szegedi Nagyárvíz. Előzmények: - Demográfia ( ) - Tisza szabályozás ( ) Év Lakosságszám.
4. SZERBIA FÖLDRAJZI FEKVÉSE.
Pesti Nikolett és Nyiri Anna Sára
Előadás másolata:

A Tisza Készítette: Simon Erika 1/13 KE

A Tisza szabályozása A Tisza a Duna leghosszabb mellékfolyója, aminek forrása Ukrajnában található és a Fekete- Tisza és a Fehér Tisza találkozásával jön létre.

A Tisza szabályozása Több országon is végigmegy: Ukrajna Románia Magyarország Szlovákia Szerbia A vízgyűjtő területe: m 2 Hossza: 962 km

A Tisza szabályozása A 962 km-ből 597 a miénk, azonban ez régen 1419 km volt. A Tisza a szabályozás elött

A Tisza szabályozása A Tisza szabályozásához az vezetett, hogy az Alföldön nagyon lelassult a folyása, ezért rengeteg kanyart és mellékágat alakított ki. Az áradások jelentős kárt okoztak minden évben, ezért döntöttek úgy, hogy le kell vágni a kanyarokat.

A Tisza szabályozása 1834-ben kezdődtek meg a szabályozásnak az első lépései. Vásárhelyi Pál készítette el a terveket, én lett kész a végleges változattal. Vásárhelyi Pál

A Tisza szabályozása Vásárhelyi a Tisza lefolyását akarta megnövelni a kanyarok levágásával, ezzel mintegy 101 kanyar levágását tervezték, ami egyharmadára csökkentette volna a Tisza hosszát.

A Tisza szabályozása A Tisza átfogó szabályozása én a Tiszadob- Szederkény közötti szakasz átvágásával kezdődött el. A terv lassan haladt, és volt, amikor abba is hagyták egy időre az időjárás illetve a szabadságharc miatt. A felsőbb szakaszokon megkezdett szabályozás miatt az árhullámok felgyorsultak, ám ezeket az alsó, még épülő folyórészek nem tudták továbbszállítani. Ennek következményeképpen a folyó középső részen a víz megrekedt és szétáradt. Ennek a következménye az március 12-én történő szegedi árvíz.

A szegedi árvíz

A Tisza szabályozása Ezután a tragédia után megindult az újjáépítés, illetve a szélesebb körű árvízvédelem kialakítása ben a magyar országgyűlés elfogadta a Tiszáról szóló új törvényt, a tiszai vízjogi törvényt. Jelentősebb szabályozások a síksági szakaszokon történtek. A munkák eredményeképpen 100 év alatt szinte teljesen átalakultak az Alföld vízviszonyai km-ről egyharmadára, azaz 966 km-re csökkent a hossza, amelyet 112 átvágással értek el.

A Tisza szabályozása A Tisza folyása élénkült, így amíg az ár levonulásához korábban 5-6 hónap kellett, jelenleg elegendő 2,5 hónap, illetve a folyó esése kilométerenként 3,7 cm-ről 6 cm-re emelkedett. Tokaj Tisza

A Tisza szabályozása A sok hasznos lépéssel károkat is okoztak: a folyó kanyarjainak elvágásával, terelésével számos élőlény élettere megszűnt, csökkent. Létrejött a szikesedés, a szikes talaj, ami eddig nem volt jellemző.

A Ferenc- csatorna május 2-án adták át a forgalomnak az uralkodóról elnevezett, a Dunát a Tiszával összekötő, hajózható Ferenc-csatornát. Tervezte: Kiss József és Kiss Gábor

A Ferenc- csatorna Az uralkodó, I. Ferenc (1792–1835) engedélyezte a csatorna megépítését, így június 11-én a két fivér egy részvénytársaságot hozott létre. A csatornának köszönhetően 227 kilométerrel rövidebb vízi úton jutott el az erdélyi só és a bánsági gabona a nyugati piacokra. A csatorna hossza: 118 km, Bezdán és Bácsföldvár között van.

A Bertalan emlékmű 1903-ban állították az emlékművet a Tisza-szabályozás utolsó fázisát irányító vezető főmérnök emlékére. Szegeden az újszegedi Tisza-töltésen obeliszket állítottak, amelyet azonban 1976-ban felrobbantottak.

A Bertalan emlékmű 46,24 m 2 alapterületű, 25 méter magas vasvázas betonból építették. A felhasznált anyag hozzá: 70 m 3 vasvázas beton, 80 mázsa vas, 2,40×2,00 m-es csiszolt és fényezett fölirati tábla, amelybe 35 cm magas betűket véstek, ezeket be is aranyozták.

A Bertalan emlékmű november 15-én avatták fel az emlékművet. Kizárólag magyar anyagból készítették, magyar munkások. Az Arad Csanádi Egyesült Vasutak pedig ingyen szállította a betonhoz szükséges kavicsot.

A Bertalan emlékmű A megépíteni kívánt Tisza- híd miatt robbantották fel, aminek az útjába állt. Ám emiatt a híd Bertalan Lajos nevét kapta. Az obeliszk a felrobbantása után is talpon maradt, éppen csak megroggyant, s kissé megdőlt a talapzata. Végül erőgépekkel döntötték le.

A Bertalan emlékmű Nem tudni pontosan, hogy miért is lett lerombolva az emlékmű, ugyanis a hidat nem lett volna fontos pont oda építeni. A szocializmusban tűnt el Szegednek ez a meghatározó építészeti csodája, amelynek robbantásakor minden környékbeli ház ablaka kitörött. A helyén egy emléktábla jelzi, hogy ott állt.

A Bertalan emlékmű

Források: szabalyozas-kalandos-tortenete szabalyozas-kalandos-tortenete csatorna csatorna enccsatorna_megnyitasa.html enccsatorna_megnyitasa.html bertalan-emlekmu-felrobbantott-szegedi.html bertalan-emlekmu-felrobbantott-szegedi.html

Köszönöm a figyelmet!