CÉL – ADAT - ELLÁTÁS Törvénynek hosszútávon megfelelő költség- hatékony rendszer működtetése Szakember szükséglet optimalizálása Szempont: 16 – 08 óra.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Dr. Szabó Péter Főosztályvezető
Advertisements

A részmunkaidő speciális esetei az új Munka Törvénykönyvében
Sales támogató kutatások a gyógyszeriparban Előadó: Malonyai Katalin
Repülőgép nagyjavítás. ÍRORSZÁGI PÉLDA Munkaterhelés és kapacitás összehangolása.
NMH Munkajogi Ügyfélszolgálata 1054 Budapest, Akadémia u > 1089 Budapest, Kálvária tér 7. www. munka. hu Tájékoztatás.
A kereskedelmi vállalkozás erőforrásai
Gondolatok a jubileumi XX. Magyarországi Egészségügyi Napokról
közös finanszírozás vagy ellátásszervezés
Hála Pénz Kampány - hálát a betegtől pénzt az államtól „A hálapénz megalázza azt aki kapja és azt is aki adja. Elvtelen függőséget hoz létre a beteg-orvos.
Rendkívüli munkavégzés Ügyelet és készenlét
Az összevont intézmények helyzetéről, működéséről Egy év végi vizsgálat alapján Fehér Miklós Gödöllő,
A gyógyító megelőző intézmények és szolgálatok szakfelügyeletéről szóló 8/1993.(III.31.) NM rendelet módosítása Előkészítők: Dr. Bujdosó László Dr. Tímár.
A nosocomialis fertőzések felderítésében alkalmazott
Pest Megyei Orvosnapok 2006 Hogyan lássam el a beteget? Járó-, vagy fekvőbetegként? Dr. Domján Gyula.
Ambrovics Andrea KEOP IH vezető Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
 a legszükségesebb garanciális szabályokat tartalmazza  tág teret ad az egyéni és kollektív alkunak  egyszerűbb szabályozásokat foglal magában.
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
Kapun kívüli logisztika A nagy kihívást egyre inkább az jelenti, hogy: -mely csatornákon (beszállítókon) keresztül, milyen költséggel és feltételekkel.
A munkaerő-gazdálkodás és hatékonyságának vizsgálata
Gazdálkodási ismeretek 11. osztály
Orvos szakmai programok illeszkedése az ágazati célkitűzésekhez „Építészet a Gyógyulásért 2010-Európai Uniós támogatással” konferencia.
Az egészségügy ma és a távlatok
A nem OEP finanszírozott bevételek szervezési rendje és megfelelősége a törvényi előírásoknak Béres György gazdasági igazgató Vezérigazgató Találkozót.
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
Ápolóeszköz kölcsönzés Négy hónap tapasztalatai Dr Pusztai Erzsébet.
Egészségügyi intézmények kontrollingja Kórházi kontrolling Fekete Daniel, Szőke Kristóf, Zila László 2006.
VII. Nemzetközi Médiakonferencia „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra" szeptember Balatonalmádi Fiatal group leaderek Facebook használati.
Költségvetés tervezése
Óvodai és iskoláztatási támogatás lehetőségei és korlátai Herczog Mária TÁRKI - Világbank műhelykonferencia május 7. Novotel Hotel.
1 Milyen a magyar egészségadatok minősége VI. Egészséginformációs Fórum május Király Gyula / 8.
A Magyar Köztársaság kormánya. Egyes egészségügyi tárgyú kormányrendeletek módosításról.
Az ügyeleti szabályok től módosult rendelkezései
Az egészségügyben, gazdasági – műszaki területen dolgozók foglalkoztatási adatainak felmérése Készítette az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete.
Új Munka Törvénykönyve: új lehetőségek a munkaügyi működésben
Radiológiai és UH diagnosztikai Osztály
1 8/1993.(III.31.) NM rendelet Szakmai felügyelet A jogszabály módosítás okai: –Az Eü. Reform kiemelt feladata a szakfelügyelet erősítése –Nem minden orvosi.
Kompetencia bevezetésének tapasztalatai egy” integrált” 1. osztályban
Távmunkavégzés Távmunkavégzés a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen rendszeresen folytatott olyan tevékenység, amelyet információtechnológiai vagy.
A sürgősségi osztály indításával és működtetésével nyert tapasztalataink. CSMEK Hódmezővásárhely - Makó Dr. Lóczi Gerda.
A betegellátás keretei és rendszere
„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP B Magyar kórházszövetség XXVII.
Az ügyeleti ellátás szervezésének problémái
Dr. Hőnyi Péter mb. osztályvezető Országos Mentőszolgálat
Ápolói teljesítmény és terhelés összehasonlító vizsgálata avagy: Miért is vagyunk leterheltek? Pap-Szekeres Anita Magyar Kórházszövetség XXVII.
INVESTMONT KFT Horváth Kund ÉVOSZ május 29..
Családtámogató ellátások
SIKERES PIACRA LÉPÉS SVÁJCBAN szeptember A svájci társadalombiztosítási rendszer fő pillérei.
A többcélú kistérségi társulás finanszírozási gyakorlata Debrecen, Megyeháza-Árpád terem.
Sürgősségi funkcionális kórház –válasz az egészségpolitika és a finanszírozás kihívásaira Dr. Mezőfi Miklós Fővárosi Önkormányzat Szent Imre Kórház.
Tájékoztató a 2016/17. tanév 1. félévétől a IV. éven életbe lépő új struktúrájú órarendről Rózsahegyi Rita Szeged, SZTE ÁOK Tanulmányi Osztály.
Munkaidő 2. előadás Előadó: dr. Takács Gábor
PÓTLÉK VÁLTOZÁSOK ÚJ RENDSZERŰ ELSZÁMOLÁS A Munka Törvénykönyve től hatályos változásainak alapján.
A minőségügy és helye a Szent Imre Kórházban Dr. Varga Piroska főigazgató helyettes, minőségügyi igazgató.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
Az elvárt béremelés végrehajtása esetén igénybe vehető adókedvezmény.
Az Erős Magyarország egészségügyi programja Megújulás és megőrzés az egészségügyi szektorban.
Közfoglalkoztatás Nemzeti Közfoglalkoztatás Program.
Humánerőforrás menedzsment lehetőségei a szakdolgozó hiány mérséklésre
2014. I. negyedév munkaügyi ellenőrzési tapasztalatai!
A munkaidő beosztása a 2003/88/EK irányelv tükrében
BPR – Business Process Reengeneering
Megbecsülés az idős embereknek
Győztesek és vesztesek
Senior műanyag fröccsöntő gépbeállító
Bérköltség - csökkenés - jogszerűen?
Bértámogatások és béremelések hatása a SZSZBMK gazdálkodására
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TÖREKVÉSEI 2007
2015. évi tapasztalatok, évi ellenőrzési irányelvek
Munkaidő 2. előadás.
Dr. Pál Lajos ügyvéd A munkaidő megszervezése Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete Budapest, november.
Előadás másolata:

CÉL – ADAT - ELLÁTÁS Törvénynek hosszútávon megfelelő költség- hatékony rendszer működtetése Szakember szükséglet optimalizálása Szempont: 16 – 08 óra közötti időszakban elégséges az „ügyelet” ellátásához szükséges szakemberlétszám foglalkoztatása a bemutatott adatok egy már működő rendszerből valók – 10 szakmai profil, kórházi szint – – fő ell. között 720 ÁGY (összdolg.1400 fő) 1100 szakamb. óra 2250 szakrend. óra a „folyamatos” ellátásban – ügyeletben 380 fő vesz részt

Alternatívák elemzése A rendelkezésre álló létszám és bérhelyzethez viszonyítva Alaptétel: „ügyeleti” rendszer fenntartása nem jogszerű Lehetséges variációkFelmerülő többletlétszám (%) Felmerülő többletbér (%) I. Műszak 2x12 óra17,5 5 (társszakmák összevonásával) II. Műszak 3x8 óra3015 III. Változó idejű hosszított műszak (8 illetve 12 óra) 0 (szervezett létszámhoz képest és összevonások árán) 0

III. Változó idejű (hosszított) műszak Új munkarend: 08 – 16 = 8 óra/nap 16 – 20 csak a régi ügyeletnek megfelelő létszám marad benn a 08 – 16 óráig dolgozók közül = max 12 óra/nap 20 – 08 = 12 óra/nap Előnyei: alkalmazkodik a dolgozó és a beteg által eddig megszokott munkaidőhöz, de a napi akut problémák ellátását is lehetővé teszi az eddig átlagosan 250 óra intézetben töltött időt, átlagos 192 órás munkaidő váltja fel minden benntöltött idő kifizetésre kerül = a havi átlagkereset nem csökken = a Munk.Ált. bérterheinek szintje nem változik a megelőző időszakokhoz képest Min. Rend. szerint szervezett létszámmal (nem feltétlenül azonos a betöltöttel) megoldható

Változó idejű műszak folytatás Hátrányok: az ágazatra jellemző általános szakember hiánnyal számolni kell (annak ellenére, hogy ez a megoldás kívánja a legkevesebb szakembert) a változástól való félelem, illetve a külső környezet változatlansága miatt megindulhat a fluktuáció orvos – beteg szoros napi kapcsolata megbomlik Javaslat: - folyamatos meggyőzés illetve kommunikáció (egyéni és kollektív) - szakmai teamek kialakítása

Összegzés Tapasztalataink a következők: - az orvos aki hozzászokott, már élvezi az előnyeit, sokan nem állnának vissza a régi rendbe, - az új rendszer miatt nem veszítettünk el dolgozót, de nyerni nyertünk meg magunknak (a külföldről hazatérőknek ez már nem újdonság, náluk kifejezetten előnyt jelent!), - a betegek alkalmazkodnak az új rendszerhez. Ezt megkönnyíti, ha néhány állandó pontot sikerül megfogalmazni (pl.: XY mindig csütörtök délután látja el a rendszeres ellenőrzésre visszajáró betegeit), - a nagyobb osztályoknál, és a „lazább” orvos-beteg kapcsolatot igénylő ellátási formáknál, zavartalan volt az átállás, - a Belgyógyászati osztályokon jelentett nehézséget az új rendszer bevezetése az idősebb betegekben kialakult kötődések miatt.

Összegzés 2. Az orvos-beteg kapcsolatában bekövetkező változások félelmei nem igazolódtak. Spontán módon kialakultak teamek, amelyeken belül egymás betegeit látják el orvosaink A bérek csökkenése miatti félelmek sem igazolódtak, kevesebb órával azonos bérszínvonal megtartása (ügyeleti díjak helyett– valamennyi benntöltött idő munkabérként történő elszámolása, annak megfelelő törvényi pótlékaival) Nőtt, a 8 órán túli munkába vonható orvosaink száma (a hosszított 4 órában főorvosok is szívesen részt vesznek)